Vendégcikk – ÓRIÁSI bajok vannak…

…jelen esetben nem a játékossal, mint a sokak által ismert zsangtiger „alkotásban”, hanem ellenfelünk számára, ha nem tudja megállítani az óriások hordáját, amit rászabadíthatunk, ha összetesszük az alábbi paklit.

A deck tehát nem más, mint egy etnikum pakli a sokak által kedvelt buta (?), lassú (?) óriásokkal. A pakli ötlete a Világégés megjelenésekor már körvonalazódott a fejemben, és azóta több versenyen is indult a pakli – igaz, én csak egy alkalommal vezettem őket csatába, de mindig akadt egy-egy lelkes amatőr, aki megtette ezt helyettem és kisebb-nagyobb sikereket el is ért a koncepcióval (Szarvas Attila a januári Beholderes hagyományos verseny 2. helyéig vezette őket amatőr kategóriában).

melak_az_oriasA szokásos alapvető kérdés következik rögtön az elején: milyen szabálylapot és követőt válasszunk a pakli mellé? Jelen esetben a követőt nem kell túlgondolnunk, a koncepció saját követője, a Melák, az óriás egyike a legjobbaknak (2 mana/kör ingyen, WTF???) így azt bátran használhatjuk, de a szabálylap már egy fogósabb kérdés. Az elmúlt években SiZo jópár versenyen ért el meghatározó eredményt 2 Bűvös erdős óriás paklijával, így ez is egy jó kiindulási alap lenne, de akár szabálylap nélküli megoldás is elgondolkodtató lehet, és ebben az esetben kicsit kontrollosabbra lehet venni a figurát (Szúnyogírtás, Az erős ereje, Solisar aurája, Kyorg tudás és a barátai), de én mégis egy harmadik vonalat választottam, ami szintén jól illeszkedik a koncepcióhoz, ez pedig nem más, mint a jóóó Lassan járj! Az óriásaink kellően drágák ahhoz, hogy ne zavarja őket a Járj, így bátran el tudunk játszani mellette, és a jelenlegi metában igen sok koncepció van, amit zavar ez a kis drágítás, és a tapasztalatok szerint a Rúnától és a Csatamezőtől kevésbé kell talán félnünk, mint az elmúlt év során.

khrak_behemotAz említett lapok, amik megmozgatták a fantáziámat a Világégés megjelenésekor a következők elsősorban: Mennydörgő titán és Khrak behemót. A két papír legfontosabb tulajdonsága, hogy első körben is ki tudjuk tenni őket egy jelző és egy mana befektetésével, ha tudunk nekik dobni egy óriást. Az egyik legnagyobb problémája (volt?) az óriás paklinak, hogy ha törték a követőjét, akkor túl nagy tempót vesztett, és sokszor ez a meccsbe került. A behemót ezen óriási erőssége mellett természetesen sokkal nagyobbat domborít, ha az ellen lapját is meg tudjuk fogni vele, de ennek ellenére azt javaslom, ha első körben van esélyünk a kitételére, és mi kezdtünk, játszzuk ki bátran – jobb az, ha a drágítás mellett kész tények elé állítjuk ellenfelünket. A titán egy igazi verőlegény, nemigen van, aki megálljt tud neki parancsolni, és mellesleg egy kis rezisztencia is segíti abban, hogy ha kijátszottuk, az asztalon is maradjon. Az csak hab a tortán, hogy ha letörték a követőnket, counterelhetetlenül lerepül és odacsavar egy laza 9-est, ami még egy Életenergiának is elég lesz.

oriasmanoA jelenlegi felhozatalban még két olyan óriás van, amit az első körben is ki tudunk játszani a csillagok együttállása mellett: ők nem mások, mint a Bamba barát és az Óriásmanó. Az Óriásmanó lesz az a papír, aminek legjobban fogunk örülni az első körben, ha meglátjuk egy barátja társaságában a kezünkben, ugyanis ő 0 mana befektetése mellett, anti-mágia: 0-val érkezik, így a kósza Földanyák és Abszprevek sem jelentenek neki problémát. A Bamba barát mondhatni egy gyengébb eleme a paklinak (őt akár lehet is helyettesíteni Domináns morfal adott versenynek megfelelően), ugyanis kissé keveset üt, de a laputánpótlást szépen megoldja (1 mana 1 nekronért minden körben a free Kyorg), és az apróbb zavaró lényeket igen olcsón megoldja, ha úgy hozza a sors.

