Versenybeszámoló – Jöttek, láttak és vitték a díjakat!

Beszámoló a januári pécsi versenyekről.

Pécsett is megtartották 2014 első HKK versenyeit, melyről szokás szerint Szabó András szállította számunkra a részletes beszámolót.

Idén januárban is sor került Pécsett a szokásos évnyitó dupla versenyünkre, ezúttal azonban – az eddigiektől eltérően – a helyi játékosok létszáma meglepően alacsony volt. A verseny színvonalát és mértékét ezúttal a Kaposvárról érkező vendégjátékosok mentették meg, utoljára 2012 decemberében volt annyi kaposvári versenyző egy pécsi versenyen, mint most. Remélem ez nem csak egyszeri alkalom lesz, hanem tendenciává válik. Visszatérve a formátumokra, egy Veszélyes faj és egy egyedi verseny került megrendezésre január 19-én. Ezekről fogok írni egy rövid beszámolót.

 

Egyedi verseny

Az eredeti kiírás szerint délelőtt tartottunk volna Veszélyes faj, és délután egyedi versenyt. Azonban néhány versenyző kérésére inkább délelőttre tettük az egyedi versenyt. A formátum egyszerű volt: „A pakliban 3 kiegészítő lapjait kell használni, és mindegyik kiegészítőből ugyanannyi lapnak kell benne szerepelnie. A követőre és szabálylapra ezen korlát nem vonatkozik. Az egy naptári éven belül megjelent Zén kiegészítők egy kiegészítőnek tekintendőek, valamint egy kiegészítőnek tekintendő az összes kiegészítőben nem bontható lap (kódos lapok, HSZ-es, AK-s és egyéb puzzle-ös, DVD-s lapok stb.). Tiltott a szokásosak mellett minden ultraritka lap, a Nil herceg dalnoka, az Életadó, és a Trinigan manakonzervátora.” A formátumon bíztam a változatosságban, ez a paklik terén megvolt, kiegészítők terén jóval kevésbé. Nézzük, mikkel lehetett találkozni:

 • Galetki pakli Az ősök famulusával
 • Gólem deck Őrült enkalával és Lépéselőnnyel
 • Kalandozó pakli A kalandozók védőszentjével (ebből 2 is)
 • Kontroll pakli Ősi bölcsességgel
 • Krabber pakli Tokozó rakshallionnal
 • Mérgező deck Sheran követőjével
 • Raia követős kontroll
 • Semleges csatamező deck
 • Tomboló csatás lényes-direktsebzős deck
 • Vérfarkas pakli Lassan járj!-jal
 • Zanszilánk pakli Lépéselőnnyel

Paklik terén viszonylag nagy volt a változatosság, kiegészítők terén sajnos ugyanez nem mondható el. Azért döntöttünk úgy, hogy az egyenlő arányt megköveteljük a három kiegészítőből, hogy nehezebb legyen paklit összerakni, mert ha csak 3 kiegészítőből kellett volna, akkor nagyon sok egy nagykiegészítőben megjelenő koncepció teljesen egyben maradt volna. Ennek a módosításnak viszont sajnos az lett a hozománya, hogy a játékosok nem voltak túl bevállalósak, alig-alig volt olyan játékos, aki a régebbi kiegészítőket fel merte volna vállalni, valószínűleg pont azért, mert 15 jó lapot már nehéz belőlük találni. Lehet érdemesebb lett volna a nagykiegeket is naptári évek szerint besorolni, akkor azért egy Elözönlés-Végzetúr, vagy egy Tengermély-Újjászületés népszerűbb lehetett volna, de Lassan járj!-ba még egy Ősi legendák – Ébredés kettős sem lett volna elképzelhetetlen… így viszont az első 3 helyezett valamennyi tagja a Világégés – Istenek viadala – Zanszilánkok hármast használta, és a hatodik helyezett volt az első olyan versenyző, aki 2011 alá ment dátumban. Ebből a három kiegészítőből egyébként sokat használtak, ezen túlmenően volt még 3 Végzetúr, 1 Tengermély és 1 Rhatt fénykora. A Zénesek alig-alig kerültek elő, egy 2013-as, egy 2012-es és egy 2010-es Zén-csomag volt (utóbbinak előnye volt, hogy az Időviharos lapokkal bővültek, ami már így egy komolyabb érv volt mellettük). A kiegészítőből nem bontható lapokat, mint külön kategóriát senki sem választotta.

Ami a követő-szabálylap viszonyt illeti, látható, hogy sem Átkozott követő, sem Ősi rúna nem volt, egyetlen Csatamezőtől kellett tartania minden paklinak csupán. Szabálylapokból ezúttal elég színes repertoárt láthattunk, de ezek többsége inkább a pakliépítést segítő szabálylap (Lépéselőny, Tomboló csata, Ősi bölcsesség) voltak, korlátozó szabálylapként egyedül egy Lassan járj! jelent meg. Követőt a mezőny több mint fele használt, azonban – főleg az utóbbi idők pécsi tendenciáit alapul véve – ez még kevésnek is mondható.

A végeredmény

kisebb_angyalI. Király Zsolt (paklilista)

Raia pakli Raia követőjével.

II. Sziva Csaba (paklilista)

Gólem pakli Lépéselőnnyel és Őrült Enkala, az animátorral.

III. Bogdán Erik (paklilista)

Zanszilánk pakli Lépéselőnnyel.

IV. Szabó András

Önmérgezős pakli Sheran követőjével.

Érdekességek a versenyről

 • Szabó András kicsit trükközött a pakliösszerakásnál: Fekete özvegyből két Istenek Viadalásat és egy Zanszilánkosat használt, hogy kijöjjön a paklijának a megfelelő aránya.
 • Az utolsó fordulóban a mérkőzések felének a forduló első 15 perce után vége volt.

