Nyissad a szád jön a tekigránát

Korrekció is, avagy tények amik miatt az Őshangya here nem fogócskázhat a Kyorg központban.

Ahogy biztosan ti is észrevettétek a Világégésben számtalan etnikum pakli (motyogó, teknős, Chara-din fattya etc…) kapott egy kis erősítést bár, mint utólag kiderült az Őshangya here/Tüskés dohratog – Szánalmas teknős talán kicsit túl erősre is sikerült. Tegnap Zsoltinak egy ilyen, Horváth úrék által kifejlesztett Villámháborús paklinak egy változatával sikerült egészen a döntőig menetelnie, de ott JuFe gonosz paklija az útját állta, és 3:0-ra le is győzte (JuFe ezért a következő versenyünkre dupla nevdíjat fizet mondjuk). A döntő figyelése közben azon gondolkodtam, hogy mi az ami hiányzik Zsolti dekkjéből, mivel meg tudta volna fogni az eszeveszett pörgést. Ezért állítottam össze a következő listát, ami az etnikum dekkek – szerintem- legsúlyosabb hiányoságát foglalja össze.

#túlkevéslappaltudazellenféljátékábabeleszólni

Réges-régen, a lények még lények voltak, csak a saját körünkben játszhattuk ki őket. Manapság felgyorsult az életünk, így egy-egy lény megtanult az ellenfél körében is kiugrani a kezünkből, akár védekezve, akár instantként kijátszva. Ezeknek a lapoknak a száma (ami használható) viszont elhanyagolható, túl kevés. Legyen szó körszakításokról, counterekről vagy leszedésektől: a varázslat alapúak bizony sokkal erősebbek ilyen téren, mint a lény alapúak. A 0 manás lapcounterek korában pedig nem lehet indok az, hogy “de a lények erősebbek, kijön, és még meg kell oldani” mert sokkal inkább valószínű, hogy nem jön ki…A Villámháború egy jó kezdeményezés (lehetne), hiszen instantként jön minden, ráadásul ha szeretném létre is jönnek majd a lényeim ha anti-mágiát kérek (Kinetikus féreg pls), viszont akkor le kell mondanom más szabálylap használatáról amik mondjuk jól illeszkednek a koncepciómhoz (igen, valószínű követőről is, három lapos kezdéssel korlátozó szabálylap nélkül nem kell mondanom, hogy valószínű nem fogjuk bírni az ellenfél rohamát).

#ritkánjönlapakoncepcióhoz

Amióta évente van már csak kiegészítő bizony kedvenc etnikumaink ritkán kapnak erősítést, bár a tematikus zének kicsit enyhíthetik ezt a problémát. Például a xenók nagy kedvelői például most örülhetnek a legújabb kiegészítőnek, hiszen állkapcsos kedvenceikből több is megjelent most viszont nem árt szembesülni azzal, hogy xenókkal nagyon valószínű, hogy legközelebb a novemberi kiegészítőben futhat össze újra. Ezzel nincs feltétlenül baj amúgy, viszont néha egy-egy ilyen paklihoz megjelenő lapok nem feltétlenül váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és már a koncepció ilyenkor félre van téve egy időre sajnos.

#alényekgyorsabbanelhasználódnak

Sajnos ezzel mindenkinek meg kell barátkoznia, kedvenc játékunkban a lények sokkal gyorsabban kikopnak (“elmegy mellettük a játék”), mint a varázslatok. Ez főleg a kontroll lényekre jellemző amúgy, de csupán azért figyelhető meg ott jobban ez a jelenség, mert ritkábban jelenik etnikum paklihoz lap, mint kontrollhoz (értsd: kijön egy jónak tűnő lény, berakom kontrollba). Amíg régen (Legendák völgyénél) még a jó öreg Gakk, az észak ura és Óriás denevér alap volt kontrollba, manapság már inkább 0-6 az ilyen pakliba kerülő lények száma (persze dekktípustól függő, hogy az triniganos, dalos vagy kombó).

#??????????

