Vendégcikk – Készüljünk a Zénes frissen bontottra!

Szabó András elemzése a Zénes frissen bontott lapjairól és kombóiról.

Közeleg június 28., a következő Beholderes verseny, melyen a Zén kiegészítőkből játszhatunk frissen bontott versenyt. Javítanom kell: játszhattok! Sajnos szervezői tevékenységem miatt ezen a hétvégén nem tudok elmenni a versenyre, amit sajnálok, mert egyébként ez az egyik kedvenc formátumon. Ne, de ez most lényegtelen. Bár sokan nem szeretik a viszonylag drága nevezési díj és a szerencsefaktor miatt, de szerintem nagyon érdekes formátum, és nekem személy szerint olyan kemény, fordulatos meccsek fűződnek hozzá, amikre szerintem sokáig fogok még emlékezni, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Kezdő játékosoknak külön ajánlom a formátumot. Ugyanis nagyon olcsón tudtok hozzájutni sok használható laphoz, az utóbbi idők tematikus Zénjei miatt pedig ez néhány koncepció-alapot is jelent. Ha pedig az ember figyel, biztos belefut 3-4 olyan profi játékosba, aki 2.000-2.500 Ft-ért árulja a teljes bontását, meg kell ragadni az alkalmat. 🙂

zenek

Hogy magáról a versenyről is essen néhány szó: speciális formátum, még a frissen bontotton belül is. Egyrészt mert minden lapból garantáltan egy lesz csak nekünk (hacsak nincs nyomdahiba), így nem hivatkozhatunk arra, hogy ha egy lapunkat leszedik, van még belőle kettő. Ezen felül minden lapnál pontosan ugyanannyi, 40 százalék esélyünk van, hogy kibontjuk, és van ugyanennyi, hogy az ellenfélnél is találunk hasonlót. Ez így egy A sokszínűség jutalma formátum hangulatát idézi, viszont kiszámíthatóbb. Azáltal, hogy 1-1 kiegészítőből fixen 4 lapja van egy játékosnak, lehet akár következtetni is, ha egy játékos alaposan átnézi a lapokat, és az ellenfél side-ját, akkor a második-harmadik meccsre már ki tud következtetni számos információt az ellenfél paklijára vonatkozóan (pl. ha látott nála két Urgod kamrájás lapot az első meccsen, látott kettőt a side-jában, akkor biztos lehet benne, hogy a maradék hat lappal nem fog találkozni, így azt is tudja, hogy a formátum legerősebb semmizésétől, Riannanditól tartania kell-e). Viszont pakliösszerakás szempontjából is érdekes kihívás elé állít minket a formátum: nagyon sok hasonló erősségű lap van a kiegészítőkben, és viszonylag kevés, ami kifejezetten gyenge, vagy irreálisan durva. Ez pedig komoly dilemma elé állíthatja a játékosokat. Elcsépelt közhely, de egy jó versenyeredmény (és ezzel párhuzamosan akár egy Nemzeti kvalifikáció) múlhat a pakli kiegyensúlyozásán. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a formátumon nincsen szerepe a szerencsének, kifejezetten nagy a szerencse szerepe, több mint egy átlagos versenyen. Viszont rengeteg múlik azon is, hogy a rendelkezésre álló készletünkből ki tudjuk-e hozni a maximumot. Amikor még amatőr játékosként küzdötten ezen a formátumon, több alkalommal is láttam olyat, hogy az ellenfelem nem használt lapjai között nagyon nagy erejű lapok voltak, amiken meglepődtem, és mondtam is magamban, hogyha ezek ott lennének a deckben, lehet, hogy nem nyertem volna. Néha nehéz észrevenni, hogy egy lap mennyire erős valójában, néha meg hajlamosak vagyunk egyes lapok erejét túlbecsülni.

top_zenbontott

Emiatt gondoltam úgy, hogy írok egy kissé tartalmasabb cikket az idei paklifelhozatalról. Néhány mondatban kielemzem valamennyi kiegészítőt és néhány lapját külön-külön. Elsősorban olyan lapokkal fogok foglalkozni, amelyek úgy érzem, hogy valamilyen formában rendkívüliek, és elgondolkodtató a használatuk, illetőleg feltűnően túlbecsült- vagy alábecsült lapokra fogok kitérni. Ezen túlmenően az adott kiegészítő valamennyi lapját értékelni fogom egy háromszintes skálán az alábbiak szerint:

 • Erős lapok: Univerzális, kockázat nélkül használható lapok, nagy valószínűséggel bekerülnének a paklimba. Ha sok olyan lapunk van ebből a kategóriából, ami kimarad akkor már nagyon örülünk, mert remek bontásunk van.

 • Elgondolkodtató: Nem elvetendő a használata, de azért nem biztos, hogy érdemes. Ezek általában olyan lapok, amik egy bizonyos funkciót (ölés, leszedés) el tudnak látni, de azért van a kiegészítőkben náluk lényegesen jobb, ezért leginkább azon múlik a használatuk, hogy a nálánál erősebb, hasonló funkciójú lapokat kibontottuk-e. Ugyanide kerülnek azok a lapok, amelyek főként más lapokkal kombózva jók, így azon múlik a használatuk, hogy a kombós társaikból mennyit húzunk ki.

 • Blank: Erőtlen a formátumon, gyakorlatilag esélytelen, hogy használjam. Ide kerülnek a tiltott lapok is.

Az értékelés természetesen szubjektív, biztos lesz olyan, aki egyes elemekben nem fog velem egyetérteni. A tanácsok alapvetően kezdő játékosoknak szólnak, profi játékosok nyilván kevesebb hasznos tippet szereznek belőle, de azért remélem, ők is élvezettel fogják olvasni az elmélkedésemet. Nézzük hát rögtön, miből élünk!

