Ahol a teknősök is villámgyorsak

Beszámoló a Beholderes versenyen szerzett Villámháborús élményekről.

A Beholder hétvégi versenyén folytattam a kísérletezést a Világégés kiegészítővel igen komoly erősítést kapó teknősökkel, és a Jellemek harcán az eddigi legjobb eredményt sikerült elérnem a megújult páncélosokkal, hiszen a második helyen végeztem. Miután a pakli némileg átalakult a legutóbb közölt változathoz képest – leginkább a szabálylap/követő kérdéskört tekintve -, ezért úgy gondoltam, érdemes írnom egy rövid beszámolót.

Ezúttal kivételesen magával a paklilistával kezdeném, hiszen a deck magja nem változott a linkelt változathoz képest.

A pakli

szabálylap: Villámháború

villamhaboruSzánalmas teknős
Őshangya here
Tüskés dohratog
1 Őshangya lélekbúvár
Barátságos teknős
Zseniális teknős
Édesvízi teknős
Alligátorteknős
Eszement teknős
Ifjú teknős
Sheran oltára
3 Zanpók
Állati ösztön
Hívó kürt
3 Molekulabitorló

45 lap

A fő változtatást Sheran követőjének lecserélése jelentette, Egyed Dávid tanácsára ugyanis végül elindultam a pakli Villámháborús változatával, amely látszólag kevésbé pörgős / kombós verzió, valójában azonban sokkal erősebbnek bizonyult.

molekulabitorloValó igaz, hogy Sheran követőjével 3 VP-ből akár egyetlen lapból is kihozhatjuk az Őshangya herés – Szánalmas teknősös kombót (melyet most nem részleteznék – a múltkori cikkben, illetve az az alatti kommentekben rendkívül részletesen ki lett tárgyalva), a zöld követő azonban egy olyan támadási felület, melyet a pakli megismerésével – melyre most már nyilvánvalóan sor került – az ellenfelek igen jól kihasználhatnak. Ezért is remek választás a Villámháború, amely nem csak a drágító szabálylapoktól véd meg bennünket az ősmágiával, de az anti-mágia: 0 miatt bátrabban indíthatunk Herével is. A fő előny persze az, hogy az ellenfél körében is gonoszkodhatunk, ami két okból is jó. Egyrészt kikerülhetjük vele a lényes paklik fő hátrányát, miszerint nem “kész” asztallal várjuk az ellenfél körét (aki így fel tud készülni, optimális megoldást tud választani), hanem mi is igazodhatunk az ő játékához. Másrészt az olyan lapokkal, mint a Szánalmas teknős vagy az Eszement teknős meglepetésszerű kontrolljátékot is folytathatunk a páncélos kollégákkal, ami egyértelműen új dimenziókat nyit. Ezért is került be a pakliba a Molekulabitorló, ami ebben a pakliban azonnaliként igen durva dolgokra képes.

Kikerült a pakliból a Cselvetés és a Zilak-din főkancellár. Előbbi a Villámháború miatt egyrészt kevésbé fontos, másrészt szívesebben húzunk helyette valami mást, utóbbi helyére pedig szintén szívesebben raktam fixen aktív lapot – a side-ban persze ott figyelt. Követő híján nem volt szükség Idéző morfra sem, hiszen itt már nem tudunk vele lapot húzni szkritterként, ha éppen nincs rá szükség.

zanpokEzen lapok helyére Hívó kürtöt és Zanpókot tettem be, emellett maximalizáltam az Állati ösztönök számát, és egy Őshangya lélekbúvárt is bevetettem, ami egy igen jó alternatíva egy tripla-Herézés végére. A Kürt bármelyik kulcslapunkat előkeresi, ráadásul olcsóbbítása is sokszor jól jön, így jó szolgálatot tett ebben a picivel lassabb tempójú verzióban, a Zanpók pedig részben képes helyettesíteni Sheran követőjét, ráadásul zanszilánkos lap, ami azért fontos, mert ha folyamatosan áldozgatni tudjuk a Szánalmas teknősöket, akkor az újrahasznosításoknak hála az Őshangya herés kombó is egyre brutálisabbá válik. Az Állati ösztön remekül feltölti a kezet, ráadásul Villámháború mellett különösen jó, hiszen itt még jobban ki tudjuk pakolni az esetlegesen felgyűlő Ifjú teknősöket, ezért egyértelműen remek erőforrás.

