Randomlap

Nézzünk a körmére egyik kedvenc kamulapomnak.

Poénos lapnak tartottam mindig is A gépben lakozó szellemet. Kijöhetünk vele nagyon jól, illetve hatalmas meghökkenéseket is kaphatunk viszonzásképpen. gepbenAmikor még nagy divat volt a Tiltott mágia, megesett olykor-olykor, hogy bepróbálkoztam vele.

Miért is jó? Két manáért a játékba kerül egy random lapom a pakliból. Persze az ellenfél is a játékba rakja a paklija legfelső lapját. Ez így kb. egál, de persze mi figyelünk arra, hogy nálunk fixen valami nagy monster jöjjön, az ellenfélnél meg jöhet akár nem asztalon maradó kártya is, és ekkor már bőven jól jöttünk ki, hiszen még húzhatunk is egy lapot. Nyilván egy Hegymélyi keltetős pakli ellen nem a legjobb biznisz. Mondjuk egy két erdős óriás pakliba lehet kipróbálnám, vagy valami Lassan járj!-os nagy monsteres pakliba.

A régi Ravasz vérfarkassal lehetett kombóztatni, mert szépen felkerestem a pakli tetejére mondjuk az Ősi manifesztációt, megnyomtam A gépben lakozót és ütöttem. Sajnos a randomfaktora miatt sosem tudott jó versenypakliban szerepelni. Azonban megragadnám az alkalmat, hogy az egyszerre kijátszott lapokkal tapasztalt kérdéses eseteket közszemlére bocsássam.

Mi történik akkor, ha az egyik lap egy Sziránusz bűbáj? Akkor a másik lap kijátszáskori képességei működni fognak? Melyik jön létre előbb az egyszerre kijátszott lapok közül? Ugyanez kérdés, ha Kronobogarat csap fel valaki.
Mi történik akkor, ha valaki reakció lényt csap fel (pl: Demizra)? Megakadályozza a másik felcsapott lapját?
Mi történik, ha én játszottam ki A gépben lakozó szellemet és az ellenfelem Varkaudar merénylőt csap fel? (gondolom vége lesz a körömnek)

Használjátok felelősséggel (vagy inkább ne használjátok), hiszen bármikor kaphatunk miatta az arcunkba egy Kifejlett xenomorfot vagy Csáp-istenséget. Ti tudtok neki valami jó helyet?

Varga Károly

Hírdetés

11 thoughts on “Randomlap

 1. Ááá ez mennyire jó kis retró lap! 😀 Emlékszem nekem ez nagyon kemény papiros volt. Nagyon ötletes lap, ráférne egy felújítás, mondjuk jöhetne ingyen konterelhetetlenül 😀

 2. A nagy monszteres pakliknak ott van a fényévekkel jobb Holdlátó vérkutya, így nem nagyon látok rá lehetőséget, hogy szerepet kapjon bárhol is ez a lap. Mondjuk kijöhetne valami jóféle felújítása, sosem árt a Járjba néhány ilyen jellegű papír.

 3. Erős versenypakliban már nincs helye (és szerintem sose volt) szerencsének a szerencsében.

  Lehetne egy móka paklit esetleg olyan lapokkal, amivel manipulálni tudod, hogy mit húz egy játékos és szerencsés hoppner, huraggin féle lapokkal feltölteni.

  Kérdésekre: az a játékos dönt a felcsapás sorrendjéről, aki kijátsza a glsz-t, így a sziránusz bűbáj vagy a kronobogár megfelelően kiértékelhető. Reakció lény kijátszási feltétele, hogy lapra játszhatod ki, így az nem jön létre. a gyűjtőbe kerül. Reakció felmerülése problémás, mert nagyon poros a lap szövegezése. Alapvetően nem lehet olyan lapra reagálni, amit nem kézből játszunk ki. Glsz-en az szerepel, hogy mintha kijátszottad volna, ezt most már úgy fogalmaznák meg, hogy mintha kézből játszottad volna ki. Utóbbi esetben már lehetne rá reagálni, de jelen szövegezés szerint nem (azzal semmiképp, amit felcsapsz, mert egymás után történnek).

 4. Az egyszerre játékba kerülő lapoknál nem véletlen az “egyszerre” kitétel. Mind egyszerre kerül játékba, nincs sorrend, hogy először ez kerül játékba, aztán meg az, majd ezt követően az a játékos, akinek a köre van, meghatározza, hogy a lapok kijátszáskori automatikus képességei milyen sorrendben jöjjenek létre. Ezután a kijátszott lapok gazdái dönthetnek a kijátszáskori aktiválást kívánó képességek felől, szintén abban a sorrendben, ahogyan az aktív játékos ezt meghatározza.
  Véleményem szerint ebbe a gondolatmenetbe illeszkedik az is, hogy csak ezt követően, egyszerre kapcsolnak be az állandóan működő képességek, és ott már nincs sorrend.
  Főszabály szerint az egyszerre történő dolgokról mindig az dönt, akinek a köre van. Néhány nagyon régi lap ezt felülírhatta esetleg a saját szövegével.
  (Ezt most mind zsebből írom, anélkül, hogy átnyálaztam volna minden idevágó írott anyagot, de azért viszonylag nehezen vagyok meggyőzhető más megoldásról.)

  Más: nekem is van ebből a lapból három, és én is gyakran morfondírozok rajta, hogy hová használnám…

 5. demizra megkánterli a gépben lakozó szellemet, így visszakerül a pakli tetejére 😀

 6. @János, szerintem törekedjünk az egyszerűségre, az ütközések kerülésére. Az ‘így van, de bizonyos szempontok szerint úgy van’ dolgokat kódexnél is ahol lehet, szűrni érdemes.
  Most szabályok szerint a készítők már nyilatkoztak azokról a lapra írt szövegekről (korlátozás) / hatásokról (anti-mágia), hogy amik egyszerre dobatnak mind2 játékosnál leírás szerint, annak sorrendjéről a szöveg / hatás gazdája dönt (korlátozás faq). Itt annyi az analógia, hogy egyszerre csapatná fel a lapokat. Sántít, de egyszerűsít és közelebb áll egy meglévő szabályalkotói szándékhoz.

 7. Az, hogy az alkotók hogyan nyilatkoztak egy-egy lap kapcsán, természetesen irányelvnek jó, de ez kicsit sem zavar, ha a szabályok össz-egészéhez képest nem koherensek ezek a nyilatkozatok.
  Az, hogy az egyszerre létrejövő dolgok sorrendjéről ki döntsön, csak elhatározás kérdése. A “lapok kijátszója dönt”, és a “lapok gazdája dönt” megközelítés azért suta kicsit, mivel ezek gyakran nem esnek egybe. Nem ragaszkodom mindenáron a fenti elképzeléshez, de az, hogy kinek a köre van, teljesen egzakt megállapítás, soha nem okoz értelmezési problémákat, és pl. egy ördögi mentor kijátszásához kapcsolódó csillió automatikus képesség sorrendjéről nem fog késhegyig menő vita kialakulni…

 8. note: az Antimagiarol nem kellett nyilatkozni, ott csak el kell olvasni a definiciojat.

 9. Nagy kedvenc lapom ez. Régebben tárgydeckekben használtam, amikor még nem volt ennyi csonttermelés…szinte mindig jól jöttem ki belőle.

  Ma már sok babér nem hiszem, hogy terem neki, de ki tudja…okozhat, még meglepetéseket.

  Karesznak meg nagy like a deja vu-ért 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.