Timera visszatér

timera_varazsitalaRögtön köszönthetünk egy olyan Zént, amely követőt tartalmaz. Ezeket mindig érdemes jó alaposan megvizsgálni, hiszen a játék elején dönteni kell, hogy mit használunk és ezen nem változtathatunk, miközben más lapoknál akár verseny közben is finomhangolhatjuk a deckünket. Timera, a szerencse asszonya elgondolkodtató követő, de én személy szerint nem javaslom. A baj az, hogy bár ebben a kiegészítőben sok hasznos Timerás lap van, a többiben már csak elvétve bukkan fel egy-kettő Igazából ha mondjuk egy Timera varázsitala és még 4-5 Timerás lap kibontásra kerül, akkor el lehet gondolkodni rajta, hogy a követő mennyire pörgeti meg a deckünket, de összességében ennek nagyon minimális az esélye. Ami a többi lapot illeti, tapasztalatom szerint sokan hajlamosak alábecsülni a Timera frissítőjét, ami szerintem nagyon erős lap, főleg a lénygyógyító képessége miatt. Manapság ez a képessége hagyományos versenyeken már szinte sose kerül elő, nem a lény-lény harcok döntenek el egy versenyt. Ezen a formátumon viszont szinte bizonyosan sok olyan alkalom lesz, amikor egy lény leüt egy másikat, vagy két lény egyet, esetleg egymást. Ilyenkor pedig egyért cantripként menthetjük meg a lényünket és termelhetünk vele egy tiszta lapelőnyt (nem beszélve a meglepetés erejéről, hogy az elpusztítandó lény ott marad). És itt már a kockadobás sem számít sokat, lényeknél a 4 ÉP gyógyítás általában bőven elég. Szóval szerintem ez egy kifejezetten erős lap. Ezen kívül ebben a kiegészítőben van az egyik legerősebb tömegirtás is a Samantha személyében (kár, hogy Arochos jelzőket nem old meg). Ezeket nagyon meg kell becsülni. Megint más kérdés, hogy Samantha esetében picit óvatosnak kell lenni a nekronköltsége miatt. Ezen a formátumon nem szívesen költök sok nekront, egyrészt az elhúzódó meccsek miatt, másrészt mert több olyan kereső lap is van a Zénekben, ami csak 3-4 lapot tud keresni (pl. ködkeresés, Bomtar). Ezeket nagyon szeretem használni, mert stabilitást adnak a decknek, ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy egy nekronnal esetleg az összes ilyen lapunk elmegy. Persze az is lehet, hogy épp a leggyengébb, adott helyzetben fölösleges lapokat dobjuk el, de a kockázat és a kis pakliméret terén én azért azt tudnám javasolni: óvatosan a nekonnal! Megint más dolog, hogy Samantha még így is spoiler.

 • Erős lapok: Íjászat, Kreatív újjászületés, Samantha, Szerencsecsapda, Szerencsés fürkészés, Timera frissítője
 • Elgondolkodtató: Térsűrítés, Timera, a szerencse asszonya, Timera varázsitala
 • Blank: Méregharcos

Emlékek

minosegi_csereAhhoz képest, hogy milyen régi kiegészítő, komoly spoilerek vannak benne, akár ezen a formátumon is. Előbb már említettem, hogy az egylapos formátum miatt a keresések szerepe felértékelődik: rögtön itt van egy a Minőségi csere formájában, ami elég olcsó. Persze azonnal felmerül a kérdés: megéri-e 2 lapért egyet keresni? Ez sokak számára aggályt jelenthet, de ne felejtsük el, hogy a gyűjtőbe kell neki dobni, akár a kézből, akár a pakliból. Mivel jónéhány vízió és feltámadó lény van a kiegészítőkben, van 1-2 hatékonyan a gyűjtőből játszó lap is, ezen kívül a dalok egy része is jól működik a gyűjtőből (amikből legalább 3-at garantáltan kibontunk), szerintem simán meg lehet kockáztatni a használatát, de azért nézzük meg egyszer, hogy hány gyűjtőben működő lapunk van a Minőségi cseréhez. Ha 4 vagy 5 van, már biztos nem kerülünk vele laphátrányba. Ha már a gyűjtőnél tartunk és megjelent az első vízió lap a Víziósólyom személyében, rögtön felhívnám a figyelmet arra, hogy nagyon kevés a semmizés a paklikban, így minden vízió lap értéke felértékelődik, hiszen nagyon nehéz őket megoldani. És rögtön itt egy csapdalap is a Káoszszellem személyében. Jó lapnak tűnik, sok fiatal játékostól hallottam, hogy mekkora táp a 2-ért 5/5, de valójában tipikus esete annak, hogy ha szerencsénk van, kapunk a közepesnél minimálisan jobb lényt (azért egy Tigroszlán sem sokkal gyengébb, de mennyivel stabilabb, ráadásul ő sem a legnagyobb spoiler), különben meg teljesen gyenge.

