Formátum: APOKALIPSZIS MOST!

Egy merőben új, extrém formátumra gyűjtünk ötleteket.

Sokat beszélgetünk blogos körökben és veletek, gyakran versenyre járókkal is, hogy mivel tudnánk feldobni a versenyeinket, milyen új formátumokat próbálnátok ki szívesen. Ahogy láttátok az előző évben is igyekeztünk különleges, máshol ritkán játszható vagy vadonatúj típusokkal versenyre csábítani titeket, és a részvételi adatokat nézve ez többnyire sikerült is (köszi!).

Amin régóta gondolkozunk az egy igencsak különleges verseny, ami egyszerre tartalmaz mókás (és bosszantó) elemeket (is), ugye kinek mit, ráadásul különösen nehéz szervezési feladatokat tartogat, hiszen a játékosok tökéletes szinkronizálása kulcsfontosságú. Az Apokalipszis most! formátum különlegessége, hogy a verseny minden fordulójában (random időben, amit egy véletlenszám-generátor segítségével lehet fordulóról fordulóra meghatározni, hogy mikor) kisül egy effekt. Ez a legkisebb hatásoktól kezdve a legbrutálisabbakig bármi lehet, például létrejön egy Éjfatty sóhaj, mostantól kezdve azon a játékoson aki kezdte a játékot rajta van egy háló, rakd a paklid a gyűjtőbe stb…vagyis a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

A lebonyolítás tekintetében ilyen versenyen az adott versenyt szervező bírók értelemszerűen nem indulhatnak, hiszen az effektek kisütése tökéletesen véletlenszerű kell, hogy legyen (mi sem tudhatjuk előre mikor mi jön), illetve a játékosok összehangolásának kiemelt szerepe van. Ez megint felvet ugye egy játéktechnikai kérdést: hogyan? Valószínű a legkorrektebben úgy járunk el, hogy amikor felhangzik az Apokalipszis most! felkiáltás mindenki befejezi az adott cselekvést (reakcióláncok), és lerakja maga elé a kezében lévő lapokat, ezzel jelezve, hogy készen áll az effekt kisülésére.

A hatások listáját itt, a blogon beszélnénk meg előtte közösen, mindenki tehetne javaslatot.

A kérdés: lenne igény ilyen versenyre? Várjuk javaslataitokat, megvalósítási ötleteiteket! Csak nehogy felhangozzon egy “Cserélj helyet az ellenfeleddel és mostantól játssz helyette”…

Dév bácsi

Hírdetés

37 thoughts on “Formátum: APOKALIPSZIS MOST!

 1. Uh,nekem ez nagyon tetszik! Lehet egy következő debreceni versenyen meg is csinálom 😀 Igazából egy külső emberke kell,nem is kell HKK-snak lennie. Kell egy “kalap”,abban cetlik,aztán húzni.

 2. Hát igen érdekes verseny lenne(lesz) az biztos!
  Két perccel a kezdés után Deja vu! 😉

  Félre a tréfát,ez nagyon jó versenyötlet,de iszonyat nagy precizitást,összehangolt bírói munkát és a játékosoktól full korrekt versenyzést igényel! Nem tudom hogyan sikerül ezt megvalósítani,de hajrá támogatom!
  Bár első blikkre a kontrolok versenyének tűnik,javítsatok ki ha tévednék.

 3. Ha lesz olyan effekt, hogy mindenki meghívja Bartit egy körre (sörre, nem cidára), akkor támogatom!

 4. Lehetne egy olyan hatás aminél az ép 2 számjegye megcserélödik, ha valami csoda történik és valaki 100 vagy annál többe kerül akkor nem lesz semmi.

 5. @Bradator!