Elsőre kissé megijedtem a paklitól, nem működött úgy ugyanis, ahogy szerettem volna, és jelentősen gyengébbnek tűnt, mint az eredeti változat. Egy kis forgatás, illetve a fenti változtatások után azonban már remekül szuperált – ráadásul a többféle módon kihozható végtelen kombó számos verziója esetben (például Sheran oltára + Édesvízi teknős + Szánalmas teknős) nincs különbség a követő és követő nélküli változatok között, így első sorban ezekre volt érdemes ráfeküdni. Bőven maradt tehát így is lehetőség a második körös nyerésre (sőt, a “két és fél” lapból, leginkább Őshangya herével, Sheran oltárával és egy Zanpókkal, Szánalmas teknőssel vagy még egy kereséssel összehozható első körös győzelem is lehetősége is ott van).

oshangya_hereHiába készült el a pakli az utolsó pillanatban (péntek este), a versenyen végül így is nagyon jól szuperált. Az első meccsen Nagy Robival játszottam, aki kisebb meglepetésre Roxozott, amivel rám is ijesztett kicsit, hiszen féltem a követőtől, az első meccset azonban annak ellenére is nyertem, hogy ő kezdett. A második meccsen utólag nézve hibáztam, hiszen a kezdés ellenére nem lőttem követőt, így felgyűltek a counter csontik, a döntő összecsapás során azonban már szüntettem a követőjét, és nyerni is tudtam második körben (igaz, a 6 ÉP miatt eltartott egy ideig, mivel kihokiztam a nyerést a Herével).

Ezután a fehérvári különítmény egy másik tagja, Horváth Zsolt következett, aki szintén egy kevésbé nyilvánvaló deckkel, gyűjtőgenerálós motyogó paklival játszott. Előzetesen azt mondta, hogy aki kétszer kezd, az fog nyerni (a paklimat jól ismerte, hiszen egy hónapja ő is hasonlóval játszott), ezért azt mondta, hogy egybe dobjunk. Timera nekem kedvezett, de csak az első meccs volt sima a kezdő játékosnak, a másik kettőn már meg kellett szenvednie mindkét félnek. Jól mutatja ezt, hogy a harmadik meccsen többször is a saját lényemet kellett kilőni Eszement teknőssel a Sheran oltárok mellett, egy Pusztító motyogó ugyanis két Szánalmas teknőst is sikeresen kisemmizett, így más módon kellett kicsikarni az erőforrásfölényt.

szanalmas_teknosA harmadik forduló volt a legsimább Kahn Evarth ellen – persze nem miatta, hanem mert a 3 Bűvös erdő és az Átkozott követő a legjobb felállás, amit a Villámháború kaphat. Te drága vagy, én nem – elég inkorrekt. Az elsőt ennek megfelelően elég hamar be is dobta, a második viszont eléggé elhúzódott, én ugyanis botrányosan húztam (az olcsóbbítások helyett berakott Bobók és Goblin kutatók jöttek, meg persze a Sheran oltárok – az egyetlen bennhagyott lap, amit drágít az Erdő), ő pedig kezdés után harmadik körben kirakott egy Pihenőt. Vártam egy keresésre vagy egy Szánalmas teknősre, de csak nem akart jönni – végül azonban csak feljött. Jól mutatja a párosítás “nevetséges” mivoltát, hogy még ilyen húzásbeli különbségek mellett is végig én voltam elöl a meccsen.

