Ragyás burástya (új)(új)(új)

Felújított lapok újrafelújítása?

Bár maga a játék kortalan, bizony a HKK lapok felett is eljár lassan az idő. Hajdanán kiegészítőről kiegészítőre új lapok jelentek meg új illusztrációval, a játékosok vadiúj kártyákat tarthattak a kezükben. Aztán megjelent a Múltidéző, amivel egy új korszak kezdődött: régi, legendás lapokat használhattak a játékosok felújítva. Ennek sokan örültek, hiszen régi kedvenceik újra versenylappá erősödtek, sokan persze (főleg a gyűjtők) hőbörögve fogadták. Ez a hőbörgés tovább erősödött, hiszen a Múltidéző után több olyan kiegészítő jelent még meg, amely ilyen tematikájú, ráadásul az utóbbi kiegészítők sorra vegyesek, vagyis új és felújított lapot is tartalmaznak. Na itt igazodjon ki valaki…

Sokan szomorúak vagyunk, ha a Múltidéző lapjai kerülnek a kezünkbe: ezeket a lapokat egyszer már felújították, tehát új, jobb változat nem jelenik már meg belőlük…vagy mégis?

DSC01067

Tudom, hogy a játék rengeteg lapot számlál jelenleg, de mit gondoltok: lenne igény (és ha igen, hogyan valósítanátok meg?) az egyszer már kiadott lapok újra felújítására? Én úgy gondolom, hogy az ötlet kivitelezhető, nincs szükség semmi túlbonyolításra, csak az éppen megjelenő kiegészítő jelével jelentetni meg a felújított lapot. Persze ehhez egy új kategóriát is be kéne vezetni a lapkeresőben, az (új) már nem lenne elég. Mondjuk (1), (2), (3) stb…

Szerintetek?

Dév bácsi

ps: ha a Múltidézőből kellene választani EGY lapot amit fel lehetne újítani melyik lenne az?

Reklámok

20 thoughts on “Ragyás burástya (új)(új)(új)

 1. Én egyáltalán nem lennék ellenére az ilyesminek (nem is idegen a megoldás a TCG-ktől), kérdés, hogy a gyűjtők mit szólnának hozzá. Amúgy szerintem az évszámmal történő megkülönböztetés lenne a legpraktikusabb.

  Ja, és ALAP, hogy Ragyás burástya! 🙂

 2. nem lenne ellenemre a többszöri felújítás, jó lenne sok régi kedvencet újra használni, de csak azzal a feltétellel, hogy az alap ötlet/koncepció megmarad a lapoknál. ha már ragyás burástya, szerintem nem igazán tetszene senkinek, ha a legfőbb képességét, a burástya kölykök termelését vennék el tőle holmi repülés, meg anti- és ősmágia képességekért cserébe, mert akkor inkább elő se vegyék a régi lapokat! és ha pedig már belekezdenek, akkor ne csak 1-1 lappal, hanem a Múltidézőhöz / Régmúlthoz hasonlóan akár több tucat lapnak is neki eshetnének újra. én el tudnám képzelni a harmadik ágú gyertyatartó ikont is 🙂

 3. Hatarozottan nem tervezzuk.
  Szuletnek azert uj lapok is szep szammal, mindig lesz mit felujitani is. Az ujabb lapoknak raadasul altalaban veve a kepe is szebb.

 4. elsőre rávágnám, hogy nem, mert hülyén mutatna, hogy egy lap többször fel lett újítva, meg minden

  másodszorra viszont kompromisszumokkal ugyan, de szerintem vállalható dolog lenne, az egyik dolog amit Zsolt is írt, hogy évszámmal megkülönböztetve simán jó lenne jelölésnek (és akkor lenne pl. Ragyás burástya (2015), persze ezt nem a lapon, csak a lapkeresőben kéne feltüntetni, a másik, hogy csak és kizárólag olyan lapokat kellene másodszorra is felújítani amik megérdemlik valamiért (pl. valami legendás lap teszem azt a T. Vlagyimir), de csak azért mert hasonlót tudott a lap mint amit egy új tudna, azért nem kell felújítani egy már újított lapot