Ti mit gondoltok, miért nem tudják az etnikumok még mindig felvenni a versenyt? Nyugaton a helyzet…változóban?

Dév bácsi

31 thoughts on “Nyissad a szád jön a tekigránát

 1. Gondolatok…

  Az etnikum-lapok legkomolyabb problémája eddig az volt, hogy nem erősítették egymást csakis akkor, ha mind a játékban voltak. A kötelék feltétel ezért került rájuk, és ez egy nagyon-nagy fegyvertény, igen komoly erősítés. (Ebben még rengeteg potenciál van.)
  Minden lényre persze nem kerülhet anti-mágia, de másként vajon hogyan lehetne garantálni, hogy létrejöjjenek? Ha nem jönnek létre, akkor fixen Vp-hátrányba kerülünk, mivel az etnikum lények általában az 1-3 Vp-s költség-tartományba kerülnek, míg a legjobb counterek rendre simán 0-ért megfogják őket.
  Laphátrányba csupán a counterek miatt általában nem kerülünk, mivel a counterek (nagyon helyesen) – tán az egy Szúnyogirtás kivételével – azonnal nem húzatnak lapot.
  A Vp-hátrány azonban csak az egyik baj.
  A másik, amire a cikk is kitért, hogy a lényeket csak a saját körünk fő fázisában lehet kijátszani.
  Ennél nagyobb baj, hogy az etnikumoknak mindig ragaszkodniuk kell valamennyire a sajátosságaikhoz. Egyszerűen nem tudhatnak mindent. Ha egy etnikum megkapná minden más etnikum sajátosságait, akkor ezzel el is veszítené a jellegét.
  A kontroll-nak nem kell foglalkoznia ilyen kötöttségekkel, tehát kapásból előnyben van már a pakliépítésnél.

 2. Talán én 2 képességet vezetnék be a lényekre ikonként (hogy ne kelljen mindig szöveggel kiírni)

  Egyik egy villám jel lenne (ez azt jelentené, hogy bármikor kijátszhatod, amikor azonnalit játszanál ki.
  A másik az (nincs konkrét ötletem, mi lehetne a jó ikon), hogy visszacsatolás: X, ez azt jelentené, ha a lapot megakadályozzák, akkor X-et (ez lehetne vp, lap, stb.) megkapod.

  Kis rövidítések, amik talán kedveznének a lénypakliknak, mert jönne ki néhány ilyen lap 🙂

 3. Nyilván ez a hátránya a lényecskéknek, hogy nem mindig jönnek az ellen körében, de a varázslatok után általában nem kapunk semmilyen stattal rendekező lapot az asztalra. Ergo jobb képeségnek kellene lennie mint egy asztalon maradó lapnak.
  Még se ezt tartom, a legnagyobb hátrányuknak.Kevésbbé sokoldalúak. Nehezebb kiegészítő lapokat találni a koncenpcióhoz, ragaszkodni kell egy bizonyos pakli vázhoz. Nem raghatok az ilyen paklikba 20 feleti kántert. mert nagyon nem fog működni, megöli a koncepciót.

 4. Na pont ezért utálom ezt a szánalmas kombót: full inkorrekt, nem lehet beleszólni, szanaszéjjel szopat – egy módon lehet védekezni ellene, ha egy még gyorsabb allin dekkel választunk. Vagy nyerek első körben, vagy nézegetem 15 percig, ahogy az ellenfél teszi helyettem, na ez az, ami szétrobbantja nálam a geciládát.

