Vendégcikk – Vigyázz, dől a bálvány!

Bálványos pakli Klujber Balázstól.

A Goblin invázió Zén kiegészítő megjelenése visszahozhatja a goblinokat a versenyasztalokra, hiszen erős manapusztítást (Goblin szurkáló), önmagát és társait megvédő anti-mágiás lényt (Goblin védőmágus), illetve a harmadik körtől korlátlan mennyiségű csontot és manát adó, kvázi ingyenes tárgyat (Goblin kulacs) is kaptak. Ebben a paklileírásban mégsem a Hegy mélyének lakóira fogunk építeni, hanem egy másik lapra, a Bálványra.

balvanyVegyük egy kicsit jobban szemügyre ezt a lapot. A két zanszilánkos tárgy 1 varázspontért és feláldozásáért az ellenfél minden lapját és önálló jelzőjét letakarítja az asztalról, valamint a kézben lévő lapjait is a Semmibe dobatja, ráadásul 10 ÉP-s büntetése is van. Meglehetősen finom, azonban minderre két kört kell várnunk. Érdekes és hasznos az áramlása, hiszen célpont lapról levesz maximum két jelzőt.

Hol láttunk már hasonlót? A szemfülesebbek kitalálhatták, hogy van egy másik zanszilánk idézésű Chara-din tárgy, mely 30-at robbant az ellenfélre, így még az Életenergia sem véd ellene. Ez nem más, mint az Időzített gomba felújított változata. Ez a lap már szerepelt a blog hasábjain, így nem ismeretlen az „őskombó” sem: Megfelelő alkalommal megszabadítjuk a késleltetett hatás jelzőitől a gombát, így kivégezve ellenfelünket. Kezd körvonalazódni tehát a paklink magja, most is a Megfelelő alkalom-Időzített gombára fogunk koncentrálni, azonban ezt még kiegészítjük néhány további, ide illő lappal.

Mielőtt tovább építenénk a paklit, döntsük el, milyen követőt/szabálylapot kívánunk használni. A választásom a Molluszk, az ócskásra esett, mivel jelentősen fogunk építeni (figyelem, foreshadowing) a fattyra, illetve zanszilánk költségnek sem utolsó.

idozitett_gombaHa már Molluszk, akkor választhatnánk olyan klasszikusokat, mint az Epikus emlékmű vagy a Quwarg harcmágus, azonban mi a kontrollos-counteres vonalon fogunk elindulni. Chara-din és Fairlight mellé tehát harmadik színünk a Raia lesz, ahol olyan elsőrangú ellenvarázslatok lapulnak, mint a Solisar aurája vagy az Erős ereje – és az Ősmágia tornya! Ez a counter a fatty építéséből teljesen váratlanul érintheti ellenfelünket, jókora meglepetést okozva számára. A counter szekciót tovább erősíti még három darab Cselvetés (tudom, tudom, nem counter, viszont remekül megvédi a kombónkat, akár sikerül kijátszanunk, akár nem). A fehér színből még van egy remek erőforrásunk, a Türelem rózsája. Molluszk mellett az első körben kijátsszuk, passzivizáljuk a fattyat, az ellenfél körében az átalakított Dobótőrt, a saját körünkben még egy lapunkat, és már kapjuk is a tápot. Azonban ha nem szeretnénk ennyit vesződni, a gomba vagy Bálvány áramlása is segítségünkre lehet, leszedhetjük a jelzőket egy Megfelelő alkalommal, vagy kaphatunk kicsi quwargokat Quwarg forradalmárral.

megfelelo_alkalomErről a lapról még nem volt szó, pedig nagyon jól együttműködik a késleltetett hatás jelzőinkkel, hiszen a passzív quwargok előszeretettel szállnak be további zanszilánkos lapjainkhoz idézési költségnek. Ha pedig élnek egy kört, az előkészítő fázisban ajándékoznak meg néhány plusz manával, illetve állják el az őrposztot a kör későbbi részében. Önmagában viszont nem sokat ér a forradalmár, így elég belőle 2 darab.

Erőforrásnak még mindenképpen rakjuk be a játék egyik legjobb lapját, a Kyorg tudást, a zanszilánkos vonalat pedig erősítsük 3-3 Zan-tágítással és Zan szertartással. Hogy a kombó minél előbb a kezünkben legyen, (a Zan szertartás áramlása mellett) használjuk a kiváló Ősi legendákat és Csuszpitot. Csuszpittal nem csak a kombóhoz szükséges Megfelelő alkalmat, hanem például ellenvarázslatot, Cselvetést is kereshetünk. Hogy, hogy nem, a nagyszerű Neuroblaszt is egy azonnali varázslat, tegyünk hát be három darabot, ki tudja, hogy mikor van szükségünk irányított dobatásra vagy visszavételre.

Utolsó lapunkkal biztosítsuk egy kicsit jobban be a paklit, így egy darab Tirranda batyuja kerül be. Az első körökben counter, utána visszavétel, rosszul nem járhatunk vele.

