Készüljünk a Junior draftra!

Megmutatjuk, hogy mi mit szednénk ki elsőnek a kibontott csomagokból.

Ballag már a vén diák…csendül fel sok iskolában ilyenkor a jól ismert nóta, azonban a HKK-s társadalom ballagása (félévzárása) még bőven hátra van. Lassan, de biztosan eltelt egy újabb félév, és iszonyatosan örülünk annak, hogy lelkesedésetek a blogversenyek iránt továbbra is töretlen. Bizonyára sokan számolgattátok, hogy ki lesz az aki idén is velünk draftolhat a június 29-én megrendezésre kerülő, Blogligát lezáró ingyenes draftversenyünkön, melyen két HKK Juniorból fogunk válogatni. Sokatoknak még -ha jól sejtem- nem igazán volt szerencsétek ebből a kiegészítőből draftolni, nekünk azonban  Erdős Viktornak köszönhetően lehetőségünk adódott többször is kipróbálni, és egyetértettünk abban, hogy rendkívül élvezetes a játékmenet! Nem dől el a második-harmadik körben (mint ahogy az az új kiegészítők esetében már igen), inkább a régi idők játékát idézi, a lapok letisztultak, egyszerűek. Továbbá szerintem elég király az, hogy még a csomag 2/3-ánál, sőt olykor a vége felé is tudunk olyan lapot kiszedni, amiben van value, biztosan használni fogjuk. Elég a szövegből, nézzük meg a bontásokat!

#1

krMár első ránézésre is guszta egy csomag! Először mindig a ritkákat érdemes megnézni, hátha találunk olyan bombot (a formátum miatt brutálissá váló lap, kötelező a használata) ami miatt nem is kell sokat gondolkoznunk. Jelen esetben mindhárom ritka lapunk igencsak erős, ha pickeljük bizonyára nem a sideunkban fog kikötni. A három lap közül és A felhők asszonyát érzem a legerősebbnek, méghozzá azért, mert -bár össze lehet rakni korrekten működő lényes-terülős dekket- a játékosok nagy része (>75%) good stuff kontrollal fog játszani, erőforrást fog tartogatni arra, hogy  beleszóljon a játékunkba mindenféle leszedéssel és counterrel (amiből talán több is van, mint gondolnátok). Viszont lény alapú counterből csupán egy darabot tartalmaz a kiegészítő, az is ritka (Békés izoláció), így a játékok igencsak nagy százalékában sikeresen létre fog jönni az asszony. Hátránya, hogy a Rhatt szín kicsit gyenge, a lényei véznák, a varázslatai nem okoznak túl nagy káoszt, így ha használod is a fenti brutális manapusztítást, nem biztos, hogy lesz a színben elég húzóerő. Tomi és Zsolti választása ebben a csomagban egy nem-gyakori lap, méghozzá Az őrült oldal álma. Kicsit gyengének tűnt számomra először ez a kártya, hiszen az ellenfelünktől függ, hogy hány lapot dob el, aztán amikor három lapnál megkaptam egy ilyet az arcomba rögtön megértettem, hogy egy jókor elsütött álommal könnyen eldönthetjük a játékot (kontrollal játszottam, és mivel a bűbájok között is van jó pár erős (Elenios csodája, Hadiállapot stb), így szinte mindig volt az asztalon elég lapom ahhoz, hogy megérje kijátszani).

#2

krA második csomag sem tűnik első ránézésre túl gyengének! Mit is vizsgálunk meg először? Naná, hogy a ritkákat! Ennél a pakknál bizony csoroghat a nyálunk, ugyanis két top countert is kibontottunk az ötből (rajtuk kívül még baromi erős: Békés izoláció, Sárkánymágia, A béke megszakítása). Első ránézésre sem tűnik egyértelműnek a döntés, bár biztos sokan rávágnátok, hogy ezen mi nem egyértelmű, szedd ki az Ewgbertet és haladjunk! Noha a sárga ellenvázslat-erőforrás tényleg pokolian erős, az idézési költsége is elég borsos. Nagy hátránynak érzem, hogy csak a harmadik körtől tudunk vele counterelni, és nem a mi lapunkat fogjuk vele ebben a körben megvédeni. Chara-din cselével a második körben is el tudunk kapni egy-egy zavaró papírost (mondjuk kellemetlen lehet, ha benéz egy Hendiala intrikája vagy Időugrás). Mivel mindkét szín erős, ezért az nem befolyásol minket a választásban, tényleg annyit kell mérlegelni ennél a választásnál, hogy kell-e a második körös counter vagy sem.

