A végtelenbe és tovább!

Vajon jó nekünk, hogy egyre több végtelen kombó köszön vissza a versenyerős paklikban?

morq_fan_gorHa visszatekintünk a HKK elmúlt egy évtizedére, akkor elmondhatjuk, hogy a játék egyik legkülönlegesebb szegletét képező végtelen kombók az esetek többségében legfeljebb csak ritka és üde színfoltként tűntek fel a versenyasztalokon – egy-két kivételtől eltekintve még csak életképes sem volt közöttük. Előbbi betiltásáig az Idegösszeomlás + Magzat (A fájdalom szépsége társaságában), illetve a több ízben és több időszakban is fel-felbukkanó, mindig más formában visszatérő Morq Fan Gor koncepció voltak csupán, melyek meghatározó jelenséggé tudták kinőni magukat – a többi, jellemzően 3-4 lap szerencsés együttállását igénylő kombináció rendre megmaradt a mókapaklik szintjén.

Mindezek után a 2014-es versenyeredményekre pillantva azt látjuk, hogy óriásit fordult a világ: az elmúlt hetek túlzás nélkül a végtelen jegyében teltek a HKK versenyeken, a budapesti dobogós és győztes paklik között pedig annyi kombó decket találunk, mint korábban soha.

elonyos_uzletA frissen megjelent Életenergia remek táptalajnak bizonyult az efféle koncepciók számára, hiszen az öt lap és a 30 ÉP biztonsága mögé bújva a játékosok sokkal nyugodtabban várhatják a hőn áhított kártyákat. Jellemzően ezt csatolják a tavalyi esztendő egyik nagy “felfedezettje”, a Délibáb + Magányos torony kombó mellé, de az Előnyös üzletre építő kombódeckek is előszeretettel használják a legújabb szabálylapot. Utóbbiaknál jelenleg a végtelen A halandóság átlépése a divat: a játékosok rájöttek, hogy az Univerzális megoldással még tovább növelhetik a kombósabb összeállítások hatásfokát, hiszen az egy manás univerzális keresés lehetőségéért cserébe csak annyit kell tennünk, hogy egy-egy darabot a kiegészítő pakliban kell hagyni a kulcslapok közül. Márpedig ha végtelen manánk van – már a Trinigan-kontroll uralma alatt is ez volt az Előnyös üzletes végtelen kombó kiindulópontja -, akkor már nyerjünk olyasmivel, ami tényleg tutibiztosan megkerül mindent. És akkor még nem is beszéltünk arról a vicces szituációról, amikor a Sokszínűség behúz egy ködös lapot egy Előnyös üzlet és egy A túlvilág hívása mellé, és egy Varázsködöt előkeresve szépen leblokkolja az ellenfelet. Az Univerzális megoldás és az Előnyös üzlet tehát jócskán megágyazott a kontroll alapra építkező végtelen kombóknak.

eletadoA jelenségnek azonban itt még nincs vége, hiszen a lényes paklik is egyre jobban mennek a végtelen irányába. A legújabb felfedezett ugyebár az előző hónapban kitárgyalt Szánalmas teknős, akiből a különféle ide-oda kombózgatás mellett a végtelent sem nehéz kicsikarni, ez pedig szintén egy olyan koncepció, amely alig pár héttel az új kiegészítő megjelenése után fel is jutott a csúcsra. De nyertek – ha nem is mostanában – a quwargok is, akik a követő és a Quwarg likantróp segítségével húzták elő a végtelent, és az Életadó “korlátlansága” is ajándéknak bizonyult néhány gyengébb etnikum számára: a xenók Hyass, a degenerálttal, a krabberek pedig Páncélos krabberrel végtelenítettek. És bár nem konkrétan végtelen, de nem is beszéltünk még az Életadó kedvenceiről, vagyis az élőholtakról, ahol a Lidércúr és a Robbanó birkák társaságában repdestek a bőven kétszámjegyű sebzések. Ha pedig valaki biztosra akart menni, akkor bevetette A lich életét, ahol aztán a Lidércszellem már tényleg elhozta a hőn áhított végtelent.

sotet_kastplomÉs hogy ez se legyen elég: a végtelen kombók mára a korlátozott formátumokra is belopóztak. A legújabb teknősös kombináció úgy aláz meg bárkit egyszerű gyakori lapok kombinációjából, hogy az csak na, de ott van a jó öreg Akmal is, aki ha kell, ellátogat a Sötét kastplom eldugott edzőtermébe, felpakolva magára egy kis izmot, de ha éppen a Specializáció idejét éljük, akkor a Harcostárs is remek tanácsokkal tud szolgálni számára.

