Vendégcikk – Az Árnyékvilágból a versenyasztalokra!

Erdős Viktor az új motyogókkal szerzett tapasztalatait felhasználva épít paklit a pakliégető szörnyekre.

Amióta bekerültem a tesztelők közé, azon munkálkodok, hogy Leah ismét a régi fényében tündököljön. Az élőholtak (azon belül leginkább a vámpírok) és a vérfarkasok mindig is a kedvenc fantasy lényeim voltak, ennek tükrében ez a törekvésem nem is meglepő. A “feketéből” az elmúlt 3 évben szinte minden faj versenyerőssé érett, nagy örömömre ezúttal a motyogók is elérték ezt a szintet, köszönhetően a kiváló követőjüknek, illetve néhány új motyinak és morfnak.

Korábban is léteztek motyogók köré épített deckek – ilyen volt az egy időben népszerű Zarknod bilincses pakliégetős változat -, de ennek relatív eredményei szinte kizárólag a nagyon erős szabálylapnak voltak köszönhetők, és nem a motyogóözönnek. Illetve leleményes játékosok próbálkoztak még a Kókadt motyogó + Sorvasztó érintés + Morgan tanítványa köré is építkezni, de mivel a kombó elég labilis volt, az elemei pedig sebezhetőek, ezért túl sok vizet nem zavartak az ilyen paklik komoly versenyen. Talán Hatalom korlátozáson van/volt értelme csupán.

Most viszont eljött az Ő idejük – ha nem is hagyományoson, de egy-kétszínű, illetve faj versenyen simán lehet velük próbálkozni. Egy gyűjtőjátékra építő verziót mutatok most be Nektek.

motyogo_kultivatorA pakli alapja természetesen a Motyogó kultivátor: mindent tud, amit egy modern követőnek kell. Olcsóbbít, erőforráskodik, zavarja a kontrollt – tesztelésen egy páran erősnek is vélték emiatt. A pakli bemutatását egy új lappal kezdeném, a védelmi feladatokat ellátni hivatott Puszító motyogóval. Ha kezdtünk kontroll ellen, első körben őt szeretnék látni leginkább. Kis apróság, amit tud, de mindenképp érdemes 3 Energiamotyogóval játszani, hiszen első körben akár egy Ősmotyogó császárt is kipattinthatunk vele, majd eltekerjük a követőnek. Elég mókás, nem? 🙂 Kellhet a plusz VP, ezért feltámasztani is fogjuk alkalmasint. Az avatárunkból is 3-at javaslok. Bár motyi áldozása nélkül drága, de anti-mágia: 0-ás – ez jól fog jönni, ha leszedték a követőnket. A többi képessége sem árt (leszedés, dobatás). A Suttogó végzet is alap lap, egy kombós decket akár önmagában eltehet, plusz ez is tud lapot szedni, ha már a decket nem tudjuk pusztítani.

Paklink egyik ölőlapja következik a felsorolásban, mégpedig a Motyogó harcos. Főleg az előző lap után fog nagyot szólni, egy körben többször kijátszva simán kivégezhetjük az ellenfelet. Önmagában gyenge, ezért 2 elég. A kontrollok és a gyűjtőgenerálós deckek réme, a Motyogó kínzómester is szerepet kap a pakliban, mégpedig 3 darab. Néha az ősmágiája is jól jön, de ha csak simán üt első körben, már kétszer meggondolja a gaz ellen, hogy belövi-e a követőnket. Ha megindul a gyűjtőgeneráló részleg, nagy hasznát vesszük a Hangosan motyogónak, 2 motyit is visszarántunk vele (a képességeik is létrejönnek!) és életben is tart minket.

