A követők uralma, majd visszavonulása – a novemberi pécsi versenyek

Pörgős és egyedi formátumot tartottak Pécsett.

Lássuk, mi minden történt Pécsett a novemberi HKK versenyek során, ahol egy megszokottnak számító és egy extrém formátumot is tartottak – az eseményekről készült beszámolót szokás szerint Szabó András szállította.

Egy héttel az új kiegészítő megjelenése előtt a pécsiek novemberben is versenyt tartottak. Bár utólag átgondolva, talán nem így kellett volna. Sajnos ez az örök probléma állt fenn, hogy 1-2 héttel az új kiegészítő megjelenése előtt már nem nagyon akarnak az emberek olyan versenyeken részt venni, ahol még a régi kiegészítőkből van a díjazás. Ezt tavaly meg tudtam úgy oldani, hogy november utolsó napján volt Frissen bontott verseny, ami a novemberi verseny volt így és decemberben már új kiegészítőből volt versenyünk. Most a Beholder Találkozó időpontja miatt (és amiatt, mert a Beholdertől jó előre megkaptam a novemberi támogatást) erre nem volt lehetőség. Így sajnos nagyon kevesen, 10 ill. 9 fő vett részt a versenyeken. Remélem, hogy ez csak egyszeri alkalom volt; de hát akkor legalább ezek az emberek szórakozzanak jól, játszani kell! További lehetőséget jelentett ez azoknak a játékosoknak, akik kevesebb versenygyőzelmet aratnak, tekintettel arra, hogy azok közül, akik Pécsett ebben a félévben már nyertek versenyt sem Király Zsolt, sem Moschnitzka Ádám, sem Bognár Bálint, sem Szabó Dávid nem voltak jelen, így komoly esély volt arra, hogy olyan játékos is nyerhet Pécsen versenyt, akinek ez eddig nem, vagy csak egyszer sikerült. A két formátum közül egyébként az egyik egy pörgős verseny volt, mindenféle korlát nélkül, a másik pedig egy beadott lapokból játszott sealed jellegű verseny.

.

Pörgős verseny

A pörgős versenyen ezúttal is számos különböző koncepció jelent meg, a kevés létszám miatt összesen egy olyan koncepció volt, amivel többen próbálkoztak:

 • edralianTeknős pakli A teknősök öregapjával

Amivel még lehetett találkozni a versenyen:

 • Átkozott követő + Hegymélyi keltető horda
 • Bűbáj deck Ősi rúnával
 • Chara-din követője + Szűk esztendők horda
 • Ében íjász pakli Chara-din követőjével
 • Edralianos Halandóság átlépése köré épülő deck
 • Kontroll pakli Raia követőjével
 • Semleges csatamező pakli

A mérkőzések meglehetősen fordulatosak, változatosak voltak, sok meglepetéssel, hibátlan játékos nem lett, a későbbi győztes végül egy vereséget könyvelhetett el magának, a 2-3. helyre 2-2 vereséggel lehetett odakerülni. A verseny végeredménye végül így alakult.

A végeredmény

I. Béres Gergely (paklilista)

A halandoság átlépésés kontroll Edraliannal.

II. Várfalvi Tamás (paklilista)

Ében íjász pakli Chara-din követőjével.

III. Szabó András (paklilista)

Kontroll pakli Raia követőjével.

Mint látható, a dobogót elfoglalták a kizárólag követőkből álló paklik, azon belül is a kontrollok domináltak. A verseny érdekessége, hogy az első helyezett Béres Gergelynek ez volt az első pécsi versenygyőzelme, Várfalvi Tamás pedig először állt dobogón HKK versenyen. Ami a paklikat illeti, Gergely egy klasszikus, kioptimalizált Edrlian kontrollal próbálkozott, amelybe – főleg a verseny pörgős jellege miatt – néhány ősmágiás, illetve speciálisabban használható, inkább side lapot tett bele.