 5. Noh én már nem játszom hkk-val (vagyis online-nal még néha, de ugye az totál más kategória), de lelkesen olvasgatok egy-egy cikket. Igazából a legnagyobb probléma nem a lényekkel van, hanem veletek játékosokkal és a játékosok elvárásaival. Amint elsődlegessé vált az, hogy mindenbe bele tudjatok “pofázni” már az ellenfél körében, hogy minden arról kezdett el szólni a hkk-ban, hogy megakadályozd az ellenfél cselekvését, gyakorlatilag minden koncepció halálra lett ítélve. Értem én, hogy kell a fejlődés és a megújjulás, de pont emiatt hagytam abba 2003-ban, mert kb már akkor látszódott, hogy mennyire kezdett eltorzulni a játék és elmenni egy olyan irányba, ami szerintem nem jó. De nyilván akik még játszanak vele azok szerint teljesen rendben van, vagy valami ilyesmi.
  A lények sose lesznek topon, ahhoz az kéne, hogy ne legyen több 0-ás kánter, ahhoz az kéne, hogy legyen 1-2 olyan időszak akár év, hogy a kontroll szenvedjen meg a győzelemért és ne a lényes paklik kapálózzanak. Olyan játékformáló hatások és mechanizmusok kellenének, amik alapjában rengetnék meg a 0-ás kánterek létét. Az hogy már a lények is kánterelnek egyenesen szánalmas… (tudom, hogy évek óta csinálják – már online is van belőlük jópár). A HKK-ban a különböző színek/istenségek és etnikumok jellegzetességei totál kihalóban vannak. Minden etnikum kánterel-leszed-hordázik-védekezik-varászol-nem varázsol stb… minden annyira univerzálissá van téve, hogy mindből gyakorlatilag kipusztult az egyediség és mindez azért, mert valahogy kapálózni kell a kontroll. Ugyanis ahogy én látom, hiába jön ki valami koncepció a lényekhez, ami pofán csavarná a kontrollt, a kontrol minden hozzá tartozó színjéhez kap néhány lapot, hogy tudjon védekezni ez ellen a koncepció ellen… De kérdezem én miért? Miért kell mindig megtámogatni a kontrollt, mert az nem válasz, hogy egyszerre erősítenek mindent… ugyanis a kontroll koncepciók már így is jóval előrébb járnak a többihez képest szóval ha minden megkapja ugyanazt a +1-et még mindig 1-2 hátrányba lesznek a kontrollokhoz képest.

  De mint mondom én nem vagyok aktív játékos már régóta, de külső szemlélőként ezt látom problémaként és részben ez is az oka, hogy valszeg nem fogok “soha” visszatérni az HKK asztali verziójához.

 6. @Leinád: Hát a Beho januári versenyén a TOP 3-ban lévő kontroll azért eléggé meggyőző. 😉

  Továbbá a decemberi és januári dungeonös versenyen a TOP5-ben összesen 1 db etnikum pakli volt.

  Nem sikerült sajna a világégéssel túl sok eredményt produkálni ezen a téren, a hagyományos formátum még mindig arról szól, hogy Kontroll erdő hátán… (bocsi Barti 😀 )

 7. Most a jellemeken ugye 1. gyujtogeneralo lenyes (hatareset) 2. teki, 3. CHD lenyes, 4. Arochos (hatareset) 6. motyogo

  dec. HKKBlog hagyi 3. Arochos (hatareset), 4. KF-es
  jan. Dungeon hagyi: 2. Törpe-gnóm pakli Lépéselőnnyel és Törpe-gnóm Glionnal
  A jan. Behoson viszont csak kontroll es kombo (profiban).

  Valamit azert elertunk, csak meg nem eleg.

 8. @galambd:

  ?! Azért összeszámlálnám, hogy mennyi groboxon, káosztekin, anti-mágikus goblinon / hálócsapdán, bilincsen … gázoltak át azok a “kontrollok” … nevezzük inkább döntően varázslattal operáló pakliknak, lévén már minden pakli érdeke (és van is hozzá eszköze), hogy “kontroll” alatt tartsa a játékot.
  Nem a kiegészítőben keresendő a hiba, hanem a lassú alkalmazkodásban. Akit nagyon zavar a helyzet, teszteljen többet, a lehetőség és a kártyakészlet adott.

 9. A januári behóson az edrámat (18-21counter volt benne alapból asszem; 3panatan 3abszprevvel) úgy sz**rá counterelte a járjas óriásdeck… Mennyivel jobb az, mintha fordítva történt volna? (Jah igen tudom: divat utálni a spell alapú lapcountereket)
  Nem ugyanolyan kikapni a 2. körben egy trinigantól, mint a teki fiúktól? (mindegyik ellen lehet berakni lassító ellenlapot sideból)
  Hát egy arochostól a 0. körben? A gyűjtőgenerálótól 1.ben?