A draft előtt még kétszer jelentkezünk majd bontogatós cikkel, jó készülést kívánunk mindenkinek!

Dév bácsi

Reklámok

27 thoughts on “Készüljünk a Junior draftra!

 1. Nagyon jó, de kik készüljünk?
  Én remélem azért amatőrként még be tudok csúszni 🙂

 2. Rhatt akkor tud húzóerő lenni, ha senki vagy rajtad kívűl max. 1 ember szedi. Nekem az első junior draftnál összejött pár spoiler, néhány Purifikáció + Rhatt forgószele. Az egyik meccset úgy nyertem, hogy az ellenfél gyanútlan kiterült a 4. körében (én az első 4 köröm passzoltam), aztán kapott egy Őrült oldal álmát, meg a forgószelet :).

 3. Arról volt szó bannolva lesz gondolom ez nem változik bár tény le lehetne írni újfent:P

 4. meg akkor már a farkas tesóját is
  sőt ha itt tartunk, akkor az elhúzódó meccsek és a gyűjtő kezelhetetlensége miatt imba még:
  lukratív praglonc
  erwdő
  visszaugrós motyogó
  vagy opció, hogy egyik se lesz tiltva, csak egy globál nerf lesz meghirdetve:
  a gyűjtő minden szempontból semminek számít, kivéve a múltidézőnél (azt felesleges gyengíteni)

 5. A lidércre én csak egy max. 3-as korlátot raknék, mint a varka kölyök esetében.
  Az Ervdő tényleg borzasztó idegesítő lap, de 1-2-nél több nem lesz összesen egy asztalnál, meg nem is húzzák fel mindig, meg nem is zavar minden decket, szóval az maradhat.

  Lukratív praglonc, Megelőző ütés kaphatna korlátot, mint ahogy az eredeti verziók is rendelkeznek vele.

 6. A VP-ért semmizés biztosan nem jó megoldás, ilyet bevezetni nem tervezünk. A lukratív, motyogó, de még az ervdő imba mivoltát sem éreztük át eddig (4-5 kibontott displayben 0, azaz 0 darab a ritkákat tekintve), de az eddig kipróbált maximalizálások (bíbor a. és megelőző ütés pl.) úgy gondoljuk, érvényben lesznek.

  Biztosra mondom tehát, hogy lesznek tiltott és korlátozott lapok is, melyeket most csütörtökön, a következő podcast (mondtuk, hogy rendszeres lesz! 😀 ) felvételekor fogunk megbeszélni, és vélhetően már a héten kikerülnek a draftra vonatkozó pontos, és 99%-ig véglegesnek tekinthető információk!

  Addig még egy kis türelmet kérünk, és bár konkrét elképzeléseink vannak a tiltandó és korlátozandó kártyákról, hiszen sokat játszottunk az utóbbi időben Juniorból, jöhetnek az ötletek, szerintetek mi az, ami problémás lap lehet.

  És ha már itt tartunk arról is írhattok, milyen témát kellene érinteni a podcastban szerintetek!!! Vannak már témáink, de ha tudtok olyat mondani, ami nagyobb érdeklődésre tarthat számot, ám legyen! Ilyen esetekben mindig örülünk, ha nem nekünk van igazuk 🙂

 7. Esetleges téma amiről érdemes lehet beszélni:
  – Galetkik,testRÉSek,torzszülöttek kivezetése a nagykiegből(de egyéb egyszerűsítésnek szánt kezdeményezések megemlítése is ide vághat pl a KF ikon wtf kérdés)
  – Hkkonline esetleges vizionált jövőjéről is ejthetnétek pár szót(a forumon sok embert érdekel a téma).Ha már a behó tőle megszokottan semmilyen infót nem ad ki róla mi lesz vele vagy mi nem ti elmondhatnátok a véleményeteket a játék ezen formájáról és az esetleges jövőjéről.