  Oké, én támogatom egy olyan kitétellel,hogy “APOKALIPSZIS MOST! ” Barti fizet mindekinek egy sört! van előtte!!! 🙂

 6. Ezt a versenyformátumot tétre meghirdetni enyhén szólva is aggályos.
  Ez egy gála verseny-formátumnak tökéletes, a félév végén, pl. tét nélkül, de egy ilyen versenyre se készülni nem lehet, sem azt komolyan venni. Nem tudom. Nem hiszem, hogy elmennék. Egész egyszerűen nem ér meg egy egész napot, és 4k+ útiköltséget nekem, hogy a random döntse el, mi történik az asztalomon… Inkább nem like-olnám, ha nem baj. A pakliépítésre vonatkozó speciális szabályok sokkal vonzóbbak számomra.

 7. Én mindenképp likeollom.Imádom az ilyen beteg dolgokat:D:D:D,de az lenne a legjobb ha ez tavasz nyár magasságában lenen megtartva és erős sörmámorral lehetne fokozni a verseny hangulatát:D.

 8. Ja igen sajnos az kútba fulladt,de hátha idén lesz kellő energiám megszervezni azt is:P

 9. Remek ötlet, támogatom.
  Pár lehetőség ami eszembe jutott:
  – Az aktuális (Vp+1) és Ép helyet cserél
  – Mindenki sérül annyit, amennyi Vp-je és szörnykomponense van
  – Mindenki kap tartalékba 1 Örző lordot
  – Mindenki kap tartalékba 2 Dobótőrt
  – Minden jelző kikerül a játékból, mindenki gyógyul annyit, mint ahány jelzője kikerült a játékból
  – Mindkét játékos kap 2 db Nerub csendvarázst.
  – Mindkét játékos kap 1-1 Visszafogott fejlődést
  – Mindenki előkereshet 1 Lapot/Lényt/Varázslatot stb. a paklijából
  – Mindenki semmibe rakhat az ellenfél paklijából X lapot
  – Minden játékosnak el kell dobnia az összes lapját a kezéből a gyűjtőbe/semmibe (ilyenkor kisülő hatások: halászat, stigma nem sülnek ki/kisülnek)
  – Minden játékos megkeveri a gyűjtőjét, majd kicseréli a paklijával (a gyűjtőbe kerülésre ható hatások források nem sülnek ki pl. automatikus semmiződés nincs)
  – Minden játékos minden lapját visszaveszi a kezébe az asztalról
  – Az a játékos akinek a köre van kiválaszthat egy lapot az ellenfél kezéből, amit kijátszhat a kör végéig, mintha az övé lenne, ha sikeresen kijátszotta, akkor az ellenfele gyűjtőbe küldheti egy permanensét, ami nem lehet a kijátszott lap.
  – A két játékos kicseréli a kezükben lévő lapokat.
  – Minden játékos kiválasztja 2 permanensét, ami átkerül az ellenfeléhez. Aki nem tud eleget választani sérül 4 Ép-t, minden nem választott permanensért.
  – A két játékos Ép-je, Vp-je és Szk-ja kicserélődik.
  – Mindkét játékosnál elsül egy Kiegyensúlyozás.
  – Mindkét játékos kap egy Nax’ rahn a kegyetlent-t az őrposztjába (egyszerre esnek le a lapok.)
  – Mindkét játékos kap 2 db Charadin fattyát passzívan tartalékba
  – Mindkét játékos kijátszhat egy Láncvillámot (Egyszerre/ előbb az akinek a köre van/ akinek nincs a köre).
  – Az a játékos akinek a köre van húz 2 lapot, akinek nincs az húz 3 lapot.
  – Az a játékos akinek a köre van, annak azonnal véget ér a köre, az ellenfele a következő körében csak 1 lapot játszhat ki és 1 lénnyel támadhat.
  – A játék további idejére X db Bűvös erdőt kap mindkét játékos.
  – A játék további részében az a játékos aki kezdte a játékot kap egy Antimágikus rakshalliont
  – Az a játékos aki kezdte a játékot felhúzza a paklija legalsó lapját, az ellenfele pedig tetszőleges sorrendbe állíthatja célpont pakli felső X lapját.
  – Mindkét játékos választhat egy színt, ilyen színű permanensek és források a játék következő X körében nem hatnak az ő permanenseire és rá.
  -Stb.

