Mi várható a következő blogos versenyen?

Elmélkedés az egyedi egylapos kapcsán.

Bár szokás az évente megjelenő kieget kevesellni, a HKK köszöni szépen és jól van, már ami a laputánpótlás darabszámát illeti! Az utóbbi 5 évben 1324 kártya jelent meg, melyek közül a folyamatos rotáció miatt persze hullanak ki kártyák a versenyre készülés szempontjából, hiszen megjelennek hasonló funkciójú lapok, vagy éppen a kiírás lehetetlenít el egyes papírosokat. De vajon mekkora arányban? Mit is jelent pontosan ez az 1324 kártya nekünk, játékosoknak?

A soron következő blogos verseny előtt alaposan átnéztem a lapokat, és megvizsgáltam, melyek azok, amik a közelmúltban versenygyőzelemre esélyes pakliban bizonyítottak, és mik lehetnek azok, amik ezeken felül a mostani formátumon akár jók is lehetnek. Ezek mellé még hozzávettem az általam erősnek tartott lapokat, melyekben ezen a korlátozott formátumon látom az erőt, és számítok a felbukkanásukra!

a_kaosz_egyhangu_libaiMegállapítható, hogy bár darabszámmal jól állunk 5 éves távlatban, a használhatóságról ez kevésbé mondható majd el. Körülbelül 450-500 versenyszintű lapot találhatunk az említett listában, ha A túlvilág hívása és a Nemes númak típusú, határeset lapokat is ide számítjuk. Ha még bővebbre eresztjük a listát, akkor feltornázható 700 közelire, de itt már a nosztalgialapok és szerelemkártyák térhódítása vitathatatlan (hiszen ki ne bízna még mindig a Rugalmas erőforrás és A káosz egyhangú libáinak erejében! Ugye, hogy ugye?!). Természetesen nem csak kontrollos szemmel vizsgáltam a lapokat: a leghasználhatóbb épületeket, tárgyakat, hordalényeket és kombó lapokat is figyelembe vettem, éppen ezért tűnik kevésnek az említett szám.

Ez ugyanis a megjelent lapok mindösszesen harmada, és a bővebb lista is csak a lapkészlet fele, ami számomra három dolgot világít meg a mögöttünk álló éveket-, és a ránk váró versenyt tekintve:

1. A lapok erősödése a régebbi kártyák használhatóságára megy, egyre kevesebb kártya alkotja tehát egy versenyjátékos potenciális lapkészletét!

Számtalanszor beszéltünk már róla, de most mégis ijesztő súlya van a dolognak. Ugyanis itt egy verseny, ahol színkorlát nélkül kell decket építeni, és 60 különböző kártyát kell összeszedni. Elméletileg csak a képzelet szabhatna határt a rengeteg variációnak, és soha nem látott változatosságnak kellene uralkodnia a metagame-ben. De sajnos nem így lesz, ezt garantálom!

morinElkezdek készülni a versenyre, megnézem az elmúlt 5 év lapjait, és a felükről kiderül, hogy egyetlen pakliban sem fogják őket használni a játékosok. Az ok pedig egyszerű, elavultnak számítanak, sokkal jobb alternatívával is lehet pótolni őket. És ez nem csak a gyngy lapokra igaz! A korábban biztos spoilereknek számító lapok sem tudnak megragadni a sok hasonló funkciójú lap tengerében. Két éve a Nemzetin az egylapos formátumon győztes pakli még A hatalom szavával és Morin tigrissel játszott alapból, 45 lapos korlát mellett. Ma már egy kisebb téttel bíró versenyen, 60 lapos minimummal se fogják bevállalni a játékosok, és ennek csak részben oka a színkorlát eltörlése. Ezek a lapok már erejüket vesztették. 1 manáért csak varázslatot megfogni akkor és ott jó volt, ma már eretnekség. És ezek még ritka lapok, a maguk idejében felfelé ívelő karrierrel.