 • Erős lapok: A furfang temploma, Connor Wartause, Minőségi csere, Nemes númak, Víziósólyom
 • Elgondolkodtató: A gyógyítás fájdalma (szigorúan Arochosba), Elmefacsarás, Isthar, a káoszpápa
 • Blank: Halálgömb, Káoszszellem

Krabber lázadás

cseles_krabberTipikus esete azoknak a tematikus Zéneknek, amiknél az etnikum nem váltja meg a világot. A lények kissé elavultak, így nagyjából azért fogunk imádkozni, hogy a krabber lázadásban ne sok krabber legyen, mert azok egyből mehetnek a nem használt szekcióba. Egyetlen kivétel ez alól a Cseles krabber. Bár lassúnak és gyámoltalannak tűnik, a sorbatevős képessége nagyon gyilkos. Megelőzhetjük vele, hogy a játék elején behúzzuk a drága lapjainkat, később meg az olcsó, adott esetben kevésbé jó lapokat tehetjük lejjebb a paklinkba. Ez ezen a formátumon – ahol sokszor jutunk el a húzogatós játékig – nagyon fontos lehet. Ráadásul még húzunk is mellé. Ezen túlmenően itt is van egy követő az Arochos személyében, ami talán a legelgondolkodtatóbb mind közül. Alapjáraton szerintem nem éri meg a -1 lap és a 19 ÉP az 5 lényért és az átmeneti sebezhetetlenségért. Viszont ne feledjük: legalább 3 olyan lapot fogunk bontani, de valószínű négyet, aminek kijátszási feltétele, hogy egy lény játékban legyen (igen, a dalok). Azért ezeknél a lényeknél nagyon jók az Arochos jelzők, ráadásul egy Nyers erőnek, Goblin füstkergetőnek vagy A férgek védelmezőjének is nagyon tudnak örülni. Mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, ha valaki kihúzza.

 • Erős lapok: A tér-idő ura, Árnytündér lidérc, Cseles krabber, Goblin takarító, Szélkötés, Xenó kismester
 • Elgondolkodtató: Arochos
 • Blank: Fürge krabber, Lassú krabber, Mélyberántó krabber

Bomtar sírja

bomtar_varazskonyveEz is egy jó és univerzális kiegészítő, meg kell hagyni. Korábban már tettem említést a speciális keresésekről, és most Bomtar személyében górcső alá is vehetjük az egyiket. Elgondolkodtató mindig, hogy használjunk-e ilyet, főleg, mert ezek a keresések azért egyértelműen gyengébbek, mint az univerzális keresések (pl. Ősi legendák, Agyfürkészés), ráadásul van bennük egy kis kockázat, hogy mi van ha minden keresendő lapot már behúztuk? Ennek ellenére mégis nagyon hasznosak tudnak ezek lenni. Hiszen ha csak 3-4 különböző funkciójú, erős lap van a kereshető lapokból, akkor máris van egy olyan lapunk, amit ha behúzunk, akkor kihozza nekünk az optimális lapot. Márpedig erős Rhatt lap bőven van, elég csak megnézni az itteni két olcsó, univerzális lapot, a Bomtar rendjét és vétóját, amik mindig hasznosak lesznek. A vétónál külön kiemelem hiánypótló jellegét, nagyon kevés kézből működő counter van ezen a formátumon (igaz, van néhány, ami asztalról működik, de a kettő azért nem ugyanaz, ezzel meglephető az ellenfél, az asztalon lévőre viszont számít, így jó lapokkal és okos taktikával ki tudja trükközni őket)! De nem csak ez a kiegészítő van, akár Samantha is kereshető vele, illetőleg a Felhők szárnyán kiegészítőben is akad 1-2 erős Rhatt lap (ráadásul köd képességgel, így akár a keresésük után rögtön lehet velük mást keresni). A kiegben megjelent az első kifejezetten anti-mágiás lap is. Érdekes lehet ez a vonal, de szerintem nem erős. Sajnos kevés igazán jó anti-mágiás lap van a Zénekben, így csak akkor gondolkodnék el a használatukon, ha mindegyiket behúztam és emellett jó varázslatom gyakorlatilag nincs. De ha ez történik, az már régen rossz.

 • Erős lapok: A férgek védelmezője, Bomtar, Bomtar rendje, Bomtar vétója, Bomtar varázskönyve, Sírásó
 • Elgondolkodtató: A csata megfordítása, Idomított trikornis
 • Blank: Kontinuumfabrikátor, Tokozó rakshallion

Átokmocsár

rabszolgasagÚjabb elgondolkodtató követő jött elő az Átkozott követő személyében. A kérdés adott: van-e annyi erős követő, hogy érdemes legyen használni? Véleményem szerint nincs. A Tokozó rakshallion és a Nikolausz beszüntetése érne ennyit, hogyha nem bontanám ki őket, azonban ezek a lapok tiltottak (teszem hozzá, nagyon helyesen, a Tokozó különösen játékgyilkos lap), így a többi követőről nem érzem úgy, hogy annyira fontos lenne a tiltásuk, hogy az megérne -1 lapot az összes meccsen. Főleg, mert ezek a paklik – ellentétben a hagyományos környezettel – nem, vagy csak részben építenek a követőkre, így igazából a megszüntetésük után is ott vagyunk, hogy két darab 4-4 lapos pakli áll egymással szemben, komoly előnybe nem kerültünk ezáltal. Szóval én a magam részéről – bár csábítónak tűnik – nem ajánlom. Vannak helyette más finomságok a kiegészítőben: a Rabszolgaság az egyik legnagyobb spoilere a formátumnak, ha van counterünk, ki kell lőni rá, különben hosszú távon nagy előnyt jelenthet az ellenfélnek. A Skorpiócsípés kapcsán pedig szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a lap le van faq-zva, nem bűbáj lényre, hanem bűbáj lapra, ez jelentősen megnöveli az erejét.