alligatorteknosA negyedik fordulóban Dönczi Krisztián következett, aki Életenergiás Trinigan paklival játszott. Az első meccsen elkövette azt a hibát, amit már többen is megtettek ezen pakli ellen: egy Ifjú teknősre eldobott Kyorg tudás után elfelejtette az újrahasznosítást, és nem játszotta ki egyből, így csak akkor vette észre, hogy rosszul döntött, amikor kijátszottam egy Barátságos teknőst, és visszakevertettem. Hamar be is dobta. A második meccs nagyon elhúzódott, Krisztián ugyanis két Zilak-din főkancellárt is húzott, így nem tudtam korán beindulni. Zanpókozott Ifjú teknősökkel ugyan próbáltam pörgetni a paklit (az előkészítőben nem tudja megfogni az izmot), de nem húztam igazán jól (a beside-olt Őshangya szabotőrök és Manaevő férgek nem voltak túl jók a Guolg császár és a Zanzult gigász ellen), és bár volt egy Alligátorteknősöm (ő pedig csak 12-ben volt), valamin mindig elcsúszott, hogy garantáltan át tudjak ütni az őrposzton. Néhány szabálykérdés miatt kaptunk néhány plusz percet, de így is lejárt az idő – hosszú távon valószínűleg ő nyert volna, de egy-két körön belül még semmiképp, ezért nem gondolom, hogy inkorrekt voltam azzal, hogy nem adtam oda neki a meccset. Pláne nem a döntő kapujában.

…ahol végül Juhász Feri várt rám, aki csodával határos módon két counteres decket is megvert Változó környezetes gyűjtőgenerálós deckjével. Meg kell hagyni, szívesebben játszottam volna a Krigises Trinigannal, de reméltem, hogy az instant újrahasznosításokkal talán még lehet valamennyi esélyem. Nos, nagyon nem volt: JuFe az első és a második meccsen is ki tudott pörögni az Ősi rúna védelme alatt a második körben. A harmadikon pedig úgy nyert, hogy köröm sem volt – kérdés sem volt a győztes kiléte. Grat JuFe! 🙂

A pakli új verziója tehát remekül helytállt – még úgy is, hogy most volt egy deck, amin szinte esélytelen volt átmennie. Érdemes lesz próbálkozni vele tehát a jövőben, hiszen látható, hogy azt követően sikerült jó eredményt elérni vele, hogy a játékosok már kiismerték magát a kombót. Kérdés persze, hogy mi lesz hosszú távon a Szánalmas teknőssel…

Csető Zsolt

25 thoughts on “Ahol a teknősök is villámgyorsak

 1. A cikkben az van hogy Zilak-din kikerült, de a paklilistában van bent 3 🙂

  A paklihoz meg csak gratulálni tudok! Ötletes, nem egy zsák spoiler-ből áll és még jól is működik 🙂

  Amúgy a videó ami fel lett rakva az a 2. körös meccs? A harmadikban meg gondolom JuFe rúnával indított 🙂

 2. ” Szerintem semmi, szinesiti a palettat.” Igen, tudjuk, tudjuk ameddig nem lesz minden versenyen az első 5ben legalább 3 deck ami erre épít, addig nem lesz tiltva. Sajnálatosnak tartom ezt a hozzáállást. Tetszőleges lapot ki lehetne tiltatni ezzel az érvvel, csak azért nincs mindig az első 5ben 3 mert nem indulnak vele annyian. De ha indulna vele kb 5 profi akkor ott lenne. Egyszer remélem az alapján lesz tiltva egy lap, hogy inkorrekt. Nálam az X vp-ért ősmágiásan dobatok X spellt, úgy h a szokásos ellenlapok nem is jók ellene, mindemellett 5 féleképpen kipörgetek egy végtelent esetenként az ellenfél körében és kisemmizek egy gyűjtőt, úgy h nem lehet beleszólnia az ellenfélnek na ez sztem inkorrekt.

 3. @Zsee: Köszi, javítottam, Zanpók van helyette, bár talán a szövegből is ki lehetett okoskodni. 🙂 És igen, ez a második meccs, a Bilincs csak hab volt a tortán.