 5. A felújítási láz szerintem túlment az egészséges szinten. Lehet, hogy vannak ‘legendás’ lapok, amiket érdemes felújítani játékélmény szempontjából, mert a maguk idejében hatalmas papírok voltak (szörnybűvölés pl.), de ez a legtöbb felújított lapról nem mondható el. Én a legtöbb ilyen lapnál csak azt látom benne, hogy ugyanazt a lapot (képet) teszik be mégegyszer, csak pici módosítással. Azt gondolom, hogy ennek leginkább költségcsökkentő szerepe van (illusztrációk vásárlása). A játékélményt rombolja a régebbi játékosoknál, hiszen sok esetben ‘ötlet nélkül’ (-3 IK, oszt szevasz (pl. Szajonn)) érkeznek. Ha a játék fennmaradása múlik rajta, akkor azt mondom csinálják. Ha jó ötletnek gondolják, akkor azt mondom _nem az_ és ne csinálják, mert hosszú távon káros a játéknak. Tessék új lapokat kitalálni és új illusztrációkkal kiadni. Ezek felhasználói igények és azt gondolom, hogy rengeteg támogatást adnak a játékosok is lapötletekkel, így talán nem túlzó elvárás.

  Gyűjtőként nem szeretem az azonos nevű / illusztrációjú kártyákat. Ennél csak egy rosszabb van gyűjtői szemmel: az azonos lap átvétele / kiadása új kiegészítő ikonnal.

  Legendás viszont azért lesz egy lap, mert vagy broken volt, vagy az akkori metában nehezen megoldható. Broken lapra nincs szükség, a meta pedig folyamatosan változik, így a legenda csak tompa puffer lehetne az új kiegészítőben (gömbvillám pl.), így még a legendák felbukkanása is megkérdőjelezhető számomra.

 6. A legtöbb régi lap azért nem használható, mert:
  – vagy drága
  – vagy túl kevés képessége van, illetve ami van neki, azon korlát van, vagy valamilyen egyéb feltétel.

  Ahelyett, hogy kiadnánk egy régi lapot újra, inkább hozzunk ki egy szabálylapot, ami ezt a két fenti problémát orvosolja, és voila! máris használhatók a régi lapok.
  Mivel ez az ötlet általában nem szokott találkozni a kiadó érdekeivel, így ez a megoldás – ami a legkézenfekvőbb lenne egyébként – bár többször felvetődött már, eddig mindig elsikkadt.
  A felújított lapok ismételt felújítását egyébként én ellenzem. Akkor már adjunk ki inkább egy hasonló nevű, és illusztrációjú, vele egyező színű, típusú, stb. lapot, ami megfelel a másodszori felújításnak.
  Uff.

 7. @Leinad: a felujitas alapvetoen a jatek fennmaradasat szolgalja (az illusztraciok miatt). Az uj lap kitalalasa lenne a legkisebb problema. Egy lap felujitasanak kitalalasa, kitesztelese, legalabb akkora munka, mit egy uj lape.
  Legendas viszont nem _pusztan_ az erejetol lehet egy lap (bar egy nagyon gyenge lap nyilvan nem lesz az), hanem akar az otletessege, koncepciokepzese miatt is,
  Amikor ‘legendas’ lapot ujitunk fel, ott szerintem van plusz hozadeka is (sokan szeretik a regen kedvelt lapot ujra forgatni).

 8. A legendáknak a saját idejükben van a helyük. Feltámasztani a legendákat nem csak szánalmas, hanem tiszteletlenség is a régi jó mókával. Aki azzal a lappal akar játszani, az akkor és ott játszon vele, ne 10 évvel később.
  Ha lemaradt róla, akkor így járt. Ez még nem kifogás a felújításra.

  Én a felújításokat csak abban az esetben támogatom, amikor a metának szüksége van egy régebbi lap képességére a kiegyensúlyozáshoz, különben ugyanolyan sértőnek tartom az első felújítást, mint a sokadikat.

