Stóc vagy mappa?

Hogyan érdemes tárolni kártyáinkat? Hogy a legátláthatóbb és hogy a legpraktikusabb?

A tényleges játék és a paklik oldaláról nézve rengeteget beszélünk a HKK-ről, a gyűjtögetés része azonban már jóval ritkábban jön elő, pedig ez a szelete is éppen olyan fontos kedvenc hobbinknak, mint amikor éppen asztalhoz ülünk legújab deckünkkel. Azonban ahány ház, annyi szokás – bizonyára mindenkinek teljesen más módon vándorolnak el a kártyák a gyűjteménytől a pakliig. De vajon hogyan?

DSC08700

Ha felmerül bennünk a kérdés, hogy miként lenne érdemes tárolni lapjainkat, rögtön kérdések tucatjai juthatnak eszünkbe. Átláthatóság, praktikusság, ellenőrizhetőség – a rendszerezés különféle szempontjait hosszasan sorolhatnánk, de igazából minden egy különös ellentétből adódik, a helyzet ugyanis az, hogy a tényleges gyűjtés és a pakliépítés teljesen más megoldásokat részesít előnyben. Ha például egy bizonyos kiegészítőig minden lapot le szeretnénk gyűjteni, akkor nyilvánvalóan ezek évjárata alapján fogjuk rendszerezni lapjainkat, hogy lássuk, mi hiányzik még a “teljes sorhoz”. Amikor azonban már paklit készítünk, akkor teljesen máshogy kutakodunk a lapjaink között – amikor a “kellene még egy jó lap feketéből” jellegű igények merülnek fel bennünk, akkor hirtelen máris az volna kényelmesebb, ha az összes Leah lapunk egymás szomszédságában pihenne.

HKK-t gyűjteni igazából tehát nem is olyan egyszerű dolog – feltéve persze, hogy megszerzett kártyáinkat használni is szeretnénk, nem csak nézegetni. Ha ugyanis színek szerint csoportosítunk, akkor az összes lap (bizonyos intervallumon belül persze) beszerezése válik némileg átláthatatlanabbá, ha viszont megjelenés szerint, akkor rendre át kell lapoznunk egy csomó felesleges oldalt, melyekre adott pillanatban éppen nincs szükségünk. Egyszerűbb persze a kérdés, ha egy külön listán vezetjük hiányzó lapjainkat, vagy ha nemes egyszerűséggel nincsenek is efféle teljességre törekvő vágyaink – ekkor a színek (esetleg típusok) szerint szelektált lapok közé rendre beszúrjuk az új jövevényeket, és meg is van oldva a probléma.

DSC08699

Valójában arra lennék kíváncsi, hogy ti milyen módon tároljátok és miként rendszerezitek lapjaitokat? Stóc vagy mappa? 6, 9, esetleg 18 féle kártyát tároltok ugyanazon a mappalapon? Hogyan különítitek el a gyak-nemgyakokat a ritkáktól? Az egyes “kategóriákon” belül mi alapján teszitek sorba a lapokat? Milyen szisztéma segít benneteket abban, hogy a keresett lapokat egyrészt könnyen megtaláljátok, ugyanakkor pedig azt is nyomon tudjátok követni, hogy mi az, ami éppen “hiányzik”?

Kíváncsian várjuk, hogy ti milyen szokásokkal, esetleges egyedi vagy praktikus megoldásokkal éltek – osszatok meg velünk bátran minden apró részletet!

Csető Zsolt

27 thoughts on “Stóc vagy mappa?

 1. +1 !

  Kiváló kérdéskör, engem is ez foglalkoztat most.

  A kiterített (1 likban 1 lap – > 3 féle lap egy oldalon) megoldás ekkora mennyiségnél már nagyon költséges és kezelhetetlen megoldás. Az 1 likban 2 féle lapból 3-3 -> 18 féle lapból 3-3 lap egy fóliában megoldás lett nálam az alap (ahol 5 lehet a pakliban, ott tágítunk :P).