 8. Balázs, nem tudom elolvasni, amit írtál. Mi ez a szó? Sajnos nem találkoztunk még vele, bár hasonlít egy szóra, amiből temérdeket szoktunk nyújtani. Tehát ha ez a “po-zi-tiv” olyan, mint negatív, akkor ígérjük az lesz bőven, ahogy megszokhattátok tőlünk, örök elégedetlenektől 😉

  Irónia off :

  Igyekszünk mindig pozitívak lenni, még akkor is, ha ez érdekeket sért. Alapfelfogásunk szerint, a közösség, vagyis a “greater good” érdekében igenis odamondunk.

  Ha pl gif-et csinálunk valakiből, aki egy vereséget úgy képes csak feldolgozni, hogy beóvja ellenfelét (aki keres az talál alapon), azt igenis pozitívnak szánjuk, hiszen nem jó, ha egy verseny erről szól. És erre szeretnénk emlékeztetni másokat is, a jó közösségi szellem ugyanis a HKK egyik legfőbb mozgatója jelenleg.

  Ha egy podcast témában gyengének titulálunk egy kieget, akkor hidd el, nem saját véleményt tolmácsolunk csupán. Közülünk többen is, sokat mozognak a játékosok és a laponkénti biznisz világában, pontosan ismerik a lapok értékét, a valós véleményeket. Azt, hogy a Világégés gyenge kieg, nem önös érdekből mondjuk. Ez az átfogó vélemény, és mindenki csak remélni tudja, (és nagyon-nagyon szorít is érte) hogy a következő kieg magasan üti majd a VÉ szintjét.

  Azt, hogy ezzel a véleménnyel a tesztelőknek, a készítőknek vagy éppen a kiadónak nem férkőzünk a szívébe, bevállaljuk. Az eredmény ugyanis reményeink szerint minket igazol majd. Egy kis önvizsgálat kell csak ezen emberek részéről (nem kell bevallani, elég ha szép csendben megtörténik), majd egy olyan kiegészítő, ami után a játékosok (vagyis a többség) elégedetten csettintenek, és megtöltik a versenyasztalokat, elárasztják a fórumokat ötletekkel, véleményekkel stb stb.

  Szóval a téma mindig pozitív, a kérdés csupán az, hogy képesek-e az emberek nem érintettként értelmezni azt, hanem kívülállóként, felülről ránézni.

  Mert ha valaki objektíven olvas, hallgat minket, az pontosan tudja, hogy amit teszünk, az igencsak pozitív a HKK-ra nézve :D. A blog minden elemében a HKK (nem a Beholder kft., hanem maga a játék, és az őt életben tartó több száz ember) érdekeit nézi, nem egy-két ember lelki világával foglalkozik.

 9. Balázs@ Egyetértek Juhász Ferivel.
  A HKKOnline-al kapcsolatban mondjuk a Beholder részéről várnánk valami pozitívat.
  Annyit írogattak már a játékosok a forumon (amelyik topicot Miklós nyitotta hogy beszélgessünk az Onlinehkk jövőjéről) hogy nem lehet azt mondani hogy érdektelenek lennének .És egy-két szokásos háborgótól eltekintve csupa pozitív dolgot írtunk.Akkor legyetek szivesek válaszolni (pozitívat 🙂 )

 10. Tamas: ott volt a smiley
  Amugy erdeksertesrol szo sincs, meg ertem en, csak neha jolesne kicsit tobb elismeres a gyakorlatilag ingyen vegzett nem keves munkaert…

  Termeszetesen megfontoljuk, amiket mondtatok.
  Viszont szerintem ti is erzitek, hogy a jatek rovid- es hosszutavu erdekei sokszor nem egyeznek. ‘Jo’ kiegeszitot – abbol a szempontbol, hogy csuda eros, univerzalis lapok vannak benne – igen konnyu lenne csinalni, csak akkor johetne a (jogos) kritika, hogy mennyire nem hasznalhatoak a regebbi lapok, hogy gyorsul a jatek, stb. Eleg bonyolult rendszer ez, es aki mar volt kozuletek tesztelo, az tudja, hogy maximalis odafigyeles mellett (a rendelkezesre allo ido- es penzkeretben) is igen nehez megmondani, melyik lap/koncepcio mennyire lesz eros vagy akar broken. Amugy meg mind emberek vagyunk, szoval a max. odafigyeles is csorbul neha 🙂 😦

 11. @Balage: persze, ezt mi is megértjük, a céljaink nyilván egyeznek, csak nem mindig sikerül megfelelő formában ezt közzétenni.

