Olcsópakli – Thargodan deck Chara-din követőjével

Olvasói kérésre megnéztük, mit lehet kihozni a thargodanokból gyakori és nem gyakori lapokra építve.

chara_din_kovetojeRég nem jelentkeztünk már Olcsópakli rovatunkkal, ám miután nemrégiben kaptunk egy olvasói kérést a thargodanok és a Chara-din követője kapcsán, úgy gondoltuk, megpróbáljuk egybegyúrni ezt a kettőt, és megnézzük, mit lehet kihozni belőlük minimális ráfordítással. A pakliépítés során kizárólag gyakori és nem gyakori lapokat használtunk.

Első körben szokás szerint felmerül a kérdés: mit tegyünk a pakli mellé? A Chara-din követője ugyebár adott, ám ha jobban megnézzük a thargodanos lapokat, láthatjuk, hogy bizony a szörnykomponens sem jön éppen rosszul, ezért egy Lépéselőnyt is a deck mellé csaptunk, ami egy kis extra tempót is szolgáltat számunkra. Természetesen lehet játszani a pakli A torzak hercegével is, ám mi most maradunk inkább ennél az egyedi párosításnál.

Lássuk, hogy az elmúlt évek thargodan-felhozatalából melyek azok, amik szóba jöhetnek jelen esetben.

3 Dúvad
3 Mhorg
3 Thargodan szolga
3 Fekélyes thargodan
3 A sötétség gyermeke
2 Dezabukodonor
2 Mágiamorfáló

duvadDúvad és Mhorg a legújabb példányok, akik egyben remek kezdőlapok is lesznek ebben a pakliban. Dúvad villámgyorsan meghízhat, ráadásul a drágításokat is kineveti, Mhorg pedig maga mellé hívja egy másik cimboráját, így egy lapért hármat kapunk valójában a követőnek köszönhetően. A Mhorghoz hasonló lapot csinál a Thargodan szolga, akit szintén első körben az asztalon szeretnénk tudni – már csak azért is, mert később beválthatjuk egy lapra is, ami igen hasznos kis kártyává teszi őt.

Lássuk az erősebb példányokat. A Fekélyes thargodan és A sötétség gyermeke (különösen utóbbi) már igen jól tudják hasznosítani az elfekvőben lévő szörnykomponenseinket, az izmoknak hála pedig remekül biztosítják, hogy paklink nehezen merülhessen ki. De izommal fog érkezni általában Dezabukodonor is, aki a Fekélyeshez hasonlóan akkor a legjobb, ha már kiraktunk korábban egy Thargodant az asztalra. A Mágiamorfáló a Fekélyeshez hasonlóan egy zanszilánkért jövő példány, így ő is tudja hasznosítani az esetleges csontokat, emellett pedig bevéd minket a gonosz varázslatoktól. Ő ráadásul jöhet akár Chara-din fattyként is, hiszen a folyamatosan termelődő szörnyecskéinket bizonyára nyugodtabb szívvel fogjuk beáldozgatni neki, mint izmos thargodanjainkat.

Ha már thargodanok: a pakli legerősebb lapját természetesen eszünk ágában sem lesz kihagyni. Ez nem más, mint:

3 Baghar korbácsa

korbacsNapjaink egyik legbrutálisabb KF-es tárgya pillanatok alatt képes kivégezni az ellenfelet: akkor is odasuhinthatunk vele egy jókorát, ha az ellenfél teli őrposzttal próbál védekezni ellenünk. Dúvaddal különösen jó, hiszen thargodanunk olyankor is hízik, ha a korbáccsal okoz sebzést, így ők ketten igencsak jó kombinációt alkotnak. A csontért ne aggódjunk, hiszen thargodanok ingyen foghatják, ráadásul a büntetés tovább növeli a lap amúgy sem elhanyagolható erejét.