Mint látható, a pakli közel egyharmada olyan óriás, amit első körben is ki tudunk játszani, így sok esetben valóban már az első körben el tudjuk kezdeni a terrort, viszont ahhoz, hogy tudjunk is dobni óriást az említett papíroknak, nem árt, ha minimum 30 darabbal játszunk, így ha kezdünk, a 3 lapból jó eséllyel 2 óriás is ott fog mosolyogni ránk. Vegyük tehát sorra, kik jöhetnek még számításba.

hegyi_goliatAz eddigi felsoroltak mellett nem hagynám ki természetesen a szintén Világégésben megjelent hagyi Hegyi góliátot sem. Hatalmas pusztítást képes elvégezni, ha kitesszük, és a +1-es drágítás is nagyon fogja zavarni az ellenfelünket, ha esetleg kisakkozta volna, miképp fog ránk szabadítani valamit a következő körében. A már említett követőtörés elleni megoldást jelenti számunkra a következő óriás gyerek, aki ha nem is merészkedett oly magasságokba, mint barátja, de a dombokig azért eljutott ő is – a Dombi óriásról van szó. Mivel a követőt 15 ÉP megszüntetni, így az említett 5 ÉP-t (legtöbb esetben) mindenképpen becsavarja az ellenfélnek, ha létrejön, és nem zavartatja magát tömött őrposztok láttán sem (láthatatlan a lelkem), valamint leszedés esetén is odabüntet még egy 5-öst csak hogy ne érezze magát biztonságban ellenfelünk. Van neki egy másik láthatatlan barátja is (nem, nem az a kiskutya, aki gyerekkorod óta követ, csak hogy játsszon veled valaki… :P), aki nem más, mint a Mélységi behemót. Ő is mint említettük láthatatlan, és könnyedén beviszi a kellő sebet követőtörés esetén, igaz, a büntetés helyett ő fix +1 lappal ajándékoz meg minket kör végén, de azért ez sem elhanyagolható skill 3 lapos kezdés mellett.

zanzultA fennmaradó 3 óriás slotra olyan facsavarókat válogattam, akik képesek valamelyest beleszólni az ellen játékába az ő körében is. Az erre legmegfelelőbb példány a zanszilánkokban megjelent Zanzult gigász. Bátran használhatjuk, hogy az ellen gyűjtőjét megszabadítsuk kedvenc lapjaitól (bye-bye teki hoki, Előnyös üzlet hoki, vagy ha ne adj isten lenne olyan elvetemült, aki ilyennel indul, akkor gyűjtőgen :P), vagy csak tépjük le a számunkra zavaró papirosokat az asztalról. A leszedés vonalat erősíti – igaz, csak korlátozottan – a Mutáns hegyitroll is, aki ugyan csak lényeket tud leszedni (bár gyógyít is kettőt ezen felül, ami olykor jól jön), de ha nincs megfelelő célpont a placcon, akár 2 lapjától is megszabadítja az ellent (nem kellenek a csúnya Thauk a kézből mutogatva :P). Persze eléggé furcsa egy 7/5-ös monsztert hátul tartani, de mérlegelni kell ezt a lehetőséget is, mert gyakorta ez lesz a megfelelő döntés, bármennyire is csábítóak a méretei az őrposztban. Az utolsó srác, akit csapatunkba szólítunk óriás ügyileg a Dranadáni kőtörő lesz. Ő lesz az, akit mutogathatunk, ha úgy tartja kedvünk. Ha például egy hasonló kaliberű éjfatty pakli akar minket móresre tanítani, akkor igen hasznos tud lenni őkelme, de egy KF deck által készített vonatot is vakvágányra vezethet könnyedén, amíg megérkezik a felmentősereg, de egy dalos pacsirtává vált felpúpozott Akmal gyerek is be tud szottyadni tőle (Klujber úr bánatára :P).

Jelenleg tehát itt tart seregünk:

3 Mennydörgő titán
3 Khrak behemót
3 Bamba barát
3 Óriásmanó
3 Dombi óriás
3 Mélységi behemót
3 Hegyi góliát
3 Zanzult gigász
3 Mutáns hegyitroll
3 Dranadáni kőtörő

A koncepció rendelkezik egy remek síkkal is, amit vétek lenne kihagyni, így használjunk is belőle 3-at bátran. Alapvetően sok paklit alapból zavar, amit tud (ködök mennek a semmibe, kis lények azonnal mennek a levesbe), de emellett az esetleges nem repülő óriásainkat is azonnal felpattintja, és már mehetnek is zúzni. A legnagyobb „kombót” természetesen a Mutáns hegyitrollal alkotja, aki – ha bírjuk manával – egy teljes hadsereget képes eltakarítani az útból, vagy full kezeket képes kiüríteni.