  Eredetileg kiegészítőnként mappáztam, hogy átláthatóbb legyen a teljes gyűjtemény, amiből hiány volt, azt feljegyeztem és pótoltam. Sajnos a Beho lapkereső – noha rendkívül nagy segítség – igen sok fejleszteni valót rejt magában és jelenleg kevésbé alkalmas ötleteléshez. Átalakítottam az utolsó pár évadot színek szerint, hogy a ‘használható kártyák’ könnyebben elemezhetőek legyenek. Színek szerint, azon belül pedig laptípusok szerint, azon belül pedig altípusok szerint. Idővel átláthatatlan lett a gyűjtemény állapota, mert a kártyák nem mindig azonnal kerültek vissza a helyükre (nem is volt egyértelmű helyük), így előfordultak hiányok.

  Nekem fontos, hogy a gyűjtemény állapotával tisztában legyek, ezért az utóbbi időben ha szabadidőm van, azon ügyködöm, hogy visszarendezzem kiegészítők szerint. Azon belül színek szerint, azon belül pedig gyakoriság szerint, azon belül pedig ABC szerint, így egy kiegészítő 10 mappa lapban elfér (178-180 lap jön ki újabban), megfelelő rendezettséggel. Egy átlagos 4 gyűrűs mappában még elfér az a 6 zén (hasonló rendezésben), ami az adott évben kijött, így további 4 mappa lapban ezek is itt szerepelnek.

  🙂

 2. Mappapárti vagyok, stócban/dobozban tárolástól nagyon sérülnek a lapok, úgyhogy azt igyekszem elkerülni. Egy mappaoldalra 27-54 lapot szoktam rakni, csak azért, mert nagyon kevés mappalapom van. 🙂
  Én a rendszerezésnél a “koncepciót” veszem alapvető rendszerezési kategóriának. Ha tudom, hogy bizonyos paklijaimban használhatók lesznek bizonyos lapok (raia horda lapjai, tárgyak, épületek, stb.) akkor azokat egy helyre szedem össze, hogy a pakliépítésnél csak fel kelljen lpaozni a “raia horda” oldalakat és onnan kivehessek szinte mindent.
  Ez alól az etnikumok (értsd. altípussal rendelkező lények), a reakciók lapok és a követők/szabálylapok kivételek csak, őket külön rendszerezem. A követőket és countereket azért, mert ha még nem döntöttem egy adott formátumon ezekről, akkor egy helyen, rendszerezve át tudom látni őket. Az etnikumokat azért gyűjtöm külön, mert gyakran járok veszélyes faj versenyekre, ahol lehetőleg mindig mással igyekszek indulni, így lehetőségem van szó szerint lapozgatni a fajok között a válogatás során.

  Tisztában vagyok azzal, hogy vizuális beállítottságú vagyok, ez a rendszerezésemen is meglátszik, de a kiegészítő szerinti rendszerezés bennem akkor is egy bizonyos fokú lustaság képét váltja ki. Ha az illető a használatuk szerint kategorizálta volna a lapjait, akkor kevesebb időt töltene a lapjai keresgélésével a pakliépítés során.
  Persze nem mindenki egyforma, a saját módszeremből indultam ki. Én a pakliépítés során szeretem átböngészni a mappáimat arra az esetre, ha kifelejtettem vonla valamit, de biztos vannak olyan játékosk is, akiknek a behó keresőmotoja és egy “.txt” fájl elég a tervezéshez.
  Még nekik is hatékonyabb lenne így a kategorizálás, csak a kérdés az, hogy a sok éves gyűjtögetés után megéri-e nekik folyton a koncepciókhoz csapni az újabb mappalapokat, ahelyett, hogy egyszerűen folytatják a “teljes sorok” sorát. 🙂

 3. *A koncepciókba bele nem férő kártyákat pedig ömlesztve tartom egy cipősdobozban, de azokból keigészítőnként legfelejbb néhány tucat van, úgyhogy azok nem foglalnak sok helyet.