 

Veszélyes faj

Délutánra néhány játékos érkezett, néhány távozott, így újult erővel vágtunk neki a második formátumnak, amely a Pécsett közkedvelt Veszélyes faj volt. Legutóbbi alkalommal az összes játékos különböző etnikum-összeállítással szállt versenybe, kíváncsi voltam, ezúttal is lesz-e ekkora változatosság. Sajnos nem, most összesen 9-féle etnikum állt rajthoz, igaz, számos olyan volt, amelyikkel nem csupán egyvalaki próbálkozott. Így végül az alábbi összeállítások voltak megfigyelhetők:

Amivel többen indultak:

 • Krabber pakli Tokozó rakshallionnal
 • Manó pakli Hatalmas manóval, illetőleg követő nélkül, Villámháborúval
 • Teknős pakli A teknősök öregapjával, illetőleg Sheran követővel

Amivel csak egy-egy ember indult:

 • Chara-din fattya deck Chara-din követőjével és Szűk esztendőkkel
 • Ében íjász deck Átkozott követővel
 • Moa pakli Tharr követőjével
 • Orgling pakli Átkozott követővel
 • Ork pakli Sötét manifesztációval
 • Varkaudar deck követő nélkül, Rejtett tartalékkal

Ahogy látható, a mostani paklik döntő többsége használt követőt, összesen kettő nem, ebből kifolyólag az Átkozott követővel is megérte próbálkozni. Az már megint más téma, hogy amit az Átkozott követővel játszó paklik megnyertek a metagame-elemzéssel, azt el is veszítették a vakszerencsével, ugyanis mindketten kifogták az összes követő nélkül játszó paklit. Szabálylapokból összesen három jelent meg a versenyasztalon, azonban mindhárom versenyző a mezőny első felében végzett. Szinte az összes játékos négy lappal kezdett, összesen egy háromlapos kezdés volt látható az asztalokon.

A végeredmény

manokapitanyI. Szabó Dávid (paklilista)

Manó pakli Villámháborúval.

II. Király Zsolt (paklilista)

Ködös krabber pakli Tokozó rakshallionnal.

III. Schróth Dániel (paklilista)

Varkaudar pakli Rejtett tartalékkal.

IV. Szabó András

Orgling pakli Átkozott követővel.

Ezúttal a dobogós paklik nem voltak igazán szokványosak. Dávid alapvetően lényes kontrollt épített, az IK-helyettesítős manókkal akár az ellenfél első körében is el tudott indulni, a lapokat pedig főleg Bátor manóval és Aranyhallal kompenzálta. Zsolt paklija a Tokozó adta lassításra és lapelőnyre épített, valamint a klasszikus ködös Mangó-Molgan játékra, melyet még néhány ködös lappal intenzívebbé tett. Krabberekből törekedett a leszedősebb, kontrollosabb lényeket bevetni. Dani pedig – bár varkaudar deckje volt – nagyon komolyan épített a szakértelmeire, amiben Petur is segített neki. Inkább good stuff jellegű deckjét 50 lapos side-dal próbálta intenzívebbé tenni.

Érdekességek a versenyről

 • Szabó András egyik körében 2 Kisebb Zannal másolta az Orgling ősanyáját, így köre végén 8 Orgling kártevője volt lent.
 • A teknősök összecsapásán Véber Rolandnak nem kis szerencséje volt. Egyszer a saját körében kijátszott teknőse utáni 1 ÉP gyógyulás (amit a lent lévő Idéző morfnak köszönhetett) mentette meg az életét, mert Ehrbár Anti a saját körében 1 ÉP-re sebezte le Rolandot, de ez is kevés volt. Egy másik meccsen pedig Roland első körös Sheran kombót produkált Őshangya here segítségével.
 • Schróth Dani sok szakértelmére egyszer csúnyán ráfaragott, ellenfele ugyanis egy Kritikus tömeggel szedte le három szakértelmét.

A versenyek végeredménye kapcsán elmondható, hogy ezúttal, ha szűk értelemben vesszük, pécsi játékos nem volt a dobogón. Az 5 dobogón végzett játékos közül ugyanis Szabó Dávid, Sziva Csaba és Bogdán Erik Kaposvárról, Király Zsolt Tatabányáról, Schróth Dániel pedig Bonyhádról érkezett (noha utóbbi két játékos erősen pécsi kötődésű, így mindig pécsinek számolom őket). De sebaj, lesz lehetőségük javítani, méghozzá február 16-án, a Beholderes versenyt követő napon, amikor is hagyományos és egyedi versenyt tartunk, utóbbinál továbbra is a kiegészítőkkel játszunk, de most megfordítjuk a szabályokat, ezúttal minden pakliban lévő lap különböző kiegészítőből kell, hogy származzon! Várunk mindenkit szeretettel!

Szabó András

Reklámok

2 thoughts on “Versenybeszámoló – Jöttek, láttak és vitték a díjakat!

 1. Balázs: Igen, láttam, de ez egy kényszerpálya most. Mivel erre a szombatra nem tudtam beszervezni, február utolsó hétvégéjén meg egy gyerektábor van, két időpontom maradt:

  – Február 9. – a kaposvári-dombóvári versenyekkel egyidőben.
  – Febr. 16. – a pesti versennyel egyidőben.

  Mivel reálisan több olyan ember van, aki Pécsről Kaposvárra, illetve Kaposvárról Pécsre akar jönni, mint olyan, aki Pécsről a vasárnapi pesti versenyre, ill. fordítva, meg amúgy sem illik a szomszéddal keresztbe szervezni, így ez az időpont volt az egyetlen megoldás.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s