Egy kis extra csont sosem árt majd lila gonosztevőink számára, így nem érdemes kihagyni a játék egyik leguniverzálisabb gyak-nemgyak lapját:

3 Goblin kutató

Bizony, a jó öreg Goblin kutatóról van szó, aki önmagában is derék dolgokra képes – nem nagyon van olyan szituáció, amikor rosszul jön, hiszen vagy sebezni, vagy gyógyítani mindig jó. Ha pedig éppen nagy szükség lenne a szörnykomponensre, akkor ilyen módon is segíthet bennünket.

Megéri bevetni néhány egyéb tárgyat is, hiszen jól illeszkednek paklink és a Lépéselőny mellé is:

3 Okulüpaj robbanó gömbje
3 Sugárzó ősanyag

okulupaj_robbano_gombjeAz Okulüpaj robbanó gömbje bármit leszedhet kezdeti csontunkból, ráadásul rögtön vissza is ad kettőt, így jó eséllyel minden szempontból pluszosan fogunk kijönni használatából. Áramlása is igen erős – nem rossz eltávolítani az asztalról például egy Techiánafluxot. A Sugárzó ősanyag jöhet varázspontból, áldozásból vagy építésért is, és általában dobatni fogunk vele, de ne feledjük, hogy őt, illetve az Okulüpaj gömböt is el tudjuk kincsezni, ha éppen csontra van szükség. Esetenként összedolgozhat egyébként a Fekélyes thargodannal és a Mágiamorfálóval is, ez olykor fontos lehet.

Annak érdekében, hogy kulcslapjaink még jobban működjenek, érdemes használni az alábbi finomságokat is:

3 Orgling bányász
3 Talpig vasban

talpig_vasbanAz Orgling bányász alapesetben aktivizálgathatja passzívan kapott Chara-din fattyainkat, vagy éppen feltartóztathatja az ellenfelet (ha sejtjük, hogy az ellenfél veszélyes asztalról, akkor érdemes inkább az ő körére tartogatni), de még jobb, ha a Baghar korbácsát fogdosó lényünket tudjuk aktivizálgatni vele – könnyedén sebezhetünk kétszámjegyűt ezzel a kombóval. És hogy még könnyebben kijöhessen ez az egész, azt a Talpig vasban fogja segíteni, melynek fő képessége nem a tárgyakat szorongató lények bevédése lesz (néha persze így is megéri kirakni), hanem bivalyerős áramlása, ami kis túlzással bármit előkeres a paklinkból.

Ha valaki jobban rá szeretne menni a Baghar korbácsával történő kombózgatásra, az használhat Mestermágust is, ám én most úgy gondoltam, hogy az Orgling bányász mind a Chara-din követőjéhez, mind pedig a 3 lapos kezdéshez jobban illeszkedik, több esetben lehet hasznos, mint a sárga kalandozó.

Ha már van egy szuper keresésünk, érdemes berakni egy-egy darabot néhány KF-es tárgyból, hogy szükség esetén előránthassuk őket:

1 Ryuku harci szekér
1 Fókuszpenge
1 Gyilkos pöröly

A Ryuku harci szekér és a Fókuszpenge remek leszedések, melyek lényeinket is erősítik, de megteszi ezt a Gyilkos pöröly is, mely a varázslatok egyik kellemes ellenszere lehet a Mágiamorfáló mellett.

Végezetül lássunk néhány kiegészítőlapot, melyek nem képezik szerves részét a koncepciónak, sokkal inkább stabilitást adnak paklinknak:

2 Arc
2 Xenomorf harcos
1 Vízióhalál

Az Arc egy sokoldalú (ezerarcú?) lap, melynél ugyan nem mi döntünk arról, hogy mit fog csinálni, az esetek többségében jól fogunk kijönni a kockadobásból – a leszedés, a laphúzás, a dobatás és a manabukatás is igen hasznos képességek. A Xenomorf harcos egy igazi meccsfordító lap: ha az ellenfél erőfölénybe kerülne lényeivel, ezzel a jókora döggel szépen rendet tehetünk az asztalán, de akár az olcsó bűbájok vagy tárgyak eltakarítására is használhatjuk. A Vízióhalál célja kettős: egyrészt permanens fix fattytermelés, másrészt hosszú távon kellemesen ledolgozhatjuk vele kezdeti laphátrányunkat, egy elhúzódó meccset pedig akár önmagában megnyerhet, ha az ellenfél nem tudja kisemmizni.

