Vendégcikk – Tíz dolog, amit az Istenek Viadalának köszönhetünk

Mit hozott számunkra az elmúlt egy év?

Az új kiegészítő megjelenése előtti napokban tovább merengünk az elmúlt esztendőn – legújabb vendégcikkünket a legutóbb metagame-elemzéssel jelentkező Kalugyer Roland szállította. Jó olvasást hozzá!

Már egy hét sincs hátra az új HKK kiegészítő megjelenéséig, amely az előjelek alapján legalább akkora változást fog hozni a játékkörnyezetbe, mint a 2011-es Zanszilánkok és azzal bevezetésre kerülő új szabályok, illetve a tavalyi Istenek Viadala meglehetősen erős és változatos lapkészlete. Ez a fennmaradó pár nap a feszült várakozás mellett arra is lehetőséget biztosít, hogy átgondoljuk, mit és mennyit is adott az IV a játékkörnyezetnek, képes volt-e a legfőbb cél, a sokszínűség felé mozdítani a Hatalom Kártyái szekerét. Szükségesnek érzem a számvetést, mert amellett, hogy kiváló terméket kaptunk a kezünkbe, nem kizárólag pozitív irányba mutató változások mentek végbe a metagame-ben, és csak reménykedhetünk benne, hogy ezek kezelése úgy történt meg a vasárnap napvilágot látó Világégésben, hogy közben nem estünk át a ló túlsó oldalára. Az elkövetkezőkben 10 pontban foglalom össze ezért, hogy mi mindent köszönhetünk – néha szó szerint, néha idézőjellel értve – az Istenek Viadalának.

1. Nagy múltú koncepciók feltámasztása

lassan_jarjAz elmúlt év versenyein a legjobb 10 játékos között rendre feltűntek azok, akik be mertek vállalni 3 vagy még kevesebb lapos kezdést, és ez a korábban sok jóval nem kecsegtető választás olykor versenygyőzelmet is jelentett az adott játékos számára. Ismét érdemes Lépéselőnnyel, Lassan járj!-jal vagy Bűvös erdőkkel játszani, sőt, ezek a koncepciók a dobogóra (vagy a közelébe) is juthatnak kis szerencsével, és egy jó játékossal a pakli mögött. A lapkészlet legalábbis már biztosítja a hatékony játék lehetőségét. Bár Zarknod narancssárga bilincse háttérbe szorult, börtöne is rendre előkerül a versenyeken. A Lassan járj! annyira visszakerült a vérkeringésbe, hogy nem is egy verziója vált újra életképessé (Átkozott követővel és az új Kyorg ősmágussal egyaránt szexi). A korábban domináns Semleges csatamező kétség kívül az évad nagy vesztese, de így is kijelenthető: szinte minden értelmesebb szabálylap és követő feltűnhet mostanában a versenyasztalokon, és ez egyértelműen az Istenek Viadalának köszönhető.

2. Újszerű és izgalmas követők

raia_kovetojeRitkán jelenik meg annyi követő egy nagykiegészítőben, mint a legutóbbiban, amiből kilenc különbözőt is kibonthattunk. Voltak közöttük olyanok, amelyek beváltatlan ígéretek maradtak egyelőre (A köd ura, Rhatt követője), azonban a megjelentek jelentős része meghatározó erővel bíró darab lett. Sőt, a tokentermelő Raia és Chara-din követők versenyeket is képesek voltak behúzni (Abonyi Attila a júniusi Blogos versenyt aratta le angyalaival, Csető Zsolt a februári Beholderes Jellemek harcának profi kategóriájában bizonyult a legjobbnak). De a többi isteni követő is abszolút játszhatóra és erősre sikerült, úgy, hogy nem váltak egyedül Átkozott követővel megoldható problémává. Még egy piros pont a tesztelőknek: már egyáltalán nem öngyilkos vállalkozás egyszínű koncepciókkal elindulni nem egyszínű formátumokon.