pusztito_motyogoA pakli kétség kívül legnagyobb motorja a klasszikus sztár, a Lélekgyűjtő. Nem elég, hogy illeszkedik a deck koncepciójába, de még motyogó is! Ha ügyesek vagyunk, egy körben simán használhatjuk többször is a képességét. Ez hogy lehetséges? Vegyük azt, hogy van elég muníció a gyűjtőben, kijátsszuk és használjuk. Ezután áldozzuk fel valaminek (zanszilánk, motyi császár…), ekkor a gyűjtőből ismét használhatjuk, a lapnak itt ugyanis “nincs memóriája”. Támasszuk fel, mondjuk Életadóval, megint pörgethetünk a decken, ismét feláldozzuk és így tovább… Elég betegen hangzik. Majd miután kiaknáztuk a képességét, nyugodt szívvel tekerjük el a követőnek. Hogy a fent vázolt eset minél gyakrabban kijöjjön, gyűjtőgenerálásokkal is fogunk játszani. Csak a legjobbaknak jut hely: maximális létszámmal jelentkezik A csontkupola ura, a Morgan rontása és a Lidércúr. Utóbbinak nagy barátja a közutálatnak örvendő Életadó, vessünk be ebből is 2-t, topdeck fázisban jól fog jönni.

Ha már kijöttek, vétek lenni kihagyni néhány jóféle morfot. Közülük a kontrollok ellen aranyat érő Mágiamorfálóból 3-at, illetve az univerzális és olcsó Halálos morfból 2-t használok. A paklink követőleszedésre nagyon érzékeny, ezért nem árt egy kis extra gyorsítás. 3 Sötétségszellem és 2 Manakorong mellé 3 darab Szörnyidomítás is befért, ami a nagy mumusnak számító drágító szabálylap + Átkozott követő összeállítások ellen szól óriásit. Ez a lap szerintem kicsit alul van értékelve, jelenlegi formájában szerintem nagyon jó. Amikor teszteltem a paklit, nem egyszer előfordult, hogy nem jött fel egyetlen kombó sem, viszont emellett néhány motyival pillanatok alatt behordáztam az ellenfelet. Bekerült a pakliba még egy joker lap, mindössze a negyedik varázslatunk, 1 Leah küldetése. 3 fajta motyink is azonnal teljesíti a feltételét, mellesleg a párbajával is okozhatunk meglepetést. El is készült az alappaklink, íme:

A pakli

követő: Motyogó kultivátor

osmotyogo_csaszar3 Pusztító motyogó
3 Energiamotyogó
3 Ősmotyogó császár
3 Suttogó Végzet
2 Motyogó harcos
3 Motyogó kínzómester
2 Hangosan motyogó
3 Lélekgyűjtő
3 A csontkupola ura
3 Morgan rontása
3 Lidércúr
2 Életadó
3 Mágiamorfáló
2 Halálos morf 
3 Sötétségszellem
2 Manakorong
3 Szörnyidomítás
1 Leah küldetése

47 lap

Több számításba jövő lap is kimaradt ezúttal, mint a Motyogó verem, a Leah temploma vagy a Rolf, de nem túl fontosak. Több varázslattal is össze lehet rakni, ez esetben beleférhet némi counter (A hatalom torzulása) és 2 Áldozat a főistennek + 1 Leah bűbája, de valószínűleg csak lassítják a deckünket.

Amiről említést teszek még, az a side. Szerencsére Leah szolgál bőven lapokkal a mumus paklik ellen. Drágítós szabálylapok (+ Átkozott követő) ellen vessünk be Léleksajtolást, Jégszívet, Thrax halálcsapást, Pihenőt, Szökőkutat. Gonosz kombós, pörgős paklikat Kisebb jégdémonnal, Vérfarkas preventorral, Gothag döglidérccel viccelhetünk meg. Zarknodos deckek ellen jól jöhet a Nekromanta csontmester, A lich élete és a Holdlátó vérkutya (ez csak a börtön ellen). Míg aki szeret meglepetés lapokkal operálni, az tehet egy próbát A halál nem válogattal vagy Morgan rúnájával. A szín spoilerei közül bevethető még a Molgan és a Köd.

A pakli nagyon sokrétű és érdekes, rengetegféleképp kivívhatjuk a győzelmet – épp ezért nem árt vele egy kis gyakorlás. Viszont mihelyst belejön a játékba az ember, azonnal elkezdni értékelni ezt a paklit, ami nem csak egy kis felüdülést ígér a megszokott a paklikhoz képest, hanem esélyt a győzelemre. Nem is kicsit. 🙂 Mindenkinek jó játékot hozzá. Ha valami észrévételetek, javaslatotok van, kommenteljetek bátran!

Erdős Viktor

Reklámok

33 thoughts on “Vendégcikk – Az Árnyékvilágból a versenyasztalokra!

