Öt lap, ami miatt érdemes lesz Világégést bontani

Ízelítő az új kiegészítő potenciális spoilereiből.

Bizonyára mindenkinek megragadta a fantáziáját néhány lap a hétvégi frissen bontott verseny után a Világégés felhozatalából, de vajon melyek lehetnek majd a kiegészítő legnagyobb sztárjai? Mi összegyűjtöttünk számotokra öt potenciális spoilert, melyek szerintünk szép karrier elé néznek.

2 VP A szépség dühe
Elenios, azonnali

Alap idézési költségéből minden egyes VP-t helyettesíthetsz 2 ÉP feláldozásával. Célpont permanens a gyűjtőbe kerül. Ha a célpont idézési költsége kisebb volt háromnál, gyógyulsz 3 ÉP-t.

Hogy micsoda? Azonnali lapleszedés, ami nem kerül varázspontba, és ha létrejön, akkor az esetek nagy részében mindössze egyetlen életpontot fogunk rajta bukni? No igen, ilyen sem volt még a játékban, ám pont Elenios az, akinek talán a leginkább szüksége volt egy efféle nyerstápra. A szebb napokat is látott kék szín ezzel a lappal újból helyet követelhet magának a kontrolljellegű összeállításokban.

1 VP Őshangya inkvizítor
Sheran, szörny, őshangya, 1 SZK, 1/2

Anti-mágia: 0. Az ellenfél körében is kijátszhatod, amikor azonnali varázslatot játszhatsz ki. Ekkor a kör véget ér, dobj egy lapot a kezedből a Semmibe és sebződsz 4 ÉP-t. (Ha az ellenfélnek van quwargja játékban, nem kell dobnod és nem sebződsz.)

Megérkezett az aranyárban mért Varkaudar merénylő méltó utódja? Könnyen lehet: ez az őshangya srác egy varázsponttal olcsóbban, ráadásul anti-mágiával teszi mindezt. Hogy dobnunk kell neki egy lapot, meg még sebződünk is? Nem nagyon dolog: a Solatopolka is szép karriert futott be efféle hátránnyal. A legmókásabb részletről ráadásul még nem is szóltam: a horgony bizony lemaradt róla.

X+1 VP Szétterjedő köd
Rhatt, általános, köd

Blokkolás: 2. X célpont lap a gyűjtöbe kerül és sebződsz X ÉP-t, VAGY ellenfelednek el kell dobnia X véletlenszerűen választott lapját. (X max. 3 lehet.)

Szép nagy adag ellenlapot kapott a ködös koncepció, de azért őt is erősítették valamelyest: a Szétterjedő köd egy remekül konfigurálható spoiler lett, amely vagy így, vagy úgy, de biztosan megszabadítja az ellenfelet néhány lapjától. Sajnos nem azonnali, de így is nagy terror lehet, ráadásul nem csak kifejezetten a ködözésre építő paklikba illeszkedik jól. A legjobban talán Zarknod börtöne mellett teljesíthet majd.

2 VP 1 nekron Moa daraboló
Tharr, szörny, moa, 1 SZK, KF, 2/1

Anti-mágia: 1. Sikeres kijátszása után ellenfeled elveszti az összes VP-jét és szörnykomponensét, és te kapsz annyi VP-t és szörnykomponenst, amennyit az ellenfeled elvesztett.

A legendás Moa daraboló utódja nem ismer kegyelmet: mindössze két varázspontért elpusztítja az ellenfél összes erőforrását. A különféle drágítós szabálylapok mellé szinte kötelező lesz (különösen a hordásabb jellegű Lassan járj!-os összeállításokba), de összességében mindenhol nagy spoiler lehet majd, ahol az anti-mágia békésen megfér a többi lap mellett. Ha van valami jó kis dobatásunk is mellé, könnyedén lenullázhatjuk az ellent.

4 VP Guolg császár
Fairlight, szörny, triklem drakolder, 2 SZK, KF, ősmágia, repül, [5]/5

Anti-mágia: 0. Idézési költségéből 2 VP-t helyettesíthetsz egy Fairlight lap kézből Semmibe dobásával. Amennyit sebződne, helyette annyi villámsebzést oszthatsz szét célpont játékosok és lények között. Egy játékosba körönként max. 5-öt sebezhetsz így.