Szükség van nekünk erre? Véletlenek egybeesése ez csupán, vagy egy idő után – a lapok sokfélesége és az idézési költségek csökkenése következtében – akarva-akaratlanul eljut idáig a játék? A kombó paklikra mindig is szükség lesz, hiszen ezek mutatják meg leginkább, micsoda fantasztikus mélységei vannak ennek a játéknak, a másik oldalon azonban nem szabad elfeledkezni játékélmény-romboló hatásukról sem, minek következtében akár nagyobb kárt is okozhatnak, mint hasznot.

A láthatatlan kéz – jelen esetben a metagame – persze mint mindig, úgy most is válaszolni fog ezekre a paklikra: a zavaró szabálylapok nagy részüket könnyedén visszalökhetik a homályba. De vajon tényleg jó az, hogy el kell jutnunk idáig? Nem lenne jobb csírájában korlátozni az efféle paklik elburjánzását? Ti mit gondoltok a végtelen “jelenségről”?

Csető Zsolt

18 thoughts on “A végtelenbe és tovább!

 1. Engem speciel kicsit idegesít, hogy a 21 vagy több counteres kontroll is végtelen kombóval nyer (bár nemzetin előnyösös trinigannal, múltkori behón meg délibábbal indultam – hate the game, not the player), szerintem ez nem tesz nagyon jót a játéknak, de annyira nem zavar, hogy bármilyen nerfet vagy tiltást szükségesnek gondoljak.

 2. Addig teljesen korrektnek tartom a végtelen kombókat, amíg a kontrollok nem tudják beépíteni magukba (pl Kastplom, Szánalmas teknős), mivel a pl az épületek felhúzása vagy az AM a kontrolloknak túl nehéz feladat a játék “kontrollálása” mellett, így az nem járható út számukra. A Délibábos kombó épp ettől különleges, hiszen az épület felhúzásához nem kell megteremteni az ahhoz szükséges, és arra optimalizált erőforrásokat, csak egy darab lapot. Az Elnyös üzlet azonban a standard kontrollkodás kiegészítőjeként funkcionálva dobott egy nagyot a kontrollokon, miközben még végtelen kombó lehetőségekre is lehetőséget ad.
  Ez egy nagyon erős képesség, uyanakkor mégsem tartom túlzásnak egyáltalán, hogy ez dominálja a pesti versenyeken a profi mezőnyt. Ott mindenki vagy ilyenekkel, vagy az ilyeneket egyáltalán nem zavaró felállásokkal szokott indulni. Ha a játékosok nagyobb arányban használnának zavaró szabálylapokat, vagy ezt zavaró lapokat alapból (pl Szökőkút), egyáltalán nem lenne megoldhatatlan feladat egy ilyen végtelen kombós kontroll. Megértem, ha valaki nem akar egy adott pakli ellenpaklijával indulni, mert egy másiktól meg kikapna, de ez egy járható út az ilyen végtelen kombós marhaságok kezelésére.

 3. Ebben az évben az Őshangya herés kontrollokra vagyok kíváncsi, abban látok még nagy potenciált, mivel az is egy lapból nyer, mint a dalnok. Kíváncsian várom, hogy valaki kioptimalizálja versenyerős koncepcióvá, mondjuk egy lényes kontroll formájában.

 4. a villámháborús lényes kontroll.. sokféle végtelen kombó befér. és képes szinte ugyan úgy kontrolállni mint trinigan. hála az uj kontrol lényeknek.

  igazábol olyan sok végtelen kombó van hogy szinte minden dekkbe beférne egy egy ami ép oda illik. vagy ha nem illik oda akkor is jol müködik a pakli mellete.

  kitiltani öket nem nagyon lehet tul sok lapot kéne tiltani.
  talán pár ellenlap jo lenne ami fixen véd a végtelen kombók ellen.
  mint pl Szőröspók őrdémon (új) a lopás ellen. fixen véd ha van rá mana.

  de manapság már az AM es lapok se fixen jönnek ki.. :/

 5. A kombó paklikkal semmi baj nincs. Meg kellett anno küzdeni azért,hogy a fan gor,az üsző és a kronopók is az asztalon legyen és meglegyen a végtelen. Az életadó egy vadállat,de ha van kit visszavenni,vagy létrejön,az a mi hibánk.A mentor pakliban sem volt elég behúzni a mentort.
  A dalnok azért más tészta,mert mindent magában csinál,csak meg kell védeni. Az efféle egy lapos hokizás az,amitől eldurran az agyam. Hamar ráun az is,aki játszik vele,aki pedig ellene,meggyűlöli. Szóval le a dalnokkal…a többi pakli nem idegesít,a hangyát meg lehet fogni,mert a szánalmas tekis pakli nem reakciózgat,azaz a nem varázslat alapú reakciókkal megállítható,nem beszélve a korlátozó szabálylapokról.