  @koranyig: Én is valami hasonló véleményen vagyok. Borzasztó ritka, hogy 3 ugyanolyan (vagy igen hasonló) deck induljon a versenyen, így nehéz dominanciát kialakítani. De ettől még vannak lapok, amik egész egyszerűen többet ártanak a játéknak, mint amennyit hozzátesznek.

 4. @koranyig: OK, tiltsuk akkor ki az életadót, a konzervet, a ködmangót, a dalnokot és a kyorg tudást.

  Akkor tilthatjuk a tekit is.

  De azért könyörgök, egy olyan lapot, amivel komoly versenyeredményt szinte alig értek el, miért kéne tiltani?
  Az, hogy játékromboló hatású és unalmas ellene játszani, rossz érv, mert egy dal, vagy egy erdős köd szintén az.

  Az orglingoknál hasonló sírás rívás volt, abból sem lett szinte semmi.

 5. Grat Zsolti kreatív és hatékony pakli. A játék ölő kombo deckek totális dominanciája viszont elveszi a kedvem a versenyektől..:(. Remélem néhány kombo ölő laptervem megvalósul ;). A teki pedig szerintem is inkorrekt és tiltandó.

 6. Az a baj ezekkel az elkepzelesekkel, hogy egy lapot ‘inkorrektnek’ nevezunk, anelkul, hogy versenyen komolyan bizonyitott volna, hogy _rendkivul_ szubjektiv. Tetszoleges lap tiltasara johet barkitol masik 3 (ahogy latjuk is), amit sokkal inkabb kellene tiltani. Amugy az en _szubjektiv_ velemenyem szerint a Dalnok es a Kyorg tudas siman elozi a tekit a ’tiltando’ listan. (a Kyorg t. _talan_ visszabb fog szorulni mostanaban).

  Es igenis latunk mar olyat, hogy egy pakli valoban dominans volt, nagyon sokan indultak vele (a profiban is) es sorra nyerte a versenyeket. Az azert egy objektivebb merce. En azert azt hiszem, ha egy pakli _igazan_ eros (ertsd: joval nagyobb az eselye a gyozelemre, mint _barmi_ masnak), akkor a profik kb. fele azzal indul, es az elso 5-ben lesz belole 3-4. Voltak is ilyen peldak mar.

  Pl. MoFe allitasa szerint (persze lehet, hogy csak viccelt) azert indult dalos Arochos-szal a jellemeken, hogy bizonyitsa, milyen undoritoan eros. Nem szerepelt rosszul, elert egy 4-ik helyet, de nem verte szarra a mezonyt. (es mas nem is indult ezzel, a fiam ment meg Arochosszal, de az masfele volt kicsit).

  @Baka: epp most raktam fel a kombo-ellenes lapjaidbol a listara, koszi! (+halokat rakok ide-oda 😉 ) – amugy az Osi beklyo, Bufa kodex, Bilincs, Visszafogott fejlodes azert szinten jo kis lapok 😉

 7. “csak azért nincs mindig az első 5ben 3 mert nem indulnak vele annyian. De ha indulna vele kb 5 profi akkor ott lenne.”

  Tul sok laprol hallottam mar ezt az allitast 19 ev alatt. Ez igy szamomra megalapozatlan.

 8. “@galambd
  @koranyig: OK, tiltsuk akkor ki az életadót, a konzervet, a ködmangót, a dalnokot és a kyorg tudást.”

  Hülyeség!
  a teki ami kieszed önmagában egy dal / trinigan / köd dekket!

  dalnokhoz kell dal meg cunter hogy megvédd magad
  mangóhoz 3 erdő hogy erős is legyen az erőforássa
  konzervhez meg a 3 vp-s lapok.. önmagában azse csinál semmit..
  kyorg az jo.. de nem szedi ki fullosan az ellenfelet hanem csak ad 2 lapot max…

  tekihez semmi nem kell.. kisemmiz mindent, meg dobat minden varit… amit kisemmiz utána…

 9. Zsolti: ” nem jött az olcsóbbítás Evarth ellen ” még jó, hogy nem, mert az kikapcsolja az ősmágiát 😀

 10. @E: “a teki ami kieszed önmagában egy dal / trinigan / köd dekket!”