 1. Ami mellett nem tudok elmenni -anno nem faq-ozták, de így volt- a lélekgyüjtő spec “nem felejetett el a gyüjtőben” ugyanis használom a gyüjtöben és voálá: a gyüjtőbe nincs memoria tehát fel se kell támadnia el is felejtette…
  kicsit átkéne ezt gondolni hogy hogy is van ez… (régen nem így volt és mégis korlátozni kellett)

 2. Gabor Nedvesi ez hülyeség egy az egyben. bocsi.
  gyüjtőben müködő egyszeri hatásoknak van memori. csak az oda bekerüléskor töröl és az onnan kikerülésekor.

 3. jó példa még a sors fintora. gyűjtőben lévő lap elveszíti az a képeségét… és nem felejti el hogy elvesztette…

 4. jól mondod E nem másik hanem ugyan azon képességről beszélünk… semmiben sem másabb a fintornál…Lélekgyüjtőd fintorozod, és áldozod, nem felejti el hogy elfelejtette…
  pont te mondod ki akkor mi a hülyeség??? NEM 2 képesség, hanem 1 képesség amit ott is lehet használni…
  játszd el amit mondtál: a játékban kapja a fintort, és utána a gyüjtőbe kerül vissza kapja? nem… miért? mert nem egy másik képességet kap, hanem u.a ami korlátozva van…

 5. Pont pár napja raktam össze egy hasonló decket. Amit én még használtam:
  hírnök, verem, hívó kürt (szerintem jobb a szörnyidomításnál) gyűjtőgenerálásnak: megrontott lélek és ében hammogó. A 3 császár szerintem sok, a halálos morfot és a suttogó végzetet pedig alapból nem használnám csak side-ból.

 6. Én pörgősön forgattam őket,egy kisebb verseny volt,meg is nyerték nekem.
  1 császár volt benne és 1 harcos. 3 verem,3 holtidéző kürt(jobb a hívónál,mert keresi a generálásokat),3 megrontott lélek. A lélek am is vissza tud venni vermet. 3 Cselvetés és 3 erős is elfért.A küldetés sokszor besül,inkább spektrális.
  @bmiksa:a hammogó és a hírnök túl lassú. Suttogó Végzetből alap a 3.
  Egyik fordulóban álomhúzással megvolt a teljesen elsemmizett deck és a 20 sebzés első körben. Lélekgyűjtő nélkül nem próbálgatnám a decket,amiatt jó a pakli.

 7. tegyük hozzá Zorall, h utána meg szépen elúsztál ugyanazzal a deckkel, ugyanúgy pörgősön:D

 8. Tegyük hozzá,hogy kaptam mezőt és átkozott követőt,aki meg nem azt használta,alapból játszott szökőkutakkal és trükkös csapdákkal,úgy nem nehéz pörgősön elakadni motyikkal

 9. A Motyi veremből szerintem is kötelező a 3 darab. Ilyen olcsón körönként két laphoz jutni túl jó biznisz ahhoz, hogy ne aknázzuk ki teljesen.

 10. A motyiveremmel az egyetlen problémám az, hogy nem lény, egy ilyen deckben pedig ezeket akarja behúzni az ember. Hívó kürt az abszolút felejtős, a Holtidéző már sokkal jobb, de az se túl nagy sztár, utojára a Zanszilánkok tesztelése alatt raktam élőholt pakli közelébe (meg vámpíros-molluszkba).. A szörnyidomítás is ingyenes (gyakorlatilag), a mumus deckek ellen pedig kincset ér. Sztem próbáljátok ki.

  A hírnök sokáig bent volt, de elég gyengének bizonyult. A felújítását már tovább is küldtem. Az ében hammogó és hasonszörű barátai sajnos már nagyon elavultak.

  A megrontott lélek remek ötlet, ámbár nekem túl jó emlékeim nincsenek róla, de tudom, hogy ilyen jellegű deckben szólhat nagyot.

  Természetesen, ha nem egyszínben gondolkodunk, jöhetnek az Erős ereje, Cselvetés típusú lapok.

