Pécs – ahol a legendás lények megakadtak a játékosok Torqan

Beszámoló a hagyományos és az egyedi versenyről.

Jöjjön a szokásos havi versenybeszámoló a pécsi versenyekről, szokás szerint Szabó András tollából, aki a hagyományos és az egyedi formátum történéseit meséli el nekünk.

Februárban a pécsi versenyre 16-án került sor. Sajnos a létszámmal nagyon nem voltam megelégedve, ezúttal az átlagosnál kevesebb játékos jelent meg a versenyen, de ettől még játszani kell, a játék pedig jó hangulatban telt és nagyon sok izgalmas pillanat volt. Délelőtt hagyományos formátumot tartottunk, délután pedig egy egyedi versenyt, amelyben minden kiegészítőből egyféle lapot lehetett használni! Lássuk, mi minden történt ezen a vasárnapi napon!

Hagyományos verseny

A délelőtti hagyományos versenyen, ahogy lenni szokott, elég sok féle pakli jelent meg. Voltak olyan játékosok, akiknél már nagyjából előre lehetett sejteni, hogy milyen paklival indul, volt, aki kicsit meglepte a többieket valami tőle szokatlan koncepcióval. Nézzük meg, mivel találkozhattak a játékosok.

 • Kalandozó paklik A kalandozók védőszentjével és anti-mágiával (az egyik Birtoklást is használt)
 • Teknős pakli A teknősök öregapjával, illetőleg Sheran követőjével
 • Hegymélyi keltetős pakli Legendák Völgyével, illetőleg Chara-din követőjével
 • Anti-mágiás tárgy pakli Átkozott követővel és Ősi rúnával
 • Molluszkos moa deck
 • Terrgathos köd pakli

A helyzet elég bizarr volt. Gyakorlatilag az egy szem kontroll pakli, ami volt, nem kaphatott jó sorsolást, ugyanis az összes többi deck anti-mágiázott vagy drágított. Az egyetlen kontroll gazdája, Moschnitzka Ádám pedig – bár kiváló játékos – ezzel a szituációval elég nehezen tudott bármit is kezdeni, főleg, hogy a kezdések sem igazán jöttek össze neki. A többi deck elég szabadon garázdálkodhatott, összesen egy olyan koncepció volt, ami ellen a követők és a szabálylapok nem működtek. Elég sok volt a háromlapos deck, igaz, az egyetlen ténylegesen korlátozó szabálylap a Hegymélyi keltető volt.

A végeredmény

legendak_volgyeI. Szabó András (paklilista)

Legendás pakli Hegymélyi keltetővel és Legendák Völgyével.

II. Véber Roland (paklilista)

Teknős pakli Sheran követőjével.

III. Bognár Bálint (paklilista)

Moa pakli Molluszk, az ócskással.

A paklikat elnézve nem volt meglepő, hogy három lényes deck végzett az élen. András paklija eltért a klasszikus legendás vonaltól, a piros szín helyett ugyanis a zöldet használta, hogy a Kóspalaki sajtolvasó izmaival és a Fehér Özvegy keresésével jobban pörgesse a deckjét. Győzelmében óriási szerepe volt Torqan, a púposnak, egy csomó olyan mérkőzése volt, ahol 5-6 alkalommal játszotta ki, majd dobta be csontnak vagy Özvegynek, ezzel tartva sakkban az ellenfelét. Ezen túlmenően az Őshangya inkvizítorok is segítették munkáját a színből. Véber Roland paklija az újszerű, Őshangya herés-Szánalmas tekis vonalra épített elsődlegesen, gyakran fordult viszont elő, hogy nem egy körben próbált ölni, hanem “két részre bontva”, egy őshangya inkvizítoros körmegszakítással. A kevés azonnali forrással játszó paklik között ez egy nagyon erős koncepció volt, az egyetlen veresége akkor volt, mikor a saját technikáját használva ellene Őshangya inkvizítorokkal rendre az ő körét szakították meg. Bálint paklija a klasszikus Molluszkos-moás vonal volt, a zanszilánkos morfokkal felturbózva.

