„Ha már counterelünk, countereljünk jól!”

Dávid Máté az ellenvarázslás művészetéről.

foldanya_erejeA következő témafelvetést egy többlépcsős cikksorozat bevezető állomásának szánom. Első megközelítésben a kezdő, amatőr és haladó játékosok a célközönség, de remélem a tapasztalt veteránok is jóízűen csettinthetnek majd a végén.

HKK-s berkekben az utóbbi időben felütötte a fejét az „utáljuk a kontrollt” divathullám. Hosszú oldalakon keresztül lehetne idézni a különböző platformokon elhangzott becsmérlő hozzászólásokat ezzel a paklivariációval kapcsolatban (jegyezzük meg zárójelben, hogy szó szerint minden életképes pakli a játék valamelyik szegmensét „kontrollálni” próbálja, máskülönben a győzelem elméletileg meg sem születhetne). Az egyszerűség kedvéért nevezzük kontroll decknek azokat a paklikat, amik jellemzően sok ellenvarázslattal/reakció lénnyel játszanak, ezzel akadályozva meg az ellenfél egyes lapjait, vagy azok hatását.

solisar_aurajaA legtöbb esetben a kontrolljáték végtelen egyszerűsége és kvázi igazságtalansága szokott lenni az első negatív kritika. Sokan úgy tartják, hogy igen egyszerű úgy játszani, hogy megfogod az ellenfél minden lapját, majd valamivel sikerül kicsikarnod a győzelmet, ezzel teljesen ellehetetlenítve a másik játékát. Sokan odáig mennek, hogy ez teljesen játékélmény romboló. Az igazat megvallva ez végeredményében ugyanaz a kategória, mint amikor kikapsz egy kombótól az első/második körben, vagy éppen kétségbeesetten nézed a 3 Bűvös erdő mellett teljesen használhatatlan kártyáidat, miközben Barti (zseb)hokizik veled szemben. Ezek a deckek ugyanúgy „kontrollálják” a játékot, csak éppen az Erdő jóval inkább felértékeli a döntéseid súlyát (nem beszélve természetesen arról, hogy sok esetben őt nem igazán zavarja a beszűkült mozgástér), míg egy kombó pakli egyszerűen a játszma tempóját tartja uralma alatt. Egy burástya paklival is lehetne nagyot alkotni, ha 10-15 körig tarthatna egy játék, de ha a kombó rákényszerít, hogy az első kettőben csinálj valami érdemlegeset, akkor már nem tündökölnének annyira. A szemlélettágítás után térjünk rá a cikk lényegére!

techianafluxRengeteg játékos használ countereket. Sokan azt tanácsolják, hogy ha egy valamire való gyűjteménnyel akarunk rendelkezni, akkor bizony Az erős ereje, Solisar aurája, Földanya ereje, Techiánaflux típusú lapokból kötelező beszerezni a 3-at, hiszen ha olyan paklit építesz, amiben ezek a lapok egy része legalább szerepel, akkor a nyerési esélyeid (nyilván formátumfüggő) jelentősen nőnek. Ezt a tanácsot sok kezdő, amatőr játékos megfogadja, és előszeretettel indulnak kontroll Sokszínnel, vagy éppen Triniganos Szúnyoggal egy-egy nagyobb versenyen. Egy vegyes kategóriás versenyen (Blogos vagy Dungeon) ezek a játékosok emlékeim szerint egyszer sem állhattak még fel a dobogó legmagasabb fokára (kommentben meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről, amennyiben valaki tud példát hozni), míg az ilyen típusú deckek azért jópárszor odaértek már az első helyre. Mi hiányozhat ezekből a játékosokból, ami másban láthatóan meglehet? Saját tapasztalatom szerint az amatőr játékosok nagy része egyszerűen nem tud counterelni. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani nektek. Lesz szó az elkövetkezőkben a támadó és védekező counterekről, a blöff fontosságáról, illetve különböző szituációk elemzése is terítékre kerül.

