Tíz év – Kragoru familiárisa

Egy igazi hullámvasútszerű karrier históriája.

Éppen tíz éve már annak, hogy megjelent a játék egyik legérdekesebb, kifejezetten egy koncepciót erősíteni kívánó követője, a Kragoru familiárisa, mely 2004 májusában a mágikus védelmű lényeket igyekezett ugyanazon pakli közelébe terelni.

kragoru_familiarisaA 2 VP-s olcsóbbítás még napjainkban is szokatlannak számít, nem is beszélve a kiváló védelemről, valamint a rendkívül egyedi, és a követő igazi erejét adó leszedős képességről, így túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a mai napig a HKK egyik legerősebb követője a Kragoru. De vajon mi a helyzet az alapanyaggal? Ez már egy másik kérdés – pont ez az oka annak, hogy a lap pályafutása is egy hullámvasúthoz hasonlít.

Kezdetben nem is nagyon termett számára babér, hiszen kevés igazán jó mágikus védelmű lény akadt akkoriban – egészen 2005-ig kellett várni arra, hogy első ízben berobbanjon, amikor is a Múltidéző, a Káoszkatlan és a Rhatt fénykora hármasa (ne feledjük: ekkor még félévente érkeztek a nagy kiegészítők) megadta számára az első komolyabb lökést. A koncepció egyszerű volt: kontroll pakli bitang erős (az akkora környezethez képest olcsó és nehezen megoldható) lényekkel, olyanokkal, mint az Árnyéksárkány, a Ködsárkány, a Ragadozó, a Kyorg szolgasárkány, az Éjpók, esetleg a T. Vlagyimir. Sokkal többet nem is használtak belőlük – a maradék helyeket olyan univerzális spoilerekkel töltötték fel, mint A gyenge ereje, a Zu’lit kísérlete, A múlt tükre, a Gakk, az észak ura vagy az Ősi béklyó.

arnyeksarkanyIdővel persze rájöttek a játékosok, hogy a szintén Rhatt fénykorás counter, a Szúnyogírtás megér némi áldozatot, így az olcsóbb lapok helyére egy időben bekerült ez, meg persze az Ewgbert megszakítása és az Ewgbert, a mágus is. Ám ahogy a Szúnyogírtás, úgy maga a koncepció számára is kellett némi idő, mire újból beérett – hiába számít manapság csúcscounternek a megfelelő pakliban, a Szúnyognak a maga korában évek kellettek, mire igazán hatékony tudott lenni, hiszen nemes egyszerűséggel nem volt számára elég olcsó a környezet – ellenben volt néhány olcsó lap (jellemzően counterek, a Béklyó és a Fürkész), melyeket nem nagyon lehetett pótolni.

Egy időre tehát lepihent a deck, hogy aztán 2009-ben újult erővel térjen vissza. Egyértelműen ezt az időszakot jelölhetjük meg a követő virágkorának: az Újjászületés, Tengermély páros megjelenését követően a kragoru hónapokon keresztül a HKK legerősebb paklija volt. Érdekesség, hogy ekkor sem azért, mert annyira sok brutál mágikus védelmű lény lett volna: a Kragoru medúzája, a Fejvadász, a Manakorall és a Riomarriliondi voltak csupán a kötelező példányok, akik mellé olykor a Sellő őrszem is betársult. Egy igazi kontroll-horda volt ez, amely nyerésnek Zu’lit sárkányát, Neidin angolnát, Elkorcsosult sziránuszt és Védőangyalokat használt még, melyeket Cselvetéssel, Az erős erejével, A gyenge erejével, Zu’lit kísérletével és Malfunkcionálással védett be. Népszerűek voltak az általában a győzelemhez szükséges plusz kört megadó Naso-thin nagyúr, illetve a beáldozott lényeket visszavetetgető Agg sziránusz is. Természetesen az olcsóbb lapok helyére itt is gyakran befért a Szúnyogírtás, és összességében ez volt talán a deck legerősebb változata is egyben.

kragoru_meduzajaA későbbiekben előszeretettel próbálkoztak még a pakli Lassan járj!-os verziójával is (Psychiofeata, Kisebb jégdémon, Szabad zsoldos, illetve a későbbiekben az Örökkévalóságos avatárok és az Őstestvér), sőt, egy elvetemültebb, Hegymélyi keltetős változat is létezett belőle (Sötét nagyúr, Varkaudar őslich), de itt már egyértelműen lefelé ívelt a pakli karrierje. Az elmúlt évekre a klasszikus kragoru lényegében teljesen kikopott a versenyasztalokról: egyedül az egy időben sokat próbálgatott ötkövetős avatár deck mellett bukkant fel, illetve néhány korlátozott formátumon – ezért is volt óriási siker, hogy Egyed Dávid a 2013-as Nemzeti Bajnokság második napján győzelemig vezette a paklit a Lassan járj! és a Ködsárkány támogatásának hála.

Ez utóbbi is jól mutatja, hogy nem feltétlenül a követővel van a baj, hiszen az a mai napig erős. Az elmúlt egy-két évben megjelent hasznosabb mágikus védelmű lényekhez (Ködsárkány, Ouitmlen, Augur, Aranysárkány stb.) a következő nagy kiegészítőben jónéhány új fog csatlakozni, így joggal bízhatunk abban, hogy a jövőben újból felfelé fog ívelni a jó öreg Kragoru pályája – legyen szó a hagyományos vagy a Lassan járj!-os verzióról.

Csető Zsolt

6 thoughts on “Tíz év – Kragoru familiárisa

 1. 2. helyre vezettem kettő szín versenyen anno. Barna-sárga szúnyog kontroll.
  Kragoru ❤

 2. Ott van az:P
  “Az elmúlt évekre a klasszikus kragoru lényegében teljesen kikopott a versenyasztalokról: egyedül az egy időben sokat próbálgatott ötkövetős avatár deck mellett bukkant fel,”

 3. Amikor a HKK-t eredetileg kitaláltuk, igyekeztünk valamiféle logika alapján tervezni a lapok erősségét. Pl. a mágikus védelemre azt mondtuk, hogy ez cirka 2 VP-vel dobja meg a lap költségét, hiszen lények által szinte elpusztíthatatlan lesz 🙂
  A Kragoru ezt a 2 VP-t adta vissza effektíve, és a Kragoru miatt igyekeztünk a továbbiakban is a mágikus védelmű lények költségéhez 2 (a kisebbekéhez 1) VP-t hozzáadni.
  Emiatt sebezhető a mai, felgyorsult környezetben a pakli, leveszik a követőt, és mire ki tudnék rakni valamit eredeti áron, már elég rosszul állok. Valahogy a mostani tesztlistára felkerült egy rakat mágikus védelmű lény, ami még akkor is megállja a helyét, ha leveszik a követőt. Szóval én is úgy vélem, hogy év végén a Kragoru pakli visszatérését láthatjuk majd (talán előbb is, attól függően, hogy mi téved bele Zénbe).

 4. Érdekes, hogy pont az jutott nekem is eszembe, amiről Miklós…nincs-e egy olyan öngerjesztő folyamat a játékban, hogyha egy koncepció kap egy igazán erős koncepciót, akkor a rá tervezett lapok e miatt gyengébbek lesznek, nem ütik meg a Top lap kategóriát. Valami hasonlót látok egyébként a gólemeknél is, ahol a brutális követő miatt sokáig csak abszolute középkategóriás gólem-tápok jelentek meg, talán utóbbi időben változott ez meg egy kicsit. Meg azért az óriások sem tartoznak a világmegváltó spoilerek közé, pedig a követő aztán ott is elég masszív…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.