A Kyorg ősmágus ismételten uralma alá hajtotta a pécsi mezőnyt!

Az egyszínű és az egyedi versenyt is behúzták az éjfattyak.

Következzen a szokásos pécsi versenybeszámoló Szabó András tollából, aki az áprilisi duplaverseny történéseit meséli el nekünk.

Április 26-án ismételten versenyt szerveztünk Pécsett. Ezúttal – őszig bezárólag utoljára – dupla versenyt tartottunk, ahol egy olyan formátum került vissza a versenynaptárba, amivel Pécsett 2011 óta nem lehetett találkozni! Ez pedig – gondolom sokak számára meglepetésként – az Istenek háborúja volt. Ennek persze nem az az oka, hogy a pécsiek nem szeretnek egyszínű paklikkal játszani, hanem az, hogy a kétpaklis egyszínű versenyek az utóbbi időben teljesen átvették nálunk a sima Istenek háborúja formátumának a helyét. De most visszakanyarodtunk az eredeti formátumhoz. A délutáni versenyünk szokás szerint egy egyedi verseny volt. Na de nézzük meg, mi történt!

Istenek háborúja

A klasszikus egyszínű versenyekhez képest egy apróságot változtattunk meg, ez pedig a felújított isteni követők (és a Rhatt követője) tiltása volt. Ennek az oka, hogy úgy ítéltük meg, ezen követők nagy része már olyan szintre emelkedett, hogy gyakorlatilag hagyományos versenyekre lehet vinni az egyszínű összeállításokat. Ebből adódóan pedig az egyszínű formátumokon ezek a követők szinte minden koncepció által használt lapokká válhatnak. Ezt meg akartuk előzni, erre pedig a tiltást éreztük a legoptimálisabb megoldásnak.

A versenyzők végül majdnem minden színt használtak, összesen két szín nem jelent meg, konkrétan a Dornodon, és kis meglepetésre a Leah. A harmadik gonosz szín, a Chara-din viszont dominálta a mezőnyt, a legtöbb pakli ezt a színt választotta.

Nézzük meg, melyik színből mivel próbálkoztak:

 • Chara-din – Kyorg ősmágus + Lassan járj! köré épülő pakli, illetőleg Zarknod börtöne köré épülő összeállítás
 • Elenios – Kontroll pakli Semleges csatamezővel, illetőleg galetki pakli Az ősök famulusával
 • Fairlight – Gnóm pakli Törpe-gnóm Glionnal
 • Raia – Felszabadításos Főnix herceges kombó pakli Terrgath-tal
 • Rhatt – Ganüid pakli Zarknod bilincsével.
 • Sheran – Mérgező pakli Mérgező rakshallionnal (az egyik Ősi rúnát is használt)
 • Tharr – KF-tárgyas pakli Lépéselőnnyel, illetőleg goblin pakli régi (!!!) Tharr követőjével

A színekből a lilán kívül az Elenios, a Sheran és a Tharr volt, amivel többen próbálkoztak, a Raiaával, Rhatt-tal és Fairlighttal csak egy-egy játékos. Láthatóan sokan készültek a szabálylapok ellen Rúnával, illetve Csatamezővel, talán nem is véletlenül, hiszen Hegymélyi keltető, Lépéselőny és a Zarknodos szabálylapok is nehezítették a mezőny dolgát.

Az izgalmas, négyfordulós versenyen végül négyes holtverseny lett az élen, mivel az utolsó fordulóban az éppen élen álló játékos egy lesorsolást követően pontot vesztett, ebből kifolyólag hárman is utolérték. Ezt a küzdelmet így a buchholz döntötte el, mely alapján az alábbi eredmény született:

A végeredmény

tlurlang_tojasI. Bogdán Erik (paklilista)

Chara-din éjfatty pakli Lassan járj!-jal és Kyorg ősmágussal.

II. Király Zsolt (paklilista)

Elenios  good stuff kontroll Semleges csatamezővel.

III. Vasvári István (paklilista)

Sheran mérgező pakli Mérgező rakshallionnal.

IV. Bognár Bálint

Chara-din éjfatty pakli Lassan járj!-jal és Kyorg ősmágussal.

A győzelem abból a szempontból történelmi, hogy Bogdán Erik első pécsi győzelmét szerezte meg, paklija óriási meglepetésre még a Semleges csatamezőt is megállította, csupán Bálint mirror deckje ellen szenvedett vereséget. Zsolt és István állandó játékosai a pécsi mezőnynek, mindkettejüknek volt már idén győzelmük is, ezúttal is sikerült nekik jól szerepelniük.

Érdekesség a versenytől

 • Bognár Bálint volt, aki három forduló után 100%-osan állt, azonban az első két fordulóbeli ellenfeleinek későbbi sikertelensége sokba került neki.