  Lehet utálni a kontrollt, de felesleges. Nélküle sok formátum autóskártya mélységbe süllyedne.

 10. DM: semmi baj nincs a varazslat alapu kontrollal (legalabis nalam), ha nem uralja az elmezonyt, vagyis ha pl. 1 db van az elso 5-ben (akar nyerhet is tolem). Mig a masik 4 pakli dontoen mas lapokkal operal, nyilvan kontroll alatt tartva az asztalt, vagy probal gyorsan nyerni.

 11. Visszafogott fejlődés:D Viszlát pörgés:D A háló lehet a legjobb megoldás apörgés ellen,a lényes paklik meg nagy turbót kaptak hála a villámháborúnak és a köteléknek. Az új xenok például nagyon jó példái ennek. Az iszonykeltő nagyon jó villámháborúba, az élősködú meg drágítja a cuntereket. 😀

 12. ott indult el a hkk a lejtőn, ami nagyon hosszú, és évekig észre sem lehet venni, hogy rajta van, amikor elkezdtek jönni az ilyen lapok, hogy INGYEN vagy 0 mana.

  meg az olyan erőforrások, amik x varázspontért csinálnak x+y varázspontot és még esetleg lapot is adnak. mindegy, hogy ezek lények-e vagy varázslatok, megfelelő húzás mellett a megfelelő sorrendben ki kell passziánszozni őket.

  na ezt ugye senki nem akarja végignézni, ezért jött a sok kánter, és egy kánternek, ami nem csinál semmit tulajdonképpen, csak akadályoz, nyilván nem lehet ugyan akkora vagy több az ik-ja, mint a megakadályozni kívánt lapnak, hiszen akkor folyamatosan tempohátrányba kerülnél, és nemhogy a megalkotásakor kitűzött küldetése ellátására nem lenne megfelelő, hanem még szarabbul is járnánk, ha kánterelgetnénk. ezért egy kánter vagy nulláért vagy 1-ért lehet értelmes, hiszen ha az első két körben nem tudunk az ellenfél körébe beleszólni, akkor nem hogy nem véd meg a bajtól, hanem még a saját játékunkat is lassítja, mert hígitja az aktív lapjainkat

  Ha nem jutottunk volna el odáig, hogy egy vagy egymás után két lap kijátszása után manából és lapból is jobban állunk, mert olyan alacsonyra csökkent a lapok átlagköltsége, akkor nem kellettek volna az ingyen kánterek. és ez egy visszafordíthatatlan foylamat.

  a probléma kiváltó okát úgy akarják megszűntetni, hogy egyre erősebb és olcsóbb támadó, aktív, erőforrás vagy tápolás lény lapok lesznek, amik már szintén képesek kontrollálni az ellenfelet. és így jutottunk el a “szánalmas, antimágiásan kipörgetem a kezem akár már az ellenfél körében is, úgy hogy közben kontrollálom őt is teknős” deckhez…

  és ha vannak olyan deckek, amik az első körben véletlenül még ennél is gyorsabban kipörögnek, ( behó jufe élőholt) akkor feltesszük a kérdést, hogy vajon hogyan erősíthetnénk még jobban ezeken az etnikumokon? ugyan már.

  voltak és szerencsére még most is vannak oylan lapok, amik mind a pörgést, mind a kántereket elég komolyan be tudják oltani, csak használni kéne a lapkeresőt, vagy meg kellene kérdezni olyan játékosokat, akik az ilyen paklikkal foglalkoznak évek óta és sikereket érnek el. ( ezt nem a blognak szánom, hanem a sírós szájúaknak 😀 ). hétvégén többször kaptam olyan lockot az ellenféltől, amit vagy nehezen, vagy inkább egyáltalán nem lehetett megoldani. (én kontrollal voltam)

  persze mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha az ilyen elvetemült chd és raia követő kiadásának elkereülésével lehetne használni egy bilincset korlátozást vagy börtönt és ezekre jó lényes koncepciókat építeni. ezek a koncepciók kiröhögik a kyorgot, cselvetést, erőforrást, és a kántereket, de sajnos jól el lettek lehetetlenítve.