 9. Balázs, ezt sajnálattal hallom, de örülök, hogy erős a törekvés a játék fenntartására. A jövedelmezőség kiértékelésekor remélem figyelembevették az illetékesek, hogy ezeket az illusztrációkat több más Beholderes játék is használja (VU, SÖ, MM…), tehát a költségek felosztása mindenképp indokolt az eredmény számításakor, hogy pontosabb legyen a kép.

 10. +biztos vannak olyan fantasy oldalak, akik szívesen használnának ‘nem lopott’ fantasy képeket. Őket meg lehetne keresni, hogy ‘illusztráció’ bérelhető felhasználásra tőletek. Ennek az árazása már komolyabb munkát igényelne, esetleg ezen gondolkodtatok már?

 11. Dungeonban ki lesz március 14-én pénteken?
  Segíteni pakliépítésben és szabályokban?

 12. @Leinad: sajnos a koltseg dolgokban csak Miklos illetekes, ugyhogy ha erre teved (vagy ha esetleg irsz neki kulon), o tud valaszolni ra.

 13. Mi lenne, ha inkább a Familiáris teremtése mintájára megjelenne egy követő/szabálylap valami ilyesmi képességgel: Minden legalább 10 éves lapod (pl. 2014-ben csak a 2004 vagy régebbi lapok) ik-ja valamivel olcsóbb, és kapnak mondjuk büntetést/kárpótlást/jutalmat/a lények izmot/valamilyen feltétel szerinti bónuszt.
  Ez a maga nemében örökifjú is lenne, hiszen önmagát frissíti.
  Na ez ötletes lenne, de ilyen szintű kreativitást természetesen nem várunk el a játékkal kapcsolatban. Sokkal jobb kiadni ugyanazzal a képességgel más néven, olcsó grafikával az új lapokat a plátói újrabeszerzési haszon reményében.

 14. Schwartz
  Már többször fölmerült hasonló de a Beho elzárkózott az ötlettől emlékeim szerint.

 15. Csak azért felújitani lapot mert pl régen tetszett valakinek ,mint pl a Burástya ez enyhén szólva csacskaság. Egyébként az egyszer már felujitott lapok mégegykis megtápolása semmivel sem rosszabb mint egyébként a felújitosdi…..
  De sztm enélkül is lehet még bőven kitalálni dolgokat a HKK-ban.Uj követőket Szabálylapokat…..vagy esetleg olyan Familiáris teremtése szerű dolgokat amik visszhozhatnak régi lapokat.
  Esetleg meg lehetne nézni hogy régebbi koncepciókat hogyan lehetne visszahozni.
  Erre is van azért pozitiv példa is..(most látom hogy fenntebb más is ilyesmit írt….)

 16. “a felujitas alapvetoen a jatek fennmaradasat szolgalja (az illusztraciok miatt). ”
  Akkor miért kap sok felújított lap új illusztrációt? Főleg, ha az még rosszabb is, mint a régi.

 17. ha lesz egy éttermem ott tuti árulok majd ragyás burrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrítót

 18. régi lapok felújítás mentes visszahozatala egyszerűen a kft anyagi érdekeivel ütközik. erre ne is számítson senki, csak olyan spéci helyzetekben, mint a kétségbeesés hatalma.

  nekem mindegy hogy egy lap egyszer, vagy kétszer van-e felújítva. hány olyan lap van, amiről a játékosok nem is tudják, hogy volt régebbi verziója is…

  ha az illusztráció megspórolásával lehet tartani egy kieg árát, akkor valóban a játék eladhatóságát és fennmaradását szolgálja. a képek, érdemben nem növelik a játékélményt, jelentőségük jócskán túl van becsülve.van hogy évek után veszem észre, hogy mit is ábrázol egy illusztráció, és tökre meglepődök 😀

  felőlem jöhetne ki olyan lap is, ahol a kép mező csak egy halvány, az isten színével megegyező színű felület. persze tudom, hogy ilyen nem lesz.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s