[Újra] 10 tipp a frissen bontott versenyre

Íme néhány jótanács azoknak, akik most először próbálják ki magukat frissen bontott formátumon.

Egy éve, az Istenek Viadala megjelenése előtt már született egy cikkünk, melyben a frisssen bontott versennyel kapcsolatos tanácsainkat foglaltuk össze. Úgy gondoltuk, hogy a Világégés pre-release versenyével kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel ismét előhozzuk – új cikket tehát nem írtunk, hiszen tanácsaink nem sokat változtak azóta, az újoncoknak azonban reméljük, tudunk némi segítséget nyújtani.

November közepe minden évben a HKK-s esztendő egyik fénypontja: immáron évek óta ekkor jelenik meg az aktuális nagykiegészítő. Az igazi izgalmakat az úgynevezett pre-release, vagyis megjelenés előtti frissen bontott verseny jelenti: ahogy mindig, úgy az idén is az új kiegészítő debütálása előtt egy héttel kezünkbe vehetjük a legújabb lapokat.

Az öreg rókák bizonyára már rutinosan fognak odaülni az asztalokhoz, ám jó eséllyel sokan vannak azok, akiknek jól jön néhány tanács a szombati megmérettetés előtt. Hozzájuk szólunk most.

1. Készülj fel fizikailag és szellemileg!

A frissen bontott verseny az év egyik legnagyobb erőpróbája. A Nemzeti Bajnokságot rendre sújtó kánikula ugyan ilyenkor már nincs jelen, van azonban általában több mint száz ember és egy rendkívül hosszú program. A bontás, a pakliösszeállítás, a hat forduló és a két csoport döntője az esti órákra szokott véget érni, úgyhogy aludd ki magad, valamint készülj étellel és itallal, mert szükséged lesz a koncentrációdra, és lehetőleg az új sarki kínait se az előző éjjel teszteld le.

krabberkikepzo

2. Szisztematikusan építs paklit!

Rögtön a verseny elején jön egy fontos feladat: a kibontott több mint 60 lapból ki kell választanod azt a bő 30-at, amit használni fogsz. Először foglalkozz a végletekkel: tedd külön azokat a lapokat, amelyeket biztosan megéri használni, és azokat, amelyek túlságosan speciálisak ahhoz, hogy használni tudd őket. Ezután folytasd a maradékkal valamilyen szisztéma alapján – tedd be belőlük egyesével a legjobbakat, vagy vedd ki ugyanígy a legrosszabbakat, amíg el nem éred a kívánt pakliméretet.

3. Kerüld az erősen szituációfüggő lapok használatát!

Előfordulhat, hogy bontasz egy olyan lapot, ami önmagában nem feltétlenül hasznos, ám valamelyik másik lapoddal, vagy lapjaiddal már jó kombót alkot. Csábító lehet a használatuk, ám az esetek többségében mégsem éri meg kockáztatni velük – nagyon jó feltételek (erős kombó, jó alternatív felhasználási lehetőség) kellenek ahhoz, hogy ésszerű legyen a használatuk. Ha követőt vagy szabálylapot bontasz, előbb nézd meg, hogy hány lapoddal működik együtt jól, mielőtt rögtön a paklid mellé csapod. A narancssárga lap kiválasztása (vagy kihagyása) rendkívül fontos lépés, hiszen ez az egyetlen dolog, amin a későbbiekben nem változtathatsz!

idezomorf

4. Figyelj oda az arányokra!

A lapok szelektálásáról az előbb már beszéltünk, ám ez még nem jelenti azt, hogy kapásból mindent használni kell, aminek nincs hátránya vagy feltétele. Nyilvánvalóan nem kell például 25 darab ölőlény a pakliba. Figyelj emellett a funkciók meglétére: legyenek leszedéseid és erőforrásaid, ezek nélkül ugyanis hosszú távon garantáltan elvérzel – ha kell, akkor használd a gyengébb darabokat, de valamiféle arányt tarts fent. Mindenképpen készülj gyógyulással is – az elhúzódó meccseken ezek szerepe is felértékelődik, sokkal fontosabbak, mint általában.