3 Óriások földje

Mint minden paklihoz, ehhez is szükséges némi jóóóó védelem (és a halál), hogy stabilizáljuk a helyzetünket. Ehhez két Lassan járj! kompatibilis lapot javaslok: Védőmágia és Dharosz hatalma. A Védőmágia bármely gonoszságtól megvédi lényeinket, amivel ellenfelünk meg akarna örvendeztetni minket, a Dharosz pedig olykor erősítést jelent lényeinknek (pl. ha az említett éjfattyakkal kell szembeszállnunk), de legtöbbször 1 manás counterként fog borsot törni ellenfelünk orra alá, ami Járj mellett teljesen vállalható ár.

3 Védőmágia
3 Dharosz hatalma

talpig_vasbanMivel az összes óriás KF-el, így vétek lenne kihagyni az egyik legjobb keresést a játékban, a Talpig vasbant. Igaz, csak a 2. körtől tudjuk használni, de potom 1 manáért, valamint a játék szempontjából egyre kevésbé fontos erőforrásért, 4 ÉP-ért kikereshetjük bármelyik óriásunkat. Ez az a lap, amit szívesen fogunk húzni a második-harmadik körtől, mert egy lényegében “BÁRMIT” húzni mindig jó.

Az utolsó lap, amit betennék szintén egy tipikus Lassan járj!-ba illeszkedő papír, a Moa daraboló. Ő lesz az, aki szintén könnyen keresztülhúzza az ellenfél számításait. Sokszor megéri majd akár 1 manát is elvenni, ha ez biztosítja az adott körös nyerésünket (vagy olykor csak tempót akasztunk ezzel), de az összespórolt 2-3 manákat elcsípni a legnagyobb öröm, és a legtöbb esetben mindez a győzelmet is jelenti majd.

3 Moa daraboló
3 Talpig vasban

A paklival való játék viszonylag egyszerű, pár leosztás után könnyen elsajátíthatóak a kellő skillek hozzá, így bátran ajánlható kezdők számára is, ráadásul nekik extra flasht jelenthet eme etnikum bája is (mennek a böszme állatok és gyaknak ész nélkül). Amire figyelnünk illik, hogy lesznek szituációk, amikor megéri kikeresni a síkot, ha ezzel reptetni tudjuk a fix nyerésünket, esetleg ha a Mutáns hegyitroll a kezünkben vagy épp az asztalon van.

Amint látható, a pakli egy laptól eltekintve egyszínű, így könnyedén összetehető bármely formátumra, akár a következő Beszűkült látókörre is (igaz, ekkor néhány laptól el kell búcsúznunk). A kiegészítő paklit az adott metagame-nek megfelelően érdemes kialakítani, de mivel színeink nemigen kötnek, így bátran elkalandozhatunk bármerre. Ami ellen mindenképp készülni kell, az az Ősi rúnás kombó deck (akár Trinigan akár dal). Ellenük akár Thauglorendonok, akár Kisebb jégdémonok bevetése javallott, de a Bufa kódexeket sem fogják megköszönni. Egyéb Járjas paklik ellen – amennyiben várhatóak – én előszeretettel szoktam lopásokat bevetni (pl. Bájolás vagy Rabszolgaság), így a mi oldalunkra billenthetjük a mérleg nyelvét, ha úgy hozná a sors, hogy tempó hátrányba kerültünk.

Jó játékot kívánok mindenkinek a paklihoz! Go Giants Go!!!

Juhász Ferenc

18 thoughts on “Vendégcikk – ÓRIÁSI bajok vannak…

 1. Ez a dekk nekem is nagy kedvencem. Egyike a folyamatosan összerakott koncepcióimnak. Viszont nálam van még egy fix tagja a bandának: a Nyugodt Pentadron. Ő az óriások Eldüeni vándorja, ha kijön az ellen már csomagolhat is.
  Nálam általában a talpig vasban ill. a moa daraboló kárára szokott bekerülni.