Egyedi pörgős verseny

A második formátumunk ezúttal egy egyedi verseny volt, amely a tavaly év végi HKK Blogos versenynek (amelyben ritka, nem gyakori és gyakori lapokat egyenlő arányban kellett használni) a továbbgondolása volt. A szabályok végül az alábbiak szerint alakultak: „Válassz ki 3 kategóriát az alábbiak közül: gyakori lapok, nem gyakori lapok, kiskiegészítőkben megjelent ritka lapok (Zén, Invázió stb.), nagykiegészítőkben megjelent ritka lapok, ultraritka lapok. A paklidban csak ebből a 3 kategóriából lehetnek lapok és a pakliban minden kategóriából ugyanannyi lapnak kell lennie (45 lapos pakli esetén 15-15-15 lapnak). A követőd és a szabálylapod csak olyan kategóriából lehet, ami szerepel a paklidban.” Az utolsó mondat volt talán az, amit utóbb átgondolva, nem kellett volna a kiírásban szerepeltetni. A célja az volt, hogy az ultraritka követőket és szabálylapokat szorítsuk vissza, de valójában a gyakori lapok kategóriáját szorította vissza, hiszen a nem gyakori és ritka követők miatt szinte az összes pakliból kiesett, és gyakorlatilag (1-2 üdítő kivétellel) mindenki a ritka, nem gyakori, Zénes hármassal állt fel. Ebből a szempontból a változatosság nemigen valósult meg. Paklik terén azonban annál inkább, nézzük meg, konkrétan milyenek voltak:

 • Chara-din horda Chara-din követővel és Hegymélyi keltetővel
 • Dal pakli Ősi rúnával (itt a két ritka kategória mellett a gyakori is megjelent)
 • Galetki pakli Elenios követőjével
 • Kalandozó pakli A kalandozók védőszentjével
 • Kyorg ősmágus + Lassan járj! köré épülő éjfatty pakli
 • Óriás pakli Melákkal és Lassan járj!-jal
 • Raia követős kontroll pakli (itt a Zéneket felváltották a gyakori lapok)
 • Rox, a csontos urás nekromanta pakli
 • Tárgy pakli Átkozott követővel (ritka lapok nélkül, csak Zénekkel), illetőleg Ősi rúnával
 • Zanszilánkos-kombós pakli Ősi rúnával

Fordulatokban gazdag, küzdelmes játék zajlott, ezúttal is szoros végeredménnyel. Mindenkinek volt legalább két veresége, de ugyanígy legalább két győzelme is, így viszonylag szoros küzdelem zajlott, ahol az utolsó fordulóban dőlt el minden.

A végeredmény

gluglivarmegsemmisitoI. Bognár Bálint (paklilista)

Éjfatty pakli Kyorg ősmágussal és Lassan járj!-jal.

II. Bogdán Erik (paklilista)

Raia pakli Raia követőjével.

III. Béres Gergely (paklilista)

Nekromanta pakli Rox, a csontok urával.

IV. Király Zsolt

Időzített gombás kombó pakli Ősi rúnával.

Bálint a délelőtti, kissé kudarcos negyedik helyét most jócskán kompenzálta, Kyorg paklija nagyon kevés vereséggel tartotta kézben a versenyt. Erik klasszikus fehér paklit épített, a nem gyakori lapok miatt kellett néhány olyan lapot betennie, ami nem annyira tipikus lapja a decknek. Gergely mérkőzéseiből az igazat megvallva egyet sem láttam, klasszikus Roxos lapok mellett sok kontroll- és néhány ellenlapot is bevetett.

Érdekességek a versenyről

 • Bogdán Erik már a győzelem küszöbén állt Vasvári Istvánnal szemben, amikor István Őrző lordja mindent tönkretett. Ezt követően Erik Raia hordás vonala teljesen esélytelenné vált, István azonban a Rubinmarkolatú nyúzókéseit annak ellenére sem húzta be, hogy körönként 3-4 lapot húzott. Végülis az idő lejárta előtti utolsó körében húzta be az ölését, és vetett véget a mérkőzésnek.
 • Béres Gergely Király Zsolt kombó deckje ellen első körben behúzta és kitette a Szem szimbólumot, kidobta mindhárom Időzített gombát, véget vetve ezáltal a meccsnek.
 • A kockadobások terén igen komoly végleteket lehetett megfigyelni. Szabó Dávid húszoldalú kockával háromszor dobott 20-at, Király Zsolt ezzel szemben összesen egyszer kezdett a verseny alatt. De még mindig jobban járt, mint Szabó András, aki egyik mérkőzésén sem tudott kezdeni.

Összességében jó hangulatú verseny kerekedett, megérte eljönni. Májusban kvalifikációs verseny lesz Pécsett, méghozzá egy draft verseny formájában, ami két Tengermélyből és egy Újjászületésből lesz. Erre azonban speciális szabályok vonatkoznak: az előre jelentkezés május 23-ig KÖTELEZŐ! Ez azt jelenti, hogy aki előre nevez, annak megveszem a kiegészítőket, aki nem, annak nem. Ebből kifolyólag elvárom, hogy aki előre nevez és nem jön el, az a kiegészítők árát (1.900 Ft) fizesse meg (persze a kiegészítőket is megkapja). Aki pedig addig nem nevez, az csak úgy tud jönni, ha maga szerzi be a kiegészítőket (ez esetben 800 Ft a további nevezési díj). Természetesen csak bontatlan kiegészítőkkel lehet jönni, olyan nincs, hogy valaki a saját lapjaiból ‘összeállít’ paklikat. Amennyiben persze valaki előre nevez és nem jön, valaki pedig nem nevezett előre, de jönne, akkor az előre nevező helyébe beugorhat az előre nem nevező. Előre fizetni nevezési díjat nem kell.

Remélem sokan eljönnek majd a májusi versenyünkre is!

Szabó András

One thought on “A Kyorg ősmágus ismételten uralma alá hajtotta a pécsi mezőnyt!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.