Ahogy lejjebb kezdünk kutatni a kevésbé izmos ritkák és jobbnak tűnő gyngy-k között, egyre világosabbá válik, a lapok fele soha nem lesz versenylap. Még abban a pakliban sem, ahova eredetileg szánták a készítők. Vegyük példának a felújított Varkaudar behemótot, mely 2 kieggel ezelőtt érkezett, de szinte sehol nem láttuk a versenyasztalokon. Sem a koncepciót, sem magát a lapot. Ha esetleg a varkaudarok később erősítést is kapnak, és újra versenypaklivá növik magukat (mint tették azt pl. a quwargok egy időben), a folyamatos lapevolúció miatt már lesz jobb megoldás arra a célra, amire a behemótot használnánk.

a_verekedok_szetvalasztasaAnnak azonban, hogy folyamatosan erősödnek a lapok, és egymást múlják felül erejüket tekintve, pozitív hozadéka is van. Ez pedig az, hogy folyamatosan kell gyűjteni a HKK lapjait. Félreértés ne essék, nincs se részesedésem a beérkező forgalomból, de a blog sem kap sikerdíjat az eladott kiegek után, pusztán ez a dolgok rendje. Ha a játékosok egy kieget “jónak” bélyegeznek, az a benne rejlő erős lapok miatt történhet. Ekkor a kieg eladásai – főleg a kezdeti időkben – jól muzsikálnak, és később sem zavarja a játékosokat, ha ezt kell majd bontaniuk. Vegyünk csak egy gyors példát. A Zanszilánkok egyik spoilereként (akkor) megnevezett A természet rendje egy közepes ritkának tekinthető, ha A verekedők szétválasztásával hasonlítjuk össze. Leszedés mindkettő, ugyanakkor ég és föld, nincs mese, be kell gyűjteni az újat!

Összességében tehát úgy gondolom, hogy a kártyák erősödése erősen kicsúcsosodik mostani versenyünk kapcsán, ami el is vezet minket következő megállapításomhoz!

2. Rengeteg hasonló paklira és jól belőhető metára lehet számítani.

Nem kérdés, hogy a kevés használható lapból az azonos felépítésű deckek (pl. tárgy paklik, anti-mágiás paklik) ugyanúgy fognak kinézni, körülbelül 40-50 lapban megegyeznek majd. A kontrollokat kb. az különbözteti majd meg egymástól, hogy Edraliannal, Életenergiával vagy mondjuk Csatamezővel játszanak-e, és ennek megfelelően 10-20 lapot variálnak majd egymáshoz képest.

Ezzel szemben az Arochosra, gyűjtőgenerálásra vagy éppen Dalnokra építő, normál esetben erős paklik a kiszámíthatatlan húzás és felvizezett lapszám miatt kevésbé lesznek életképesek. Ennél fogva megjósolható játékkörnyezetre számíthatunk, ami a verseny igazi krémjét adja majd!

3. Ezen a versenyen garantáltan a felkészülésé, de még nagyobb részben a játéktudásé lesz a főszerep.

meonech_furkeszMivel hasonló deckek néznek majd egymással szembe, lehetőségünk nyúlik néhány meglepetés ellenlappal készülni, ami mirror meccseken sorsdöntőnek bizonyulhat majd! Szintén az embert állítja a középpontba, hogy ki lehet sakkozni, mivel indulnak majd el a játékosok, és mik maradnak garantáltan távol (pl. helyszín és köd hiányában a 3 erdő nem a legoptimálisabb választás). Ennek ismeretében ugyanis utánagondolhatunk, hogy az adott koncepcióban mik lehetnek az ütőkártyák, és felkészülhetünk azok kezelésére, fejben lejátszhatjuk a megoldásig vezető utat még azelőtt, hogy összekerülnénk vele.

Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy rendkívüli várakozásokkal tekintek a verseny elé több szempontból is. A színkorlát eltörlése értelmében és a 60 lapos hígítás miatt lehet mindenhol ott lesz a Fürkész, de legalább eldőlhet, valóban a tiltólistán van-e a helye a gyakorlat szerint. Biztosra vehető a sok hasonló pakli jelenléte, de választ kaphatunk, ki lesz a kontrollok királya. Vagy éppen a lényes hordáké. Esetleg a tárgy deckeké. “Stb”-t direkt nem írok, mert sokkal több alternatívára sajnos/szerencsére nem kell készülni!

Bíró Tamás

15 thoughts on “Mi várható a következő blogos versenyen?

 1. Az altalanos elmelkedes reszhez:

  Ha az 1324 lapbol 450-500 (plane 700!) hasznalhato versenyen, az egy igen-igen jo eredmeny lenne! (erzesem szerint ennel joval kevesebb sajnos). Gondoljunk bele, ha 30-fele versenyeros paklit kepzelek el, mindegyikben 18-fele lappal, amik kozott regebbiek nem is lennenek, es semmifele atfedes nem lenne, ennel tobbet senki sem kivanhatna – az is csak 540-fele lap,

  “1. A lapok erősödése a régebbi kártyák használhatóságára megy, egyre kevesebb kártya alkotja tehát egy versenyjátékos potenciális lapkészletét!”