3. Versenyerős faj paklik

kifejlett_xenomorfA felújított isteni követők is segítettek sok etnikum paklin, azonban az Istenek Viadala nélkülük is hatalmas segítség volt számukra. Gyakorlatilag a semmiből feltámasztották és egyedivé tették az éjfatty paklit, szinte a nulláról újragondolták a xenókat, fontos építőkockákat kaptak a moák, a vérfarkasok, a nekromanták és a krabberek, arról nem is beszélve, hogy izgalmas és ötletes erősítést kaptak a ganüidek is – bár utóbbiak még nem mutatták meg azóta se erejüket. Hetek óta halljuk, hogy a Világégés egy lénycentrikus kiegészítő lesz, de valójában már az IV is az volt. Az igazán szép ezekben a buffolásokban, hogy számottevő részük (Xenó atka, Nax’rahn, a kegyetlen, Tridarkun) saját jogán is a legjobb lapok közé emelkedett, nem beszélve arról, hogy az évad egyik legjobb ultraritkája az összes ilyen jellegű paklinak kedvez (Alakváltó ősköd). Hagyományos versenyen ugyan még nincs sok esélyük (kivéve a nekromantáknak, de ők Zénben kaptak külön erősítést), de már senkit sem röhögnek ki, ha egy kevéssé korlátozott formátum esetében faj-deckkel készül.

4. Az ultraritkák kiegyensúlyozottsága

a_lich_eleteCsak eszmei értéke legyen a versenygyőzteseknek járó lapoknak, vagy legyenek erős, metagame-formáló lapok? Volt erről vita idén (is) – annyi bizonyos, hogy sikerült néhány komoly, versenyjátékosoknak kötelező UR-t kiadni. Az Alakváltó ősköd, az Univerzális megoldás vagy A lich élete olyan dolgokat tudnak, amivel túlmutatnak a paklikból bontható lapok erején, de a Rejtett tartalék is hasonlóan erős lesz hosszabb távon, mint a második életévét betöltő Változó környezet. Az év első felében eléggé végletes volt a felhozatal az egyetlen pakliba jó Cunami teknős és a gyengére sikerült, felújított Egérút miatt, a második félévben azonban kiváló darabok jártak a legjobbaknak – a Bomtar kastélya valószínűleg a Világégés megjelenésével mutatja meg igazi erejét.

5. Köd: a legerősebb képesség

molganÁramlás, kincs, rezisztencia: az utóbbi években bevezetett szabályok mind megragadni látszanak a friss lapokon, azonban egyikük sem annyira erős és önálló pakliformáló erő, mint a Zanszilánkokkal bevezetett zanszilánk idézési költség, illetve a köd képesség. Az utóbb említett köd tavaly még csak egy érdekes adaléknak tűnt, ami egyszerű lapokat tett univerzálissá, az idei év jelentős része viszont arról szólt, hogyan vált túl erős és nehezen kezelhető képességgé. A kódos lapként kiadott Molgan és jelentős drágítás (Bűvös erdő) párosával szinte végtelen hurokba helyezhetjük az ellenfél asztalát: leraksz valamit drágán, én megoldom nagyon olcsón, közben pedig eljátszom lassan melletted. Nem véletlen, hogy újból divatba jött a sima Rúnával felszerelt kontroll, de tartja értékét a Változó környezet is: más ennyire könnyű megoldást nem nagyon lehetett találni a rettegett köderdő ellen, ami kicsit egyoldalúvá tette a metát a második félévre. Az egyik nagy elvárásom a Világégéssel szemben, hogy az említett szűk lehetőségek tárházát szélesebbre nyissa.

6. A hagyományos versenyekkel szembeni rezignáltság

Ha nem lett volna tele a naptár ennyire sokszínű és szerfölött ötletes budapesti versennyel, még inkább egyértelmű lenne, hogy a klasszikus hagyományos formátum a legkevésbé kedveltek egyikévé vált. Nyilván lehetne vitatkozni arról, hogy egysíkú-e, vagy tényleg csak a Trinigan-köderdő-dal-Rox paklik pacsizásáról szól, az bizonyos, hogy profik és amatőrök egyaránt mondják már jó ideje: unalmassá és a fenti összeállításokkal szembeni eredménykényszer miatt statikussá vált a formátum. Meglátjuk, mennyire tudja felkavarni a dobogó körüli állóvizet az új nagykieg.

7. A top spoilerek megközelítik a végső határokat

kyorg_tudasAz Istenek Viadala három legjobb lapja? Kyorg tudás, Solisar aurája, Földanya ereje. Az egész játék három legjobb lapja? Gyakorlatilag ugyanaz. Véleménykülönbség lehetnek, azonban az említett trió nagyon közel jár egy olyan szinthez, ahonnan már nem igazán látszik, hova lehet tovább erősíteni a lapokat. Ingyenes, univerzális lapelőny, amit nem érdemes counterelni; megfoghatatlan lapcounter egyetlen manáért; lapcounter 0-ért a második körben, ami később se blank: mind brutális dolgok. Nagy kérdés, hogy feltűnik-e bármi az asztalokon vasárnap, ami még rajtuk is túlmutat. Remélhetőleg nem.