  Üdv: Kyb

 10. Nekem tetszik az ötlet, én így képzelném el a formátumot:
  Szerintem az nem működne jól, hogy minden asztalra egyszerre süljön ki az effekt. Lehet, hogy épp egy hosszabb sideolás közepén hangozna el a felkiáltás, így nem lenne értelme a dolognak, hacsak nem maradna meg a következ meccs elejére. Az előre bejelentett effektre viszont sideból készülne, ha jókor hallják meg a sieoló játékosok a felkiáltást, így valamennyire kijátszható lenne az egész. (pl Rejtett tartalékkal)
  Én azt javaslom inkább, hogy a fordulók előtt a bírók/segítők nyomtassanak ki egy listát az asztalok számozásáról, menjenek oda az asztalokhoz egyenként a véletlenszerű sorrend szerint (hogy ne lehessen rá számítani) és sorsolják ki gyorsan az effekteket.
  Ennek a módját én úgy tudnám elképzelni a legjobban, hogy a bíró egy szabálylapokból, tömegleszedésekből és egyéb zavaró lapokból (pl Káoszteknőc, Visszafogott fejlődés, Feledés korszaka, stb.) egy keverés után húz egyet és azt játékba rakja. Kifejeztten csak hátráltató lapok használatát támogatom, az előnyt hozó effektusok inkább rombolják a játékélményt, mint a korlátozók, ha nem én kapom őket. Ha ez szabálylap, azt úgy kell venni, mintha egy harmadik játékosé lenne, nem az övék, de szüntethető játékon belül is; valamint a többi zavaró lap is megoldható lenne, hogy azért mégse rontsa el teljesen a meccseket. A lapokat mindig ott hagyja az asztalon a bíró, így el tudnak fogyni a csúnyaságok idővel a sok asztalnál. A forduló végén a játékosok az eredmény bediktálásával együtt visszaadják a lapokat, a következő fordulóban elölről kezdődik a sorsolás.
  Az effektek az egyes meccseken újraindulnának, az első meccs után például a másodikon félre kell tenni a lapot, amíg nem érkezik meg a következő. Ha addigra lezavarják a játékosok a dolgot gyors hokival, akkor megúszták, nem kell várniuk, és csak annyi effektet használtak fel, amennyi időt igénybe vett a fordulójuk.

  Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem megvalósításra kerül belőle valami! 🙂
  BB

 11. nekem nem nagyon tetszik.. ha mégis megcsináljátok ugyan az történjen mind a két játékossal (tehát ne csak az egyik kapjon hálót). végül is mindegy én valszeg úgy is kihagyom..

  hallottam egy kétszínű egylapos formátumról ahol mind a két színedből ugyan annyi lapot kell használni. na ez viszont nagyon kajolnám!

  én annak is örülnék ha minél több versenyetek pörgős formában zajlana.

 12. Én is támogatom, hogy gála legyen.
  Pár addicionális ötlet:
  Kezdődjön éjfélkor!
  Legyen ironman!
  Minden forduló végén minden játékos választ, hogy egy feles töményet vagy 3dl tejet vagy 5dl vizet iszik meg (önszorgalomból lehet mást és többet)!

 13. Kizárt, hogy elmenjek egy ilyen versenyre sajnos 😦 Az tök jó, ha valami nagyon extrém a formátum, mert arra lehet készülni…de ez nem jön be. Poénnak jó.

 14. Mivel ez tényleg eléggé random, kiszámíthatatlan formátum lenne finomítanék rajta egy kicsit. 🙂

  Hagyományos verseny az alap, de nem használhatsz szabálylapot, követőt.
  Minden forduló előtt a bírók, kisorsolnak egy fix listáról 1-1 követőt szabálylapot.
  A játékosok az első meccs előtt kockadobással döntenék el ki melyiket választja(aki nagyobbat dob az választ ), a nem választott narancs lap az ellenfélé. Az első játék után narancslap csere! A harmadikban megint jöhet a kocka.