 2. Azért szerintem itt elég átláthatóan majdnem-van összefoglaló lista
  Olvasom olvasom (a címet nem 😛 ) mondom jé, ez pont olyan mint JuFe órás dekkje… aztán leértem az aljára 😀 (fujjnagybutamonsztáklényesdekkdrágítószabálylappalmindenkiutálja… ja nem, az egy másik lényes dekk drágító szablappal 😛 )

 3. Tetszik a dekk, de a Profi játékostársunk keltetős verziója sem elvetendő, amikor az első körben az arcodba kapsz egy ŐSMINOTAURUSZT 😀

  Viccent félretéve jó kis etnikum, korlátozott formátumon eséllyel indulhatnak harcba.

 4. Az esszenciakapocs/kurtz/eldüeni vándor trión is el lehetne gondolkodni, valamint a nyugodt pentadron is bele kívánkozik, hogy valami építő jellegűt is hozzászóljak.

 5. Bevallom, hogy az elején azt néztem meg, hogy ki írta a cikket, amúgy el se olvastam volna:)

  Viszont a jó és öreg Feri írta, így elolvastam hátha találok benne vmi nyelvtani hibát:)

  Ami a legjobban tetszett: “a kiskutya, aki gyerekkorod óta követ, csak hogy játsszon veled valaki”. Puppy love ❤

  Amit leginkább rühelltem: "Go Giants Go!!!". Utálom a kis Eli Manninget, legközelebb GO PACK GO!!!

  Amugy jó "kis" cikk.Faék dekk, de mi így szeretjük:)

 6. Nem játszom asztalin (most épp az átállás idején online sem), de ez a dekk felkeltette az érdeklődésem. Nem, nem fogok visszatérni 11-12 év kihagyás után (továbbra is túl gyors nekem ez az első körben sok/sok-as lényeket pakolunk és bízunk benne, hogy az ellen nem kántereli valami reakció lénnyel minden probálkozásunkat).
  Marha pofás pakli, ilyennel fasza lehet játszani, remélem a használóinak minél több sikerben lesz részük!

 7. Elmorzsoltam egy könnycseppet a dranadánizott Akmal gondolatára, de Feri biztos nem tenne ilyet… és miért? Mert a 2. körre már halott a rúnás dalhokitól! 😀 😀 😀
  (gratulálok egyébként, jó cikk lett, iszonyatosak ezek az óriások 🙂 )

 8. Király cikk, remek pakli. Büszke is vagyok rá, hogy csapda deckkel annó egy jópárszor el tudtam kapni, így utólag nem is értem hogyan 😛

 9. Szeretem én is az óriásokat, sokféleképpen össze lehet őket rakni, és sok formátumra is jók.
  A cikkben közölt változatban, még több lassan járjos papírral (eldüen és az odavalósi vándor), bűvös erdővel, hálócsapdával és köd lapokkal is láttam már összerakva. Utóbbinál varázsköddel és követővel fixen kint van a Ködóriás a 2. körben, ha 2 köd lapot húzunk addig. Sőt, emiatt a kombó miatt egy sima köd paklival is meg lehet próbálni a Melákot, ha nem számítunk sok counterre. Nagyon jó ez a követő.

 10. Mindjárt kint van, most sikerült időt kerítenem a paklilisták begépelésére

 11. Feltétellé lehetne tenni a paklista gépelt leadását és a digitális elküldését a top 10-től. Én minden verseny előtt le szoktam maganak gépelni, még a legkisebb és várhatóan rosszul végződő versenyek előtt is. Nem lenne nagy elvárás a játékosoktól.

 12. Köszi srácok!
  A pentadron valóban elgondolkodtató papíros,de részemről azért nem fért bele mert a szablap+sík vagy hegyi góliát drágítása is elég, hogy akassza a tempót ha úgy van.ha meg jön valami ősmágiás csoda akkor mind1….Ez mellett passzív és keveset üt…+ha rúnázik az ellen úriási blank mert nem fog létrejönni úgysem…Nem érzem azt a papírt.Nálam még a sideból is kimarad.

 13. Tetszik a cikk és szeretem az óriásokat. Ezt a Moa darabolót én még nem láttam hatékonyan működni egyszer sem. Lehet inkább helyette betennék 1-2 Börtjauk tréfáját a 3 lapos kezdés miatt,illetve 1-2 új Ongóliant rohamot,szintén jó lehet követőlövés ellen,járj mellett nem csípik meg könnyen,ha 2. körben megtolom,ráadásul lappal is jutalmaz kör végén.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.