  Igen, a teki jó önmagában ezek ellen, de a kombónak számos gyengepontja akad:
  Hálócsapda kiszedi, Lény alapú counterek kiszedik. Szunnyadó kullancs kiszedi.

  Amúgy a teki önmagában csak 1 vp-ért anti-mágiázik 1-et. Szóval simán fel lehet készülni ellene.

  Egyetértek Balázzsal: Ha majd nyer néhány versenyt és/vagy minden pakliba benne lesz, akkor el lehet mondani, hogy túl durva…

  Amúgy meg a fenti lapokat nem arra hoztam példának, hanem hogy Abszolút játékromboló hatásúak, ha a tekit annak nevezzük.

 11. lehet nem egyből a gép mellé kéne leülni felkelés után, kávét iszogatva, mert ez lesz belőle 😀 én kérek elnézést

 12. @E
  “tekihez semmi nem kell.. kisemmiz mindent, meg dobat minden varit… amit kisemmiz utána…”
  No-no, az antimágia az ÚJRAHASZNOSÍTÁS után jön létre, azt már nem tekeri vissza, amit kidobatott. Az antimágia mindig a képesség legvégén jön létre.

 13. még….
  Egyébként sem tekerhetné vissza azokat, amiket eldobat, mivel ezek a képességek egyszerre jönnek létre, csak egymás után kell őket végrehajtani. Eddig sem lehetett kisemmizni Szikrációval azt a lapot amit leszedett, meg eldobatott.

 14. Igen, ezt az “egyszerre jon letre, de egymas utan kell vegrehajtani” ezt klassz lenne valahogy szepen leirni a Kodexben. Versenyen probaltam magyarazni valakinek, de nem ment konnyen 🙂

 15. 3.3.16. A sikeresen kijátszott lap valamennyi hatása közül először mindig a saját képességei jönnek létre.
  3.3.16.1. A lap saját képességei azok a képességek, amelyek a kijátszott kártyán szerepelnek.
  3.3.16.2. A lap saját képességei egyszerre jönnek létre, de olyan logikai sorrendben kell őket végrehajtani, ahogyan azok a lap szövegében egymás után következnek.

 16. Azert itt a 3.3.16.2 ertelmezese (mondaton beluli latszolagos ellentmondas) sokaknak gondot okozhat (meg nekem is 😉 )

 17. Ha elérek odáig, majd kap egy mondatnyi magyarázatot… A mondat első felének a lényege, hogy nem lehet az egyik képesség következményét figyelembe venni a másik képesség végrehajtásakor. (Szikrációval leveszek egy lényt, és dobatok egy lapot, nem semmizhetem ki ezt a leszedett, illetve dobatott lapot, mivel a semmizés logikailag egyszerre jön létre a leszedéssel és a dobatással.) A mondat második fele pedig arra vonatkozik, hogy ha egy lapnak több egyszerre létrejövő képessége van, és ezekhez mindhez kapcsolódnak hatások, akkor a kapcsolódó hatásokat olyan sorrendben kell vizsgálni, ahogyan az őket kiváltó képességek szerepelnek a lapon. (A példánál maradva: Szikrációval leszedek, dobatok, húzok lapot, semmizek… amilyen sorrendben a lapon vannak, olyan sorrendben vizsgáljuk, hogy milyen következmények kapcsolódnak ezekhez az opciókhoz. Mivel a kapcsolódó hatások is válthatnak ki további kapcsolódó hatásokat, ugye….) Ennek a bonyolult rendszernek az egyértelmű, egzakt megfogalmazású modellje látható a szabályban.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.