Manó pakli a hétvégi blogos versenyre

Avagy ki tudja, mi lesz szombaton?

Miután tüzetesen megvizsgáltuk a formátum által felsorakoztatott szabálylapokat, elkezdhetünk azon tűnődni: vajon milyen pakli-összeállítás lehet ütőképes bármely itt felsorolt narancssárga kártya mellett?

A húzást két szabálylap is tiltja, így az ilyen típusú lapokkal csínján kell bánni, mert a verseny pörgős mivolta miatt nincs lehetőség a blank lapok kigyomlálására (ettől függetlenül érdemes lehet azért néhánnyal játszani).  A keresés tiltására is figyelnünk kell, valamint az extra manatermelés is gondot fog okozni olykor. Ezen kívül a drágítást is bírni kell, amelyet többféleképpen és a legnagyobb eséllyel fogunk megkapni (2 Bűvös erdő, Lassan járj!, Hegymélyi keltető). A legnagyobb gyilkos a Korlátozás, ami a legtöbb koncepciónak keresztbe tesz. Talán a legnehezebb erre a szabálylapra készülni. A legutolsó, a Hálócsapda pedig arra ösztönzi a versenyzőt, hogy ellenfél körében kijátszható lapjaiból is legyen bőven (amely lehetőleg lény).

furgeÉn valahogy úgy fognék hozzá a készüléshez, hogy kiválasztok egy olyan paklit, amely a drágításokat bírja, majd ezt próbálom meg átalakítani olyan formára, hogy a többi esetben is megfelelően helyt tudjon állni. Sajnos nagyon sok ilyen deck mellé jár követő, így nem is olyan egyszerű megtalálni a legjobb megoldást. Egy kis töprengés után úgy gondoltam, hogy leporolom kedvenc manóimat, hozzájuk teszem a most megjelent néhány újfiút, és megpróbálom kibalanszolni erre a furcsa környezetre őket. Azért lehetnek jók, mert elengedhetetlen lesz a gyűjtő használata a versenyen, ezt pedig kis manóink nagyon is jól ki tudják használni.

KÉK! A legerősebb színűnk lesz, hiszen a leghasznosabb manó(k) itt találhatóak. A Manókapitány kifejezetten jól fog szerepelni, bármely szabálylap is fog a paklink mellé kerülni. Szépen termelgeti a gyűjtőt, amibe remélhetőleg minél több finomság fog bepotyogni. Hasonlóan jó lesz a Manó felderítő, aki miután leszedett, visszaugorhat a kezünkbe, persze egy másik cimborájával egyetemben. A harmadik kék kemény legény a Fürge manó. Pontosan ilyen lapok kellenek: azonnali, counter, olcsóbbítható és még ott is marad ütni. Játszunk a gyűjtőből egy kicsit jobban! Ha tudunk termelni egy kevéskét, egészen jól állhatunk, csak használni kell egy-két onnan jól működő kártyát. Használjunk egy Tűnékeny csábítást. Igencsak kellemetlen az a tudat az ellenfélnek, hogy körönként a féltve őrzött lényeiből szemezgetve választok ki egyet, amivel a kör végéig én bírok. Egy Álomhozó is bekerülhet, szépen feltámasztva az éppen szükséges lényt. Egy Álomvilág is beférhet, hiszen készülni kell a lényes metára, de a keresése is aranyat érhet, ezért tegyünk is a pakliba néhány igazán finom lapocskát, amiket ha szorul a hurok, előránthatunk: A források pusztulása és Tudatrombolás.

zborotnTérjünk rá a piros színre. Több nagyon hasznos lapot tud felmutatni ez az isten is. Egyik legfontosabb a Démoni bölcsesség. Tökéletesen illeszkedik a manóinkhoz, még a Zarknodos szabálylapok mellett is működik, de ha úgy hozza a sors, akkor a két lap húzásának is örülni fogunk (persze csak ha lehet). Nézzük akkor a manókat. A Sunyi manó jó barátunk. Ha sokáig a játékban tudjuk tartani, nagyon megsegíti a helyzetet, hiszen az ellenfél manájának költése nagyon gonosz dolog. A Csalafinta manó is jó lehet – Sunyi manóval együtt meg főleg – hiszen counter nélkül ma már nem lehet versenyt nyerni (Hálócsapda esetén örülni fogunk neki). Itt található még a játék talán legjobb gyűjtős ölése, a Quwarg széltáncos, amit minél előbb itt szeretnénk látni. Még egy countert beválasztanék a Zithurg börtönőr személyében. Univerzális kártya – kár, hogy varázslatként kell kijátszani, ha az igazán jó képességeit szeretném érvényesíteni. A piros isten lapjai közül utolsónak a Dornodon kiáltását választottam. Leszedés és ölés egyben, de ha nincs szükség rá, akkor el is lehet dobni egy manócskának.