 11. Bármennyire is kedvelem a motyikat, szerintem a Lélekgyűjtő képessége bizony 1 képesség, és itt nem jön számításba a ‘memória’ kérdése, ha egy lap 1 képességet használhat a gyűjtőben is, de csak körönként 1x, akkor az bizony pattoghat a gyűjtőből ki-be, körönként egyszer mehet csak. (ld. pl. Vízió lapok körönkénti egyszer kijátszása). Ez még nem hivatalos, lesz majd FAQ ill. beírom ide, ha eldöntöttük. (de szerintem ez tipikus példa a ‘használok egy ismert fogalmat mert jónak tűnik’-re 🙂 ).

 12. OFF: légyszi linkeljétek be a versenybeszámolókat a Versenybeszámolók rovatba, nagy segítség lenne! köszi

 13. És még egy off kérés: ha lehet, reklámozzátok itt is a jövő szombati, kezdő + amatőr + profi versenyünket!

 14. Balage@: eddig ez a lap (Lélekgyűjtő) így működött, nem “én találtam ki” vagy “alkalmazom rosszul a már ismert szabályt” 🙂

  Ennyi erővel az Életadóra is jöhetne egy faq, hogy S2…

 15. Nem értem miért becsüli le mindenki ennyire a hírnököt. Szerintem még ma is teljesen korrekt. Inkább a sámánt kellene felújítani, mert az már kicsit drága 3-ért.

 16. Viktor! Azért mert eddig valami ‘rosszul’ működött, és vagy a lap hibás, félresikerült, vagy félreérthető szövegezése, vagy a szabályok pontatlansága megengedett egy kiskaput, attól az a lap még úgy nem jól van.
  Nem az a megoldás, hogy ok, akkor módosítjuk a szabályokat vagy kiadunk egy a többi szabállyal ellentmondó faq-t, hogy az a lap úgy működhessen tovább, hibásan, ahogyan eddig… Nonszensz!
  A megoldás, hogy a lapot be kell illeszteni a HKK szabályrendszerébe, és úgy kell használni, ahogyan annak működnie kell(ene). Talán nem kell példákat hoznom arra, hogyan használtak játékosok éveken keresztül hibásan lapokat. Ha a szívére teszi a kezét, bárki érzi, hogy ez így nem jó. Ha pedig nem jó, meg kell javítani. Nem a szabályokat, hanem a lapot. (Meg a szabályokat is, de az most nem ide tartozik.)

 17. Az “így működött” az nem igazán definiált (valaki így játszotta, más meg, amikor épp nem láttad, esetleg másképp), az biztos, hogy Behos versenyen tőlem ezt nem kérdezték, mert azt válaszoltam volna, amit most is.
  János +1

 18. D-sen is ez lett válaszolva.1x körönként.Mind1 hányszor szambázik a gyűjtő meg az asztal között(a kézbevétel ugye más)

 19. Jó, akkor azt a részét a cikknek vegyétek semmisnek. De az én véleményem továbbra is az, hogy lehet így használni.

 20. Mellesleg a Sírrablót is így használjuk. Beáldozzuk vminek feltámad, újra használjuk, kilőjük egy gyenge erejével, megint feltámad, megint használom. Hány ilyen szitu volt már versenyen is?

  Azzal az eggyel tudok egyetérteni, hogy ha asztalról használtad és beáldozod, akkor gyűjtőből akkor ismét nem tekerhetsz neki lapot. Viszont, ha ismét feltámasztod miért lenne ez más eset, mint egy Sírrablónál?

 21. Na ez jó, annó én is az egy használat mellett foglaltam állást, de a többiek lebeszéltek róla a verseny alatt. Ennek köszönhetően valszeg elment a verseny.

  Köszi, most legalább tiszta, hogy ilyen hoki nem lesz többet.

 22. A lap egy kiskaput használ ki, miszerint nem precíz a vonatkozó szabály, és nem precíz a lap szövege (azaz nincs szálybarázva magyarázvó annak használata).