  A narancs lapos fix lista 10-10 szablap, követőből állana, a játékosok javaslatát is figyelembe véve.

  Így a randomitás megmaradna, de kicsit egyszerűbb lenne rá paklit építeni’ 🙂

 15. @Abiondi: Ízlések és pofonok. Egyszerűbb lenne talán, de ennek a versenynek épp az lenne a célja talán, hogy Ne lehessen előre tervezni. Személy szerint én azt sem bánnám, ha csökkentett díjazás lenne, tekintve, hogy ezen a formátumon a szerencse túlzott jelentőségű. Ettől függetlenül azt, hogy a követők-szabálylapok cserélődjenek, nem támogatnám, mert a követő-szabálylap nélküliség eleve sok koncepciót kinyír, ellentétben egy ilyen Apokalipszis formátum minden koncepciót engedélyez. (és alapból a sokszínűség pártján vagyok)

 16. A félreértések elkerülése végett: ezt mi is inkább egyfajta side-eventként képzeltük el, fizetni nyilván kevesen szeretnének hasonlóért.

 17. És mi lenne, ha kockadobás után, aki nagyobbat dobott, az az ellenfél deckjével játszik, és ilyen betli feeling lenne?

 18. Korábban sokszor volt szó hasonló versenyekről és a Beho egyszer kb. 15 éve – csinált is egyet. (játszottam rajta, jó poén volt!)

  Szerintem a kivitelezhetőség, a lebonyolítás szempontjából a következő lenne jó:
  Minden forduló előtt kisorsolunk 3-5 effektet. Ebből a 3 hatásból, véletlenszerűen sülne ki 1,- mindegyik partiban.

 19. Jó ötletnek tartom. Bár kissé orosz rulett jellegű. De talán ez is a célja… :-)))

 20. Balázs, az Őskáosz (régi) hatásai sültek ki minden körben. Még 1997-1999 környékén volt a Kondor Béla Műv. házban.

 21. Es tenyleg! Mondjuk arra azert lehetett valamilyen szinten keszulni, hogy kevesbe zavarja a paklidat.

  Amúgy ha csináltok ilyet, mindenképp érdemes olyan hatást is beletenni, hogy pl. dobd el a kezed a Semmibe, mert különben a végtelen kombós kontroll lenne a jó választás, mert azt nem igazán érdekli, mi esik le az asztalról, vagy kinek mennyi az ÉPje…

 22. én két féle verziót tudok elképzelni.

  1.

  Egérút szerűen midnen körben érvénybe lép valami, ami minden játékosra vonatkozik. (itt nem kéne a lejátszott meccseket összehangolni, minden páros a maga tempójában játszana, a paklija tempójától függően, és a módosított körülményekkel együtt lezajlana midnen forduló)

  2.

  minden páros egyszerre kezdi el a fordulót, és midnen körre van mondjuk 2-3 perc. ha midnenki előbb fejezné be az adott kört, akkor ezt figyelembe véve lehet rövidebb is egy kör. a lényeg, hogy egyszerre haladjanak a körök midnen asztalnál, hogy egy ilyen bizonyos “kisülés” midnenkit egyszerre érjen, mert az nagyon nem fer, ha egyik asztalnál sok passzolás után 15 manánál kisül egy olyan effekt, hogy veszítesz 5 manát, míg a szomszéd asztalon a harmadik körben tartanak éppen és hat manánál sül ki ugyan ez. (persze a példa nem túl életszerű, csak érzékeltetés végett írtam, de ha lényeg robbannak le az asztalról, vagy lapot kell dobni, akkor is fontos, hogy kit mikor ér az esemény.

  gondolom, hogy csak viccból írták, de az ilyen játékkal semmilyen összefüggésben nem álló effekteket egyáltalán nem tartom célszerűnek… (kötelező étkezés vagy italfogyasztás, vagy testgyakorlatok végzése… stb, ezek csak zavarnák a játékot)

 23. Azt gondolom, hogy ez alapvetően egy pörgős formátumon lehet jó, ha bevállalja a szervező, hogy akár 25-30 percet is szán egy fordulóra, 20 perc ’tiszta’ játékidővel.

