Vendégcikk – A követők és a kezdés fontossága

Pogány Levente a követők alternatív kikapcsolhatóságának lehetőségéről ír.

Előző cikkében Pogány Levente már érintette a témát, most pedig újból azt elemzi, milyen hatással lenne egy esetleges új szabály a követőkkel kapcsolatos stratégiára.

Előző cikkem is hasonló témával foglalkozott, és bár az ott írtakkal a többség nem értett egyet, ez nem vette el a kedvemet attól, hogy újra megvizsgáljam ezt a témát. A Világégés megjelenésével úgy gondolom, most különösen fontos, hogy átgondoljuk a követőkkel való játék előnyeit / hátrányait, valamint az Átkozott követő / Életenergia szerepét a metában, szem előtt tartva, hogy ezen cikk megírásának is elsődleges oka, hogy a jövőben elkerüljük a “nagyobbat dobtam, tehát kihasználom a követőmet”-effektet. Hozzátenném, hogy az Életenergiát egy kicsit túl erősnek érzem, és több olyan lapnak örültem volna, mint amilyen a Mennydörgő titán.

Az ötlet: A játék legelején, illetve minden előkészítő fázisodban X max. ÉP-ért kikapcsolhatod az ellenfél követőjét a következő előkészítő fázisodig.

Igen, hatna hordaparancsnokokra és Átkozottra is. Nyilván ez is “megszüntetésnek” számítana, vagyis a +7 max. ÉP-t el kéne költeni Életenergiával ilyenkor is. Lássuk, milyen következménye lenne ennek a szabálymódosításnak különböző esetekben:

1. Én követővel játszok, ellenfelem Átkozottal

 • Pedig de jó lenne, ha menne a quwarg kombó! Sebaj, ellenfelem spórolt az ÉP-jével, miért ne tette volna, tudta, hogy lehordáznám ellenkező esetben. Így viszont van követőm, mehet az egy körös végtelen!
 • 2 mana kéne még a nyeréshez, ezt a Merénylőt simán átforgathatnám a Sötét manifesztációnak, de ott az Átkozott.. sebaj, X max. ÉP-t megér!
 • Követő mellett +1 mana counterelni a manóimat, és az ellenfél nem hagyott manát. Ha nem counterel, nyerek ebben a körben! Itt az ideje feláldozni azt az X max ép-t!

2. Én Átkozottal játszok, ellenfelem követővel

 • Tudom, hogy a következő körben nyerek az Aranysárkányommal, de lehet, hogy az ellenfél lepörög a követőjével addig. Még ha be is áldozza az X max. ÉP-t, itt van ez a jó kis körszakítás.
 • Előbbi szitu, körszakítás nélkül. Eleinte nem mertem beáldozni X max. ÉP-t, mert féltem, hogy lehordáz, viszont elég jól kontrolláltam, úgyhogy most megengedhetek X max. ÉP-t, hogy biztos ne legyen követője a következő körben.

3. Én Életenergiával játszom, ellenfelem követővel

 • Az új szabályt nem éri meg használnom, inkább beáldozom azt a 20-21 max. ÉP-t, és megszabadulok attól a követőtől.

4. Én követővel játszom, ellenfelem Eletenergiával

 • Nyilván letöri a követőmet, marad 9-10 ÉP-ben, azt már csak behordázom. Az új szabálynak hála számítok rá, hogy bizonyos esetekben agresszívan kell lépnem, akár követő nélkül is.

eletenergiaJól látható tehát, hogy egy ilyesmi szabály bevezetése kicsit segítené a követős paklikat, de nem érvénytelenítené az Átkozottat. Az Életenergiát nem segítené, de nem is tenné tönkre, hiszen a permanens követőlővés lehetősége még mindig ott van. Persze egy ilyen szabály bevezetése mást is vonna maga után, nevezetesen a max. ÉP szerepének megnövekedését. Szerintem jelenleg nem sok versenylap van, ami max. ÉP-t is növel, és ezt egy kicsit hiányolom is a HKK evolúciójából. A lények nagyobbak, a counterek olcsóbbak, a leszedések univerzálisabbak, a húzások már gyűjtőből visszavenni is tudnak, hogy Bilincs / Börtön ellen se legyenek blankok. A gyógyításoknál nincs ilyesmi evolúció, a legtöbb amit láttunk, az 1-ért 12, vagy az esetleg leszedésként is funkcionáló 1 szilánkért 8, és ezek se maxot növelnek. A jövőben lehetne több max. ÉP-s gyógyítás, a megnövekedett szerepével kibalanszolva természetesen.

Szerintem az új szabály több stratégiát hozna a játékba, és kevesebb lenne az eldöntött meccs a szabálylapok / követők felfordítása után, valamint az első körös követőből élő kipörgések sem csak kockadobásra építenének. Jelenleg az X=5 vagy X=6 értékeket gondolom optimálisnak, esetlegesen kibővítve egy lap kézből semmibe dobásával.