A pakli tehát a következőképpen néz ki:

A pakli

követő: Molluszk, az ócskás

molluszk3 Bálvány
3 Időzített gomba
3 A türelem rózsája
3 Megfelelő alkalom
2 Quwarg forradalmár
3 Csuszpit
3 Ősi legendák
3 Az ősmágia tornya
3 Solisar aurája
3 Az erős ereje
3 Cselvetés
3 Kyorg tudás
3 Zan-tágítás
3 Zan szertartás
3 Neuroblaszt
1 Tirranda batyuja

A játék a paklival elég egyszerű: tegyük ki a kombónkat, védjük be, és öljük meg az ellenfelünket egy kör alatt (mintha csak egy dal pakli lenne 😉 ). Side-ban érdemes készülni a drágítások (Bűvös erdő, Hegymélyi keltető) és a Zarknod-brothers (bilincs és börtön) ellen.

Kellemes játékot és jó gombászást kívánok ezzel a paklival!

Klujber Balázs

10 thoughts on “Vendégcikk – Vigyázz, dől a bálvány!

 1. Jó kis pakli, én is gondolkoztam rajta. 🙂
  Én azonban máshogyan raknám össze.
  – A Quwarg forradalmárból mindenképpen raknék be három darabot
  – Tennék be alapból 3 Akmalt, hogy legyen mivel kombóztatni a forradalmárt
  – Raia helyett Tharr-t használnék, hogy tudjak Aprókat kívánni
  – A türelem rózsikáját se érzem annyira erősnek. Ennyit szenvedni egy erőforrással nem éri meg hosszú távon. Inkább a keresésekre gyúrnék, hogy legyen mivel előrántani a Bálványt. Emiatt az egy perifériás kombó lap miatt nem erőltetném a Raiát.
  – A színcsere után raknék be már akkor 3 Térszaggatást
  – Zan-tágításból egyet se tennék be, mert bűnrossz az a lap
  – Fertőzött szentélyt tennék be hármat
  – A gyenge ereéjből és Az erős gyengéjéből is raknék be hármat-hármat

 2. Balázs@ Semmi dalolászás,énekkar,Nil,Akmal! Tisztára csalódás vagy! 😉
  (Esetleg Rhatt-tal kipróbálva,milyen lenne?)

  Grat a cikkhez! 🙂

 3. Köszönöm, igyekszem bemutatni, hogy nem csak a dalolászáshoz értek, legalábbis pakli-összeállítás terén. 🙂
  Őszintén szólva már láttam máshol ezt a paklit, próbálgatták páran, legutóbb Várnai Peti robbantotta rám a 30-at az áprilisi blogos versenyen (elszámoltam magam, neki pedig manára és zanszilánkra pontosan kijött a kombója Lassan járj mellett).
  @Balukaaaa: érdekes választás a barna, nem gondoltam bele, de jónak tűnik az Apróval, Térszaggatással. Kékkel láttam összerakva ezt a paklit egy tesztelésen, ott Techiánaflux, Szem szimbólum volt benne, három játékból háromszor el is tett. 😦

 4. @Balukaaaa: örülök, ha tetszett a pakli. A barna szín nem jutott eszembe, az Apró és a Térszaggatás jó érvek mellette, viszont fehérből nem szívesen hagynám ki a countereket. Az Akmallal való kombózás jó, csak egy kicsit soványkának tűnik. Zan-tágítás miért annyira szar? Húzok 4-et, ha van Neuroblaszt benne, akkor akár még egyszer megcsinálom… És ha már Tharr, akkor Vlagyimir szekercéjével veszem még “tágabbra” a figurát. 🙂
  @Abiondi: köszönöm! Ebben a pakliban is vannak counterek meg a dalban is, szóval annyira nem is különböznek (… na jó, de).
  @MrPit: inkább több játékossal párhuzamosan. JuFe más színekkel rakta össze, el is vert tesztelésen. Az áprilisi blogos versenyen pedig Várnai Peti robbantotta rám a 30-at, mohó voltam és elszámoltam, hogy ki tudja hozni a kombóját újra Lassan járj mellett, miután kijátszott egy Kifejlett xenót és büntetett magába 10-et a gomba visszavételével… A gomba-koncepció sok ember fantáziáját megmozgatja, többek között az enyémet is. Annak pedig csak örülök, ha a fenti cikk másokat is ösztönöz a kísérletezésre. 🙂

 5. Nekem is tetszik a pakli, a türelem rózsáját még sosem próbáltam,nem tudom mennyire működik,de szimpatikus papír. A fertőzött szentély is nagyon kívánkozik a deckbe. Nekem kicsit kevésnek tűnik a Csuszpit és a fatty ennyi ZSZ mellé,a libákat lehet megpróbálnám még beletenni,persze őket csak építkezés céljából.

 6. A rózsi ISZONYAT papír a deckbe.Azt tudja, hogy nyertél:P
  Ekkora erőforrás bumm után elég nehéz az ellen sorsa,
  Am igen én kékkel toltam piros helyett,de mint ahogy többen több színt javasoltak ebből is látszik mennyi vonalon lehet elindulni.
  Mindenesetre a bálvány elég jól sikerült:P

 7. @MrPit
  Ja és Balázs “védelmében”:hamarabb tervebe volt véve ez a cikk minthogy levittem volna tesztelni az én variációmat:P

 8. Ez a pakli nagyon tetszik. Ha már ugye lila, akkor én valahogy beerőltetném a kisebb káoszsúlytást. Elég sokmindent tud keresni, pl megfelelő alkalmat is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.