Mi lesz veled, Méonech fürkész?

A friss tapasztalatok tükrében vajon megérett a visszaengedésre az egykori spoiler?

A Méonech fürkész tündökléséről és – végül tiltólistára kerülésben megnyilvánuló – bukásáról korábban már meséltünk nektek, így a HKK egyik legkisebb, karrierjét tekintve mégis legnagyobb szkritterének történetét nem mesélnénk el még egyszer – aki szeretné, a fenti link mögött elolvashatja azt. Most sokkal inkább arról szeretnénk beszélni, hogy vajon eljött-e az ideje a jó öreg cirip visszaengedésének a versenyasztalokra?

meonech_furkeszMint az ismeretes, a HKK Blog versenyein február óta engedélyezett három tiltott lap, a Bundás yeti, az Idegösszeomlás és a Méonech fürkész használata, szerettük volna megtudni ugyanis, hogy ezek az egykoron valóban broken lapok milyen játékerőt képviselhetnek a mai környezetben. Előbbi kettő mellett egyértelműen elhaladt már a kor: az Idegösszeomlás egyetlen kivételtől eltekintve nem bukkant fel semelyik versenyünkön sem (pláne nem az egykoron brutál erős A fájdalom szépségés kombó pakliban), és a Bundás yeti is csupán egy-két esetben bújt meg valamelyik pakliban.

A három lap közül egyértelműen a Méonech fürkész az, melyet gyakrabban is bevetettek a hónapok folyamán – a legutóbbi, hagyományos-közeli versenyünkön a 37 indulóból 8 használta. A megjelenést követően rákerült korlátot (horgony) természetesen figyelembe vettük, ezzel együtt pedig számunkra nem tűnt a játékkörnyezetből kilógó lapnak a fürkész – sőt, személyében kellemes ellenlapot kapott napjaink egyik legnagyobb spoilere, a Techiánaflux, ami úgy gondolom, sose baj, hiszen a játékegyensúlyt szolgálja.

A lapok jövőjével kapcsolatos döntést természetesen nem mi fogjuk meghozni, hanem a Beholder, de örömmel vennénk, ha a kommentek között kifejtenétek véleményeteket a témát illetően. Szerintetek az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján megérett a visszaengedésre a fürkész? Várjuk hozzászólásaitokat!

Csető Zsolt

37 thoughts on “Mi lesz veled, Méonech fürkész?

 1. Még horgony/hátrány nélkül sem lenne vészes a lap. Ma már túl sok VP-t jelent a visszavétele és az újbóli kijátszása. Ennél a Szánalmas teki jóval többet tud, amit én szintén nem tiltanék.
  Ha csak horgonnyal fogják visszaengedni, hamar el fog tűnni a süllyesztőben.

 2. Mindenképp a visszaengedés mellett vagyok.Párosra épp techi ellen keresgéltünk opti lapokat lényes vonalon ofc és egyedül a okü gömböt találtuk(meg a fürit ugye csak ő nem volt a behon engedélyezve).Nagyon jó lenne ha a lényes vonalaknak lenne +1 ellenlapjuk ami nem is lóg ki annyira a sorból.

 3. Zsolt: melyik versenyrol van szo? Es tudod azt is, hogy az elso 5-bol hanyan hasznaltak?

  koszi!

  Amugy van meg 1 gond: nem nagyon szeretjuk az erratat (lap megvaltoztatasa), ha van mas megoldas. (Ha jol sejtem, akkor a lapon nincs rajta a hatrany, csak a lapkeresoben.) Szoval jobb lenne vagy eredeti formajaban visszaengedni vagy kitiltva hagyni, amig arra is meg nem erik a kornyezet. Szerintem.

 4. Kozben rajottem, hogy valoszinu a juniusi versenyre gondolsz, mondjuk nalam az nem hagyi-kozeli, ahonnan a Nil herceg dalnoka, az Előnyös üzlet, az Életadó, a Trinigan manakonzervátora, a Szánalmas teknős, a Molgan, a Ködmangó, a Raia követője, a Rox, a csontok ura és az ultraritkák ki vannak tiltva.
  Ugy latom, az elso 5-bol 2-en hasznaltak, az nem olyan veszes. De ez a korlatozott verzio nyilvan.