Ti mit gondoltok erről, szükség lehet-e egy ilyesmi kiegészítő szabályra, vagy rendben van a követők kezelése a jelenlegi formában?

Pogány Levente

18 thoughts on “Vendégcikk – A követők és a kezdés fontossága

 1. Véleményem szerint ez nagyon durván visszafelé sülne el. Aki élvezni akarja a követők adta igen komoly előnyöket, az vállalja fel az Átkozott és a követőlövés veszélyét és minimum sideból készüljön ellene.

 2. Levente az ötlet nagyon sok sebtől vérzik. Csak egy-két példa a sok közül:

  1. A játék így is nagyon bonyolult, a probléma nem olyan nagy , hogy megérje ily módon tovább bonyolítani, + a megoldásod számos újabb problémát vetne fel.

  2. A nem hordaparancsnok követők komoly hátránya, hogy le lehet törni őket ÉP-böl. Egy ilyen újabb gyengítés után nem érné meg használni őket.

 3. Ez 1 fölösleges hülyeség lenne ! Én már azt sem értem ez a S,K2 meg ez a permanens se kellt volna nem hogy ez !

 4. Igazából szinte sz szerint átmásolhatnám azt a hsz-emet, amit legutóbb írtam. Félő, ennek is az lenne a hozománya, hogy 2 követőd decknél a kölcsönös követőszüntetés révén továbbra is a kezdő játékos tempoelőnye, ami eddig megvolt, megmarad. Persze ad egy kis taktikázási lehetőséget az opció, ami érdekesebbé teheti a játékot, viszont megvan az a hozománya, hogy ha a követőre épülő deckeket sokan nem tartják elég stabilnak, akkor nem szívesen vezetnék be egy olyan szabályt, ami alapvetően a követős deckek ellen van, hisz hiába forgatható az Átkozott, ha az ellenfél nem használ átkozottat, máris haszonélvezője a szabálynak. Picit ugyanaz az érzésem, mint legutóbb, hogy az alapvetően deffenzív Együgyüs, Rejtett tartalékos, Ter-gathos, és, főleg Sokszínes deckeknek kedvezne ez. Amikor eljut a játék oda, hogy ezek a paklik hébe-hóba vannak az első asztalokon a sok követős deck miatt, akkor el lehet gondolkodni egy ilyen változtatáson, de ettől jelenleg nagyon messze vagyunk. Így szerintem az egészből több a kár, mint a haszon.

 5. egyenlőre tökéletesen rendben van a szabály föleg ez. vannak olyanok amik vitásak azokról szívesebben olvasnék.
  amúgy ilyent max 1 lap képeségének tudnék elképzelni, nem szabálynak.
  még szerencse hogy legalább ezt senki még fontolora se vette…

 6. A.Á., Bazmaon, Sza Ti, Balukaaaa : +1

  Köszönjük Levente, nem kérünk belőle és szerintem harmadik ilyen témájú cikket sem kérünk!

 7. “Előző cikkem is hasonló témával foglalkozott, és bár az ott írtakkal a többség nem értett egyet, ez nem vette el a kedvemet.”- Jobb lett volna ha kedved szegi, mert ilyen hülyeségeket régen olvastam. Bár azért zsantiger magasságához ez még mindig kevés.

  Amennyiben ilyen jellegű szabályokkal kapcsolatos átgondolási aberációid vannak, szerintem ezt hasznossá is tudnád változtani a HKK Kódex kidolgozása során.

  Ja, igen nincs szavazás de nem támogatom a következő ilyen témájú cikked.

  köszi

 8. már megint egyéni problémáid akadtak…. most ép a követökkel vagy csak az átkozott-életenergiával és erre ilyen ciket irsz.. ott a side érdemes lenne az mellé leülni és építgetni, és nem kitalálni egy szabályt amivel bevéded a dekkedet…
  szerintem.

 9. szavazok arra hogy inkább legyen uj egyedi dekk leirás/bemutatás. azt mindeki szívesen olvassa 🙂

 10. Adjatok ki egy nem gyakori szabálylapot ami azt tudja hogy a játékban lévő követőket semmilyen módon nem lehet megszüntetni.
  Persze ehhez hozzájön valami szép hátrány ami a használóját sújtja (Ha még nem elég az, hogy te sem szüntetheted meg az ellenfelét). Pl.: első lapod +1 VP vagy valami hasonló (majd ti kitaláljátok). Ez megvédené a követősöket, de mérlegelésre kényszeríti őket hogy kitudják e használni kellőképp a követőjüket a hátrány mellett is. A hordaparancsnokokhoz és az átkozotthoz így nem kell hozzányúlni.
  Ha meg túl nagy a hátrány, akkor vállalják a rizikót. Ennyi! Az új szabály ötletét egyenlőre én sem támogatnám.

  Miszondtok? 🙂

 11. ÉS amikor már a tűzvarázslatokkal és a fókuszkristályokkal eléggé legyengítetted az ellenfeled jöhet az 1 körös követőlövés. lol

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.