Az elkövetkezendő idők jelmondata legyen hát a következő: „Nem születik mindenki Counterhercegnek, de mindenki válhat azzá!”

Dávid Máté

14 thoughts on “„Ha már counterelünk, countereljünk jól!”

 1. Én is várom,egyszer össze akartam szedni a támadó/védekező kántereket és megnézni melyik a top 5,remélem te megteszed 😀

 2. Nem titok, én is az “utáljuk a kontrollt” mozgalom tagja vagyok. 😛
  Ugyanakkor igazat adok neked abban, hogy a köderdő és az 1. körös kombó pakli ellen is ugyanolyan unalmas a játék, mint a kontroll ellen.
  Sajnos sok amatőr játékos (többek között én is majdnem) ezért is hagyta abba a játékot, mert senkit nem érdekel, hogyan fogja meg az ellenfél a körönkénti 2-3 lapodból mindegyiket. (vagy emlékezve az ősi béklyós időkre, ahol csak 1 lapot kellett megfogni körönként)

  Kiemelem: Nekem semmi bajom nem lenne a kontrollal, ha egy súlycsoportban lenne a többi paklival, de szerintem nincs abban, sokkal jobb erősítéseket kap, még a kontroll-ellenesnek elnevezett világégésben is, mint a többi pakli.

  Mindazonáltal ezek a személyes véleményeim. Tiszteletben tartom, amit írtál, nyilván másképp látod az asztal “kontroll végéről” a helyzetet és jó volt olvasni egy ilyen álláspontot is.

  Várom a folytatást, még akár át is állítasz a végén a kontroll oldalára 😛

 3. Jó cikk, tetszett ez a “szemlélettágítás”, elég kifejező egy szó 🙂

 4. Egy jól forgatott AM-es vagy VH-s pakli vígan ül le a kontrol ellen játszani. Olyankor a kontroll érzi magát ugyanolyan haszontalannak, mint más esetben a többi pakli.
  Verhető lett mindeféle koncepció a VÉ kiadása óta.

 5. @Balukaaaa: Hát, nem tudom.
  Az áprilisi Behos verseny első 3 helyezettje: kontroll
  A márciusi veszélyes faj volt, ott nyilván nincs értelme erről beszélni.
  A februári pedig szintén nem hagyi környezet.
  A januári Behos verseny első 3 helyezettje: kontroll.
  A dungeonös versenyekről azért nem beszélek, mert ott tiltva van általában a konzerv, szóval a kontroll is gyengül)

  Látható tehát, hogy amelyik versenyen minden engedélyezve van (hagyi és pörgős) a kontroll dominál.

 6. Számomra erős túlzás az, hogy egysíkú, unalmas vagy könnyű lenne a kontroll játéka. Ráadás, ha néznem kell egy mecset a kontroll kontroll csatánál nincs szórakoztatóbb és bonyolultabb. Mellette szól még,hogy van interakció a két játékos között, ha még a lapjait meg is fogják. Nem úgy mint az egykörös ütök vágok vagy kihokizom a kombómat paklik között. Szerintem ezek a rém unalmasak és kártékonyak a HKK-nak

 7. @galambd :A másik meg lényeges dolog meg tényleg az, hogy melyik pakli nem használ kontroll lapokat? Elárulom, hogy mindegyik koncepciónka van ilyen lapja. Csak valamelyiknek speciálisabb valamelyiknek meg spoiler, mindenbe jó.

 8. @pptkarik:
  Oké,de az se fedi le a valóságot, mert szerintem nem csak ezek a deckek iylenek. Mert számomra nem csak az a decket jelenti ha még a cikkírója le is szűkítette a kört

 9. Bocsi, ez én voltam, csak másik e-mail címről.
  Természetesen megértem abszolút,
  Én azt mondom egy adott koncepciójú paklinak, aminek a fele az adott koncepcióba tartozik.
  Tehát akkor kontroll 1 pakli, ha a fele counterekből áll.
  Szerintem. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.