Érdekesség a versenyről

 • Bognár Bálint egyszer az első körben kapott egy Orgling ősanya + Orgling mágus kombót, amit aztán egy Domináns morffal megoldott.

Egyedi verseny

A második versenyünk – ahogy az lenni szokott – egy egyedi verseny volt, az alábbi szabályokkal: „A pakliban minden lapnak különböző kiegészítőből kell származnia (egy lapból viszont használható annyi, amennyit a HKK általános szabályai megengednek). Az AK-s lapok egy kiegészítőnek számítanak, a HSZ-es lapok is, az összes ultraritka is, valamint az összes további, kiegészítőben nem bontható lap (kódos lapok, és egyéb puzzleös, DVD-s lapok stb.). A követőkre/szabálylapokra ez a korlát nem vonatkozik. Tiltott a szokásosak mellet a Molgan, a Kyorg tudás és a Trinigan manakonzervátora.” A versenyt igyekeztünk úgy kibalanszolni, hogy az elsőre nagyon erősnek tűnő deckeket picit gyengítsük, de azért elég széles repertoárból válogassanak a játékosok. Ez véleményem szerint összejött, változatos deckek voltak, egyedül a kalandozó paklival próbálkoztak többen, ami valóban adta magát, de számos, kissé régebbi koncepció is megjelent. A régi lapok közül A gyenge ereje és a Manacsapda nyilván megjelent az asztalokon, de Ezüsthajnalos és Isteni szövetséges lapot is láthatott, aki alaposan körülnézett. Az utolsó 1-2 kiegészítőből természetesen minden játékos használt valamilyen lapot. Kérdésként merült fel, hogy kiegészítő pakliba betehető-e ugyanabból a kiegészítőből egy lap, amit már a paklinkba használunk. Ha nagyon szó szerint értelmezzük a HKK szabályait, akkor elvileg erre nem kerülhetett volna sor, azonban, mivel ez eléggé megnehezítheti a kiegészítő pakli összerakását, úgy döntöttem, hogy ha valaki ezt akarja csinálni, akkor tegye (igaz, ebben az esetben az adott lapot csak egy másik lap helyett side-olhatja be, tehát erősen lekorlátozza a kiegészítő pakli használatát)!

Végül az alábbi paklik jelentek meg az asztalokon:

 • Kalandozó paklik A kalandozók védőszentjével
 • Arochos deck
 • Chara-din horda Chara-din követőjével és Szűk esztendőkkel
 • Egérút pakli Gyógyító rakshallionnal
 • A fókusz meglelése kombó pakli
 • Galetki pakli Az ősök famulusával
 • Moa pakli Molluszk, az ócskással.
 • Nekromanta pakli Rox, a csontok urával
 • Sárkány pakli Sárkány úrnővel

Korlátozó szabálylap-játékról megint nem nagyon lehetett beszélni: ugyan több szabálylap megjelent, de ezek inkább koncepció-építő szabálylapok voltak, korlátozó szabálylapból összesen egy jelent meg az asztalokon, Átkozott követő és Ősi rúna pedig egy sem. Nyilván az erősen korlátozott formátumon a legtöbb játékos inkább a saját koncepcióját próbálta összerakni, nem nagyon csinált metagame-elemzést, emiatt a megszüntető követőket és szabálylapokat sem érezték indokoltnak.

A végeredmény

kalandozokvedoszentjeI. Véber Roland (paklilista)

Kalandozó pakli A kalandozók védőszentjével.

II. Bognár Bálint (paklilista)

Moa pakli Molluszk, az ócskással.

III. Szabó András (paklilista)

Kombó pakli A fókusz meglelésével.