 5. @Balage: Nem értelek titeket. Ha ennyire nem szeretnétek,hogy a füri így jöjjön vissza,akkor miért nem adjátok ki a megfelelő változtatásokkal újra Méonech fürkész(új) néven? Akkor többet nem lenne gond a régivel.

 6. Úgy emlékszem van olyan kiadása, amelyiken rajta van a “horgony” hátrányként és persze az anélküli.

  A visszavétel költségével együtt is 2 manért dobatok egy lapot. Nyilván nem rossz, de azért nem broken. Kissé hasonló lenne mint a Buti.

  Amúgy sztem is, ha visszaengdejük, akkor úgy legyen visszaengedve, ahogy a lapon van, bár meg kell hagyni, a horgonyos verzió se vészes.

  Miért engedjék vissza? A rengeteg AM ellen egy viszonylag jó védekező lap lenne.

  Sztem már úgyis kiderült, támogatom a horgony nélküli visszaengedését, ha persze horgonyosan jön úgy is örülni fogok.

 7. @Zorallka: miert ne lenne ‘gond’? Akkor a regi ugyanugy tiltva lenne, nem? Ha meg csinalunk 1 uj ilyesmi lapot (ez amugy nem rossz otlet), akkor azt mar hivhatnak maskepp is, es akkor nincs kavar? (jo, a kep miatt lehetne ugyanaz, de hogy nez mar az ki, olyan ‘felujitas’, ami gyengebb, mint az eredeti?)

 8. Vannak lapok,amik sosem fognak lekerülni a tiltólistáról. Ilyen lenne a régi fürkész. Az új viszont az igényeket kielégítené,nem kellene többet a régin rágódni és majdnem ugyanaz lenne,mintha a régit használnánk. Szerintem nem “néz ki” ez olyan rosszul.

 9. Am miért is kell rá a horgony?3ért 2 lapot dobatni úgy hogy közben le lehet counterelni meg lőni nem olyan para akkor sem ha én választom ki a lapot.3vp-ből más deck megnyeri a játékot

 10. Horgony nélkül sosem engedném vissza, emléxem én még azokra az időkre, én nem kérek belőle!

  Én a korábban már többször felmerült változatot tartom helyénvalónak: legyen újra kiadva egy zénben horgonnyal! A legegyszerűbb, legtisztább megoldás.

 11. Viktor: es akkor a horgony nelkuli verzio tiltva maradna? Az ugy tiszta?
  Amugy Villamhaboruba is eleg jo lehet 🙂

 12. Miután megjelent, csak a zénes lenne versenyen használható, a régiek maradnak tiltottak!

  Villámháborúba alap cirip 🙂

 13. Lehet akkor egyedül vagyok ezzel,de sosem szartam magam össze tőle.Amikor anno kijött akkor se tudtam csak ritkán betuszkolni a kontrollomba a srácot(persze sideba alap volt),most meg már horgony ide vagy oda,de az a pár mana sokkal jobb helyen is elférhet…Mint ahogy azt írtam:a lerakás-visszavétel-lerakás-ból egy sor deck megnyeri a játékot.Erős papír lenne horgony nélkül,de azért sztem bárki fel tudna sorolni egy halom lapot ami fényévekkel erősebb.

 14. A hetedik kiadásos fürkészen szerepel, hogy semmilyen módon nem kerülhet vissza az asztalról a kezedbe.

 15. @Balage:

  “mondjuk nalam az nem hagyi-kozeli, ahonnan a Nil herceg dalnoka, az Előnyös üzlet, az Életadó, a Trinigan manakonzervátora, a Szánalmas teknős, a Molgan, a Ködmangó, a Raia követője, a Rox, a csontok ura és az ultraritkák ki vannak tiltva.”

  Miért, ezek közül szerinted hány pakliba férne be a fürkész? Én maximum a dalba tudnám elképzelni, de ott is necces helyet szorítani neki.

 16. A szimpla horgony sokkal gyengébb hátrány, mint az, hogy “semmilyen módon nem kerülhet vissza az asztalról a kezedbe”. Az előző ugyanis képesség, ami passzívan is működik (de elveszíthető pl. egy dermesztésjelzővel), míg az utóbbi egyértelmű hátrány.

  Ha így szerepel a 7. kiadású változaton, akkor egy horgonyos verzió már a harmadik különböző verzió lenne. Egyébként én a horgony nélküli, szimpla változat visszaengedését javaslom azzal, hogy ezzel együtt újra ki kellene adni a lapot valamilyen formában, pl. nagykieg nemgyakorikén, vagy zénes ritkaként.