Őt már láthattuk a bemutatóverseny előtti előzetesben, a Guolg császár azonban sokadik pillantásra is igen kemény legénynek tűnik. A követők és szabálylapok közül első blikkre a Lassan járj!, a Fairlight követője és A halhatatlanok nagymestere tűnik számára jófajta társaságnak, de önmagában nézve is érezzük benne az igazi, klasszikus kontroll lények következő generációjának vérét – ilyenből mostanság nem érkezett túlságosan sok.

A fentieken túl természetesen számos egyéb friss kártyát ki lehetne még emelni az új kiegészítőből. Ti mely lapokban érzitek még az erőt?

Csető Zsolt

30 thoughts on “Öt lap, ami miatt érdemes lesz Világégést bontani

 1. Még nem hallottad Barti? A Bűvös erdő leégett….nem is olyan rég volt most vasárnap XD

 2. Az őshangya és a kék leszedés nem fog nagy karriert befutni, a másik 3 esélyes.

  A köd és a daraboló tűnik a 2 legerősebbnek nekem, de látni kell majd élesben is működni.

  Szerintem nem lapok lesznek kiemelkedően erősek, hanem régi és új koncepciók erősödnek meg brutálisan.

 3. Techianaflux = körönként egyszer 2 manáért vagy egy bűbáj áldozásáért egy majdnem-lapcounter (nem-varázslatot fog). Ha kint van, az új sárga vízióbűbájjal kezdem a körömet. Ha nem én kezdek, az ellenfél körében védekezésből kitolom = ingyen fogom a következő lapját. Szerintem ez egy nagyon jó lap.

 4. Ákos hozzászólásával értek egyet!
  A kicsit háttérbe szorult pakli (pl. Járj, teki) erősödnek meg, bár ki tudja mire lesz elég!?
  Talán abban érzem a kieg gyengéjét, hogy ad ugyan tápot bizonyos koncepcióknak, de koránt sem akkorát ami fenekestül felborítaná a metát!
  (de lehet, hogy rosszul látom és mégis 🙂 )

 5. Ákossal kell egyet értenem.
  A kieggel kapcsolatosan nem nagyon lehet szerintem alkalmazni a spoiler szót. Nincs olyan lap, amely bármely pakliba beférne.
  Illetve ahol egy lény már spoiler… Nem is emlékszem pontosan ki mondta, de a lényeg az volt, hogy a lények kopnak ki a leghamarabb. Ami szerintem teljes mértékben igaz is.
  Illetve kissé fantáziatlannak vélem, hogy rengeteg lap semmiz és ráépített counter van. Meg kell hagyni nem lesz 1500 Ft-os lapnál drágább egy sem ebben a kiegben.
  Ami szerintem nagy hátrány, hogy sok lap csak a saját etnikumával erős és kiveszi a játékos “kezéből” azt a gondolkodást, hogy esetleg vmi más pakliban is bizonyítson. De ne legyen igazam az utóbbival kapcsolatban.

 6. Szerintem a fürge manó, az ősmágia tornya, a domináns morf, és a szörnyidomítás szakértelem lettek még elég bitang papírosok.

 7. Kíváncsi vagyok milyen metát hoz ez a lénydömping. Az biztos, hogy a Kyorg tudás ára 2k-ról is szépen feljebb fog szökni a sok AM miatt..

 8. Nekem is az a bajom mint Istvánnak a kieggel.Ez kicsit olyan lett mint egy kurva nagy zén!Van 1 rakás lapunk ami jó az adott deckjébe,de kb máshova nemigen lehet betuszkolni(ez alól akad pár kívétel persze,de közel sem annyi mint az IVbe vagy a zszbe).Elmarad az agyalási fázis kb.Ennek sajnos nem örülök:(
  De lehet később másképp látom majd,de ez az első benyomásom.

 9. Nekem tetszik a kieg. Erre a felzárkóztatásra szüksége volt a játéknak,ennek a kiegnek egyszerűen el kellett jönnie. Nekem másféle félelmeim vannak,attól tartok,hogy sok faj túlságosan kontrollos lesz és még nagyobb szerepe lesz annak,hogy ki kezd,ki pakolja le az asztalra az első lénykánterét és ez sem túl jó dolog.

