Vendégcikk – Randomlap

Szabó András egy speciális, mégis igen brutális erőforrásról.

Egy varázspontért 7 ÉP, 7 VP és 7 lap? Azt gondolom, ez még a mai HKK-ban is eléri azt, hogy az erőforrásra épülő deckek nagy kedvelői csorgassák a nyálukat! A fiatalabb játékosok közül azonban sokan nem tudják, hogy már 2003-ban is megvolt arra a lehetőség, hogy ezt kivitelezzük egy Ébredésben megjelenő Elenios lap révén. Igaz, ennek nem kis feltétele volt. A lap, amivel ez a komoly erőforrás-fölény elérhetővé vált, nem volt más, mint a Varázslatos pillanat.

varazslatos_pillanatCsak hogy némiképp érzékeltessem az akkori állapotokat: a legnagyobb erőforrás-spoiler akkoriban A múlt tükre (természetesen a régi) volt, ami 3 VP-ért adott 4 manát, 4 ÉP-t és 3 lapot, de tiszta lapelőnye csak egy volt, ugyanis valamit dobni kellett neki. Ehhez képest a Varázslatos pillanat adta lapelőny egész egyszerűen gyilkos volt, a mértéke olyan, ami nem csak akkor, de még most is simán eldönthet egy mérkőzést. Csakhogy nem ilyen egyszerű az élet. Ahhoz, hogy a képessége a maximumon elsüljön, 7 különböző lapnak kellett az asztalon lennie, amelyek idézési költségének összege legalább 20, ez pedig sohasem könnyű feladat. Igaz, ha 7 lap az asztalon volt, akkor, az adott környezetben, az akkori idézési költségek mellett szinte borítékolható volt, hogy a 20 idézési költség is meglesz az asztalon.

A szigorú kijátszási feltétele miatt már a régmúltban sem nagyon tombolt ez a lap, egy-egy koncepcióban azonban megjelent. Nekem személy szerint Lassan járj!-ban volt a kedvencem (főleg egy- és kétszínű vonalon, ahol nem volt Eldüeni vándor a deckben). Igaz, hogy 2 varázspontért jött, de általában elég volt 5 lapnak lent lennie az asztalon ahhoz, hogy működjön (ráadásul 1-1 nagyobb monszter, pl. Xenomorf királynő, Ragyás burástya azért volt a pakliban, ami hozzásegített a 20 IK-hoz), ami az ellenfél lapjaival együtt simán megvolt. Igaz, ilyenkor gyakran ’csak’ 5 manát, 5 ÉP-t és 5 lapot adott, de ez is bőven elég volt ahhoz, hogy gyakorlatilag megnyerje az adott meccset. Rengeteg győzelmet köszönhetett a Járjas deck akkoriban ennek a lapnak. Másoknál Kyorg ősmágusos deckben láttam, hogy próbálgatják, ott is képes volt olcsón jelentős előnyhöz juttatni használóját (ha ad absurdum 2-ért vagy 3-ért jött ki, még akkor is simán jó erőforrásnak számított, még ma is az lenne).

Az idők során azonban a Lassan járj! is egyre olcsóbb paklivá vált, ráadásul az egyre kevésbé engedhette meg magának az ember, hogy olyan lapokat használjon, amelyek néha teljesen blankok, márpedig a Varázslatos pillanattal ez sokszor előfordult. Emiatt sajnos abból a néhány pakliból is kiesett, amiben szerepelt.

Ma már jelenlegi formájában sansztalannak tartom arra, hogy visszakerüljön egy versenypakliba. Az érdekesség az, hogy nem is a 7 lap miatt, a mai tokenekben gazdag környezetben sokkal gyakrabban fordul elő, hogy 7 lap van a játékban, mint régebben. Viszont a lapok idézési költsége oly mértékben lecsökkent, hogy ma már nem hogy 7, de 10 lapból sem lehetne garantálni, hogy a 20-as idézési költség meglenne. Ráadásul manapság egy játék elején behúzott, semmit sem tudó lap könnyen a vesztünket jelentheti.

Egy felújítást azonban talán megérne a lap, mind a múltja, mind az egyedi, páratlan képessége miatt. Ehhez persze egyrészt az szükséges, hogy a 20-as idézési költség lecsökkenjen (minimum 15-re), és akár lehetővé lehetne tenni, hogy 1-2 lappal többet lehessen megnevezni neki. Másrészt nem ártana valami alternatív képesség rá (pl. egy jobbféle áramlás), hogy a rosszul behúzott lap se legyen teljesen használhatatlan.

Szerintetek lehet még ennek a lapnak valamilyen formában jövője?

Szabó András

4 thoughts on “Vendégcikk – Randomlap

 1. Egyértelműen a burástya pakli!

  Múltja, jelene és jövője azért nincs az ilyen lapoknak versenykörnyezetben, mert csábító, hogy 4-ből 1x megnyeri a meccset, de bosszantó, hogy 3x bebukja a ‘lehetetlen’ kijátszási feltétel miatt blank lap.

  Majd megnézzük, hogy a szirén pakli működik-e legfőbb követővel, és akkor 1-t be lehet csempészni perverzeknek elenios követő mellé, ‘úgyse húzom be az első pár körben’ jeligével.

  Páros versenyen viszont iszonyat counter lehet ősi manif kombó deck ellen, ha raia követőztök és mennek a sebek beforrnakok! >-P

 2. Szerintem a 15 is túl sok… 10 IK is elég,így a járjban 3 lapból meglenne. Bár még így is szívom a fogam. És igen,egy erőforrás áramlás kellene neki és kész.

 3. Én inkább a végteleníthető tokentermelős jóságokkal tudnám legjobban elképzelni a lapot (kismassza, spóra, kezdet phiai) és ott is csak úgy, ha levisszük tízre a feltételt, bár ilyen pakli jelenleg versenyerős formában nem létezik.
  A hétvégén a debreceni beszűkültön próbáltam egy ilyet bűvös erdővel, de sajnos ott is leszerepelt.
  Sok ehhez passzoló lapnak kell még eljjönnie ahhoz, hogy ebből legyen bármi is.

 4. és ha lapokat adnának ki hozzá?
  kissé extrém példa, de mondjuk ha olyan token termelő lapok lennének, amik nem 1 vp-s fattyakat meg csontvázakat adnának, hanem 3-4 vp-s lapokat, amik mellékesen lehetnek olyan gyengék (gyengébbek), mint a fatty vagy a csonti (mondjuk gorombillát vagy garokkot termel) nyilván a token lap nem fog deckbe kerülni, de a token termelő lehet ó, és máris van magas költség az asztalon elég lapból

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.