 6. Régen azért nem volt ennyi kombó deck, mert a bilincs körbe h..ozta őket. (a Q deck is csak a változó megjelenése utána tudott terrorkodni igazán). Viszont amíg a Raia “horda” dívik, addig nem tudnak labdába rúgni. A bilincs nagy előnye, hogy neked nincs blank lapod az első meccsen, míg ellenfelednek van (jó esetben side után se tud kivenni mindent). Egy raia decknél nincs meg az a fogalom, hogy blank lap. Ráadásul kezdő kézből rád rak egy jó 14et akár, úgyh még counterelni is tud..
  A jelenlegi metában pedig átlagba 1 raia deckkel össze fogsz kerülni a 6 forduló alatt.

 7. @DM: pontosan ez a lényeg! Egyetértek. Amíg a bilincs nem kap egy-két normális ellenlapot a Raia horda ellen, addig nem fog visszatérni a metába, mivel a fehér kontroll miatt kb. matematikailag kimutathatóan nem nyerhet versenyt. Amíg pedig a bilincs tartósan száműzve a metából, tombolnak a kombók, meg a hoki-paklik.

 8. A raia horda leszálló ágban van szerintem, lehet mostanában fog eljönni a bilincs ideje újra.

 9. Mergah eléggé adja. Aki keres az biztos talál még pár lapot, amitől görcsbe rándul hófehérke gyomra.

 10. A kombó dekkekkel alapjában véve nincs baj, nem nagyon jut olyan lap eszembe, amit ne lehetne kivédeni. Az Őshangya here megvédésének pedig az anti-mágia teremti meg az utat. Emlékszem , amikor Zsolti teknős dekkje ellen játszottam az Edrámmal, nem az Őshangyát erőltette, mert tudta, hogy úgyis meg fogom fogni. Előtte szépen kiürítette a kezem két teknőssel. Ha ezek után is meg tudod fogni a hangyát, az szép teljesítmény. Szóval dalnok és hangya hasonlatos egymáshoz. Azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy countereket teszek mellé és miután megvédtem már nem fog zavarni, ha tekivel felhuzom a dekket, meg anti-mágiázok.

 11. @István
  Világégés kieggel ez a lehetőség kibővült. Dömbing van a nem varázslat alapú lapcounterekből. Zsoltinak helyzeti előnye volt, hogy tudta mi van a paklidban, mert osEdrával lehettél.

 12. En is Mergah-ot mondanam, meg a Homalyhozot talan, de ha irtok _egyszeru_ , es ha lehet, akkor leny lapotletet ‘Bilincses anti Raia’ vagy meg inkabb ‘anti-Raia, ami amugy is jo valamire, de nem spoiler’ ugyben, akkor lehet belole lap.

 13. A kaller decknek ott van a Nevelő, ami egy VP-ből biztosítja, hogy soha nem kerül angyal az őrposztba, ráadásul a Solisar sem fogja.
  Valamint a Sármanó is egy az egyben kinyírja a raia hordát.

 14. Legutóbb is használtam Mer-gah (új)-at a Raia horda ellen, de sosem jött létre. Erről meg a Sármanóról ennyit. Ráadásul a Sármanó csak félmegoldás, mert ugyanúgy telel lesz az asztal angyalokkal, igaz, nem lesznek láthatatlanok, és csak hárman férnek az őrposztba…

 15. A klasszikus bilincs színek: lila (dobatás miatt), fekete (a gyűjtőjáték miatt), és Rhatt (a multifunkciós lapok miatt). Ezzel a kijelentésemmel persze lehet vitatkozni, de az tuti, hogy ha valaki versenyerős bilincs paklit rak össze, akkor ebből a háromból legalább egy biztos a színei közt lesz.

  Pár ötlet:

  3 Vp A halál angyala (új)
  szörny 1 szk Leah

  Előny 18+: -3 Vp.
  Anti-mágia: 0.
  Repül. Feltámad.
  Sikeres kijátszásakor minden Kisebb angyal a játékból és a gyűjtőkből a Semmibe kerül. Ha megsebez egy lényt, az a Semmibe kerül.

  (3) / 3

  2 Vp Elkárhozás
  azonnali védekezés Chara-din

  Kijátszásakor nevezz meg egy permanenst. Egy ilyen célpont permanens a gyűjtőbe kerül VAGY ha a játék első három körében játszod ki, a negyedik köröd végéig ilyen lapot senki nem játszhat ki. Ha kijátszásakor eldobsz a kezedből egy, vagy a gyűjtődből két lapot a Semmibe, akkor nem lehet rá reagálni.

  X Vp Elmetorlasz
  azonnali Rhatt
  vízió

  Blokkolás: 1
  X max. 3 lehet. Kijátszási feltétele, hogy feláldozd X max. Ép-det, és X max Vp-det: az őrposztodba kerül X+1 elmeféreg-jelző (0/1-es Rhatt szörny, látja a láthatatlant, nem foglal helyet az őrposztban. Hátrányok: nem jelölhető ki támadónak, a kör végén mindenképp fel kell áldoznod).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.