  Az ‘egyre kevesebb’ kitetellel vitatkoznek, ezt ugy lehetne allitani vagy mérni, ha megneznenk korabbi idoszakokban a versenyen jo eredmenyt elert paklikban a kulonfele lapok szamat, es ezt hasonlitanank a mostanival. Pl. az 1. kiadas idejen az eros versenypaklikban hasznalt kulonbozo lapok szama lehetett mondjuk 35-40, ennel most biztosan tobb van 🙂
  Ha egyszer igen sok idom lesz, talan csinalok egy ilyen merest,
  Szerintem mostanaban nem allunk ezzel rosszul, ebbol a szempontbol a legnagyobb bajom a Cselvetessel es a Kyorg tudassal van, ezek nagyban csokkentik ezt a szamot, azzal, hogy a jo versenypaklik igen nagy reszeben benne vannak.
  Ezzel ellentetes, amit te is irtal, hogy a jatekosok a kieg vasarlasakor nagy sullyal nezik, hogy mennyi univerzalis spoiler van benne – tehat egyszeru jo megoldas nincs, csak egyensulyozgatas.

 2. Csak két észrevétel:

  1. nincs olyan, hogy “legoptimálisabb”, az optimális már felsőfokú alak, tovább nem lehet fokozni.

  2. “A Zanszilánkok egyik spoilereként (akkor) megnevezett A természet rendje egy közepes ritkának tekinthető, ha A verekedők szétválasztásával hasonlítjuk össze. Leszedés mindkettő, ugyanakkor ég és föld, nincs mese, be kell gyűjteni az újat!” – A két említett lap, ha a leszedési funkciót nézzük, akkor lehet, hogy hasonló, de közel sem ugyanarra a célra használhatóak. A természet rendje kiválóan kezeli, ha nem mi kezdtünk, illetve a körszakítás képessége irgalmataln erőssé teszi. A verekedő kíváló, ősmágiás leszedés, ami konkértan csak leszedésre használható, persze vegyük figyelembe, hogy a feltétel megléte esetén mivel sajnos a maximum szó lemaradt róla. Sokszor berohad az ember kezébe. Összességében nem lehet egy term rendet a verekedővel összehasonlítani, jobban állta volna a helyét ha mondjuk Traxot írsz.

 3. “lehet mindenhol ott lesz a Fürkész, de legalább eldőlhet, valóban a tiltólistán van-e a helye a gyakorlat szerint.”

  Ez meg mi?!Használok 60 lapot és abban van 1 db fürkész az megváltoztatja a világot?Mekkora rá az esély, hogy feljön?
  Ez alapján dől el, hogy a tiltólistán a helye???

 4. Valaki ráér segíteni hkk-ban (pakliépítés,szabályok, akár egy meccs is) holnap 3-5 között?
  Please, nagy szükségem lenne rá!

 5. Dungeonben tuti lesznek, ma is voltak sokan. Vidd a lapjaidat, es csak batran! Krisztiantol (boltos) is kerdezhetsz.

 6. Jó cikk.Érdekes ez az összehasonlítás a mostani speciális verseny tükrében.
  Balázs ,esetleg a Beholder oldalon is lehetne néha valami HKK történeti vagy ilyen lapokkal foglalkozó cikk.A szokásos lapelemző ,meg verseny beszámolós mellett.Sztm más is kíváncsi lenne rá hogy nektek az alkotóknak mi a véleménye a kártyákról.
  A játékosok is sztm írnának.

 7. BTW a természet rend szerintem erősebb lap, mint a verekedők szétválasztása, ami egy erős side lap semmi több.

 8. Jozsi: jelenleg ezek a dolgok ‘outsource’-olva vannak a HKKBlogra, a sracok szerintem mind mennyisegben mind minosegben remekul dolgoznak, en pedig idetrollkodom a velemenyemet, amikor van 🙂
  (neha Miklos is)

  Meg ha nagyritkan gyartok valamit (verseny-osszesito) azt is inkabb ide szoktam kuldeni, segitendo egy kicsit.

 9. Szerintem viszont a termeszet rend nem jobb, mint a verekedok. Engem nagyon zavar az, hogy ha en kezdek, akkor draga – epp ezert tennem sideba es sideolnam be, ha az ellenfel kezd.

 10. Helyzetfüggő, hogy melyik lap a jobb, de engem alapvetően a Természet rend szokott jobban zavarni. Univerzalitás pls.

 11. hát én már tudtam a tutit az előző blogoson is 😀 legalább nem kell agyalnom xD
  60 lapos egylapos bilincs a 3. helyen :3

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.