Edralian pakli a blogos versenyre

Lássuk, miként használhatnánk ki a hordaparancsnok erejét az egylapos-kétszínű formátumon.

Ha valamire, akkor az Edralianra építő paklira mindenképpen igaz, hogy inkább a lassabb környezet fekszik neki, hiszen ilyen körülmények között nagyobb eséllyel tudjuk kihasználni a követőben rejlő potenciált. Ennek tükrében nem véletlen, hogy mostanság közel sem akkora a népszerűsége, mint fénykorában, hiszen például egy Raia pakli rohamait már nem feltétlenül tudjuk megállítani hordaparancsnokunk mögül. Az egylapos verseny várhatóan lassabb tempója azonban kedvezhet neki, ezért úgy döntöttünk, megnézzük, milyen paklit lehet építeni rá ezen a formátumon.

edralianA deck célja és működése rendkívül egyszerű (persze csak leírva): a feladat a behozhatatlan lapelőny megteremtése, sok azonnali varázslattal megkerülve követőnk azon hátrányát, miszerint az első pár körünkben nem nagyon tudunk majd lapot kijátszani (feltéve persze, hogy dobatni szeretnénk vele). Célunk tehát az ellenfél asztalának és (főleg) kezének kontrollálása lesz.

Elsőként nyilván a két színt kellene eldöntenünk, ám mielőtt ezt megtennénk, lássuk, hogy a színtelen / Bufa felhozatalból mely kártyák lehetnek segítségünkre, hiszen ezek mennyisége fogja meghatározni, hogy a másik két színből hány lapot fogunk használni. Fontos, hogy a színtelen / Bufa lapokra nem vonatkozik semmilyen korlátozás, ám ha mindenképpen 45 lapos paklit szeretnénk, akkor muszáj lesz páratlan darabszámmal játszanunk.

A helyszínek szerepe nagyon fontos, hiszen a követő dobatása mellett is nyugodtan ki tudjuk játszani őket. A mágia létsíkja egyértelműen a legjobb közülük, amely hosszú távon önmagában biztosítja a győzelmet, de érdemes készülni egy Álomvilággal is, hogy kisebb eséllyel maradjunk alul a síkcsatában. A Bufa lapok között akad két viszonylag jó counter is a Hammurapi Ősfortyanat és a Majd legközelebb személyében (utóbbit használjuk bátran saját lapjaink “kimentésére” is az ellenfél counterei elől!), Bufa segítségével pedig teljesen ingyen pörgethetünk egy kicsit paklinkon, egy kis extra erőforrásra is szert téve. Ezt az öt lapot fogjuk használni a joker színekből, ami azt jelenti, hogy a két választott isten 20-20 lappal fogja képviseltetni magát paklinkban.

kisebb_kaoszsujtasElső színünk Chara-din lesz, ahol egyértelműen a legjobb Edra-lapok sorakoznak. Ezek közül a legfontosabbak az azonnali dobatások, név szerint a Kiüresedés és a Martian repertoárja, melyek segítik az ellenfél kezének gyors kiürítését, de alternatív képességeikről se feledkezzünk meg (párbaj, illetve laphúzás). A Kisebb káoszsújtás segíthet emellett mielőbbi behúzásukban is, de természetesen rengeteg más lapunk lesz, melyet ezzel az azonnalival elő tudunk majd keresni paklinkból. Ilyen például a Chara-din óhaja, mely az első körökben nagyon olcsó leszedés, de semmizésnek sem utolsó, a kör végi húzás letiltásával pedig akár meccset eldöntő meglepetést is okozhatunk egy erőforráskodni kívánó ellenfélnek. Hasznos emellett a lila azonnalik közül a Neuroblaszt és az Ősi praktika: mindkettő sokoldalú lap, melyek rengeteg különböző szituációhoz rugalmasan igazodnak, hiszen az egyik dobatás, leszedés vagy (ritkán) visszavetetés, a másik pedig leszedés, nyerés vagy gyógyulás tud lenni. Ne feledkezzünk meg a counterekről sem, hiszen ezekből is van itt pár: Az esszencia elnyelésével ingyen elkaphatunk egy lényt (nettó manaelőnyünk ugyan nem lesz, ám mivel a lapelőnyre törekszünk, ezért nem kell túl nagy békát lenyelnünk), a jó öreg A hatalom szava olcsó varázslatcounter, amire egy ehhez hasonló formátumon azért még szükség lehet, a Tleikan enyészvarázs pedig a játszható lapok igen nagy százalékát el tudja csípni, áramlásába épített semmizésével ráadásul még a követővel történő dobatás mellett is tudunk vele cselekedni, ha nagyon kell.

tridarkunAz egyéb varázslatok közül hasznos lesz még A magány őrülete, amely szó szerint mindent tud (“sok kicsi sokra megy” alapon pedig ez nekünk nagyon jó lesz), a Vízióhalál folyamatos dobatása pedig az elhúzódó meccseken érhet aranyat (ráadásul ki tudja, mikor fog jól jönni egy blokkoló deck ellen…). A lények közül elsősorban szintén a dobatós példányokat szeretnénk használni: az Őrült Szajonn, illetve annak (általában) lájtosabb verziója, A tébolyodott már a második körben jöhetnek követős dobatás helyett, a Xenó atka és a Raska pedig egyéb hasznos képességek társaságában (semmizés és sebzés, illetve leszedés) teszik a dolgukat. Az életes lények között akad még néhány erős darab: a Lélekszolga könnyedén elcsíp egy veszélyesnek ítélt varázslatot, emellett pedig méretei is impozánsak, a Tl’urlang tojás pedig a counterlés mellett hálóval is lassítja az ellenfelet. Legerősebb lila lényünket a végére hagytam: Tridarkun maga a megtestesült minőségi lapelőny, általában 6/6-os rezisztens lény formájában – a legjobb az, amikor az ellenfél által lecserélt Mágia síkunkat tudjuk vele visszavenni. Zárásként két tárgynak szorítottam még helyet lilából: a Talbot kínja igen univerzális darab, a kezet és az asztalt is igen hatékonyan kezeli, az Okulüpaj robbanó gömbje pedig leginkább azért erős, mert áramlásból is le tud szedni egy olcsó lapot. Ha pedig van csontunk, akkor bármit elpusztíthatunk vele, méghozzá ősmágiásan.