 4. Nálam összesen 5 Easy PC és Tudás Fája mappában sorakoznak a lapok (ár-érték arányban ez a legjobb mappa, olcsón beszerezhető Vateráról, apródról), főleg Ultra-Pro Platinum mappalapokban, de van pár tucat Silver is. Megéri a Platinumra költeni, mert még egy darabot se kellett kidobnom, pedig összesen már 300-400 darabom van belőle. Van egy nagykieges mappa, egy Zénes, egy cseremappa amiben leghátul mindig az aktuális teljes gy-ngy sor van az egyszerűbb beszerzés és hiánypótlás miatt, illetve 1-1 gy-ngy mappa, IV-Zsz-ÖV és VÚ-tól Újjászületésig. Ezeket éri meg bemappázni, Misztikus erők már nagyon sitt sajnos, onnantól visszafelé minden egy cipősdobozban landol, igaz, abban is minden sorrendben, teljes sorként van. Személy szerint úgy látom, 18 lapnál nem érdemes többet erőltetni egy mappalapba, mert ha kitágul, onnan már szinte használhatatlan, kicsúszik, amit beleteszel. A mappák belül szerintem a legtöbb értelme az istenek betűrendje szerint, színenként érdemes szétpakolni a dolgokat az átláthatóság miatt. A kiegészítőnkénti gyűjtéssel az a baj, hogy hiába döntesz úgy az elején, hogy mondjuk IV-ből elég a 10 spoiler, ha után elkezded összeszedni a közepes, de speciálisan erős lapokat, onnan káosz lesz.

 5. Mappa, 18/lap, kieg szerint, azon belul szin, azon belul ABC.
  Nehany havonta vissza kell rakni a sok lapot, amit paklikban hasznaltunk, az szep melo, viszont jopofa latni, hogy milyen regebbi lapokat hasznaltam.
  Pakliosszerakasra altalaban lapkereso, csak neha mappa-lapozgatas.

 6. Nekem négy mappám van. Ebből egy az ún. cseremappa, amiben időrendi sorrendben vannak a lapok, elöl a legfrissebben kiadottakkal. Ez a sorrend kétszer indul nálam. Előbb az ún. nagykiegekben kiadott lapok a legfrissebbektől a legrégebbiekig, majd ugyanez a Zén-kiegekkel. Hátul a fölösleges gyngy-ket hordom magammal. Régen ez utóbbiból nagyon sok volt, de mostanában már igyekszem gyorsan túladni rajtuk. Kevés a hely itthon ilyesmire.
  A cseremappa értékesebb lapjai szétszedve egy zseb egy oldalán csak egy lap elosztásban vannak. A kevésbé értékes lapok 3-asával egy zsebben.
  A másik három mappa a semleges – gonosz – jó osztásban, ezen belül pedig istenek szerint egy helyre gyűjtve. Az egy-egy színen belül a lapok úgy következnek, hogy elöl vannak a ritkák/versenylapok egy oldalon 3 féle, vízszintesen egymás mellett az egyforma lapokból álló szett. Egy lapon így 18 lap van. A színeken belül a lapok teljesen rapszodikusan vannak, mindenféle rendszer nélkül. Lényeg, hogy átlátható legyen.
  A ritkák/versenylapok után a gyngy lapok következnek, itt 54 kártya van egy lapon.
  A szabálylapok/követők egy helyen, az egyik, míg a színtelen/Bufa lapok a másik mappa elején találhatók, ugyanilyen felosztásban.
  A pakli összeállításnál én elsősorban a mappáimból választok lapot, majd, ha nem találok a saját lapjaim között, akkor kezdek lapkeresőzni, egyéb módon ötletelni. A versenyek után én mindig visszamappázok. A színek után egyébként mindenütt vannak pótlapok, azaz üres, feltöltetlen zsebek, amikbe az újonnan kihozott lapokat azonnal be tudom pakolni.

  Jó a kérdésfelvetés. Érdekes…

 7. 5 mappában, 18/lap
  az egyik mappa a ritkákkal, követőkkel szabálylapokkal illetve a már nem teljes sorban meglévő zének lapjai, színek szerint, azon belül kronológiai sorrendben
  2 mappa a gy-ngy-k, egyik iv-zsz-őv másik vú-eö-tm + régebbi jó gyakok, ezeken belül kiegenként abc szerint
  egy etnikum, etnikumonkénti osztással, azon belül abc vagy kronológia vagy semmilyen sorrend 🙂
  az utolsó egy zénes mappa kiegek szerint, azon belül abc sorrendben
  ezen kívül gy-ngy-k régi ritkák vannak elszórva mindenhol a szobában 😀

 8. Köszi az eddigi válaszokat, és örülök, hogy azért másokat is foglalkoztat a téma. 🙂

  Én éppen most tervezem újrarendszerezni a lapokat, mert kezd akkora méreteket ölteni a gyűjti, ahol kicsit kényelmetlen már a dolog, és érdekel, hogy Ti hogyan tároljátok.