  szerintem bizonyos lapok tiltásánál nem csak azt kéne figyelembe venni, hogy mennyire erős, vagy mennyire sok pakliban használják, hanem azt, is, hogy több kárt okoz-e, mint hasznot…

  az elmerombolás tiltva lett, mert elteszi az erdőt meg a járjat, de az senkinek nem tűnik fel, hogy a laptermelős követők miatt átkozott követő nélkül nem lehet egy erdőt vagy egy járjat csinálni, és egy bilincsbe meg börtönbe se szeretnénk beragadni a sok fattyal meg angyallal??!! ráadásul az egy meg két színű formátumokat rendre tönkreteszi, ahol ez méginkább érvényesül.

  és végül a konkrét kérdésre adott válasz, zsolti deckjéból ez a lap hiányzik:

  szúnyogteknős

  0 vp, zöld, szörny, teknős, reakció, 1/2, antimágia 1,

  megakadályoz egy lapot, vagy egy forrást, majd húzhatsz egy lapot.
  ebből a lapból ötöt használhatsz a paklidban.

 13. @Dév bácsi
  Nem vagy te egy kicsit…??? 😛
  Nade érdemben is hozzászólok bár nem érdemled meg:P 🙂

  Sztem nincsen para jelenleg a metagambe nem kell a lényes deckeket temetni főleg nem annak a tükrében, hogy az utóbbi pár versenyen rendre feltűntek elől erősen lényekre támaszkodó koncepciók(kf deck,5 követős chd,tekis téma,élőhalottas hoki(pfujj),arochos,keltető,börtön) amik top 5ben végeztek az utóbbi 2,5 hónapban hagyihoz hasonló versenyeken.Vagy ha a januári amatőr hagyi versenyt vesszük figyelembe akkor a a top4ből 3 abszolút lényes deck volt és a raia hordát is lehet ilyen mixként kezelni (bár az talán közelebb áll a kontroll világához).

  Ami Zsoltinak kellett volna ellenem az valóban egy olyan papír mint pl a visszafogott fejlődés vagy pár behúzott barátságos teki vagy esetleg pár lap ami instant semmiz mint pl egy kijátszott szökőkút(bár az egyedül kevés lett volna valszeg az mellé még többnyire kell valami).
  De azt is vegyük észre , hogy nincs golyóálló pakli.Mindennek van ellenfele és ez így is van rendjén.Nekem most irdatlan mákom volt mert a mumusaimat is letudtam győzni,de ha újra leülnék pl játszani a trinigan ellen valszeg (mit ahogy a tesztek alatt is) simán 3ra verne és nem úgy mint most a versenyen én tettem ezt szegény Bagharral.

  Lényeg a lényeg jelenleg van megoldás hagyi közeli környezetben mind a tekis hokira(nem csak a legyorsulás) és ugyanúgy a kontrolokra is nem kell falnak menni egyik miatt sem csak szánjunk időt a tesztre meg a pakliépítésre és kiderül mi hogy az opti(persze ettől még a húzás megviccelhet minket vagy a sorsolóprogi,de az más tészta).

 14. Szerintem még sose volt ilyen jó a meta. Nincs “tuti”, de még csak olyan sem, amivel nagy eséllyel jutsz a top X-be. Változatos paklik, meccsek. Kijön a jó side, és a jó metaelemzés ereje.

 15. sokat ér a metaelemzés, ha van 10 ugyanolyan erősségű dekk…az számít, ki kivel sorsolódik össze, meg hogy ki kezd kétszer.