 • Erős lapok: Az enyészet porladó lovasa, Bikacsök, Kagg, a mocsár ura, Korgó Szikra, Rabszolgaság, Skorpiócsípés
 • Elgondolkodtató: A fény citadellája
 • Blank: Átkozott követő, Kumulatív szimmetria, Szinati szerzetes

Enkala mauzóleuma

transzformalasAzt hiszem elérkeztünk az egyik leggyengébb Zénhez, ami a versenyen van. A két etnikum közül, ami itt megtalálható, a gólemek éppen csak elérik a használhatóság alsó kategóriáját, a goblinok picit jobbak, de ők sem a legnagyobb spoilerek. Azonban oda kell arra figyelni, hogy a lapok önmagukban sem rosszak mindig. A Gormug nem tűnik nagyon nagy spoilernek, de azért kijátszásakor egy 1 IK-s lapot le fog lőni. Azért láttunk már Korgó Szikrát, Furfang templomot, vagy Skorpiócsípést, ami nagyon idegesítő tud lenni, így akár ezek miatt is érdemes lehet rajta elgondolkodni. Jó eséllyel mondjuk így sem fog bekerülni, mert lesznek nála jobb leszedéseink, de ha kevés van belőlük, betölthet egy hiánypótló szerepet. Amiről még ezen kiegészítő kapcsán szólni kell, az a side. Itt az összes nem használt lapunk a kiegészítőben van és lehet cserélgetni, akár fordulók között is. Ennek ezen a formátumon inkább az a funkciója, hogy hangoljuk a decket, ha látjuk, hogy nincs meg az egyensúly a pakliban. Ez a kiegészítő azonban tartalmaz egy potenciális side lapot a Porcelángólem személyében. Ha belegondolunk egy Archos ellen, kijön, leütteti magát, és az összes Arochos jelzőtől búcsút veszünk, onnantól pedig szerencsés esetben 1 ÉP-t kell megoldani, ami nem tűnik olyan drámai feladatnak. Ez a lehetőség legyen a fejünkben! A Béklyó meg egy lehetőség lehet a vízió lapok ideiglenes kiiktatására, ha nincs semmizésünk. Ezen kívül ez a deck is tartalmaz egy követőt, de az annyira gyenge, hogy már sajnálom azt a 30 másodpercet, amit elpazaroltam azzal, hogy ezt a mondatot megírtam.

 • Erős lapok: Béklyó, Goblin katapultőr, Patkány Rénó, Transzformálás
 • Elgondolkodtató: Aranygólem, Goblin füstkergető, Gormug, Porcelángólem
 • Blank: Enkala szolgája, Mérgező rakshallion

Őselemi káosz

zulitHasznos kiegészítő, sok jó lappal. Néhány direkt sebző lap van benne, ami kifejezetten erősnek tűnik, ugyanis ezek a lapok alkalmasak arra, hogy megfordítsák a meccset, akár akkor is, hogyha az ellenfél lények terén már fölénk nőtt. Megint más téma, hogy a direkt sebzések közül az egyik erejét kockadobás határozza meg, ami elég bizonytalan. Van a kiegészítőben egy másik, hagyományos környezetben kifejezetten erős és idegesítő lap, ami ott a kontrollok rémálma, itt azonban nem lesz túl erős. A Káoszteknőcről beszélünk, aminek hiába van erős képessége, mivel minket legalább annyira fog érinteni, mint az ellenfelünket, az egész lény egy szerencsejáték lesz. Ezért nem javaslom a használatát. Mindent összevetve igazán érdekes lapot, ez a kiegészítő nem tartogat, amelyről érdemes lenne hosszabban értekezni. A Jégszívre azért figyeljünk, nagyon jó tömegirtás és Arochost is rendesen elteszi.

 • Erős lapok: A főnix tüze, Agyzúzott yeti, Jégszív, Martian repertoárja, Tűzkakas, Zu’lit
 • Elgondolkodtató: Instabil gerjesztés, Szerencsesárkány
 • Blank: Káoszteknőc, Túltöltődés

Korok hajnala

niolMeg kell vallani, ez sem a legerősebb kiegészítő, ami itt van. Több olyan lap is van közte, ami egyébként akár jó is lehet bizonyos paklikban, vagy akár önálló paklit is lehet építeni rá, itt azonban a lapok speciális jellege miatt több is kiesik. Ez fokozottan igaz a Toborzóra, amely szintén a haszontalan követők sorát bővíti. Alig néhány tokentermelő lap van a kiegészítőkben, ami nagyon csekély ahhoz, hogy Toborzóra építsünk. Úgyhogy igazából reménykedjünk, hogy azt a néhány jó lapot bontjuk ki, ami a kiegészítőben van, főleg azért, mert azok viszont fokozottan erősek, hiszen a Víziótorony univerzális vízió lap és nagyon erős leszedés, a Bufa segítsége az egyik legjobb erőforrás, a Niol pedig folyamatos lapelőnyt ad és termeli az ütőlényeket. Ebben a Zénben két olyan koncepciónak is megjelenik egy-egy lapja (mintegy előfutárként), amelynek lesz a versenyen tematikus Zénje, a ködös lapokkal a Niol, a csontsereg vezére, a KF-lapokkal pedig a Moa homokfutó képes jól együttműködni. Ezen vonulatok erejéről majd a megfelelő tematikus Zénnél értekezem.

