Vendégcikk – „Nulladik körös” terülés Jellemekre

Védekezéses ganüid pakli a Beholder Jellemek harca versenyére Klujber Balázstól.

A védekezés szabály bevezetése óta egyre gyakrabban halljuk ellenfelünktől, hogy átadja a kezdés jogát. Ez különösen így van, ha a jelenlegi meta egyik csúcslapja, a Kyorg tudás is ott figyel a kezdőkézben. A következő pakli mégsem erre az erőforrásra, hanem a jó jellem védekezéses lapjaira és a ganüidekre épít.

krigis_a_lelekkufarA védekezés szabálya egészen újkeletű, az Istenek Viadalával kerültek be azok a lapok a játékba, melyek az ellenfél kezdését és első körös manaelőnyét hivatottak ellensúlyozni. A szabály kimondja, hogy amennyiben ellenfelem kezdte a játékot, akkor az ellenfél első körében ingyen kijátszhatom a védekezés ikonnal rendelkező lapokat. A kulcsszó itt az ingyen kijátszás, ugyanis akad egy olyan hordaparancsnok, aki mellett 6 lappal kezdjük a játékot, ellenben az első lapunk +1 VP-be kerül. A Krigisről beszélek, aminek a hátrányát könnyedén kiküszöbölhetjük a védekezéses lapjainkkal, a lapelőny miatt pedig esélyes, hogy lesz is ilyen lap a kezünkben.

Az egyik legjobb védekezéses lap a Világégésben megjelent Techiánaflux, mely egy nehezen megoldható countert tesz az asztalra, ráadásul a további bűbájainkat is olcsóbbítja. Ez utóbbi inkább hátrányos a paklink szempontjából, ugyanis erősen fogunk építeni az ősmágiára, de legrosszabb esetben magával a bűbáj áldozásával fogunk counterelni, így visszaállítva a módosítatlan helyzetet.

techianafluxAz Elzárást úgy emlegették korábban, mint az új Cselvetést, azonban a legendás laphoz képest nem futott be akkora karriert. Mindenesetre használjuk nyugodtan ebben a pakliban, hiszen nem csak az első körben, hanem a későbbiekben is befagyaszthatjuk az ellenfelünk beleszólását körünkbe, vagy saját körös terülését. A források pusztulása és a Tudatrombolás hasonló funkciójú kártyák, keményen büntethetjük ellenfelünk erőforráskodását, utóbbival akár közvetlenül a húzás fázis után. A mélység lakói Zénben nem csak a kézből dobató xenók jelentek meg, hanem egy kék galetki is, a Jövőlátó. A saját körünkben kijátszva szépen betárazhatjuk az ellenfél paklijának tetejére a 4. és 5. körös Erősöket vagy Gyengéket, ereje azonban az ellenfél körében mutatkozik meg igazán. Potom egy manáért rárakhatjuk a Thu’zadot, közvetlenül a húzás fázis után, továbbá egy 2/2-es lény is az asztalon marad.

Ennyi kék lap mellé érdemes megfontolni az Álomvilág használatát, mely egyrészről olcsón megszabadít az ellenfél őrposztjában strázsáló lényektől, továbbá kikereshetünk Elzárásokat vagy Tudatrombolásokat a képességével, melyeket kijátszva megbéníthatjuk ellenfelünket a saját körében.

Raia a counterekért és a leszedésekért lesz felelős, előbbi funkciót Az erős ereje, Solisar aurája és Panatán csillapítás lapcounter-hármas fogja ellátni, utóbbit pedig az egyik új sztár, A verekedők szétválasztása. Ügyeljünk az ősmágiára, ha drágítós szabálylap ellen játszunk, az oldalunkon lévő Techiánaflux, Álomvilág megszünteti azt, illetve ha még nem játszottunk ki lapot a Krigis mellet, akkor is érvényes az idézési költség módosítása.

ganuid_paradoxonUtolsó jó jellemű színünk Rhatt, ahol a védekezés előszeretettel párosul a ganüidekkel. Kiváló körszakító lap a Ganüid interruptor, mely a játék későbbi részében sem lesz haszontalan. Egy ilyennel és egy Ganüid paradoxonnal kezdeni az ellenfél első körében hatalmas erőforrásfölényt generál számunkra. A Paradoxon kárpótlására figyeljünk, kellemetlen meglepetés érheti gyanútlan ellenfelünket, ha a saját körében próbálná likvidálni szörnyünket. A Ganüid extrapolátor az utolsó védekezéses ganüid, aki csak akkor jön az ellenfél körében, ha meleg kézfogásban részesítik fajtársai, viszont a 0-s antimágiája és kikapcsolható (!) hálója értékes kártyává teszik. Mivel több ganüid is rendelkezik kötelék képességgel, szervezzünk még be párat a paklinkba ezekből a lényekből. A Ganüid nihilum egy egyedülálló képességgel rendelkezik, kézből dobásra counterel egy bármilyen lapot. Ha pedig hagyjuk létrejönni az ellenfél két lapját, egy 6/5-ös aktív ütőgépként veszi kezelésbe az ellenfelünk arcát. A Ganüid térharapó semmiz négy lapot az ellenféltől vagy lelövi egy lényét, de ha elhullott, akkor sem kell félteni: a gyűjtőből counterel egy varázslatot, vagy old meg egy nem lény lapot. Utolsó ganüidünk szintén sok mindent tud: repül, lények ellen kap +6 sebzést, visszarak a gyűjtőből 2 ganüidet és gyógyít, ráadásul képességből counterel. Nem csoda, hogy a Mindenható nevet viseli. Egyetlen hátránya, hogy szingularitás, viszont képességei bőven kárpótolnak bennünket – mégis elég lesz belőle két darab.