  És ne offoljátok tele pls (ott a Podcast bejegyzés). Thx 🙂

 12. Ja meg johetne a (szinten jogos) kritika, hogy ‘habi a hagyi’, mert mindenki az uj kieg legnagyobb spoilereit hasznalja ill. 3-4 eselyes pakli van csak, ahogy az IV utan volt szo rola… szoval a torekves, hogy minel tobb paklit probaljunk versenyszintre hozni, nem valtozik, csak probaljuk ‘jobban’ csinalni – a kritikatok alapjan is.

  Meg annyit, hogy a ‘nevtelen’ es esetleg altalatok szemelyesen nem ismert jatekosok jobb velemennyel vannak a VE-rol szerencsere, mint ti, mert a kieg. fogyasa egyaltalan nem sokkal rosszabb, mint az IV-e. (itt persze tomerdek mas faktor is lehet, de a lapok ertekeben ill. a szubjektiv velemenyekben is)

 13. OFF
  Kedves tbiro0721,

  “Ha pl gif-et csinálunk valakiből, aki egy vereséget úgy képes csak feldolgozni, hogy beóvja ellenfelét (aki keres az talál alapon), azt igenis pozitívnak szánjuk, hiszen nem jó, ha egy verseny erről szól. És erre szeretnénk emlékeztetni másokat is, a jó közösségi szellem ugyanis a HKK egyik legfőbb mozgatója jelenleg.”

  A 3. gif rovatot és a hozzászólásait még szó nélkül hagytam (a gif maga valóban vicces, de a megfogalmazás félrevezető) de ez már kicsit sok és
  nem örülök neki, hogy nagy nyilvánosság előtt személyeskedtek.

  Tehát akkor a tények: a játék legelején határozottan és többször szóltam a delikvensnek, hogy szerintem vékony a paklija, számolja át (ő ezt nem tette meg), fekete hordával játszott és nem vereség hanem X lett volna az eredmény, mert teljesen bukott állásra pont el tudott sütni egy most vagy sohát. Ezek után elkértem a pakliját és átszámoltam: kiderült, hogy 39 lapos.
  Lehet, hogy nektek profiknak ez valamiféle megbocsáthatatlan bűn a HKK közösségi szelleme ellen, de én úgy érzem teljes mértékben korrekt voltam és a szabályok szerint jártam el. (Ha a játék elején külön nem hívom fel rá a figyelmét, hagytam volna annyiban, ezt neki is megmondtam.) Az pedig, hogy újrakezdő játékos vagy sem, nem látom hogyan módosítaná a dolgot bármilyen irányba is a fentiek tükrében.

  Üdv: Szabolcs
  /OFF

 14. @Szabi: Tomi csak megemlítette a moveodat, szerintem (és még nem kevés játékos szerint) is undorító dolog volt amit csináltál. Amúgy az, hogy egy fekete horda kevesebb lapos ráadásul az ő hátránya. Na mindegy, igazad volt amúgy, tartsuk be a szabályokat. Legközelebb én is számoltatok, plusz dekk-check. Fóliákra is figyeljünk oda, mert ha az egyiken gyűrődés van akkor az jelölt. 🙂

 15. Podcast: ha olyasmirol beszelgettek, amiben nem ertetek egyet, az meg erdekesebb lesz (eddig ugy lattam, leginkabb egyetertettetek mindenben, csak hangsuly kulonbsegek voltak)

  Komoly sertesek egymas fejehez vagasa lenne a legjobb 🙂

 16. Na ezt a mentalitast soha nem fogom megerteni… ha az ellenfel dekkje 39lapos es megver, meg lesz ovva, ha Panyik Zolirol, ha a galetki gyerekrol van szo. A szabalyok nem veletlen vannak, es ez most nem az a szitu, amikor 44 lap a dekk mert elozo meccsen bebuvoltek az egyik lenyemet es az ellenfelnel maradt. Vagy akkor legkozelebb jatszhatok 39lapos dekkel?