 • Erős lapok: Bufa segítsége, Niol, a csontsereg vezére, Víziótorony
 • Elgondolkodtató: Malekish, Moa homokfutó, Nyers erő, Tigroszlán
 • Blank: A megváltás ideje, Aurafaló, Toborzó

Urgod kamrája

riannandiNagyon hasznos kiegészítő, meg kell hagyni, végre egy olyan követővel, amin tényleg el lehet gondolkodni. Mivel az egyetlen nyerési lehetőség a Zénekben az, hogy az ellenfél ÉP-jét lecsökkentjük, ezért a Pontaco alternatív képessége nem használható, a +13 ÉP viszont nagyon csábító. Ugyanakkor ennek az ára egy lap. Ha sok erős megszüntetendő követő lenne, akkor biztos használnám, hiszen sokkal univerzálisabban oldja meg ezt a problémát, mint az Átkozott követő. Mivel azonban nagyjából két használható követő van ezen kívül, és mindkettő hordaparancsnok, ez az opció ki van zárva. Így marad a kérdés: megér-e az egy lap 13 ÉP-t? Alapjáraton kicsit szkeptikus vagyok, ugyanis tapasztalataim alapján sok meccs dől el ott, hogy melyik játékos tud erőforrás-fölénybe kerülni a másikkal szemben, és a győzelmet csak a tényleges erőforrás-fölény után szerzik meg a játékosok. Ugyanakkor ez sem általános szabály. Főleg azt kell mérlegelni szerintem, hogy mennyire gyors és agresszív a paklink és mennyi tömegirtás, masszív erőforrás, illetőleg meccsfordító lap van benne. Amennyiben nincs igazán manatermelésünk, így fennáll a lehetősége annak, hogy az ellen korán legyorsul minket, ha viszont van sok húzólapunk és tömegirtásunk, akkor mindenképpen bevállalnám, főleg azért, mert nem zárható ki, hogy az 5 forduló alatt 1-2 Korlátozásba is belefutunk, ami ellen gyakorlatilag ajándék ÉP-t ad a követő. Nagy dilemma a használata, ez tény. De van egy univerzális lap is a kiegben. A Riannandi kihúzása mindenképpen nagyon nagy örömhír kell, hogy legyen. Eddig is többször érkeztem arról, hogy mennyi gyűjtős lap van és milyen kevés a semmizés. A semmiző lapok közül Riannandi egyértelműen a legnagyobb táp, ráadásul a dermesztésjelzőjével a verseny két nagy mumusát, a Deegót és a Rabszolgaságot is remekül tudja kezelni! Úgyhogy ki ne hagyjuk, használjuk bátran. A Piromancer meg akár egy meglepetéslap is lehet a versenyen. Igazából nem tartottam túl nagy tápnak, hiszen nem lő nagyot, csak játékosba, azt is mindkettőbe, Erdős Viktor azonban hatalmas parát tett rám vele az elmúlt versenyen, ami a végső győzelem szempontjából is fontos volt. Egy gyorsabb deck kivégzőlapjaként is el tudom képzelni. Ha pedig viszonylag sok direkt sebző lapunk van (figyelem: ebben a kiegben is van rögtön 4), akkor a Mantikórra is figyeljünk oda, akár a legerősebb ütőlénnyé is kinőheti magát.

 • Erős lapok: A kos csapása, Hártyás lemúr, Mantikór, Riannandi, Urgod haragja, Veszedelmes kincs
 • Elgondolkodtató: Piromancer, Pontaco, Pondi, az ősmágus, Most vagy soha
 • Blank:

Felhők szárnyán

osi_legendakEbben a kiegészítőben jelenik meg először egy igazán érdekes képesség, a köd. A Bomtar kapcsán megemlítettem, hogy a speciális keresések is nagyon hasznosak ezen a formátumon, stabilitást adhatnak a deckünknek. A ködkeresésről is ezt gondolom, azonban nagyon kell vele vigyázni! Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy ha egyszer már ködöztünk egy játékban, akkor másféle keresést nem lehet használni. Azért elég kellemetlen szituációba kerülhetünk, ha ködözünk, és a következő körben behúzunk egy Ősi legendákat, amely így teljesen haszontalan lappá válik. Ennek ellenére nem szabad mellőzni ezt a képességet, de csak akkor érdemes használni, ha nyerünk vele, ha életet ment, vagy ha jelentős fölénybe kerülhetünk általa. Persze ha nem nagyon van keresés a deckünkben, akkor használjuk bátran a ködkereső képességet. Mindemellett nagyon figyeljünk oda arra is, hogy az ellenfelünk használt-e ködkeresést, és jelöljük is valamivel, így ő sem tudja azt megcsinálni, hogy ködözés után keres (egy elhúzódó meccsen lehet abból vita, hogy ködözött-e már a játékos, a jelölés a legtisztább út, főleg, mert ezt a vitát egy bíró sem tudja eldönteni). Hogy picit a lapokról is beszéljünk, a Ködamazon az egyik legdilemmásabb lapja a kiegészítőnek. Alapvetően gyenge lény, de ha összejön a képessége, akkor visszaadja az árát és kapunk egy jó KF-lényt is. Első ránézésre nehéznek tűnik a teljesítése, de azért az Átkozott penge mellett a Moa homokfutó és egy tematikus Zén jónéhány lapja ott van. Ráadásul a lapra rakható lapok kategóriáját nem csak a KF-tárgyak merítik ki, hanem a lapra tehető bűbájok (Rabszolgaság, Skorpiócsípés), vagy akár a testrészek is, így azért lesz lehetőségünk bőven. A Ködre nagyon figyeljünk oda, 0 vp-s leszedés egyáltalán nincs rajta kívül a kiegészítőben. A formátumon a Szivárványsörényű pegazus is sokat fog erősödni, hiszen mivel 9 különböző színnel játszik mindkét játékos (színtelennel együtt 10-zel), jó eséllyel fogunk tudni jópár izmot és életet rátenni, utóbbi akár a halhatatlan lényekkel is erős lehet. Ezenkívül a Főnix dala fölött se törjünk pálcát azonnal, mondván, ez egy etnikum-lap, a 2 VP-s keresése azért sokszor lehet nagyon hasznos és egyszer-egyszer akár a képessége is elsülhet (mondjuk épp a pegazusoknál, ha úgy bontunk). Az univerzális kereséseket meg semmiképp ne hagyjuk ki a paklinkból, ezen a kevés lapos formátumon óriási előny, ha bármit kikereshetünk.

