Paklileírás – A legfőbb követő igazi ereje

Last minute ötletek a holnapi blogos versenyre.

Ha figyelemmel követtétek az elmúlt időszak versenyeit észrevehettétek, hogy a dobogós helyek közelében sorra feltűntek Legfőbb követős paklik. Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú dekkek az Istenek viadalával és a Világégéssel óriási őstápokat kaptak, így mostanában én is szívesen kísérletezem ilyen jellegű paklikkal. Számtalan módon össze lehet rakni, azonban az alapja mindegyiknek ugyanaz: valamilyen úton-módon nyomás alá kell helyeznünk ellenfelünket, vagyis ha a követőinket jól választjuk meg, akkor könnyedén kompenzálni tudjuk a nulla lapos kezdésünket (tehát nem választhatunk magunknak négy ‘passzív’ követőt, hiszen ilyenkor nem tudunk beleszólni az ellenfél játékába.

homályplsA védelmi vonalunk bástyája a méltán nagyhírű Homályúr lesz, vele akár három lapot (vagy egy lapot három körig) is kikapcsolhatunk, viszont a használatára igencsak oda kell figyelni, hiszen a meccsünk könnyen elúszhat ha rosszkor veszünk le jelzőt róla. Sidenote: a második képessége reakcióként is használható. Miután SEHOL sincs leírva, hogy a játékban mire lehet reagálni, ezért megtehetnénk, hogy a követő megszüntetésére reagálva szedjük le róla a jelzőket megakadályozva a laphúzást (azonban az a bírói ítélet most, hogy ezt nem lehet megtenni, csak kérdés, hogy miért nem).

Miután igencsak nagy erőforrás hátrányban vagyunk, ezért viszonylag gyorsan szeretnénk ezt ledolgozni. Erre két követőnk is képes lesz, az egyik Elenios követője, vele egyszer biztosan tudunk keresni a játék folyamán, az ötödik körig azonban nem mindig tart ma már egy játék,  a másik pedig egy jó Tokozó rakshallion, vele tulajdonképpen minden játékba kerülő két lény után húzhatunk egy lapot a kör végén. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű lényünk legyen megspékeljük az egészet egy Chara-din követőjével is, így a Tokozó garantáltan kisül a kör végén. Sokáig kísérleteztem, hogy lehetne Átkozott követőt beilleszteni, de sehogy sem sikerült, így le is mondtam viszonylag gyorsan a használatáról, és imádkozom, hogy elkerüljem az Arochos paklikat.

Lila lapjaink tárgyalásába nem mennék bele nagyon, Zsolti ezt már megtette hét eleji cikkéban (https://hkkblog.wordpress.com/2014/03/04/paklileiras-chara-din-kovetos-pakli-a-blogos-versenyre/). Lényegében szinte minden lila lény jó, ami 1, dobat 2, nagyot üt és olcsó, 3, counterel.

A trükkös rész nem itt van! Meccseink jó része azon múlik majd, hogy jó lapot keresünk-e elő a kék követővel. A kulcs az, hogy a morf szabály alapján találhatunk egy kiskaput: ugyanis mi kikereshetjük kék lapként, viszont semmi sem mondja meg, hogy utána kékként is kell kijátszanunk. Vagyis egy kontroll ellen második körben kikeresve egy kék Mágiamorfálót, majd lilaként kijátszva és fattyat kapva két counterünk is lesz az asztalról, arról nem is beszélve, hogy a kör végén lapot is húzunk a tokozó miatt, illetve dobattunk egyet (nyilván Arochos ellen Domináns morfot, lényes dekk ellen Halálos morfot keresünk).

Kedvenc cselem: második körben keresek Kurtzot Elenios követővel. Komolyra fordítva a szót, vizsgáljuk meg milyen kék lapokat illik még használnunk! Ezek a lapjaink igazán trükkös jószágok lesznek, segítenek nekünk lopni (Szörnybűvölés), plusz kört kapni (Morq Fan Gor, vegyük észre, hogy a galetki urat Tokozó rakshallionnal aktivizálhatjuk), vagy követőszüntetés után megnyerni a játékot (Türkiz sárhajító).

Tapasztalatból írom, hogy legtöbb ellenfelünk a kék követőt vagy a Homályurat töri. Ilyenkor azonban a Tokozó raksi megint csak segítségünkre lesz, ha egy kettőt ütő lila lényt húzunk, akkor pont nullába üthetjük vele az ellenfelet. Azonban megint fel kell rá hívnom a figyelmet, ha rosszkor áldoztuk a követőt, akkor nagyon könnyen kikaphatunk.

