Paklileírás – Fairlight követős pakli

Ha Fairlight hívei a templomba mennek, lesz ám nemulass…

Az Istenek Viadalában megjelent követők közül több is igen komoly karriert futott be (gondoljunk csak Raia, Chara-din vagy Leah követőjére), ám akadnak közöttük olyanok is, melyek ereje ugyan vitathatatlan, valamiért mégis keveset próbálgatták őket a játékosok a versenyasztalokon. Éppen ezért most egy ilyen deck leírását osztanám meg veletek, a Fairlight követőjével nemrégiben szerzett tapasztalataim ugyanis meglehetősen kellemesek voltak.

Lássuk, mit is kapunk. Körönként kétszer jár 1 VP a legalább egyes sárga lapjaink után, side képesség gyanánt pedig van egy kis büntetésük is. Mindez azt jelenti, hogy a 1 VP-s lapjaink kvázi ingyen jönnek, minden más pedig eggyel olcsóbb, ráadásul még némi trükközésre is van lehetőség (erről később) – egy pörgős pakli sziluettje látszik körvonalazódni, melyet természetesen a szín jellegéből adódóan néhány kontroll-papírral fogunk kellően ütőképesre faragni.

fairlight_templomaA pakli alapja a Fairlight temploma lesz, mely a többi hasonló épülethez hasonlóan kettővel drágítja a többi színt, emellett pedig kezdetben mana-, a későbbiekben pedig laputánpótlásként funkcionál. Remek darab, de vajon hogy fogjuk felhúzni az erőforráskodó, kontrollos paklival? Szerencsére erre is van egy remek megoldás a Teremtő erő személyében, aki önmagában fel tudja építeni. Ha csak őt húzzuk fel, akkor első körben szert tehetünk egy passzív templomra, méghozzá úgy, hogy utána még 2 VP-nk és 1 SZK-nk is marad, de ha elég ügyesek vagyunk, akkor aktívan is hozhatjuk a templomot – ehhez egy bármilyen másik aktív Fairlight lapra lesz szükség.

Mivel lapot kell passzivizálni, ezért tökéletesen megteszi a Világégés gyak-nemgyak spoilere, a Kasztroplanáris stigma is, amely minden szituációban remek lap. Ha kell, ingyen varázslatcounter az asztalról (a VP-t ugye visszakapjuk), ha kell, szintén ingyen lecseréljük valami másra, ha pedig valami gonosz lényes pakli érkezik, akkor gyönyörűen kiszed valami anti-mágiában reménykedő csúfságot. De vannak itt lények is az első körben kiférő kártyák közül (csak hogy minél előbb lehozhassuk templomunkat): a Gyorskezű Trix amikor éppen nem építkezik, akkor laputánpótlást fog nyújtani, míg a Vérkeszeg és a Sztatikus gólem jól konfigurálható párosa fő nyeréseink lesznek, ha éppen harcra kerül a sor, kétszámjegyűt odacsapva az ellenfélre. Persze ők is befoghatóak egy kis építkezésre, ha éppen erre van szükség.

Érdemes turbózni egy kicsit a paklit Ősi legendákkal, hogy mielőbb az asztalon tudhassuk a viszonylag nagy biztonságot nyújtó templomot – leginkább Teremtő erőt keresve. Utóbbi számára is van emellett egy jó alternatíva az Eleven épület személyében, mely szintén az ölés szekciót erősíti, ráadásul az ellenfél lényeit is szépen lecsipegeti.

kyorg_tudasA manával általában nem lesz gondunk (főleg akkor, ha a templom is ad egy kis bónuszt), a laputánpótlást azonban érdemes biztosítani. A legjobb erre természetesen a Kyorg tudás, mely ebben a pakliban védekezve, az ellenfél első körében kijátszva különösen kegyetlen, hiszen egy manát is kapunk ilyenkor az ingyenes laphúzás mellé (a költségét ugyebár helyettesítjük, nem 0-ért jön, így jár érte a követő VP-je). Érdemes emellett beáldozni a többi színt az Áldozat a főistennek kedvéért, hiszen nem elég, hogy azonnali laputánpótlás, de az ellenfél asztalát is kikapcsolja, amire nagy szükség lesz, hiszen a leszedések tekintetében nem áll túlságosan jól Fairlight, így kell valami nagyágyú. A művelet a követőnkbe kerül ugyan, de a második körben (mondjuk miután már kétszer használtuk) már nyugodt szívvel meghozhatjuk ezt az áldozatot, hiszen VP is jár a varázslatért – kettőnél többet minden esetre ne használjunk, hiszen a másodikat már nem túl jó felhúzni.