 • Erős lapok: A főnix dala, Átkozott penge, Izmos pegazus, Köd, Láthatatlan segítők, Ősi legendák, Szivárványsörényű pegazus
 • Elgondolkodtató: Ködamazon, Ködpalota, Nemesröptű Frynn
 • Blank:

Halhatatlan lények

eletadoElvileg ez egy tematikus Zén, egy bizonyos koncepcióhoz ad lapot, gyakorlatban mégis brutális. Ugyanis az összes lapnak van élete, azaz a saját képességét 1-2 alkalommal tudja használni. És ha megnézzük a lapok idézési költségét, a használható képességét, arra a következtetésre jutunk, hogy ha csak a saját jelzőit vesszük le egy lapról, akkor már bőven megéri őket használni (már csak azért is, mert az összes KF-es és életes lény, ami a dalok és a KF-tárgyak miatt sem mindegy). Ez alól talán az egyetlen kivétel a Megtestesült sötétség. Mivel annak a képessége igazából csak az ölésben segít, lehetséges, hogy kihagynám, mert ennél szerintem vannak jobb ölések a kiegészítőkben. Úgy gondolom egyébként, hogy az ölőlapok kibalanszolása nagyon fontos eleme a pakli összerakásának. Talán megfigyeltétek, hogy azokat a lapokat, amik igazából csak ölni tudnak, az elgondolkodtató kategóriába tettem (kivéve azokat, akiket tényleg a legjobbnak tartok). Viszont nem szabad mechanikusan követni a listámat, mert ha nincs elég ölés a pakliban, akkor megadjuk a lehetőséget az ellenfélnek, hogy vesztes helyzetből felálljon. Ha viszont túl sok az ölésünk, és ezáltal 40-45 lapos paklival állunk versenybe, akkor annak áll fenn a reális veszélye, hogy a játék korai szakaszában sok ölést húzunk, és az olyan lapokat, amikből funkcióját tekintve kevesebb van a paklinkban (erőforrás, olcsó leszedés, counter) meg nem húzzuk be és emiatt vesztünk el meccset. Emiatt az ölőlényeket ki kell egyensúlyozni, és akár nüansznyi különbségek dönthetnek kettő között. Úgyhogy a verseny előtt ezt nagyon jól gondoljátok át és akár verseny alatt is alakítsatok, ha úgy érzitek, hogy nincs meg az egyensúly. A kiegészítő többi lapja nagyon erős, a Deego az asztalok korlátlan ura, az egyik legerősebb lapja a versenynek, az Előnyös üzlet is jó, az univerzális keresésekről már eleget írtam. Az Agyfürkészés kapcsán viszont megjegyezném, hogy bár jelentősnek tűnik a hátránya, utolsó cselekvésként kijátszva igen jó tud lenni, sőt, hátrányát néha előnnyé is tudjuk váltani. A már említett Erdős Viktor elleni meccsen ráraktam egy elmúlás jelzőt a piromancerére, majd hagyta, hogy folytassam a körömet és egy Agyfürkészéssel véget vetettem a körömnek, mielőtt beáldozhatta volna, így megmenekültem. (A dolog szépséghibája, hogy mindössze egy körig, aztán megölt. 😦 )

 • Erős lap: A tébolyodott, Agyfürkészés, Az egyensúly megteremtője, Deego, Életadó, Az élet és halál ura, Előnyös üzlet, Harfori szent, Lélekszolga
 • Elgondolkodtató: A megtestesült sötétség
 • Blank:

Alanori dalverseny

a_ver_dalaMegjött ő, kit régóta vártunk. 🙂 Sokat elemeztem már ezt a kiegészítőt, igazából nagyon kiszámítható: 2 VP-s általános varázslatok, amelyek külön-külön nagyon erősek, viszont kijátszási feltételük, hogy legyen egy lényünk. Kétszer játszhatóak ki, azonban ennek már van egy esetenként komoly kijátszási feltétele van. Arochosba biztos használnám az összeset, egyébként azt mérlegelném, hogy mennyire erős a képessége, és mennyire nehéz teljesíteni a kijátszási feltételét. Ebben az adott lapot a formátum tükrében érdemes vizsgálni. A pénz dala feltételét például az általa használt deck nagyon könnyen teljesíti, itt viszont lehet nem lesz épp áldozható nem lény lapunk hozzá. Más daloknál (pl. A vér dala), jóval könnyebb a feltételt teljesíteni. Mondjuk annyira jók a lapok képességei, hogy szerintem így is be fog férni az összes, hacsak nem lesz extrémen kevés lényünk a pakliban, de ezt erősen kétlem.

 • Erős lapok: A bátorság dala, A csábítás dala, A halál dala, A vér dala, Az erő dala, Az erdő dala, Az őrület dala
 • Elgondolkodtató: A bölcsesség dala, A pénz dala (Nagy valószínűséggel ők is be fognak férni, de mivel csak erőforrás képességük van és viszonylag borsos a második kijátszásnak a feltétele, ezen kívül egy Korlátozás pakliban/az ellen kevésbé tudjuk őket kihasználni, ezért ide tettem őket.)
 • Blank: Nil herceg dalnoka

