Ami szűk, az szűk…vagy mégsem annyira?

Fogadjátok sok szeretettel a blogcsapat új tagjának első cikkét.

Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hónapok D-s versenyeit, az biztosan lázasan készül a következő beszűkült látókörre, immár a 4. fordulóra. A felkészülés nem egyszerű, így nem árt időben elkezdeni agyalni. 224 lapot tettek a játékosok parkoló pályára, sokaknak túltesz a teljes gyűjteményén egy ekkora lista, azonban biztosan a kisebb gyűjteménnyel rendelkezőketkonyv érinti érzékenyebben ez? Ha megvizsgáljuk a száműzöttek sorát, akkor bizony hamar láthatjuk, hogy rengeteg „muszáj belőle a három egy gyűjteménybe” típusú lap ott pihen. Kyorgok, erősök, földanyák, szolik… Olyan kártyák ezek, amiknek a piaci értéke tartósan magas, és egy teljes playsetet (hagyományos versenyen maximálisan használható darabszám) 4-5000 forint alatt csak bajosan tudunk beszerezni magunknak. Sokan nem szívesen áldoznak 3 lapért ennyi pénzt, inkább olyan paklikkal játszanak, amiket alacsonyabb költségvetésből is össze lehet állítani, ezek a jellemzően tier2-es deckek (olyan pakli, ami nem számít versenygyőzelem esélyesnek, mert a játék egyik szegmensében sem kategóriája legjobbja). Jó hírem van e játékosok számára. Itt az idő!

A legutóbbi fordulóval lényegében a cserepadról figyelhetik az eseményeket napjaink counter sztárjainak nagy része, valamint sok egyszerre gyors és rendkívül stabil koncepció jutott ugyanerre a sorsra. (raia horda, klasszikus chd-deckbe való lapok, gyűjtőgenerálás, rox, ork2kallerek és glionos kártyák…) Orkok, tárgydeckek, goblinok, sárkányok, kragok, a sor a végtelenségig folytatható az olyan paklikkal, amiknek megvan a hangulatuk, játszhatóak is lehetnének, ám az évek során elhaladt mellettük a játék, vagy soha nem értek fel a nagyok közé. Legutóbbi versenyen pont egy ilyet sikerült bekormányoznom az éppen tiltólistára kerülők közé, régi nagy kedvencemet, az épületeket. Látható, hogy a dolog már abszolút nem lehetetlen, csupán készüljünk tudatosan az adott versenyre.

A kis gyűjteménnyel rendelkezők nem tudnak x féle paklit összerakni egy versenyre, majd a legjobban muzsikálót elvinni. Viszont tesztelni, finom hangolni sokat lehet az ilyen deckeken a várható metához igazítva.

És itt jöttök be Ti, olvasók a képbe! Írjátok meg, hogy ti milyen koncepciót látnátok szívesen játék közben május első hétvégéjén. Ezek közül fogok választani egyet, amiből decket építek, majd versenyre érdemes szintig próbálom tesztelni. (jövő héten két cikkel is jelentkezem, az egyikkel a hét elején a kommentek alapján kiválasztott deck első verziójával, majd pénteken a kitesztelt és vagy átalakított verzióval). Sajnos a versenyen előre láthatólag nem fogok tudni részt venni, de remélem valaki elviszi majd egy körre a decket.

Dávid Máté

19 thoughts on “Ami szűk, az szűk…vagy mégsem annyira?

 1. Jó cikk, tetszik az olvasókkal való interaktivitásra törekvés. Csak így tovább DM!
  A gyengébb, de még vállalható méretű lapkészletből működő koncepciók közül én kíváncsi lennék, hogy raknál össze egy galetki ill. egy blokkolásra építő dekket.

 2. Jó cikk, és a cikkíró is jó választás lett. Várom a folytatást. 🙂 Én szívesen látnám az új lapokkal megáldott goblinokat, hogy hogyan tennéd össze.

 3. Én is a galetkiket választottam volna, a cikk elolvasásakor, és láttam, hogy a kolléga már megelőzött a kommentjével. Szóval az ötletem egy kék-piros-barna-(?) alapra felépített galetki pakli. Kíváncsi vagyok, ki mit hozna ki ebből. (Én bilincset csapnék mellé, és sötétzölddel megtoldva, asztalról/gyűjtőből kézbe visszavétellel, illetve lopásokkal operálnék leginkább.)

 4. Sok sikert DM az új kihívásokhoz.Kezdésnek tetszik az indító.:P
  Galetki mindenképp nekem is egyik kedvencem,de akár megnéznék egy jó kobudera vagy alakváltó decket is:P

 5. Nagy kiraly a cikk. Ugy tunik Zsoletto es Dev jol dontottek! Egy jatekot lassito nekronhordara/verfarkas deckre kivancsi lennek.

 6. A Délibáb + Magányos torony kombó vígan összerakható, ráadásul az Ősi rúna sem tiltott, tehát a bilincs sem lesz probléma. Sok azonnali beleszólással és kereséssel jó kis leegyszerűístett kontrollt lehet összerakni erre a formátumra.

 7. Sry a csúnya elírásért az utolsó mondatban. Természetesen részt venni akart lenni az a menni [azért ez a főnévi igenév képzős csokor is megérne egy misét].
  Amit elfelejtettem, hogy ma 17:00-ig szavazhattok, utána a legtöbb szavazatot kapott koncepciót fogom kiválasztani.
  Egyelőre a galetkik vezetnek.
  A javaslatok nem vesznek el, a későbbiekben is fogok véletlenszerűen szemezgetni a figyelem középpontjában álló, ám nem top versenypaklik közül.

 8. Kyb említette a blokkolásra építő paklit, arra én is kíváncsi lennék. Sziránusz hárfás vagy akár Ezeréves tornyosra is 🙂

 9. Dév bácsi ne mondj ilyet, úgy hiányzott FeFe hozzászólása mint sárgaláz a lepratelepre:)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.