A pakli

szabálylap: Lépéselőny
követő: Chara-din követője

lepeselony3 Dúvad
3 Mhorg
3 Thargodan szolga
3 Fekélyes thargodan
3 A sötétség gyermeke
2 Dezabukodonor
2 Mágiamorfáló
3 Baghar korbácsa
3 Goblin kutató
3 Okulüpaj robbanó gömbje
3 Sugárzó ősanyag
3 Orgling bányász
3 Talpig vasban
1 Ryuku harci szekér
1 Fókuszpenge
1 Gyilkos pöröly
2 Arc
2 Xenomorf harcos
1 Vízióhalál

45 lap

A pakli használata meglehetősen egyszerű: cél a gyors győzelem, ahol a fattyakkal és a thargodanokkal történő hordázással és az erős tárgyainkkal minél előbb megpróbáljuk nullára ütni az ellenfelet. Fontos azonban, hogy ne támadjunk minden áron: a három lapos kezdés következtében a lehető legkevesebb felületet kell adnunk a sérülékenységre, így thargodanjainknál például – amelyik képes erre – mindenképpen törekedjünk arra, hogy izommal érkezzenek, hogy ha az ellenfél esetleg megoldja őket, ne kerüljünk túlságosan nagy hátrányba.

Remélem, hogy ezzel a szokatlan kis összeállítással kedvet hoztam a kezdőbb játékosok számára a thargodanokhoz. Aki pedig már komolyabb lapkészlettel rendelkezik, az nyugodtan tegyen egy próbát a már említett követőjükkel, valamint a drágább nagyágyúkkal, mint Ouitmlen, Tridarkun, Őrült Montrix vagy Orkhan Thai, hiszen egy határozottan élvezetes pakliról van szó. Jó játékot!

Csető Zsolt

Reklámok

11 thoughts on “Olcsópakli – Thargodan deck Chara-din követőjével

 1. Nagyon tetszik ez a kis pakli, egész jónak is tűnik, na és persze olcsó.

  Annyit azért hozzátennék, de ez sztem csak elírás a részedről:
  “hosszú távon kellemesen ledolgozhatjuk vele kezdeti lapelőnyünket”

  gondolom itt laphátrányra gondoltál, vagy ellenfél lapelőnyére kellene módosítani.

 2. Ha ez a paklileírás annak készült, akire gondolok (és nem csal az emlékezetem), akkor nyugodtan rakhat Őrült Montrixot a Vízióhalál helyére. 😉
  Tetszetős, őszinte pakli.

 3. @Balázs: Utálom, amikor egymás mellé kommenteltek. 😀

  @Beni: Szívesen, hajrá! 🙂

 4. Jóféle pakli, oda tud csapni keményen! 🙂
  A térkaput én még ebből a verzióból sem hagynám ki. Még a kisebb szörnyeket is megéri vele kikersegetni hosszú távon. Például Arc helyére jó lenne, hiszen Arc nem fog tudni adni manát az első néhány körben, és a VP elvevős képessége nem valami nagy szám.
  Valamint néhány zanszilánk lappal is fel lehet higítani a paklit, főleg ha teszünk még bele morfokat, amik szintén zanszilánkért jönnek. Az a jó ebben az etnikumban, hogy többféleképpen is össze lehet rakni. Nekem például a Chd követő eszembe sem jutott.

  @Beni
  Én eddig csak anti-mágiával láttam összerakva a paklit, de lehet működne egy kontrollosabb vonal is, próbáld ki!

 5. Tetszetős pakli, egyszerre lehet mókás és hatékony. Egyedül az Arcot nem érzem, túl random, inkább a fentebb említett áldozati fatty.

  A Térkaput inkább nem erőltetném, egyik konkrét thargodanra se épít a deck, hanem magára az altípusra, hogy ingyen menjen rá a korbács :). Nagyot nem nyerhetsz vele és lassítja a tempót, ha nem jött aktívan.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s