 16. “az számít, ki kivel sorsolódik össze, meg hogy ki kezd kétszer”

  Sajnos ez igaz, kicsit hasonlít a játék arra mint amikor a SOLO/UNO-ban húzz 2-őt, 4-et párbaj van…

 17. Természetesen korlátozottabb formátumon jó esélyei vannak az etnikumoknak is, de a kontroll visszasüllyedhetne a többi pakli közé, hogy az is csak egy pakli legyen a sok közül és ne egy erőteljesen meghatározó pakli.
  (valahogy a kontrollt nem képesek hanyagolni a játék tervezői, mindig kapja az erősebbnél erősebb tápokat, még az utóbbi kiegben. Nem értem, miért ne lehetett volna ez a kieg (ha már anti-mágiás, lényes kiegként volt hangsúlyozva) egy kontroll tápok nélküli kieg)
  Az meg abszolút nem igaz szerintem, hogy nélküle a kombópaklik túlerősödnének, az etnikumok is képesek kezelni, pl. drágítás, háló, stb.

 18. Bár nem játszom túl rég óta versenyszerűen de én úgy látom, hogy a “kontroll” az nem egy pakli. Minden “verseny” dekk igyekszik beleszólni az ellenfél körébe és így kontrollálni a játékot, a keltetős halhatatlanos dekk ugyan úgy, mint az előnyös üzletes kombópakli. A különbség annyi, hogy varázslatokkal ezt jobban meg lehet tenni, mivel általában olcsóbbak, mint a lények. Amit a többség kontrollnak hív, az leggyakrabban egy varázslatos kombódekk, ami a játék irányítását nem drágítással, hanem countereléssel és (kisebb részt) leszedésekkel éri el. Ugyan ezt a célt egy járjas moa pakli drágítással és mana lefolytással éri el. A probléma ott van, hogy a legtöbb “kontroll”-nak hívott dekk ugyan abban a 20-25 spoilerben egyezik meg. (0-ás lap Counterek, Kyorg stb.) ezek mellé viszont én tehetek triniganlapokat is és ében íjászokat is. Az eredmény ugyan az, a dekk koncepció része erőforrásfölényt termel ki, miközben az ellenfelet az említett spoilerek akadályozzák az én lapjaimat pedig védik.
  Épp ezért a varázslatokra építő dekk, mindig előnyben lesz a lényeshez képest, mert hiába kap a lényes dekk erős lapokat, azokat a varázslatos dekk is tudja használni, de fordítva már ált. nem ez a helyzet. Egy edrában elfér egy guolg pl. de egy keltetőbe senki nem fog földanya erejét tenni.

 19. @Kyb: bakker! Esküszöm, pont ezt akartam írni (lényegében), még jó, hogy előbb elolvastam. Pontosan ez a helyzet. A varázslatokkal operáló pakli felhasználhatja bármelyik erős új lapot, még azokat is, amiket ne adj’ Isten épp ellene terveztek, míg az asztalról játszó paklik kötött pályán mozognak. Igen, ez jó hasonlat. Az etnikum pakli a villamos, a kontroll a busz. Lehet akármilyen gyors, meg szép, meg erős a villamos, a busz azzal, hogy oda megy, ahová akar, mindig hatékonyabb lesz.

 20. Annyit tennek hozza, hogy a varzslatokkal operalo lap joval nehezebben tud beilleszteni egy Anti-magia: 1 (vagy tobb) -bel biro lapot, mint egy lenyes. Nem veletlen, hogy mostanaban egyre tobb lenyre kerul (fog kerulni) ez ra.