rugharLássunk néhány kiegészítő lapot, melyek nem fontos elemei paklinknak, de időnként jól jöhetnek. Pár Manaevő férget például biztosan használnék, hiszen nekünk a követő miatt nem kerülnek sokba, az ellenfél azonban annál jobban féltheti miattuk lapjait és manáját – a népszerű Gemina könnyek és Kyorg tudások ellen hatásos védelem lesz. Jó dolog a Kumulatív szimmetria, mely ha éppen nem jó semmire, akkor előkeres nekünk valamiből még egyet (általában lesz lapunk az asztalon), ha pedig ténylegesen ki tudjuk sütni, akkor már nyilvánvalóan nagy előnyt jelent – főleg, ha templomból tudunk kirakni még egyet. További laputánpótlást jelenthet Rughar, illetve az Örökmozgó, melyek persze az ellenfél lényeit is takaríthatják, illetve utóbbi olykor manatermelésként is hasznos lehet, A furfang templomának pedig eldobhatjuk felesleges kártyáinkat, VP-re (és counterre) vagy lapra konvertálva őket. A helyettesítés miatt ráadásul ingyen ad nekünk egy manát a követő révén. Betettem még egy Biztos információt, biztos, ami biztos alapon (ha-ha), hogy a kör végi laphúzásainkra valami instant leszedést is legyen esélyünk húzni – nem a legjobb darab, de legalább az ellenfél sem nagyon fog rá számítani.

Az utolsó szekció a védelemé lesz, hiszen hiába akarunk pörögni, ha az ellenfél lépten-nyomon beleszól a játékunkba. A Cselvetés egy nyugodt kört szolgáltathat számunkra (kivéve persze, ha jön valami jó kis ősmágiás lap), A gyenge ereje és a Hammurapi Ősfortyanat pedig counter-szekciónkat erősítik kicsit.

Lássuk a decket teljes valójában.

A pakli

követő: Fairlight követője

fairlight_kovetoje3 Fairlight temploma
3 Teremtő erő
3 Gyorskezű Trix
3 Kasztroplanáris stigma
3 Sztatikus gólem
3 Vérkeszeg
3 Ősi legendák
3 Eleven épület
3 Kyorg tudás
2 Áldozat a főistennek
2 Manaevő féreg
1 Kumulatív szimmetria
1 Örökmozgó
1 Rughar
1 A furfang temploma
1 Biztos információ
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje
3 Hammurapi Ősfortyanat

45 lap

A kimaradt lapok közül mindenképpen megemlíteném a két kódos spoilert, az Aranyhalat és az Ewgbert megszakítását – ha úgy alakult, hogy sikerült szereznünk belőlük, akkor mindenképpen használjuk őket!

Ha versenyre megyünk, legnagyobb ellenségeink a Zarknodos szabálylapok lesznek, melyek ellen sok-sok laphúzást (illetve Bilincs esetén keresést is) kell majd kiside-olnunk. Kiegészítő paklinkat ennek megfelelően igyekezzünk olyan univerzális lapokkal feltölteni, mint például Bobó, a tőzegelementál, a Guolg császár, Az ezüsttorony védőmágusa vagy a Halászat, hiszen ezek amellett, hogy egy-egy bizonyos pakli ellen nagyon erősek, összességében sok deck ellen bevethetőek viszonylag nagy hatásfokkal. Ha nincs húzás, akkor természetesen az Áldozatra sincs szükségünk, így side-ból készüljünk néhány más színű lappal is Zarknodos paklik ellen, hiszen fixen lesz nekik helyünk.