5. Alaposan olvasd el lapjaidat, értelmezd őket!

Manapság a lapok nagy része több mindent is tud, akár 4-5 képesség is kerülhet egy kártyára. Olvass el mindent figyelmesen, amivel játszol! Sokszor a legapróbb képességek adják az igazi használhatóságát egy lapnak, így ne menj el figyelmetlenül a kincs ikonok, az áramlások és az egyéb másodlagos képességek mellett. Minden lapnál bizonyosodj meg arról, hogy érted-e, mi is a “lényege”, hiszen ez nem mindig egyértelmű első pillantásra – lásd mondjuk a Trok Rakont.

guolgcsaszar

6. Játssz nyitott szemmel, és ha kell, változtass!

Gyűjtsd a tapasztalatokat, és nézd, hogy mikkel játszanak az ellenfelek. Változtass bátran, hiszen bármikor módosíthatsz a paklidon a bontott lapjaidból. Könnyen lehet, hogy egy előzetesen jónak tűnő lap mégsem működik olyan jól, mint azt vártad, de az is lehet, hogy a maradékok között elkerülte valami a figyelmedet, amit lehet, hogy mégis csak érdemes lenne bevetni.

7. Jelölj mindent és figyeld az ellenfeledet!

Szörnykomponens, blokkolás, max. ÉP: a frissen bontotton minden apróság számíthat, így akkor jársz a legjobban, ha mindent figyelmesen jelölsz, hiszen ekkor garantáltan nem kerülsz hátrányba. Egy sima versenyeken ezek felett gyakran átsiklunk, mondván úgysem lesz jelentőségük, itt viszont igenis számíthatnak! Épp ezen indoknál fogva figyelj oda ellenfeledre is, nehogy valamit elszámoljon. Nyilván nem akar csalni senki sem, de az új lapok és a hosszú verseny következtében mindenkinél becsúszhatnak apró figyelmetlenségek.

aranyseregstrategiaja

8. Törekedj a haszonmaximalizálásra!

Játssz taktikusan és ne pazarolj: “stócból” csak úgy lehet igazán eredményesen játszani, ha minden részletet megpróbálsz az irányításod alatt tartani. Figyelj arra, hogy a lapjaid képességeit minél jobban kihasználd – gyakran sokkal jobban megéri kivárni a megfelelő pillanatot, mint elhamarkodottan kezdeményezni. Ez kiemelten igaz a ritka lapokra, melyek gyakran meccsfordítóak tudnak lenni – feltéve, ha az ember okosan és megfontoltan használja őket.

9. Használd ki a szüneteket!

Mint azt írtam, a koncentráció fontos – érdemes azt fenntartani a verseny alatt is. Az idő múlásával egyre könnyebben lankadhat a figyelem, így amikor csak van lehetőséged pihenni, használd azt ki! Jó móka lehet persze tesztelgetni a paklit a cimborákkal, sőt, olykor ez kifejezetten hasznos is lehet, ám pár perc pihenő gyakran sokkal többet ér, mint néhány perc extra tapasztalat!

buvostavacska

10. Gyere el és érezd jól magad!

A legfőbb tanács, amit mindenkinek javasolhatok, az az, hogy jöjjön el, és érezze jól magát! Kevés meghatározóbb HKK-s élmény van az új lapok megismerésénél és a frissen bontott verseny hangulatánál – ebből aztán tényleg kár kimaradni!

Bízok benne, hogy vasárnap hasznotokra válik majd ez a néhány sor, ha pedig valakinek további tanácsai vannak, azt ossza meg nyugodtan azokat a kommentek között. Találkozunk a versenyen!

Csető Zsolt

5 thoughts on “[Újra] 10 tipp a frissen bontott versenyre

  1. Húúúú köszönöm, nagyon hasznos ötleteket kaptam, most már tuti jó helyezést érek el! 🙂

    Ha meg nem, akkor a játékossal vannak óriási problémák…

  2. Ez most hosszu lesz (6 ora elott biztos nem lesz vege a 6 kornek, utana az elso 4 dontozik ill. 3.helyert jatszik), de ki lehet szallni, ha megy a vonat vagy ilyesmi, csak FONTOS, hogy keretik jelezni a biroknak.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.