 17. Egy kb. 2 oldalas posztot töröltem ki épp, mert úgysem lenne értelme. Bonyi, számtalanszor beszéltünk már erről … Máshogy állunk a játékhoz, és úgy gondolom az élethez is.

  Aki csalni akar, az fog is. Aki viszont nem akar, azt meg a véletlen hibáiért nem büntetem be. Ha kikapok miatta, így jártam. A saját érdekek érvényesítése nem itt kezdődik, semmit nem jelent, ha ilyen helyzetben “kiállsz az igazadért”.

  Ezt “a szabályok nem véletlenül vannak” dumát meg felejtsük már el. Komolyan mondom idegesít már nagyon. Biztos mindenki úgy játszik, hogy előbb manát ír fel kör elején, méregjelzőket forgat, aktivizál, és csak aztán húz … természetesen mindenki előbb ik-t von le lapkijátszásnál, és csak utána teszi a lapot az asztalra … Természetesen, hiszen ha valaki nem így csinálja, az csak és kizárólag szándékos lehet, és a szabályok precíz értelmezése szerint csalásnak minősül. Más opció nincs.

  Kiskirályok a saját szemétdombjukon akik ilyennel emberkednek …

 18. Egy apró gondolat a storyhoz:
  Nyilván nem az a cél, hogy mindenki játszhasson 45-nél kisebb paklikkal, ha nem derül rá fény. Amikor a végzetúr idején újra kezdtem a játékot, akkor a második versenyemen volt egy nagyon hasonló szituációm. Hálócsapdás sufnitunning kontrollal játszottam Bonyi vízió deckje ellen. Akkor még senkit nem ismertem senkit a közösségből. Végül egy időlejárós döntetlen lett a vége. Miután gyorsan bediktáltam az eredményt Bonyi megkérdezte, hogy megszámolhatja-e a sideomat. Mondtam persze. Kiderült, hogy rosszul sideoltam, 24 lap maradt csak a kiegészítő paklimban. Mivel csak semmizéseket raktam be, így nyilván valóan matematikailag befolyásolta a végeredményt ez a figyelmetlenségem. (aki ismer tudja, hogy soha nem csalok egy ilyen játékban, egyszerűen nem ér annyit a +1booster/+2000HUF)
  Bonyi végül megóvta Krissznél a dolgot. A döntés végül az lett, hogy mivel amatőr vagyok, ezért megúszom egy figyelmeztetéssel.
  Mi lett a hozománya a dolognak? Azóta minden egyes alkalommal akkurátusan átszámolom a side és a deck lapszámát meccsek előtt (ebben a megvilágításban egy óvás lehet építő jellegű is akár). Bonyival a kis malőr után szerintem jó kapcsolatunk van, így közösségi romboló ereje se volt a dolognak.
  +1 Bonyi e miatt az x miatt csúszott le egy jó helyezésről ( :D:D)
  Egy szó, mint száz, szerintem sok féle képpen lehet megóvni egy meccset. A végkifejlett szempontjából a döntő bírón van a legnagyobb felelősség.

 19. Már nem is elmékeztem, hogy az ellened volt 🙂 Azt a bírói ítéletet egyáltalán nem tudtam mire vélni, hiszen ha együtt versenyeznek amatőrök és profik, akkor ugyanolyan szabályok kéne hogy vonatkozzanak rájuk.

 20. Bocsi az offert, de ez a 39-es lapos deck tema eleg vicces, ugyanis ha lattam az elejen, hogy vekony a paklija, akkor nem a meccs vegen szamoltatom le, hanem az elejen… roviden ez a velemenyem… hiaba szoltam stb, ilyenkor hatarozottan kerem, hogy adja oda szamolasra, vagy birot kerek erre, ha mar belementel, hogy oke… onnan eleg cinkes, es lathatod ez a vegkimenetele ( mellesleg ehhez hasonlot lattam kulfoldi versenyen, es ott el se kezdtek a meccset ha ez a gyanu allt fent… )

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s