 17. h4xOr-el értek egyet. 3 vp-ből ma már nyerni lehet, nem 2 lapot dobatni. Mellesleg semmi védelme sincs, lehet drágítani, counterelni és leszedni is. Ha kerül rá egy horgony akkor szerintem felesleges kiadni újra mert a kutya se fogja használni, szerintem, mert úgy annyira nem erős.

 18. Vannak olyan környezetek (börtön-bilincs), ahol 1-2 lap eldobatása eldönti a meccset. Gondolkodjatok már! Elhúzódó meccseket is megnyerhet önmagában, és persze nem is egy egy manás kis fosra akarod ellőni az értékes lapcountereidet…Nem fogják használni? Baromság! Én garántálom, hogy játszok vele ilyen “gyenge” verziójában is!

  A szánalmas teknős is egy undorító lap (remélem meg lesz már végre nerfelve egyszer valahára), nincs szükség egy felülről kompatibilis lapra. Felülről? Igen, mert univerzálisabb és varázslatként is aláz.

 19. Egy.két primitív esetet is leírok szemléltetésnek. Fairlight követő + fürkész, máris nem olyan “drága”. Másik: nyomok egy tavacska régit, aztán eldobatok tőled 3 lapot. A maradékra hagyok countert. Hogy fogod érezni magad? Kijön majd a játéktudás?

 20. Akkor megint ami már sokszor volt terítéken…kirakok egy dalnokot és…?kijön az előnyös üzelet kombó és….? kirak a rox 2 lapot az első körében és…? Amúgy tényleg eléggé primitív példák mert fairlight követő hagyin nem kifejezetten tombol és nem emiatt keményedne meg.Ha meg a tavacskám létrejön megint vissza lehet oda kanyarodni hogy 7 manából inkább nyerek.
  Megfogni/lelőni és meg van oldva.
  Villámháborúba tényle nagyon ütne,de nem gondolom azt,hogy a fenti példáknál nagyobbat

 21. Azt ne felejtse el senki, hogy a játék gyorsulàsàval és a lapok olcsóbbodàsàval a fürkész egyre csak erősödni fog, szerintem jelenleg ez az egyetlen érv az ellen hogy akár a korlátozott verzióját is visszaengedjek a játékba. Lehet érdemes lenne mondjuk a jövő januári behos hagyin kipróbálni hogy mit is tud a fürkész. (Persze kizárólag a korlátozással, anélkül túl erős. Ja és jól beharangozni az engedeset, vagy akár a nagykiegbe kiadni egy token helyett).

 22. Sztem már a kövi nemzeti előtti behós hagyin ki kell próbálni mit fut(én is rátenném azt a horgonyt) és utána ha nem volt túl imba(nem lesz) akkor onnantól szabad pálya(sztem).

 23. @Zsolt: sokban én sem, de azért hozzáadnám a kontrollt (ha már Edrába és Csatamezőbe befért az első 5ben), a Villámháborút, meg ki tudja még, UR-ekkel mennyivel alakul másképp a környezet (pl. több Edra?)

 24. Egyszer-kétszer csak rendeznek a blogosok is hagyit (vagy Krisztián beengedi Dungeonösön), aztán meglátjuk… a másik kettőt meg merném kockáztatni viszzaengedni.

 25. Azert kisse viccesnek érzem ezt a horgony dolgot rá, 3 manáért dobatni 2-t, amibe 3 helyen bele lehet szólni… Ugyan már. Ha a Szánalmas teki megvan a horgonya nélkül, akkor nem értem erre minek kellene, ráadásul 1 vpkért. Konkrétan a játék elején semmivel nem jobb mint egy Buti. Ami nagyon jó ebben a lapban, az nem a dobatás, hanem a leszedés, úgy hogy nem viszi ki a kezemből az AM. Ezt pedig ugye egyszer lehet csak használni, emlékeim szerint a szkritter szabály nem működik a gyűjtőből.

  Véleményem szerint a következő blogoson, ami hagyományos lenne engedni kellene a lap eredeti szövege szerinti működést. Ha dominálna akkor azt mondanám, hogy legyen a horgonyos elképzelés. De nem érzem annyi durvának. Itt meg vki írta, hogy milyen erős lenne Börtönbe vagy Bilincsbe. Örülnék neki ha erősebbek lennének ezek a koncepciók, különösen az utóbbi nem nagyon ért el régóta érdemleges eredményt és azért a Börtön se vmi kemény.