  Azért ilyen lap nem sok van, ami a gyűjtőből és az asztalról is tudja a képességét, és korlát van rajta. A korlát nyilván azért került rá, mert korlátlanul hazsnálva felbult volna a játékegyensúly.
  Az efféle szituációkat többféleképp is lehet kezelni. Jelenleg nincsen kezelve sehogy sem, és így a játékosok saját kútfőből rakják össze, hogy a lapnak hogyan kell(ene) múködnie.
  Alapvetés, hogy a lapoknak nincsen memóriája, tehát ha egy lap a gyűjtőbe kerül, majd onnan ismét vissza a játékba, az technikailag már nem ugyanaz a lap, még akkor sem, ha fizikailag meg igen. Ugyanez a helyzet a kézbe visszavételle, és a pakliba visszakeveréssel is. Bizonyos szempontból szerintem még a gazdacserénél is vannak elágazások, de ezt most ne kavarjuk ide.
  A Lélekgyűjtő különleges lap, mert nem csak, hogy kolrát van a képességén (ahogyan a Sírrablóén is), hanem a képességét a gyűjtőből is tudja használni (ahogyan a Sírrabló nem, ezért a hasonlat kicsit suta, de egyébként működik).

  Ha megint megpróbáljuk a szabályokat nyújtani, feszegetni,a definíciókat módosítgatjuk, akkor oda jutunk, hogy megint lesz egy pongyola megfogalmazású, túl tág értelmezésű, semmire em jó definíciónk. Erre mondtam, hogy ezt a lapot kivételként lenne célszerű kezelni.

  A lapoknak nincs memóriájuk, tehát a gyűjtőbe kerüléskor “elfelejtik” az ‘előéletüket’.
  Azt javaslom, hogy ez alól a szabály alól képezzünk kivételt azoknál a lapoknál, amiket a gyűjtőből is és az asztalról is lehet használni. Nem sok ilyen van egyébként, most hirtelen a Szapora törpe meg a Zarknod érintése jut eszembe (amik alapvetően nem úgy működnek a gyűjtőből, mint a Lélekgyújtő, ezért nem lehet őket egy kalap alá venni), és persze nyilván van több is.

  Az egyik megoldás, hogy kivételt képezünk, így a generális szabály megmarad érintetlenül, és a lapot sem kell piszkálni. Azt mondjuk, hogy az így szövegezett lapok így működnek, és kalap.

  A másik megoldás, hogy nerfeljük a konkrét lapot, azaz beavatkozunk a szövegébe. Ez nem túl szerencsés, de összességében véve ez is érintetlenül hagyja a szabályt. A gond az, hogy a többi, hasonlóan működő lap (ha van ilyen) használatában bizonytalanságot kert, analógiák használatára ösztönöz, ami nem szerencsés.

  A harmadik megoldás, ami a legdrasztikusak mind közül, de a legtisztább is egyben, hogy mind a lap, mind a szabály érintetlenül marad, és a verszenyszervezőkre tiltjuk, hogy tiltják vagy engedik a lap használatát.

  Én az elsőt javaslom. Van egy negyedik verzió is, hogy bedugjuk a fejünket a homokba, és úgy teszünk, mintha minden fain lenne… holott nem az, ezt mindenki érzi.

  Szerintem.

 23. Szerintem szabályszerű Viktor leírása.
  Az, hogy egy lapnak a gyűjtőben nincs memóriája, ezt jelenti: AK43 … A gyűjtőben levő lapoknak nincs “memóriájuk”, nem emlékeznek arra, hogy mi történt velük a játékban.” Ugyanez a FAQ nyilatkozik arról is, hogy ha sors fintoroznák játékban, akkor gyűjtőben újra működne a képessége. Elég poros, érdemes átgondolni, de jelenleg ez a szabály.

  A lapok képességét pedig a lapok jegyzik, nem a játékosok (ld. sírrabló, vészkijárat).

 24. Leinad: azert a vizio lapokat is akarhanyszor kijatszhatnad igy, mert ‘nem emlekszik’ hogy o mar ki lett jatszva.
  De ahogy Janos is irja (+masok), van itt problema, amit tisztazni kell, en is az o 1-es megoldasara hajlok.

 25. Minden esetben azt támogatom, hogy a lap szövege sértetlen maradjon és egy lap _pontosan_ úgy működjön ahogy rá van írva. Így pontosan látja a játékos (olvasó), hogy mit tud a lap, és a szabályok ismeretében ki tudja értékelni a működését. Ha ettől értelmetlen, vagy használhatatlan lesz, akkor nem játszunk vele és reméljük, hogy legközelebb nem kerül át ilyen a rostán; -> minden olyan ‘faq’-t eltöröltetnék, ami lap szövegét pontosít.