 9. Használhatóbb ritkák egy mappában, meghatározott rendszer szerint (amit most nem írnék le :)).
  Kevésbé használható, de hátha-még-jó-lesz-valamire ritkák és a gy/ngy-k pedig cipősdobozban.

 10. Nekem még nincs sok lapom ezért a következő módon rendszerezem őket:
  A csomagolásban lévő lapokat az eredeti formájukban tartom, színsorrendben (azon belül abc sorrendben). Dungeon-ből elkért dobozokban tartom a paklikat. A régi lapjaimat, aminek nincsenek tartói csak úgy állnak, ám ott is kiadásokra bontva. Emellett google dokumentumot vezetek az újabb lapjaimról, hogy tudjam melyik pakliban vannak.

 11. Ha már kérdeztétek…
  2 mappában vannak a ritkák, kezdve a 8. alapcsomagtól mostanáig, ABC rendbe szerkesztve.
  1 mappában vannak a régi ritkák (8. alapcsomag előttiek), tasakonként 3 lap, szín szerint csoportosítva.
  1 mappában vannak a gy-ngy sorok Végzetúrtól mostanáig, tasakonként 3 lap, ABC sorrendben.
  2 mappában vannak a Zének, tasakonként 2 lap.
  1 mappában vannak a szabálylapok, követők.
  1 mappában vannak az AK-s, Hatalom Szövetségés és a kódos lapok.
  err… ez kb. azt jelenti, hogy a gyűjteményem mappákban van.

  A legjobb: készül egy speciális szekrény, melyben lesz 4 fiók, fiókonként 9 rekesz, mely a kártyák méretére van kialakítva (rekeszek szélessége 67 mm), a rekeszeken belül további osztási lehetőséggel. Ebbe lerendezve belefér majd a teljes gy-ngy gyűjteményem, a cserék (ritkák, zének, gy-ngy), meg minden. Alig várom. 🙂

 12. 3 mappám van.
  ABC sorrendben vannak a színek.
  1. Ritka mappa:
  Követők,Szabálylapok,majd Bufa,Chara-din,Dornodon,Elenios,Fairlight
  2. Ritka mappa:
  Leah,Raia,Rhatt,Sheran,Színtelen,Tharr. Majd azok a lapok,amikből 1-et szoktam használni,mert nem annyira combosak(pl. Napkirály).Utána pedig azok az UR-ek,amikból 1-et szoktam használni.
  3. Mappa:Gyaknemgyakok,ugyanúgy ABC sorrendben színek szerint.

  Minden mappában először lények,lehetőleg azonos altpussal egymás után,majd a varázslatok(Bűbáj,Általános,Azonnali sorrendben),ezután épületek,tárgyak,szakértelmek,helyszínek.

 13. nekem csak 18 lapot rakokr 1 mappalapba. mert úgy nézki hogy tágul ha 5-6 ot beletuszkolok és könnyebben kiesik ha netán a cseretárs rosszúl dönti meg a mappát a térdén. és azt rühellem mikor földredobják :@

  de kelleni fog uj megoldás mert bövűl és nincs hely :/
  valaki tudja hogy hol lehet olcsón venni mappalapot az irja meg nagy segítség lenne!

 14. mindenki abécésorrendbe rakja a színeket?
  nekem jellem szerint van sorbarendezve: színtelen, bufa, rhatt, raia, elenios, sheran, fairlight, tharr, dornodon, leah, chara-din

 15. Na kérem szépen ebből is látszik, hogy az online HKK-nak is megvannak a maga előnyei. 😀

 16. Nekem 7 mappám van:

  Egyikben külön az összes eddig megjelent Rhatt lap ABC sorrendben, oldalanként 3 különböző lappal (nagy öröm mikor megjelenik vmi új lap átrendezni 🙂 )
  A másikban a kedvenc etnikumaim, szigorúan ABC sorrendben.
  A harmadikban kapott helyett Raia, Elenios és Fairlight, de csak a ritkák vagy jobb gyngy-k. Minden színt az avatárja kezd, utána a bűbája és lehetőség szerint a temploma, majd az UR-ek, aztán egyéni szisztéma szerint csoportosítva követik egymást a lapok.
  A negyedik mappában elfér a többi szín, szintén az előző mappához hasonlóan rendezve.
  Az ötödikben vannak a szabálylapok, követők, Bufa és színtelen lapok (különös hangsúlyt fektetve a helyszínekre)
  A hatodikban és a hetedikben kerültek elhelyezésre azok a gyngy-k amiket viszonylag sokszor használok, vagy bekerülhetnek pakliba. Itt már 9/oldal elrendezés szerint.