eben_ijaszTamás paklija nem kompromisszumok mentén állt össze, hanem az általa legjobbnak ítélt lapokat használta benne. Ezek között van néhány olyan, ami – főleg a gyűjteménye miatt – inkább jobb híján került a pakliba, ezek behúzása, illetve be nem húzása is fontos szempont volt a meccseinél. Ezt az eredményei is mutatják. Hogyha ez egy sima 4 fordulós verseny lett volna (és feltételezzük, hogy side után nem fordulnak meg a meccsek), akkor Tamás ezt a versenyt gond nélkül megnyeri, mert sokáig száz százalékos volt (köztük a verseny későbbi győztesét is megverve), és akkor jöttek a vereségei, amikor már 4-6 pontos lesorsolásai voltak, ekkor jöttek ki jóval kevésbé a húzásai.

András épp az ellenkező utat járta be, egy erőnyerő és két egymást követő vereség után produkált egy száz százalékos szériát, melynek eredményeként a dobogós harmadik fokára felkapaszkodott. Deckje egy Raia követős pakli, ami néhány kompromisszummal próbálta ötvözni a Raia paklik kontroll és horda jellegét, néhány védekező lappal kiegészítve.

Érdekességek a versenyről

 • Szabó András Véber Richárd Hegymélyi keltetője ellen abszolute jó kezdőkezet kapott, mivel ellenfele kezdése mellett 2 Földanya ereje is volt nála. Richárd által az elején behúzott Yeti remete azonban hamar elrontotta az örömét.
 • Vasvári István Csatamezőjéből a játékosok 2/3-a kiszedte a 3 Kristálymágust. Azt hiszem ezt már a játékosok csak a vicc kedvéért csinálják. 🙂

.

Egyedi verseny

Délután egy nagyon olcsó, nagyon könnyed versenyt szerveztünk, mely főként a szerencséről szólt, de némi taktikáról, pakliösszerakási készségről is. A szabályok a következők voltak: „Kiegészítés: Minden játékosnak hoznia kell 50 darab nem ritka lapot, ebből 25-nek lénynek, 25-nek nem-lény lapnak kell lennie. Ezeket összekeverjük, és kiosszuk véletlenszerűen a versenyzők között. Az 50 lapjából mindenkinek egy 30-lapos, négyszínkorlát nélküli paklit kell összeraknia, azzal fog versenyezni. A hozott lények közül maximum 5 olyan lehet, aminek sebzése vagy Ép-je 0, a nem-lény lapok között nem lehet követő, helyszín, szabálylap.”

A fenti korlátok mellett megbeszélés alapján még két korlátozást tettünk be:

 • Egy ember egy lapból legfeljebb hármat hoz.
 • Alaposan átnézzük egyszer, milyen lapokat adunk be, azokat a lapokat, amelyek valamelyik Nemzeti Bajnokság draftján tiltott/nerfelt lapok voltak, nem adjuk be.

Utóbbi kettő persze nem kötelező szabály olt, inkább csak egyfajta kérés, előbbi azért, hogy ne forduljon elő, hogy valakinek 5-6 db lesz ugyanabból a lapból, a második pedig azért volt szükséges, mert a 30 lapos paklinál jobban behúz az ember 1-1 kulcslapot, és nem akartuk, hogy az történjen, mint egy tavalyi ilyen versenyen, amikor az egyik játékos gyakorlatilag az összes meccsét egy Tulajdonságlopással nyerte meg.

sotetsegszellemA játékosok többsége egyébként a legutóbbi 1-2 kiegészítő gyakori lapjaiból adott be, nyilván azért, mert abból volt nekik elég sok fölösleges, páran viszont régebbi lapokat is beadtak, néhányan pedig tudatosan adtak be ellenlapokat a gyűjtőből működő lapok, valamint az izomjelzők ellen, amik ennek a formátumnak a kulcslapjai lehetnek. Mivel a játékosok tudták, hogy az általuk beadott lapokat akár ők maguk is visszakaphatják, a legtöbb ember nem adott be teljesen használhatatlan lapokat, ez pedig azt eredményezte, hogy a legtöbb játékosnak 30-nál több használható lapja volt, és ebből a szempontból kétféle stratégia is előjött: voltak, akik minden áron lecsökkentették 30-ra a pakliméretet, igyekeztek a 30 legjobb lapjukat használni, mások viszont akár 40 vagy afölötti lapmennyiségtől sem riadtak vissza, és minden jónak tűnő lapok betettek.