  Alapvetően nekem sosem volt ellenemre egy kis móka, poénkodás és random faktor egy versenyben. Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ez sem lenne.

  Amit én finomítanék: Az apokalipszis körében nem lehet nyerni. Mert ha mondjuk az apokalipszis egy olyan képesség, hogy ‘elsül egy kiegyensúlyozás’, vagy amit előttem írtak, hogy minden játékos kap 2-2 Dobótőrt, akkor az éppen játszó játékos előnye túl nagy.

  Mondjuk abban János fórumtársamnak igazat adok, hogy ahhoz viszont ezt a formátum túl random, hogy mondjuk ezért Pestre felutazzak. De Pécsett lehet kipróbáljuk 🙂

 24. Ez a formátum vagy pörgős legyen vagy semmilyen, ezzel máris kizárjuk azt a buktatót, hogy sideolás közben valakik lemaradjanak az effektről… És ami még egy hatalmas érv mellette, hogy nagyban csökkenti a randomfaktort, ha több ellenféllel játszol egyet-egyet és olykor kikapsz olykor nyersz az aktuális effektek miatt.(szerintem)

  Úgy tudnám elképzelni az effekteket, hogy Ti összeültök leírtok (vagy előzetes javaslatok alapján összeszedtek) mondjuk 30at, abból itt a blogon tartotok egy szavazást bekerül teszem azt 15-20 hatás.
  Valamilyen szinten mégiscsak lehessen számítani rá, hogy milyen keménységű dolgok lesznek. Lehet bármi nem arról van szó, hogy NE legyen káosz, hanem arról, hogy a játékosoknak a pakliépítés során legyen azért esélyük egy minimális felkészülésre. Mert nagyon nem mindegy, hogy mondjuk játékba kerül egy háló, vagy elcsattan egy éjfatty sóhaj, vagy minden játékos sebződik 10et…lehessen rájuk minimálisan felkészülni. Amúgy baromira tetszik az ötlet.

 25. Nagyon király lenne egy ilyen formátum, erre még én is összekölcsönöznék egy paklit 🙂

  De mindenképp úgy kellene tekinteni, hogy ez nem egy igazi verseny, hanem inkább össznépi mókázás, versenyszerű keretek között. Ebből kifolyólag, hogy senki ne vegye véresen komolyan a legfontosabb:

  – Csökkentett nevezés, csökkentett díjazás.

  Így ha valaki eljön, az azért jön el mert fun. Így könnyebb kezelni a vitás eseteket, amiből biztos lenne bőven.

  Ha már a buli miatt jövünk el, nem feszülünk rá annyira a készülésre. Szóval mehetne a full-őskáosz, elképesztően eszement hatásokkal: Éjfatty sóhaj, Deja-vu, Tudatcsere, Kiegyensúlyozás, mindkét oldalon létrejön egy Szürke, játékosok kicserélik a paklikat, stb.
  Kapni két dobótőrt egyáltalán nem tűnik apokaliptikusnak :/

  Ha már tényleg mókázunk akkor: Aki hamarabb megcsinál 10 guggolásból felállást nem sebződik 10-et, aki nyer szkanderben gyógyul, stb.
  És szerintem ezeket ne is tegyük közzé a verseny előtt, ezzel is fokozva az izgalmakat.

  Mivel így minden totál kiszámíthatatlan, teret nyerhetnek azok a paklik amivel az ember szeret játszani, de egy rendes versenyre nem érdemes összerakni. Az apokalipszis miatt egy teljesen esélytelen pakli is elteheti az aktuális spoilereket.

  Lehetne Apokalipszis 2 perc múlva felkiáltás, csak hogy az emberek rástresszeljenek. További poénfaktor lenne 🙂

  Nekem ez a megoldás tetszene a legjobban.

 26. Egy ötlet:

  A versenyen csak GYAKORI lapokat lehet használni.