  Minden olyan ‘faq’-t, ami szabálypontosítást tartalmaz átvezettetnék a szabályon (honlap).

  A maradék ‘faq’ pedig pont arra lenne jó, hogy a nehezebben értelmezhető lapszövegeket a játékalkotó szemüvegén keresztül egyértelművé kell tenni.

  A lélekgyűjtő pont egy olyan lap, ami érthetően van megfogalmazva ‘:’ jelöl egy költséget, konkrétan a gazdáját hatalmazza fel. A lap szövege szerint látszik, hogy körönkénti egy használatra szánta az alkotó, de van egy olyan szabály (memória vesztés) ami ezt másképp mondja. Felesleges duzzogni, ezt tudja a lap a szabályok szerint. Szabályértelmezésben szívesen érvelek, szubjektív (tetszik, nem tetszik) kitekintésben nem vennék itt részt, mert sose használtam és ellenem se használták még.

 26. Szerintem a memoria vesztes vs. ‘koronkent egyszer hasznalhatod, akar jatekban van, akar gyujtoben’ kifejezes feloldasarol beszelunk. A memoria vesztes pedig nem igazan jol definialt szabaly, ezt kell pontositani.

  Te irtad: Elég poros, érdemes átgondolni, de jelenleg ez a szabály.

  Egyetertek, at kell gondolni.

 27. Nyílván amit Te mondasz (és deklaráljátok) az lesz a szabály. Arra törekszem, hogy ami jelenleg a szabály, az legyen mindenki számára elfogadott (még a szabályalkotók számára is). Ez egy jó fórum arra, hogy megvitassuk ezt. A változtatás ellen nem vagyok, iránynak pedig az előző hozzászólásomban foglaltakat javaslom.

 28. Szabályokra, kódexre, faq hegyekre visszatérve:
  Összeraktam egy lényes börtönt, megkérdeztem az idei nemzeti bajnokunk, hogy működik-e az állati ösztön börtön mellett. Válasza igen volt. Reggel konzultáltam Krisszel akinek a válasza szintén igen volt, majd verseny közben derült ki, hogy mégsem, mert van egy ősfaq, ami ellentmond egy másik faq-nak, amire mi emlékeztünk. Persze közben végig lett kérdezve 6 profi akik 6/4 arányban úgy gondolták, hogy működik, és végig lett böngészve egy rakás kereséskritikus lap, hátha van faq-ja.
  Na mindezt csak azért írom le, mert elég kellemetlen volt kiszolgáltatva lenni egy bírói döntésnek, és sokkal egyszerűbb lenne, ha:
  a, lenne már kódex
  b, játéktechnikailag és nem nyelvtanilag lennének az ítéletek és a faq-k.
  Az állati ösztön gyakorlatilag a felső három lapod közül keresi ki a lényeket. Valahol a lap esszenciája tényleg nem a húzás, akkor a faq, ami megnyomorítja a börtönben jogos?

 29. Én sem mondtam, hogy nem úgy működik a lap, ahogyan Viktor használta.
  Azt mondtam, hogy szerintem ez így nem jól van, és alternatívákat kínáltam a helyzet megoldására. Felőlem akár így is maradhat, de attól ez még egy problémás lap marad, amit legalábbis magyarázni kell.
  Egyetértek Danival abban, hogy nem szerencsés a lapok szövegét módosítgatni. Szerintem egy a jelenleginél pontosabb szabály vagy definíció egyszerűen megoldhatja ezt a problémát, akár pro – akár kontra.
  Csak azt döntse el a játék készítője mielőbb, hogy végül is mit szeretne, hogyan működjön ez a bizonyos ‘memóriavesztés’? Ez már csak azért is jó lenne, mert épp itt tartok a Kódex-ben, és akkor már így kerülne bele a szabályokba.
  Nem kell új szabály, csak egy pontos szándéknyilatkozat, és akkor a szándéknak megfelelő szabályt majd precízen megfogalmazzuk hozzá…

 30. Józsi! Ebben pedig semmi bonyolult nincs. Ha a lapon szerepel a “húzz” szó, az húzás. Ennyi. Pont tök mindegy, hogy mit csinálsz a felhúzott lapokkal. Nem is értem, hogy ebből hogy lett kérdés… Ez időtlen idők óta így van már.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s