Legfőbb követő – Homályúr – Elenios követője – Chara-din követője – Tokozó rakshallion

1 Xenó atka
1 Xenó féreg
1 Xenó élősködő
1 Iszonykeltő
1 X1, a xenomorf
1 Ében tigris
1 Chara-din bűbája
1 Tl’ulrang tojás
1 Őrült Szajonn
1 Halálos morf
1 Domináns morf
1 Őrült Montrix
1 Lélekszolga
1 A tébolyodott
1 Nagyobb vércápa
1 Agykéreggyalu
1 Ében kehely
1 Torquan, a púpos
1 Oxata
1 Káoszteknőc
1 Kifordított varázsdoboz
1 Talbot kínja
1 Neuroblaszt
1 Ősi praktika
1 Álomvilág
1 Kurtz
1 Morq Fan Gor
1 Szörnybűvölés
1 Tömegbájolás
1 Szem szimbólum
1 Kronotapír
1 Bűvös spórák
1 Türkiz sárhajító
1 Szkritter jótevő
2 Xenomorf harcos
3 Thargodan szolga
3 Xenomorf vadász
3 Áldozati fatty

45 lap

Kiegészítő pakliba mindenképp készüljetek Átkozott követők ellen, úgy gondolom, hogy lesz belőle elég, ráadásul némelyik még Életenergiát is használni fog mellé, szóval lassú játékra rendezkedik be (már ha nem kombó pakli).

Kellemes hordázgatást!

Dév bácsi

7 thoughts on “Paklileírás – A legfőbb követő igazi ereje

 1. “Reakció lapokat és hatásokat csak kézből történő kijátszáskor lehet használni.”
  “Más a helyzet viszont a reakció varázslatokkal és hatásokkal. Ezeket csak, és kizárólag kézből történő kijátszás esetén lehet használni.”
  “A reakciók csak kézből kijátszásra vonatkoznak,”

  Forras: Gyakori kerdesek / reakcio

  (nyilvan letezik kivetel, a Birkat tudom most, de az olyankor kulon ki van emelve, hogy kivetel)

 2. Persze, o is egy kivetel, de nala is konkretan le van irva a lapon, hogy mire vonatkozik. Ahol nincs, az nem kivetel.

 3. A Kódex-ben ezt a kérdést is igyekeztem kitisztázni.
  Eszerint:
  Reagálni csak az önálló cselekvésekre lehet. Cselekvésnek pedig a lapkijátszás, illetve az aktiválást kívánó képesség használata számít. Ha egy lappal másra is lehet reagálni akkor annak egyértelműen szerepelnie kell a lapon.
  A kapcsolódó hatások nem számítanak önálló cselekvésnek, ezért azokra nem lehet semmivel sem reagálni.
  (ez eddig nem merült fel bennem, de jogos, úgyhogy ez is bekerül:)
  A hátrányok kisütése (lásd: Őrző lord új) szintén cselekvés.
  A követőszüntetés (a követőre írt lehetőség segítségével) szerintem szintén egy különleges hátrány működtetése, azaz mint ilyen, szintén önálló cselekvés. Mindezért elvileg lehet rá reagálni. Azaz: nem látom be, hogy miért ne lehetne reakcióként használni a követő képességét.
  Technikailag semmi különbség nincsen egy robbanó birka fejbelövése, és a következő megszüntetése között. Ha egyikre reagálva be lehet dobni a birkát (meg minden más lényt), akkor a homályurat is lehet működtetni reakcióból.

  Azonnali reakciókkal csak a kézből kijátszott lapokra lehet reagálni. Egyéb reakció cselekvésekkel azonban bármilyen cselekvésre lehet. Elvileg.

  Mindezt most emlékezetből írtam, csak hogy mindenki józanul átlássa, hogy ez egy nagyon bonyolult kérdés, ugyanis csak rendkívül szellősen szabályozott.
  Óvatosan kell tehát hozzányúlni, nehogy összedőljön az egész rendszer.

  Egyelőre ennyi. Remélem, mindenki összeborzolta a szemöldökét rendesen…

 4. Szerintem (es ezt tamasztottam ala az idezett FAQ-kkal) pedig barmely reakcioval, aminel nincs kulon mas kiemelve, csak kezbol kijatszott lapra lehet reagalni.
  Ha tudsz masra peldat adni, persze meggyozheto vagyok.

 5. Több olyan reakció cselekvés is van, amivel forrásra lehet reagálni. Mikor ezek bekerültek a játék vérkeringésébe, a játékosok elkezdték a reakció képességeket eszerint használni. Ráadásul ez sokkal kézenfekvőbb, és természetesebb.
  Ha már robbanó birkák: ha egy kézből kijátszott lövésre lehet reagálni vele, akkor egy asztalról érkező lövésre miért nem? (Hogyan kell értetlenkedő smiley-t csinálni?)

  Persze én nem idegenkedek attól, hogy a reakció képességeket is csakis lapkijátszásra, és ezen belül is csak a kézből történő lapkijátszásra vonatkoztassuk. De ez esetben nem nagyon kéne erőltetni azokat a mindenféle reakció képességeket, amik bármire, bármilyen forrásra reagálnak, mert ezek igen rossz beidegződéshez vezetnek. Ha mindenáron ez a döntés, akkor nagyon-nagyon komolyan sulykolni kellene a már kialakult, bevált, és alkalmazott gyakorlat ellenében ható fenti szabályt.

  Ez a reakciókkal “csak kézből kijátszásra lehet reagálni” – szabály szerintem indokolatlan korlátozása a reakció képességeknek. (Fenntartva, hogy az azonnali reakció varázslatokkal továbbra is csak ilyen esetben lehessen reagálni.)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.