 21. @Balage: ezzel csak az a baj, hogy ha egy lényes pakli anti-mágiázni akar, akkor nem használhat varázslatokat, vagy legfeljebb olyan azonnalikat használhat, korlátozott mennyiségben, amiket bármikor (értsd: amikor felhúzza, azonnal) ki tud játszani. Tehát a lényes pakli már a pakli tevrezésekor dilemmába kerül, hogy anti-mágiázik vagy ő maga is 0-ás countereket kénytelen használni, ha nem szeretne hátrányba kerülni. Jelenleg nincs más alternatíva. A korlátozó szabálylapok használata, csupán hátráltatja a kontrollt, de el nem lehetetleníti, és mind a bilincsre, mind a drágításra szépen rá tud side-olni a varázslatokkal játszó pakli. Ha a lényes pakli egy B-tervvel áll elő, és használja az antimágikus rakshalliont, vagy direkt a pakliba tesz be más, a countereket zavaró lapot, akkor az előbbinél le kell mondania a lényeket segítő saját követőről, az utóbbinál pedig szembekerül a nagy problémával: miszerint az ilyen lapok vagy megakadályozhatók, vagy leszedéssel megoldhatók, vagy ha maguk is antimágiáznak, akkor lásd fentebb, le kell mondjon a varázslatok hazsnálatáról. (És akkor még a nem húzom fel, nem jókor húzom fel – problémát nem is vettem ide).
  Erre jönnek a lények, amiket reakcióként is ki lehet játszani, hogy az anti-mágia mellé elférjenek. Ezzel nincs is semmi baj, csupán annyi, hogy a kontroll röhögve beteszi a paklijába ezeket is, és az anti-mágiá nála is kézben hagyja a lény alapú countereket. Öngól.

  Komoly, nagyon komoly dilemmák ezek, és úgy tűnik, mai napság már tényleg csak a sorsolóprogram, és a párosítás szegődhet az etnikum-paklik segítségére.

 22. A “le kell mondjon a varazslatok hasznalatarol” -hoz: igen, oda kell eljutnunk, hogy ez egy valodi kerdes legyen (vagyis kb. egyforma eros legyen a 2 lehetoseg) – ha jo, eros, antimagias, lehetoleg az adott etnikumban erosebb lapokat keszitunk, es nem erositjuk a 0-s lapcounterek sorat, ez menni fog.

  “a kontroll röhögve beteszi a paklijába ezeket is, és az anti-mágiá nála is kézben hagyja a lény alapú countereket” : ha sok AM lapot rak be, eldobalja a varazslatait a Semmibe, es az nem eri meg. Ha mar csak lenyekkel jatszik, akkor az mar egy masik fajta kontroll. Es ha a legerosebb leny alapu lapok az etnikumukban jobbak, mint egyebkent, akkor maris tobbfele iranyba lehet/kell elmenni, ez a cel.

  Igen eros viszont az “univerzalis, eros lapokat adjunk ki” nyomas mind a tesztelok, mind a jatekosok reszerol, hiszen sokan 1000+ forintos lapokat akarnak bontani, es fikazzak azt, ami “csak” 1-2 pakliba igazan jo.

 23. “a 0-s lapcounterek sorat” -> “a feltetel nelkuli, univerzalis, 0-s lapcounter varazslatok sorat”

 24. Én a Fürge manó, Techiánaflux, Zinthurg börtönőr – jellegú lapokra gondoltam, nem az antimágiásakra, mikor azt írtam, hogy a kontroll beteszi a saját paklijába (vegy legalábbis beteheti, elvileg). Az első kettőt biztos használja is, ha használ kéket.
  Nem azt mondom, hogy ez egyébként baj. Alapvetően nem baj, csak nagyon nehéz feladvány elé állítja a lényes paklikban gondolkodó játékosokat, aminek azért nincs olyan nagyon sok megfejtése.

 25. Ami miatt ritkán lesz tényleg jó az előregyártott koncepció (faj) dekk: rugalmatlan és túl alaposan átgondolt a fejlesztés során – ergo kb. semmi meglepőt nem lehet kihozni belőle. Egy ennyire megszerkesztett és kitesztelt koncepció kb. sose lesz OP.
  Rugalmatlansága (sok a fix lap és kicsi pool-ból tudunk variálni) is óriási hátrány, hiszen kevéssé tudnak reagálni a metára, vagyis aktuálisan éppen vagy jó / vagy nem jó állapotban léteznek. S a tervezés során is a faj deckeknek csak egy része van tényleg versenyerősre belőve, így még az erősebb faj deckek is gyakran, aktuálisan nem hatékonyak.

 26. A Szanalmas teknos – Oshangya here (+ kore epitett deck) kapcsan ugyesen elkerultuk a “tul alaposan atgondolt” problemat 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.