A második színen sokat vacilláltam, ám végül Fairlightot választottam (sejthető: Raia kárára), az itt található lapokat ugyanis összességében univerzálisabbnak, sokrétűbbnek és erősebbnek éreztem (különösen az azonnali szekciót), de fehérrel is lehet bátran próbálkozni.

szingularis_gyengesegCounterből akad bőven: a Kedvenc trükköm rögtön elő is rántja nekünk bármelyiket. Kivéve persze az Abszolút preventálást, ami szingularitás (cserébe drágítós paklik ellen broken), A gyenge ereje, a Zu’lit kísérlete, az Ewgbert megszakítása és az Agybénítás azonban ott lesznek még nekünk – természetesen lila társaikkal egyetemben. Azonnali még a formátum egyik legerősebb lapja, a Szinguláris gyengeség is, amely egyért, ősmágiásan leszed nekünk bármit, de használjuk bátran lájtosabb verzióját, a lényt vagy tárgyat lekapó Biztos információt is, na meg a (nálunk) frissen visszaengedett Méonech fürkészt, amik szintén egyes azonnali leszedésként funkcionálnak. Akad néhány azonnali erőforrás is a színből: Kyorg tudás mellett adjuk át bátran a kezdést, hiszen így ingyen még nagyobbá tehetjük lapelőnyünket, a Trinigan energiapuffasztása pedig abszolútértékben éppen ugyanezt tudja, csak éppen van benne egy kis (konkrétan három varázspontnyi) kockázat – cserébe leszedni is tud, ha kell. 

sztatikus_golemAmíg a lila lényeink elsősorban a kontrollálásban jeleskedtek, addig sárgából főleg a brutál nyerések lesznek hasznunkra. Egy Bobó, a tőzegelementál vagy egy Guolg császár persze alaposan meg tudják tizedelni az ellenfél asztalát is, de a Vérkeszeg és a Sztatikus gólem már tényleg a gyors (pontosabban hirtelen) győzelmek bebiztosítóiként váltak híressé. Hamar nyerhetünk emellett Eleven épülettel is, amely lényirtásnak sem utolsó, és ha már épületek, ne hagyjuk ki A furfang templomát sem, mely egy varázslatokkal játszó pakli ellen nagyon irritáló lap lehet – egyébként meg lecserélhetjük vele az adott szituációban kevésbé hasznos kártyáinkat lapra vagy manára. Asztalról működő permanens counter a Kasztroplanáris stigma is, melyet bűbájként nem könnyű megoldani, ha már az asztalra érkezett, így spelles paklik ellen ez is komoly fegyver lesz, egy másik bűbáj, az Örökmozgó pedig a lapelőny növeléséhez ért a legjobban – ha kétszer tud működni, akkor általában már nem fognak tudni elkapni bennünket. Legutolsó lapként pedig az Ősi béklyó került be a pakliba, ami első blikkre ugyan nem tűnik a legjobb alternatívának a követővel történő dobatásra, gyakorlatban azonban kiválóan lassítja az ellenfelet (ami ugye nekünk jó), így általában megéri meghozni érte ezt az áldozatot. Később pedig már egyértelműen jó – legrosszabb esetben le tudjuk cserélni valami másra.

A pakli ezen a formátumon egészen jól illeszkedik a legtöbb ellenfélhez (már ha nem kapunk egy jó Átkozott követőt), hiszen a legtöbb decket általában zavaró szabálylapos paklik jellemzően lassabbak, és nem ritkán három lappal indítanak, ezek pedig egyaránt jók nekünk. A követőtiltás mellett a gyorsabb követős paklik (pl. Arochos) lehetnek veszélyesek – a Terrgath pedig már csak azért nem, mert az Életenergia miatt jó eséllyel örökre háttérbe szorult -, így ezek ellen mindenképpen próbáljunk készülni még több olcsó lappal, és ne legyünk lusták áttúrni a régi gyak-nemgyakokat sem, hiszen ki tudja, mikor bukkanunk valami rejtett csodára.

Jó készülést mindenkinek szombatra!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Edralian pakli a blogos versenyre

  1. Érdekes dekk. Én is filóztam hasonlón, de nem érzem benne a hatalmat. Oké, a lapok önmagukban erősek mind, meg a követő is csinál elvileg 3 lapelőnyt, de sok lényünk van amit nem akarunk az elején látni…

  2. Szerintem elvileg erős ez a deck de gyakorlatilag bőven lesz ellen pakli a mezőnyben pl. Terrgath, átkozotas szab. lap, arachos stb. Túl kockázatos, Az egylapos versenyeket nem Erdrák szokták nyerni..:)

  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Ez a pakli papíron jól mutat, gyakorlatilag viszont erősen kérdőjeles a hatékonysága. Mindenesetre ki lehet próbálni, vállalhatónak tűnik.

  4. Persze persze megy itt a nagy duma hogy csak elvileg jó de sztem féltek a paklitól azért fikázzátok :DD

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s