Randomlap

Mert végül mindenki elpusztul.

Egyik kedvenc kártyás időtöltésem a gyűjteményem antik darabjainak nézegetése. Sok érdekes és egyedi papírra bukkanhatunk a régmúltból, amik sajnos a maguk idejében teljesen használhatatlanok voltak (egyszerűen nem volt lap, amivel jól működtek volna együtt), mára viszont a magas IK-juk miatt fel se merül, hogy játsszunk velük egy-két partit. A mai nap egy közel sem egyedi lap keltette fel az érdeklődésemet, ez pedig nem más, mint a Végső pusztítás.

vegso_pusztitasA 2002-es Zénes darab funkciója elég egyértelműen kiderül a lap szövegéből, azonban a saját korában esélye sem volt pakliba kerülni. Jellemzően azért, mert akkoriban a 3-4 IK-s lapok számítottak kifejezetten olcsóbb daraboknak, de ha az egy lap/kör átlagot tudtuk teljesíteni, akkor már boldogak voltunk. Így egy ilyen borsos leszedést senki nem használt. Az sem elhanyagolható tény, hogy voltak nála sokkal jobb, a maguk korában legendás kártyák ugyanerre a feladatra. Gondolok itt a jó öreg Szkarabeuszok átkára például.

Vizsgáljuk meg mai szemmel, hátha találunk neki valahol egy side helyet. A mai HKK-ban a legjobb ár-érték arányú asztalon maradó lapok olyan 1,5-2 mana költségnél találhatók. (Normális ez? Nincs is olyan, hogy valami másfél manába kerüljön!) A Goblin kutató, a Törpe hős, a Xenó atka, a Bátor manó és társaik már többször, több helyen bizonyították az állítás igazságtartalmát. Esetükben 3 ilyen laptól képes megszabadítani minket a Dornodon papír kereken 4 manáért, ami mana- és lapelőnyt jelent nekünk, aminek örülünk. Botorság lenne azonban ennyivel lezárni a kérdést, ezért nézzük meg, mikkel kellene konkurálnia.

Mivel általános a szentem, a mai lényfelhozatal mellett úgy is tekinthetünk erre a kártyára, mintha egy 0/0-ás lényt használnánk, amit még az anti-mágia is eldobat. Ráadásul a Villámháború megjelenése óta tudjuk, hogy bizony az általános varázslatok kora lassan leáldozik. Ha maximálisan pörög, akkor 3 lapot kell magával rántania. Ugyanezt tudja egy szintén Zénes kártya a Samantha, aki fixen 2 manáért (és egy kis nekronért) érkezik, így a tisztán 1 manás dropok ellen ugyanott vagyunk, viszont ha egy nagyobb kártyát is magunkkal akarunk vinni Leah sötét bugyraiba, akkor bizony vaskosan jobban járunk. Az most egy teljesen más kérdés, hogy bizony szegény Rhatt egy-két kivételtől eltekintve nem jelenik meg egyetlen versenyerős koncepcióban (az 5 követős köd deckben vannak erre a funkcióra sokkal jobb lapok más színekből) sem. Ha már ráálltunk a lényes vonalra, akkor „Naxi” bácsiról se feledkezzünk meg. Neki a célközönsége ugyanaz, mint a pusztításnak, azonban egy elég költséghatékony ölést is kapunk az asztalra (ami nem mellesleg az izmok miatt valamilyen konstrukcióban kvázi ingyen takarít).

A gonosz és a jó jellemből máris találtunk két minőségileg jobb kártyát szegény barátunknál (azért ma már a Samantha és a minőség szókapcsolat nem feltétlenül jár kéz a kézben). Na de mi a helyzet a semleges jellemmel? Van ezeknek a színeknek is hasonló funkciójú, ám az említettnél jobb kártyája? Lapkeresőzésre fel! Írjátok meg kommentben, hogy ti miket találtatok!

Dávid Máté

2 thoughts on “Randomlap

  1. A verekedők szétválasztása a leghatékonyabb “tömegirtás” a mai metában, olcsó, ősmágiás, rezisztencia semmit nem ér ellene.

    Amúgy a fenti lap a laptervezők agytekervényeit is megmozgatta, nem csodálkoznék, ha napvilágot látna új verziója a közeljövőben.;)

  2. A képe jól megrajzolt és szép, valamint a képessége is érdekes, de a jelenlegi formájában tényleg nem lehet használni sehol, a felújítás jó ötlet. Talán, ha feleannyi lenne (felfelé kerekítve), mint a legdrágább lap, akkor elgondolkoznék rajta még általánosként is, de valami extrát azért raknék még rá (pl AM: 0, vagy kijátszása előtt szétoszthatsz vagy levehetsz 3 élet vagy izomjelzőt a permanensekről).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.