  Apropó, miért ne lehetne pl a szkritter szabályt eltörölni? Nincs ikonosítva, és nem is jut eszembe hasonló sem. Plusz zavaró szabály. Úgy meg is oldódna a probléma, és a szkritterek azért szerencsére egy döglött faj, amelyet nem szertnék a feltámasztottak között látni.

 26. nincs miről beszélni, ha már Balázs tiltakozik, akkor Miklós mit szólna a témához? hiába lenne akár a horgonyos, akár a horgonytalan egy kiegyensúlyozott lap a mai metába: “mi még emlékszünk rá”. majd a 2015-ös kiegben lesz kiadva gyakoriként, horgonnyal, hogy még véletlen se legyen jó. addigra meg már ingyen nyerni lesz a divat 😀 (jó, ezt is mondjuk 10 éve)

 27. Nem tiltakozom, csak ovatos vagyok. Azert az latszik, hogy a velemenyed nem egyezik minden jatekoseval (pl. Viktroll velemenyere is adnek 1 kis kreditet 🙂 ).
  Nekem ez az ossze-vissza keveres nem tetszik. Ha ugy latjuk (latjatok – viszonylag EGYONTETUEN), hogy visszaengedheto az _eredeti_ verzio is, es a proba-versenyek is ezt igazoljak, akkor visszamegy, addig meg jatszunk a masik 6000 HKK lappal :).

 28. Balázs, minden tisztelettel, de ha jól látom, Össz-vissz 1 ember tiltakozik a visszaengedés ellen itt a kommentekben. 🙂

  Esetleg ha ki lenne írva egy szavazás a hkk.hu-n?

 29. Visszaengedesnel tulbiztositasra jatszunk (0,0001% esely legyen, hogy valaha is barmilyen problema lesz meg azzal a lappal), igy a szavazasnak sincs sok ertelme.

 30. @pontaco33
  Meg kb az összes korlátozáson és tiltáson is el lehetne gondolkozni.

 31. Érdekes hogy vannak olyan erős lapok amiket nem korlátoznak ,és vannak olyanok amiket korlátoznak és nem tünik erősnek….
  Mai szemmel már nevetséges a Lélekgyüjtő korlátozása..
  Az Arochos vagy a Dalnok vagy a Molluszk meg nem volt korlátozva.
  Ez a Fürkész (meg yeti ,idegösszeomlás)vissza engedés jó kezdeményezés

 32. A Fürkész évekkel megelőzte a korát. Mai szemmel egy erős, ritka besorolású lény, aminek vannak opcionális képességei (visszavétel, varázslatként kijátszás). Amikor megszületett, nem nagyon volt ellene védelem, mivel csak néhány 0-ás counter létezett. Ma nem ez a helyzet.
  Hozzáteszem, ha nem létezne a fürkész, és most jelenne meg a tesztlistán ilyen paraméterekkel, ahogyan van, 12-ből min. 9 okét kapna, és meg is jelenne, valszeg. Én nem horgonyt tennék rá, ha már mindenképp korlátozni kell, hanem olyan korlátot, hogy egy körben legfeljebb háromszor játszhatsz ki Méonech fürkészt (mint ahogyan a szkritter jótevőn is áll).

 33. @JJ
  Van igazán különbség, ha még egy negyedik lapot is kidobat az ellenféltől, ha már előtte hármat kidobatott? Ha olyan sok lap van a kezében, akkor már igazán mindegy, hogy mik vannak ott, a legjobbakat úgyis ki fogja dobatni az első három dobatásnál, a minőségi lapelőnyt meg fogja termelni addig. És ha sok lapból sem volt rá megoldása az ellenfélnek, akkor pedig megérdemelte, hogy kiszedjék a kezét.

  Ja és mellesleg (Fairlight követő vagy Reznagol nélkül) 5 manába kerül háromszor kijátszani úgy, hogy az asztalról még ne vegyem vissza. Ez ha egy általános varázslat, vagy ha egy sima 1/1-es lény formájában érkezne, akkor fel sem kerülne a tesztlistára, olyan gyenge lenne. Ennél még a Kapzsiság büntetése is többet tud ebből a szempontból, nem is kell elmenni a Szánalmas teki szintű lapokig.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.