Fenyőünnep

csillagszoroA KF-tárgyakra kb. ugyanazt tudom elmondani, mint a dalokra. Van egy kis rizikó a használatukban, hiszen kell egy lény hozzá. Méghozzá nem is akármilyen, hanem KF-es lény. A Halhatatlan lények között biztosan lesz 1-2, de más kiegészítőkben is adódnak (pl. itt is van rögtön 3). Mindazonáltal van egy kis rizikó a dologban, hiszen ha pont rosszkor húzzuk be, akkor használhatatlan lapok lesznek. Ezzel együtt szerintem mégis megéri őket használni. A Csillagszóró a halhatatlan lényeinket tápolhatja, valamint dermesztésjelzőket is oszt, ami a két korábban említett spoiler (Deego, Rabszolgaság) ellen kiváló. Ha meg nagyon nem tudjuk kirakni őket, lehet érdemes elkincsezni, és más tárgyakat vagy zanszilánkokat kirakni belőle. Ezen kívül számos speciális keresés van a pakliban, ezek közül a Karácsonyi meglepetésés a Trinigan karácsonya viszonylag sok lapot tud a pakliból előhozni, ráadásul alternatív képességük is van, a Vörösköpenyes mágus viszont már neccesebb, ugyanis csak ebből a kiegészítőből tud keresni, igaz, némi erőforrást ad mellé.

 • Erős lapok: Csillagszóró, Fenyődísz, Fenyőőr manó, Karácsony, Karácsonyi meglepetés, Trinigan karácsonya
 • Elgondolkodtató: Ajándékcsomag, Csodatevő Fenyő Zoárd, Vörösköpenyes mágus
 • Blank: Nikolausz

Az Ősök csarnoka

tarogatoA galetkik kiegészítője, ami elsőre nem tűnik túl jónak, hiszen elég speciális etnikum, és más galetkis lap (Deegon kívül) nincs a Zénekben. Ezzel együtt sem érzem úgy, hogy feltétlen el kéne vetni a kiegészítőt. A Mágus ujja nagyon csábítónak tűnik, főleg mert összesen két olyan lap van a maradék 14 kiegészítőben, amelyik kézből tud counterelni, és a 3 közül összesen ez az egy képes arra, hogy anti-mágiás lapot is megfogjon. Csakhogy ehhez kell egy galetki (figyelem: nem feltétlenül saját), és reálisan 3 van, aminek a használatán el lehet gondolkodni. Ez így kevésnek tűnik, de azért ha az a 3 galetki megvan, akkor el lehet rajta gondolkodni, főleg, ha sok ködös lapunk van, hiszen ne felejtsük el, ha épp blank, el lehet ködözni, vagy akár kereshető is a megfelelő pillanatban köddel. Szintén érdekes lap a Kamdemu: nagyon kevés a galetki, de ha belegondolok abba, hogy egyért keresünk Deegot, rögtön más a leányzó fekvése. Ráadásul (ha a csillagok állása összeáll) még semmizhetünk is vele, ami szintén nagyon nem mindegy. A Spóra sem elvethető, sok VP-t és zanszilánkot termelhet nekünk, ha meg húzunk mellé egy galetkit, még jobb a dolog (és azért A férgek védelmezőjével is jó elfantáziálni velük). Nem mehetünk el a deck szabálylapja, a Korlátozás mellett sem. Kérdés, hogy használjuk-e. Szerintem ha van jónéhány 1 VP-s lapunk (első körben ki tudunk rakni valamit), sok a külön-külön erős lényünk, viszonylag jó a gyűjtőjátékunk és nincsenek nagyon olyan lapjaink, amik egyszerre több lapot húzatnak (A pénz dala, Nemes númak), akkor szerintem vállalható. Az együgyűket durván el fogja tenni, Pontaco és Arochos ellen viszont kicsit gyengébb lesz.

 • Erős lapok: Holdlátó vérkutya, Mer-gah, Rothadó borzalom, Spóra, Tárogató
 • Elgondolkodtató: A mágus ujja, Kamdemu, Korlátozás
 • Blank: Gümőfejű Ottó, Gáncsoló farok

Szívtelen zsoldosok

eleven_epuletAz utolsó Zén szintén egy elgondolkodtató követővel lep meg minket, ami Az együgyű. A kérdést le lehet egyszerűsíteni: megéri-e a +1 lap és a +2 Ép-t az első 3 körös saját hálót, és a nyílt lapokat. Ha csak a háló lenne, nem gondolkodnék, simán bevállalnám. A nyitott lap viszont aggályos. Véleményem szerint ezen a versenyen sokkal többet ér az információ, mint máskor, könnyen megjósolhatjuk, hogy az ellenfél bele tud-e szólni a körünkbe, mennyire kell tartanunk az ellenféltől a következő körben, egy kockázatos megoldás a győzelemre visz-e minket vagy sem? Hagyományos versenyen ez kisebb előny (főleg mert sokszor az információ annyit ér, hogy ’bármit csinálsz, haver, beleszólok’), itt viszont a változatos lapok miatt nagyobb (vannak extrém esetek is, pl. Patkány Rénóval dobatunk, sokkal könnyebb tippelni). Ezenkívül a Korlátozásnak sem fogunk örülni. Úgyhogy a magam részéről én nem ajánlom a használatát, de azért az extrémebb játékok kedvelői kipróbálhatják. Ezt leszámítva sok mondanivalóm nincs a kiegészítő kapcsán, elég jó lapok vannak benne, ölőlényekből talán a legjobbak, bár a Jégsárkánytól egy picit félek, egyrészt a 4 lap semmizése miatt, másrészt mert van benne kis szerencsefaktor, ráadásul így kijátszva az életjelzős lények sem kapnak életet, ami szintén nem mindegy. Ezen túlmenően a Diz’ox halálmester felett sem törnék pálcát azonnal, körönként egy lapot azért ad permanensen, ha meg van mellé íjászatunk, nagyon finom dolgokat lehet vele csinálni. És legalább van itt még egy – igaz, meglehetősen speciális – semmizés Vishera képében.