 10. Én is osztom azt a véleményt, hogy bármelyik lényt kijátszom, az ősmágiás, antimágia: 0-s, képességből counterel vagy lapot (ó, pardon: permanenst!) szed le, mellesleg semmiz is. Viszont ez csak az első benyomás.
  Egyelőre nem láttuk, hogy mennyire változtatja meg a metát, illetve mennyire épül be a játékba a Világégés lapkészlete. Erről majd lehet nyilatkozni a blogos/Dungeonös/behós hagyományos versenyek után. Ezen kívül szívesen néznék statisztikát arra vonatkozóan, hogy a lapok hány százaléka csinálja a fent leírt képességeket (külön-külön és együtt is), akár lényekre, akár színekre, akár laptípusokra lebontva… ha időm engedi, lehet, hogy én magam készítek ilyen kimutatást. 😉

 11. Szerintem meg a legnagyobb spoiler az egész kiegben a kinetikus morf.
  Összeraktál egy paklit, 45 anti-mágia: 0, ősmágia lapból? Biztonságban érzed magad? Hiba! Amúgy meg kontroll uralom marad, csak most nem counter, hanem leszedés tömeggel. Szerintem.

 12. @Mr Punk:
  5 nap múlva elvileg a lapkereső ezt tudni fogja, de persze örülünk a mielőbbi infónak. 🙂

 13. @harigeri: Mármint a kinetikus féregre gondolsz ugye? 🙂

  @MrPit: “a lények kopnak ki a leghamarabb” Ez teljesen igaz, ha nagydarab ölőlényekről, vagy épp hordalényekről beszélünk, viszont nem érzem azt, hogy a Solatopolka, vagy épp a Zilak-din gyengült volna ezzel a kieggel.

  A metáról általánosságban, szerintem ugyanúgy lesznek kánterek, csak a varázslat alapúak gyengültek meg most nem kicsit ezzel a sok anti-mágiával. Ugyanúgy lesz kontroll, csak lehet hogy több lénnyel fog játszani, és a side-jának nagyobb %-a lesz antimágia-ellenes lap. Az én félelmem inkább az, hogy mostmár minden etnikum tud mindent, és kicsit ugyanolyan lesz az összes.

  Ja és a Villámháború egy csöppet broken lett szerintem.

 14. Nekem nagyon tetszik az új lapok által kivetített meta. A legtöbb bitang erős a saját koncepciójában és legfeljebb jó univerzális papír koncepción kívül. Azt nem érzem, hogy a lassan járj több segítséget kapott volna, mint bármi más, mert az ősmágia pont ellene dolgozhat (de erősödött és ez jó).
  Kyorgot sem érzem már kötelező kelléknek, mert a sok stabil lény mellett felértékelődhet újra a börtön/bilincs. Solisar és Földanya is megfelelő keretek közé húzódott talán sok a-m:0 miatt, így már nem velük kezdeném a paklik összerakását és ez viszont szuper jó!
  A sok anti-mágia használata is visszaüthet, mert ha két ilyen találkozik, akkor az nyer, aki más képességeket részesíti előnyben.
  Mivel nem látom az összes lapot, ezért a színekről még bizonytalanul tudok nyilatkozni, de az biztosnak tűnik, hogy a sötét zöld felerősödött és ezt is jónak gondolom. Eddig elégedett vagyok a látottakkal!

  🙂 Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az első hagyományos versenyeken.

 15. Egyetértek. Én is azt prognosztizálom, hogy a korlátozó szabálylapok közül a drágítás alapúak egy kicsit háttérbe szorulnak majd, és az egyéb alapon működő szabálylapok nyernek majd teret (börtön, bilincs, hálócsapda, stb.)

 16. Menő dolog szidni a kieget, mielőtt kikerült volna a teljes laplista és lett volna hagyományos verseny.

 17. Szegény Bartinak szívjátok a vérét rendesen, de jól kiröhöglek titeket ha az első hagyi versenyt Barti magabiztosan behúzza 😀 :D!

 18. Én egyébként érzem a lehetőséget az Élőholt pöffetegben is. Szúnyogban jó eséllyel 5 izommal lejöhet a 2. körben is. A feketét ki lehet végülis próbálni lila helyett.Egyedüli baj vele,hogy nem kijátszásakor határozza meg,hogy hány izmot kap,így egy kántercsata után igen gyengécske. Plusz ez az antimágiás kieg sem használ neki,de egy próbát megérhet.

 19. Sztem baromi jó kieg! Pedig eddig még nem is láttam belőle kb. semmit :). De ami ilyen vitákat gerjeszt, az valamit már tud 🙂

  Amúgy meg Barti legyőzéséhez még csak komoly side sem kell. Elég csak a meccs előtt háromszor seggbe rúgatni őt egy elefánttal!

  Komolyra fordítva a szót, érdekesek a lapok, már várom, hogy szombaton játszhassam velük.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.