Már annyira a gyűjtő körül forognak a gondolataim, hogy muszáj körülnéznem a Leah lapok között. A manóknál egyedül Rolfnak lenne értelme, de talán helyesen teszem, hogy kihagyom. Inkább egy kis extra gyűjtőmunkát szuszakolok a pakliba a fekete kártyák közül. Elférhet egy-két Lidércúr, A csontkupola ura, hogy biztosabban legyen meg a beinduláshoz szükséges gyűjtőmennyiség, és akkor már kerüljön is bele egy kis Árnytündér lidérc. Most, hogy rájöttem, hogy a gyűjtő nagy úr lesz, egy kis semmizést is be kell iktatni, hiszen az ellenfeleim is fognak rá építeni. Legjobb lenne egy olyan kártya, ami a gyűjtőből teszi ezt. És íme, van ilyen: Megrontott lélek, neki egyéb képességei is hasznukra válhatnak. Be vele.

Nézzük az utolsó színt, ami a barna lesz. A fő ok a Goblin kutató. Ez a kis lény minden környezetben megállja a helyét, ezért nem szívesen hagynám ki. Bármilyen szabálylap kerül elő, ha behúzzuk, nem járhatunk nagyon rosszul. Ha már van goblinunk, akkor a Solatopolka mester is helyet kaphat, mert elférhet még egy kis counter.

Meg is volnánk. Azért én a biztonság kedvéért egy Kurtzot és egy Vlagyimir szekercéjét is besuvasztottam. Hasznosak lehetnek a Quwarg széltáncos feltámasztásban, de magukban is oda tudnak csavarni egy hetest.

Lássuk, mit alkottunk:

kuti3 Manókapitány
3 Manó felderítő
3 Fürge manó
Kurtz
1 Tűnékeny csábítás
1 Álomhozó
Tudatrombolás
1 A források pusztulása
3 Sunyi manó
3 Démoni bölcsesség
3 Quwarg széltáncos
3 Csalafinta manó
Dornodon kiáltása
3 Zinthurg börtönőr
Álomvilág
Árnytündér lidérc
1 A csontkupola ura
2 Lidércúr
Megrontott lélek
3 Goblin kutató
3 Solatopolka
1 Vlagyimir szekercéje

47 lap

Elég nehéz volt végiggondolni, hogy ebben a környezetben mi a jó megoldás. Remélem tudtam egy kis utat mutatni.

Varga Károly

10 thoughts on “Manó pakli a hétvégi blogos versenyre

 1. Szerintem kéne még bele:
  1 Vishera a lélektolvaj
  3 Zajos léptek
  1 Alaptalan remény
  2 mágiagyilkos
  1 vizió sólyom
  1 fantomlány
  1 képzelt gyilkos
  2 bátormanó

  Amit kivennék:
  kurtz
  szekerce
  solatópolka
  börtönőr

  Szóba jöhetne molekulabitorló még pl.

  Lehet érdemes a sárgán is elgondolkodni, itt van az egyik legnagyobb korlátozó szabálylap ellenszer a.k.a. Bobó, továbbá minőségi cserélni is lehet

  szerintem…
  szerényen

 2. Ja, elfelejtettem: tudatrombolás meg források pusztulása helyett is víziókkal próbálkoznék

 3. A. Á.: Ha netán elkeni a szádat, majd kérdezd meg megint, hogy vicc-e vagy sem, és ha azt mondja: “Nem, ez nem vicc”, mondhatod rá, hogy “Akkor jó, mert viccnek egy kicsit durva lett volna”.

 4. Nekem is kb. egy ilyen mix jellegű deckem lesz, mivel fingom nincs mi lenne a jó 🙂

  A manók nekem is eszembe jutottak, rajtuk kívűl a vérfarkasok, ganüidek, vámpírok merültek fel, de végül a krabberek tetszettek leginkább. A körítés szinte mindegyiknél ugyanaz volt érdekes módon (néhány univerzális lap ill. a morfok).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.