.

.

8. A kombópaklik virágzása és halála

szemEllentmondás a cím, ahogy az idei év is az az úgynevezett kombópaklik számára, amelyek két-három kulcslap együttállásával kerülnek nyerésbe. Sokan érezték úgy, hogy a felújított Szem szimbólum kiadásával végleg karót döftek a kombók szívébe, és emiatt az IV legerősebb lapjai között is emlegették eleinte az olcsó, kék tárgyat. Ehhez képest mégsem haltak ki idén sem a kombóval nyerő deckek: az év elején a Magzat + Sheran követője + A győzelem ára trió kúszott fel a legjobb 10 közé egyes versenyeken, a Magányos torony + Délibáb kombót még tiltani is kellett a HKK Blog júniusi versenyéről, de ha úgy vesszük, a híres-hirhedt dal pakli is az említett koncepció egyik képviselője. Márpedig utóbbi még Beholderes versenyt is behúzott 2013-ban, így igazán kétarcú évet zárunk ebből az aspektusból.

9. A tárgyak és a blokkolás sötét napjai

beszukult_latokorAhogy a kombók végletes évet zártak, úgy tűntek el szinte teljesen a versenyasztalokról a korábban legerősebbek közé tartozó tárgyas és blokkoló dekkek. Igaz, utóbbi már tavaly sem volt versenyerős összeállítás, azonban Rhatt követője se segített rajta, ahogy az sem, hogy nagyon kevés értelmes blokkoló lap jött ki. A Beszűkült látókör is szépen megöregedett, értéke fénykorához képest megfeleződött, ráadásul egyre több lapra kerül rá az anti-blokkolás (a Világégésben is sok lesz állítólag), ami végképp értelmetlenné teszi a koncepciót. A tárgyas decket is az utánpótlás hiánya és az első körök lassúsága tette egyre inkább sebezhetővé, és legendás forgatói is ritkábban tűnnek fel a versenyasztalok mögött (igen, Varga Robira gondolok! : )

10. A leggyengébb színek: Elenios és Rhatt

rhatt_templomaEgy nagy múltú és egy kevésbé klasszikus, de vitathatatlanul kontrollszín: már az Istenek Viadala előtt is a sor végén kullogtak, de idén egyértelműen ők kerültek a legvégére. Rhatt még egész tűrhető volt tavaly a ködös lapok miatt, azonban az IV bukott lapjai közül többet is ő prezentált (Rhatt sárkánya és temploma, Ganüid interruptor, ez a teljes ritka készlet ráadásul), így helyet cserélt a megerősödő Sherannal. Elenios sajnos szintén nagyon gyenge ritkákkal lett gazdagabb, szinte csak A források pusztulása / Kronotapír / Rynthus hármas ütötte meg a használható szintet. A Világégés előzetes alapján Rhatt a kalandozókkal visszatérhet, de az új UR, a Tiltott mágus is finomnak tűnik. Elenios a Kinetikus féreg és a Kismassza miatt nem kevésbé izgalmasnak tűnik, így könnyen lehet, hogy újra régi fényükben fognak csillogni.

Szerintetek mi volt még meghatározó az Istenek Viadala által fémjelzett időszakban?

Kalugyer Roland

Hírdetés

14 thoughts on “Vendégcikk – Tíz dolog, amit az Istenek Viadalának köszönhetünk

 1. Nagyon jo kis elemzes, grat!

  A hagyomanyos versenyekhez fuznek hozza annyit, hogy a 4 emlitett paklin kivul:
  – apr D. hagyi: 2. Leah horda 4. Sokszin
  – jul D. hagyi: 1. Raia követős kontroll-horda, 2. Edralian, 4. Thargodanos-tárgyas kombó pakli Lépéselőnnyel,
  -Jul Beho hagyi: 3. Legfőbb követős köd, 4. Sokszínúség
  – Nemzeti hagyi: 1. Edra, 2. Sokszin, 3. Sokszin

  szoval azert voltak masok is az elso 4-ben, pedig sok hagyomanyos verseny valoban nem volt.

 2. Ja es meg annyit, hogy a HKKBlogos szavazas szerint:
  1. Kyorg tudás (8.08)
  2. Cselvetés (6.65)
  3. Az erős ereje (5.00)

  amugy a gondolatmenettel tobbnyire egyetertek

 3. Teljesen jó elemzés az IV-t illetően, de a Világégéssel kapcsolatban megvannak az aggályaim. Értem én a készítők hozzáállását, hogy adjunk ki egy teherautónyi lapot a köderdő ellen, de az eddig bemutatott lapok alapján egy kicsit soknak tartom a semmizést és az ősmágiát. Azzal nincs bajom, ha megölik köderdőt, de attól tartok ezek a lapok túlságosan legyengítik az egyéb drágítós és gyűjtőgenerálós paklikat. Remélem nem lesz igazam!

