Egységes szövegezés a HKK-ban

Kijátszás, sikeres kijátszás, kijátszásakor, kijátszása után omg…

Számtalanszor kitárgyaltuk már, hogy a HKK manapság az egyik legbonyolultabb, legösszetettebb szabályrendszerrel rendelkező kártyajáték a magyar piacon. Amikor megjelent még viszonylag kevés lap létezett (no sh*t, Sherlock), még igencsak más szövegezéssel. Példának okáért itt egy klasszikus, TOJÓCSŐ! Kedvenc képességem evör, amikor a kis burástya még született. Aztán teltek-múltak az évek, és a játék kiegészítőről-kiegészítőre veszített az egykori hangulatából, mára szinte semmilyen szerepjátékos elem nincs benne (a lapok hangulatát tekintve legalábbis).

patkany plsRáadásul évről-évre egyre több szabály került bele a játékba, s lett ettől egyre több és jobb. Viszont a bonyolultsága miatt egyre több kérdés is merült fel. Ha emlékeztek még az Alanori krónikára, ott havonta jött ki 5-8 FAQ a lapokhoz. Manapság, bár ritkábban kapunk ilyen jellegű cikket, arányaiban tekintve sokkal több kérdés merül fel bennünk, játékosokban.

Ha éppen hkk.hu-t olvasgattok a Versenybeszámolók topicban elég parázs vita folyik arról, hogy az Óriás patkány kijátszási feltételként dobat-e lapot vagy sem. Maga a lap elég régi, a szövegezése sem teljesen egyértelmű, és itt találjuk – úgy gondolom – a problémák gyökerét, a legtöbb ilyen jellegű vitának a kirobbantója az, hogy a HKK lapok szövege nem egységes. A készítők próbálnak erre odafigyelni, de rendre átcsúsznak olyan lapok a rostán, amik borítják az egészet (pl. Káosztornádó, Átkozott gyógyítás). Jelenleg a HKK elkezdett egy olyan irányba fejlődni ami nekem iszonyatosan tetszik: egyre több kulcsszó és ikon jelenik meg a lapokon, amik EGYÉRTELMŰVÉ és EGYSÉGESSÉ teszik a lapok működését.

Régebben ha jól tudom minden kiegészítő tesztlistáját a megjelenés előtt egy lektor átnézte, megvizsgálta.  Ezt a lehetőséget érdemes lenne átgondolni és esetleg újra meglépni.

Ti mit gondoltok, milyen megoldásokkal lehetne egységessé tenni a lapokat? Kulcsszavak, ikonok? Vagy ez is sok már, ami most van?

Dév bácsi

11 thoughts on “Egységes szövegezés a HKK-ban

 1. Egy kezdőnek már ez is sok, tapasztalatból állíthatom. 🙂 Viszont abból a szempontból tényleg jót tesznek az ikonok, hogy egységesítik a lapokat.

 2. Hát lrgyen! 😉
  Ötleteim:

  Semmi : nagy fekete “benzolgyűrű”
  Gyűjtő : nagy fehér kör áthúzva/ Gy betűvel
  sikeres kijátszása után : nagy pipa
  élet x : ♡ benne x
  AM x : ☆ benne x
  újrahasznosítás x : 《x》
  mérgezés x : ¤ benne x

  A “S:x” és a “K:x” ugye adott.

  Tehát a jövő hkk lapja így fog kinézni:

  Ásító rém
  1 Vp
  ☆1
  ¤2
  [nagy pipa] után rakj 4 lapot a paklidból [nagy fehér kör GY].
  [nagy fehér kör GY] átrakhatod a [ nagy fekete benzolgyűrű] egy lényedre rakhatsz ♡1.

  2/2

  😉

 3. Hát legyen! 😉
  Ötleteim:

  Semmi : nagy fekete “benzolgyűrű”
  Gyűjtő : nagy fehér kör áthúzva/ Gy betűvel
  sikeres kijátszása után : nagy pipa
  élet x : ♡ benne x
  AM x : ☆ benne x
  újrahasznosítás x : 《x》
  mérgezés x : ¤ benne x

  A “S:x” és a “K:x” ugye adott.

  Tehát a jövő hkk lapja így fog kinézni:

  Ásító rém
  1 Vp
  ☆1
  ¤2
  [nagy pipa] után rakj 4 lapot a paklidból [nagy fehér kör GY].
  [nagy fehér kör GY] átrakhatod a [ nagy fekete benzolgyűrű] egy lényedre rakhatsz ♡1.

  2/2

  😉

 4. Mindent nem célszerű ikonosítani, mert ez nem szolgálja sem az egyszerűsítést, sem az egyértelműsítést.

 5. A megjelenés előtt Miklós, Zoli és én lektoráljuk a nagyjából nyomda-kész lapokat, ez a kezdetektől így van. Van róla szó, hogy ebbe bevonunk (HJT a VÉ-nél már be is vontuk) további (kevés!) embert.

 6. Nagyon nehéz megmondani, hogy mi tenne jót a játéknak. Ezt szerintem legmegbízhatóbban azok látják, akik végig kísérték a játék pályafutását, és részt vettek az értékesítésében. A legfontosabb képesség, hogy kiszűrje az illető a környezeti hatásokat (vagy fordítva, a környezeti hatásokra adott választ megfelelően értékelni tudja).

  Pl. annak tulajdonítom-e a HKK csúcspontját a Múltidéző magasságában, hogy iszonyatos munkát tettem a Griffőnix (új) kitesztelésébe, vagy esetleg annak, hogy több másik nemzetközi kártyajáték is reklámozott ezerrel abban az időben és a szülők az olcsóbbat vették a gyereküknek. 🙂

  Mivel a környezeti hatások gyakran változnak és a HKK már 18 évet megélt, ezért én megbízom Balázs és Miklós rálátásában, de ehhez persze kell, hogy a felhasználók véleményüket hangoztassák, hiszen ez mindig is így volt és valószínű befolyásolta is a döntésüket. 🙂

  Patkány egyszerű eset, mert annyit igényel, mint a most faq-zott léleksrác. Kell róla egy széna vagy szalma. Egyre ritkább az ilyen megfogalmazás. Amikor kijött a patkány még nem volt olyan lap, ami megakadályozhatta, így ez a kérdés fel sem merült. 🙂

 7. Leinád, de bizon volt olyan lap ami megakadályozta patkányt a Halvaszületett….
  És bizony be is itélték hogy dobni kell neki ha megakadályozzák.

  Jozsi

 8. Valóban! Aki a Vlagyi helyett 5-ért az óriáspatkányt akarta megfogni, annak megvolt rá a lehetősége, sy.
  Egy dolog a szabály (‘kijátszásakor’ nincs definiálva, nincs róla faq), és egy dolog a bírói döntés (erős hasraütés szabály nélkül). Azért furcsálom, mert sok régi motoros is meggyőződéssel állítja, hogy ennek _így_ kell működnie (ami érthető, mert kerüljük a meglepetéseket), de ettől még ez akkor fog _így_ működni, ha szabály szerint így működik. Amíg ez így marad, addig mindenki kiszolgáltatottan áll a bírói ítéletre várva, hiszen az _így_ van nem éppen megfelelően alátámasztott érv és ugyanakkora valószínűséggel születhet ellenkező döntés is.

 9. Annyit tennék hozzá, hogy az “így van, és kész” – jellegű érveléseknél már csak a “mindig így játszottuk” – jellegűek a bosszantóbbak.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.