A 4 fordulós versenyen ezúttal – ha nem is teljesen klasszikus döntő, de – mindenképpen döntő meccs volt a 4. fordulóban (egy 9 és egy 7 pontos játékos között), ami nagyon fordulatos, kemény meccset hozott. A végeredmény így alakult.

A végeredmény

I. Szabó András (paklilista)

II. Véber Richárd

III. Véber Roland

xenomorf_vadaszA Véber testvérek kapcsán is egy sajátos rekord, hogy ketten együtt még sosem voltak dobogón, noha külön-külön értek már el dobogós helyezést (Richárd pároson egyszer már versenyt is nyert). András főleg zanszilánkokra és erős lényekre épített, nagyon kemény, kontroll jellegű bontásából sok lényleszedést próbált használni, lapelőnyét ezen túlmenően a Troll Lady – Ősi rítus kettőssel is próbálta kialakítani. Törekedett a 30 lapos paklira, nem vállalt be több lapot, holott voltak még ott használhatónak tűnő lapjai.

Véber Richárd paklija hasonlóan univerzális leszedésekkel játszott, igaz, kevesebb volt neki, amit viszont kompenzált azzal, hogy 5 xenója volt a pakliból, amivel az ellenfelének a kezét nyirbálhatta meg, kvázi lapveszteség nélkül. A 3 fordulót követően ő volt az egyetlen száz százalékos játékos, ám az utolsó fordulós vereségével meg kellett elégednie a dobogó második fokával. Véber Roland paklijában viszonylag sok dobató lap helyet kapott, többek között kettő A feledés köde és egy Kiüresedése is volt. Viszonylag sok ködös lapja miatt a legtöbb játékban használta a ködkeresés lehetőségét is.

Érdekességek a versenyről

 • Schnell Krisztián rakta össze a legnagyobb paklit, kb. 45 lapot használt. Kísérletezett azzal, hogy a Yeti remetét és a varázslatait is használja, és jól időzítve húz belőlük hasznot, azonban voltak olyan meccsei, amikor a Remetét és a varázslatait együtt behúzva ebből igencsak rosszul jött ki.
 • Vasvári István a kezében lévő 2 Ködszurkálással lőtte le Várfalvi Tamást, akinek pont 4 ÉP-je volt. A szituáció további érdekessége, hogy Istvánnak összesen 3 ÉP-je volt, és Tamás a következő körben Pirofordítást húzott volna.
 • Szabó András Vasvári István ellen a 9-10. körben játszotta ki a két, a játék elején behúzott Elzárását, és ennek, no meg a Szárnyas Szuszijainak köszönhette a győzelmet.
 • Véber Roland egyszer leüttette saját Ködyetijét, abban reménykedve, hogy a Fertőzött szentélye miatt húz egy direktsebzést, amivel megöli ellenfelét, és ez egy Ködcsapás formájában be is jött neki.

Csekély létszámú, ám jó hangulatú verseny volt nálunk, a létszám azonban ezen a héten már garantáltan nagyobb lesz, ugyanis eddig 18 előnevező van a december 1-i pécsi Frissen bontott versenyre, ami természetesen 3 Világégésből lesz. (Igen, jól sejtitek, az írás még ez előtt született – a szerk. 🙂 )

One thought on “A követők uralma, majd visszavonulása – a novemberi pécsi versenyek

 1. Egy helyen szeretnék korrigálni: Saját paklimban csak 1 Solisar volt és 2 Szilánkcsapda, véletlen a tervezett decket küldtem be, de ezt a két lapot nem tudtam beszerezni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.