 4. A cikk jó, egész olvasmányos nagyvonalakban összefoglalja a lényeget.

  Megjegyzném, hogy a tokentermelő követők hagyományos verseny szempontjából nagy piros pont, viszont korlátozott környezetben sokszor tönkreteszik az adott metát. Jó lenne sokszor ha ezeket a versenyszervezők mérlegelnék, mert spec torkig vagyok amikor egy hatalom korlát, vagy egy egyszínű versenyen egy halom Raia meg Chara-din követős pakli van.

  Kicsit offos,hogy bizonyos lapok tiltása korlázottabb formátumokon mérelgelendő a közeljövőben, talán ez fellendítheti a hagyományos versenyeket.

 5. A Soliar tényleg jó lap lett, de azért a top 3-tól távol áll. Én is inkább a jó öreg Cselvetést tenném a helyére, az a lap sokkal hatékonyabban el tud rontani egy kört, mint egy jött-ment counter.

 6. Hello,

  Remek cikk lett, gratulálok Roland.
  Én annyit tennék még hozzá, hogy az IV egyik legfontosabb újítása és értéke szerintem a védekezés képesség. Ha ez nem lenne, az általad említett 3 csodapapírból 2 nem érne annyit, amennyit. Ráadásul nem hinném, hogy volt valaha is ennyi átadott kezdés, mint manapság. Remélem a Világégésben is találunk majd legalább 2-3 használható védekezéses asztalon maradó lapot. Alig várom már, hogy összerakjam a Krigises védekezéses dekkem. 😀

  Üdv: Kyb

 7. Ugyan már MrPit. Ha tudod a metát ezekre a versenyekre nagyon könnyen tudsz is rájuk készülni is.
  Egyébként hatalom korlátozására is összelehet rakni valami (eddigi tapasztalatok alapján), simán valamilyen lassanjárjas/ erdős átkozós követős mókát, ami elfekteti a rai paklit simán. Mondjuk tényleg sok ősmágiás lap fog kijönni, de amit eddig láttam nagy része speciális egyes paklikba illeszkedő lapok. Szóval hiába jön ki sok, összességébe nem tudod berakani akárhova. Csak ad egy lehetőséget, hogy side után több lapból legyen esélyed drágítás ellen.

 8. SoliSzar. Nem egyszer bebizonyította már nekem. Mindezt úgy,hogy a kék az egyik leggyengébb szín a mostani metában.

 9. Ha a kék újra versenyszín lesz ezzel a kieggel, akkor a soli bizony ki-ki maradozik majd a paklikból, ettől függetlenül én szeretem, és sokat forgattam az elmúlt évben. Kíváncsian várom az új kiegészítőt és remélem ötletes lapokban nem lesz hiány idén sem 🙂

  Jah, és nagyon jó cikk 🙂

 10. Cselvetés is gyengülni fog ha bővül az ősmágiás lapok száma. Solit erősebbnek érzem. Lehet, ha valaki szeret snapszerozni, zavarja, hogy nem tudja az első kártyára kicsapni a kezéből, de érdemes helyenként tartalékolni. Az ellenfél könnyen beleszaladhat abba, hogy a kék blöff lapját nem fogták meg bátran kiteszi a fő spoilert és üveges tekintettel teszi ki a Nax’raht utána a gyűjtőbe, miközben 4-5 angyalka tekint türelmesen a következő, kivégző kör elé.

 11. Latom, megszeretted a feher paklit 🙂

  Igen a (viszonylag) sok osmagias lapnak az is volt a celja, hogy barmely koncepcionak legyen eselye kirakni valamit emberi VP-ert
  – 3 erdo ellen
  – Cselvetett korben
  akar alapbol is.
  Ettol meg nem fog nyerni feltetlenul, csak kifejt valami ellenallast.

  A Cselvetes magatol erosodik, ahogy a jatek elso 2 kore egyre nagyobb szerepet kap, ennek kicsit gatat szabunk ily modon is.

 12. A legutóbbi versenyen életemben először röhögtem azon, hogy cselvetést toltak ki ellenem. Volt nálam egy Hatalomvágy, erre még húztam egy Kifejlett Xenót is. A bőség zavara :D.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.