  Végül van egy stócos dobozom, ahol a ritkábban előkerülő gyngy-k vannak.

 17. Egy mappám van, amiben őszinteén szólva semmiféle ABC és egyébb szinsorrend nincs a puszta szinenkénti leválogtáson felül. Fölösleges betartandó szempontokat, szabályokat amúgysem szeretek alkalmazni, maradjunk a praktika részén. Amugy 18 lap /mappalap. A versenyerősségű gyak nem gyakok is ugyanígy, a mappa hátsó részében. A ritkák közül is szigoruan csak a versenyerősek vannak ebben, gyakran nézem át őket és ami már nem üti meg az ingerküszöbömet az repül eladásra/cserére. A maradék gyak nem gyakot egy dobozban tartom, persze csak azokat, amelyekben látok vmi fantáziát (elég kevés ilyen van), a többi felgyűlőt összegyűjtöm és minél előbb próbálok megszabadulni tőlük, mivel nem szeretnék kártyalerakatot a lakásban.

 18. Nálam ami a mappán kívül van ,plusszos lapok csomó gyaknemgyak .Szóval ami ugymond felesleges .Azokbol szoktam csinálni paklikat ,és azokkal játszunk itthon,mókás mikor egy ilyen szedett vedett goblin vagy tárgy vagy galetki pakli elver egy jobb versenypaklit.
  Egyébként mappában vannak a ritka és a jobb gyaknemgyak lapok szinek szerint.Az igazán jó lapok átlátszó tokban a polcon..
  Van persze cipős doboznyi lapom is ,néha veszek egy dobozzal a móka és a válogatás kedvéért.

 19. Nemreg lehetett venni ujsagosnal focis (XL adrenalin) mappa + lapokat. Valami 1500-ert, egybeepitve, 2 teljes kieg siman elfert benne es meg maradt is. A mappa viszont nem kemenylapu, es ugye nem tudod kiszedni belole a lapokat. De ar/ertekben nagyon jo, es nem akar szetmenni se.

 20. Dungeon: 20 mappa, sok ezer (cirka 300.000) lap. A rendszerezés elvét ismeritek,- kiegészítők szerint, azon belül gyakoriság és ár szerint csoportosítva – hamar megtalálunk bármit, ha keressük.

  A privát gyűjteményem – még az ősidőkben 🙂 – 5 mappából állt.
  Az egyikben csak a ritka és az ultra ritka lapokat tartottam. A többi négyben színek szerint voltak a lapok. A színeken belül, típus és idézési költség szerint, növekvő sorrendben tároltam őket. Nagyon hamar megtaláltam köztük bármit, de sok meló volt, ha új kiegészítőt kellett beilleszteni a korábbi lapok közé… 🙂

  (Nash! Sok évvel ezelőtt, a D-ben is Tudás fája mappákban voltak a lapok, de 1-2 hónap alatt szétestek a használattól, folyamatosan cserélni kellett őket. Nem tudom ajánlani a papír alapú mappákat).

 21. Nekem is hasonló szisztémám van a színek szerinti sorrendre mint Gicenek. Csak az enyém a következő : Követők&Szabálylapok, Színtelen&Bufa, Raia, Rhatt, Elenios, Fairlight, Sheran, Tharr, Dornodon, Chara-din, Leah. De persze a ritkák külön tartva.

  Próbáltam jellem szerint, kb. hogy a legvilágosabbtól a legsötétebbig menjen. Mivel még kevés lapom van, így elfér egybe és van egy különös hangulata a végiglapozásnak, ahogy hátrafele gonoszodik a mappa 😛

 22. Visszajelzés: Top gear! | HKK Blog

 23. Visszajelzés: Meddig gyűjtsünk? | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.