Tanácsok a paklihoz

 • Ne feledkezzünk meg a Fairlight temploma által adott szörnykomponensekről, hiszen zanszilánkos lapjaink (Eleven épület, Ősi legendák, Hammurapi Ősfortyanat), örülni fognak nekik.
 • Ha nagyon építkezni kell az első körben, akkor a Vérkeszeg akár ingyen is kijöhet – ekkor a követő VP-adását tartogathatjuk olyan lapra, amit amúgy is kénytelenek leszünk manáért kijátszani.
 • Ha van rá keret (vagyis az esetleges megcounterlése esetén nem akadunk be), akkor mindig legalább 1 VP-ért Cselvessünk, hiszen a követő úgyis visszaadja a manát.
 • A Teremtő erővel nem kötelező keresni, így ha kell az építő lény, de nem akarunk semmit sem eldobni (mert behúztuk a templomot), akkor nem muszáj.
 • Ne feledjük, hogy ha az ellenfél drágító szabálylappal vagy lapokkal játszik, akkor a bedrágított 0-s lapjaink után is jár a VP.

Remélem sikerült kedvet hoznom az egyszínű Fairlight paklihoz – jó játékot kívánok azoknak, akik próbát tesznek vele!

Csető Zsolt

Reklámok

6 thoughts on “Paklileírás – Fairlight követős pakli

 1. Aranytigris már nagyon tré lenne?
  Karácaonyi meglepi is tud keresni, így momentán 1-ért! 😉

 2. Aranyhal a legnagyobb OP überspoiler ide, gyakorlatilag Pokol szemeként működik az első körben. o.O
  Azt pedig sikerült szépen elhallgatni, hogy a blogos versenyeken engedélyezett Fürkész is mekkora sztár ebben a pakliban…

 3. Az Aranyhalat írtam, a fürkészt deckleírásba rakni meg egyelőre korainak érzem azért. 🙂

 4. Hello,

  Én ezt a paklit a hétvégi beszűkültre próbálgattam.
  Rettenetesen durva tud lenni, volt hogy 2. körben felhúztam a 3 templomot aktívan.
  Aki a legnagyobb ász a pakliban az Rughar, (már akkor is full potenciállal érkezik, ha csak 2 lapunk van mellette!).
  Amit még hagyományoson is beletennék tutira:
  3 Rughar, 3 Karácsonyi meglepi, 3 aranytigris.
  Az ősi legendáktól szerintem klasszisokkal erősebb a karácsonyi meglepetés már csak azért is, mert fele olyan sebezhető (csak counterelni lehet) és tud gyógyítani + visszavenni is ráadásul jöhet az ellen körében is.
  Az ölést az új drakolderekre bíztam: Guolg császár és kollégája a Dezintegrátor igen ütős tud lenni, utóbbi ráadásul leszedésnek sem utolsó. Befért még 1-2 a citadellából is, a kör végi húzás és a védelem része is hasznos.

  Nálam jelenleg így néz ki a pakli:

  3 Gyorskezű trix
  3 Teremtő erő
  3 Manaregeneráció
  3 Fairlight temploma
  2 A furfang temploma
  3 Guolg császár
  3 Dezintegrátor
  3 Karácsonyi meglepetés
  3 Aranytigris
  2 Rughar (Ugyanitt keresek 1 Rughart cserére, vételre :D)
  3 Örökmozgó
  3 Bűvös tavacska
  3 Ewgbert megszakítása
  2 Drakolder varázslat
  2 Trinigan paradoxona
  2 Drakolder citadella
  1 Drakolder testőr
  2 Manapoid főfelügyelő (ezt lehet leváltja majd az ezüsttorony védőmágusa, a formátumon már csak kb. 2 varázslat van ami lapot/lényt fog és az aktív lap nagyon felértékelődik ebben a dekkben.)

  Üdv: Kyb

 5. Nekem tesztelésnél mindig a kezemben ragadt. A Zu’lit kísérlettel és a Megszakítással egyetemben, bár sideba bekerülnének kontroll ellen tuti.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s