Ezzel össze is állt a pakli, vessünk rá egy pillantást.

A pakli

követő: Krigis, a lélekkufár

ganuid_interruptor3 A források pusztulása
3 Elzárás
3 Jövőlátó
3 Techiánaflux
3 Tudatrombolás
3 A verekedők szétválasztása
3 Az erős ereje
3 Panatán csillapítás
3 Solisar aurája
3 Ganüid extrapolátor
3 Ganüid interruptor
3 Ganüid nihilum
3 Ganüid paradoxon
3 Ganüid térharapó
2 Mindenható ganüid
1 Álomvilág

A kezdésről való döntés nem nehéz kérdés ebben az esetben, ha van védekezéses lapunk, adjuk át a jogot az ellenfelünknek, valószínűleg mindegyik kártyánk zavarni fogja. Ügyeljünk a lapjainkra, melyek idézési költséget módosítanak a sok ősmágiás kártyánk miatt, mérlegeljük, hogy mikor keressük a síkot az olcsóbbítása és az altatás miatt.

Nézzük az arányokat a pakliban. A 45 lapos deck 45 százaléka tud counterelni (kötelékes képességeket beleszámítva), 53 százaléka védekezéses lapokból áll, vagyis nagy eséllyel megfogjuk az ellenfél lapjait, illetve kiküszöböljük a követő hátrányát. Sajnos erőforrások tekintetében csak a Ganüid paradoxonra számíthatunk, azonban a hálós lényeink miatt ez talán nem akkora probléma, a fő hangsúly úgyis az ellenfél minél brutálisabb akadályoztatásán van.

Konkrét side-ot nem írok, az alábbi lapok használatát érdemes megfontolni: Az igazság pillanata, Szkritter jótevő, Régi dallam, Kinetikus féreg, Szökőkút, A követő láncai, Szem szimbólum stb.

Mindenkinek jó játékot és hatalmas terüléseket kívánok az ellenfél első körében a védekezéses lapokkal és a ganüidekkel, ezzel a félig-meddig ganüid-deckkel. 🙂

Klujber Balázs

13 thoughts on “Vendégcikk – „Nulladik körös” terülés Jellemekre

 1. Érdekes pakli, nekem tetszik így első olvasásra. Remélem indul valaki ezzel vagy valami nagyon hasonlóval, kíváncsi vagyok mit tud a mostani metában egy ilyen formátumon. Mindenesetre, ha lenne rá lehtőségem én szívesen indulnék vele 🙂

 2. Januári hagyin profi mezőny 5/1 volt vele:P.Eddigi legrosszabb szereplésem:D:D:D

 3. Épp mondani akartam, hogy arra nem tér ki az elemzés, hogy ha az ellenfél kezd kétszer, és adja át kétszer a kezdés jogát, akkor gáz van.

 4. Bezony, ezzel a dekkel én is kísérletezem pár hónapja, az a nagy baja, hogy nem tudja lekezelni azt, amikor neki kell kezdenie. Én ködözéssel próbáltam ezt megoldani, de úgy sem az igazi.

 5. Szerintem nem kell be ilyen sok védekezéses lap (a források pusztulása tűnik gyengének, hiszen húzás után kéne terrorizálni, míg a tudatrombi meg drága, pláne, ha átadták a kezdést…), inkább raknék még bele egy kis erőforrást helyettük. Arany gugyola pl. jó lehet, de lehet egy-két bölcs látomást is beraknék. Ha megjelenik, akkor pedig a Búvó patak is kemény lesz egy ilyesmi pakliba.

 6. Jogos a felvetés a kezdéssel kapcsolatban, ilyenkor kerülnek képbe olyan csodapapírok, mint a Galetki helytartó, Morin tigris, Óriás purifikátor, A sebek beforrnak, esetleg Erőnyerő… vagy akik Barti-style-ban tolják, azok úgyis mindig megdobják, hogy kétszer adják át a kezdést. 🙂

 7. Nem olyan para az a kezdés. 1 Panatán helyett 1 Ősi hibát próbálnék ki, és 1 Mindenható helyett 1 Terminátort, amúgy félek kicsit ettől a decktől 😀

 8. ja és persze forrás pusztulat helyett 1-2 Galetki helytartó és 1-2 ősmágia torony.
  általában lesz aki építse

 9. Kezdesz galetki helytartóval, az ellenfél meg elnyom védekezésből egy kyorg tudást Vp-re, és nem állsz sehogy. Átéltem, tudom, milyen szupi érzés.

 10. János, ne hagyd annyiban máskor, a körében csapd oda az IP-t vagy a szózatot miután kipakolt vagy nyomd meg a nyomiG-t még a körödben kontrára. 😛

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.