  Tiltott minden ritka és nem-gyakori lap. (nagykieges, kiskieges, zénes, AK, TF, HSZ, stb valamint minden olyan lap ami nem-gyakoriként szerepel valamilyen formában tehát gyakori volt de juniorban már nem-gyak stb.) Ezenkívül tiltott még 1-2 gyakori lap is mint Szánalmas teknős új, meg pár hasonló.

  Most erre biztos lesz 1-2 fantasztikus hozzászólás, hogy ez mekkora egy szar ötlet (én legalább írtam egy saját ötletet). DE! Szerintem így:

  – tényleg bárki bármilyen dekket összetud rakni, lévén a legdrágább gyakori lapok és kijönnek néhány száz forintból, de a többségnek szinte minden megvan.

  – ha sok hasonló dekk lenne (kontroll, horda, kombó vagy valami új), akkor nagy eséllyel a játéktudás fog dönteni és nem a kezdés/szerencse/good stuffing/kezdőkéz

  – ilyen formátum tudtommal még nem volt.

  – lehet tovább cifrázni is.

  – kicsit frissen bontott hangulata lenne, így nem egy “stresszes hagyományos” versenynek futna neki mindenki.

  – kezdőknek egyszerűbb rá dekket összrakni, vagy éppen side-ot, nincs metagame, valószínűsíthetően könnyebben fut majd neki mindenki, mindamellett a profiknak is van benne kihívás bőven, mivel ők hasonló profikkal játszanak néhány forduló elteltével.

  – a paklikból kimaradó ritka lapokat bárki bedobhatja a díjalapba, így nagyobb lesz a verseny a helyezésekért 🙂

 27. Ami azt illeti, a nemgyakokat is sima ügy beszerezni, nem hinném, hogy ez okozna valakinek problémát 🙂

  Ami a sok hasonló paklit illeti, a játék célja éppen a sokszínű mezőny lenne és nem az, hogy 30 kontroll pakli (és/vagy 30 ütöm vágom horda) versenyez egymással.

  Szóval véleményem szerint nem túl nagy durranás, egyetlen érv mellette, hogy ilyen még nem volt. De ez számos, érdekesebb formátumról is elmondható 🙂

 28. Eszembe jutott még egy ötlet. Ez egy kicsit extrémebb, de szerintem állat:

  1. Mindenki sima átlátszó fóliába teszi a dekket, amihez nincsen side, (de akár lehet is, csak úgy macerásabb.)

  2. A fólián belülre a fóliázott lapnak a szöveg felüli részhez be kell csúsztatni egy kis cetlit a monogrammal. Értelem szerűen az összes laphoz.

  3. A játék kezdeténél ÖSSZE KELL KEVERNI a két dekket!

  Egy ilyen stócból húz mindkét játékos, keres, nekronozik stb. Úgyanúgy kifejtik a hatásukat a követők, szabálylapok. Nyilván van egy-két buktató, kicsit finomítani kell itt-ott szabálykérdésekben, de az alapötlet működőképes. A forduló végén meg szét kell szedni a paklit 2 felé és átnézni, hogy mindenki visszakapja az eredeti pakliját. Vicces lesz amikor a kontroll húzza a keltetős lényeket, a hegymélyi dekk meg a gemina könnyeit és hasonlók. 🙂

 29. Szerintem ez nem lenne igazán jó ötlet. Egyfelől már a sima átlátszó fólia, mint kötelező elem a versenyen sem nagyon jöhet szóba. Nem mindenkinek van. Másfelől van, aki nem szívesen enged játszani másokat a deckjével, vagy mondjuk nem szívesen keveri össze az UR-jeit más ember gyakjaival, és azért a paklik nem megfelelő kiválogatása (pl. monogramos cetli kicsúszik) után az ember veszteség is érheti, a fordulók végén meg nem kevés időbe telne ez a válogatás. Ezenkívül a szerencse szerepe is túlontúl nagy, szvsz nagyobb, mint az apoklipszisos formátumban. Persze, otthoni poén-játéknak ez nagyon mókás, de versenyen semmiképp sem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.