A sors ironiája, hogy a dobogón ugyanaz a 3 játékos végzett, aki az első versenyen, így nekik elég örömteli volt a nap. Véber Rolandnak különösen, hiszen élete első versenygyőzelmét hozta el. A taktikája egyszerű volt, igyekezett kiválasztani a legerősebb kalandozót minden kiegből, pár KF tárgyat és erőforrást tett melléjük, és gyakorlatilag kész is volt a paklija. Nem száz százalékos teljesítménnyel nyert, az első fordulóban volt egy döntetlenje – a vicces az egészben, hogy a későbbiek során utolsó helyet elérő Vasvári István Egérutas deckje ellen. Bálint moás-manaszívós vonalán nem sokat kellett alakítani az első verseny után. A deckje sokáig vezetett, végül azonban a döntőbeli veresége miatt meg kellett elégednie a dobogó második fokával. András egy régi klasszikust vitt versenyre, Fókusz paklija az Előnyös üzlet-Trinigan energiapuffasztása, illetőleg a Szörnycsábítás-Tűzmadár kombókra épített. Érdekesség a paklijában, hogy az Ősi legendákból a régit használta. Ennek oka az volt, hogy Fókusz mellett az 1 zsz és 1 vp IK között nincs nagy különbség, viszont amíg a Jubileum kiegészítőből mást nem tudott volna használni, addig a Felhők szárnyán kiegészítőben megjelent Nemesröptű Frynn fontos eleme volt a deckjének.

Érdekességek a versenyről

 • Vasvári Istvánnak, aki Egérúttal játszott, az utolsó körében 22 ÉP-je volt, ami azonban pont annyi volt, amennyit Véber Roland a következő körében ütött neki. A húzás fázisában egy Királyi adót húzott, amivel csak annyit ért el, hogy 1 Ép-t gyógyuljon, de ez épp elég volt neki, mert Roland a húzott lapjaival nem tudott többet sebezni, mint amit addig az asztalról tudott, így csak 22 ÉP-t ütött, de Istinek még maradt 1 ÉP-je!
 • Vasvári István ellen Szabó András is izgalmas helyzetbe került: Utolsó lehetőségével úgy counterelt, hogy 11 lapot dobott ki a kezéből. Ennek oka az volt, hogy az volt az egyetlen counter a kezében (igaz, abból 3 is), és a legtöbb ölését már kikereste vagy kinekronozta a paklijából. Az adott körén kívül még 2 volt neki, és ha a Mélabú, amit megfog, létrejön, 2 Tűzmadara és egy Nemesröptű Frynnje aludt volna el, ami már komolyan veszélyeztette volna a győzelmét.
 • Moschnitzka Ádám és Szabó András Arochos-Fókusz meccsén három második körös győzelem született, Bognár Bálint és Szabó Richárd a kezdést dobták ki, mikor ők végeztek a harmadik meccsükkel. Egyébként ebben a fordulóban az összes mérkőzés az utolsó pillanatokig elhúzódott ezen az egyen kívül.

Februárban tehát már megtörtént, hogy Pécs új győztest avatott, az eddigi 4 versenyünkön pedig 4 különböző győztes született idén, ez is jelzi a mezőny kiegyensúlyozottságát. A második formátumot pedig nyugodt szívvel ajánlom bármely versenyszervező számára, szerintem egy remek formátum. Ami a pécsi versenyeket illeti, legközelebb március utolsó hétvégéjén tartunk versenyt, ezúttal azonban csak egyet, ami viszont páros lesz, és már most előre bocsátom, hogy a győztes pár mindkét tagja fog ultraritka lapot kapni! Várunk tehát mindenkit sok szeretettel!

Szabó András

6 thoughts on “Pécs – ahol a legendás lények megakadtak a játékosok Torqan

 1. Nem azért a kétfillérért, de bárhogy nézem, Bubu legendásának a decklistája mindenképpen 5 színű. Ráadásul még azt sem mondhatom, hogy valamelyik lap el lett írva, mert minden színből legalább 5-6 lap van benne.

  Utána kiakadok a csattanaton benne, de az már mellékes 😀

 2. Miki: A fehér özvegy zöld, úgyhogy nem tudom, hogy a sárga irigység, vagy a szürkeállomány nem megfelelő működése okozta, de ezután jobb, ha elpirulsz, különben kék foltokkal leszel tele 😛

  Egyébként a Csattanat abszolute jól működött, nem akkora kamu, mint azt sokan gondolják.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.