 • Erős lapok: Bájolás, Bársony gyilkos, Eleven épület, G’inyob, Neuroblaszt, Vishera, a lélektolvaj
 • Elgondolkodtató: Az együgyű, Diz’ox halálmester, Jégsárkány, Zsoldoskatona
 • Blank:

Ezzel végére is értünk a kiegészítőknek. Ahogy az látható, nagyon sok bontott környezetben használható lap van a kiegekben. Ha valaki megszámolja, rájön, hogy összesen 88 lapról gondolom azt, hogy kifejezetten erős a formátumon, ami a lapok kb. 59 százaléka. Így 60 lapból könnyen lehet, hogy 35-36, vagy akár több általam erősnek vélt lapot is ki fogtok bontani. Ezzel együtt minden lapot meg kell vizsgálni, lehet, hogy a belső kombók miatt érdemesebb pár általam gyengébbnek vélt lapot betenni. Ezen kívül azt tanácsolom, hogy ne legyen túl nagy a paklink, mert nagyon felhígulhat, nehezebben húzzuk be az erősebb lapokat. Én személy szerint mindig törekszem arra, hogy a minimum lapmennyiség fölé ne menjek.

Remélem sok jó tanáccsal tudtam segíteni. Tudom, hogy ez az a formátum, hogy a 100 százalékos felkészültség és játék sem mindig elég, mert gyenge deckekből nem lehet jó paklit összerakni! De igyekezzetek kihozni a lehetőségeitekből a legtöbbet, és élvezzétek ki a lehető legjobban a játékot, mert biztosíthatok mindenkit, nem akármilyen élvezetes meccseket lehet itt játszani!

Szabó András

12 thoughts on “Vendégcikk – Készüljünk a Zénes frissen bontottra!

 1. Én, pl mivel minden lap megvan ezekből! Szívesen megválnék 2000 Ft ért az egész pakktól verseny után!

 2. Tényleg? Én eddig elég sok ellenfelemét megnéztem 🙂

  Akkor azt a mondatot felejtsük el, van még elég sok.

 3. A cikk mondanivalója jó, viszont a forma… Ne haragudj Bubu, de legközelebb olvastasd át vkivel mielőtt kiteszitek, mert hemzseg az elütésektől, szóismétlésektől, közhelyektől. Tudom nem egy szakdolgozat, vagy doktori, de azért ügyeljünk már a fogalmazásra.

 4. Nagyon jo, alapos cikk!
  Mi mar probalgattuk a jatekot ezekkel a lapokkal, es ISZONYAT meccsek vannak! 🙂

 5. En nem talaltam a cikkben az atlag blogos cikknel (100 karakterre eso) tobb elirast v. mas problemat (sot!).

 6. Én átolvastam / javítottam, mielőtt kitettem, ha valami benne maradt, az az én saram.

 7. …és van benne néhány apróbb baki, mint pl. Csillagszóróval dermesztésjelzőt nem lehet Deego-ra tenni, mivel azzal csak nem-lény lapokra lehet tenni olyat, de összességében véve gratulálok a cikkhez!

  Számomra – noha számos pontban eltér a lapok megítélése nálam, mint Bubunál – ez az esszé egy vastagon pozitív visszajelzése volt annak, hogy többen hasonlóan gondolkodunk. Jó kis cikk, köszönjük, hogy energiát áldoztál rá!

 8. Nekem is van néhány eltérés.
  Csak néhány,amivel kapcsolatban várom a véleményeteket:
  Szerintem jó a Timera varázsitala,hosszú távon erős erőforrás. A Connor waratuse-t nem értem miért erős. Füstkergetőt és Szerencsesárkányt gondolkodás nélkül használnék. Túltöltődésre érdemes figyelni,mert kereshet Instabilt vagy Zulitot,ha bontunk mellé. A Béklyót viszont nem érzem. Ezek a galetkis kombók meg szerintem nagyon kamuk.

 9. Köszönöm az észrevételeket!

  Néhány megjegyzés: Azért itt a cikk megírásánál volt egy komoly időtényező. Múlt hét közepén tudtuk meg, hogy milyen kiegészítők lesznek és reálisan, ha azt szeretném, hogy az érintettek el is olvassák a cikket, akkor vasárnapra el kellett készítenem. Emiatt is nem vállaltam fel azt, hogy mind a 150 lapról készítek leírást, mint tettem azt 2 éve (meg azért is, mert még nem változott annyit a Zének összetétele), Viszont nem akartam semmitmondó írást sem. A viszonylagos gyorsaság miatt pedig becsúsztak gépelési hibák, meg 1-2 baki, ezért elnézést. Én tényleg sok gépelési hibát követek el, ezúton köszönöm Zsoltinak, hogy egy részét javította, meg a képekkel adott egy kis formát a cikknek!

  Hogy közhelyes lenne, azt nem érzem. Legfeljebb azt, hogy vannak benne olyan információk, amik egy profi játékosnak már nagyon evidensnek tűnhet. De elsősorban nem ők voltak a célcsoportom, ezért egy kicsit részletezőbbé csináltam az írást. Eleve nem gondolom, hogy erre a formátumra a profi játékosoknak van szüksége segítségre.

  A véleménykülönbség nyilván teljesen benne van, főleg 150 lapnál biztos van 10-15, amit 2 játékos különbözőképpen lát. Ettől is szép ez a formátum, hogy akár kiderülhet, kinek is volt igaza 🙂

 10. Zorallka:

  Az igazat megvallva volt néhány (szám szerint 7) olyan lap, amin nagyon sokat hezitáltam, amikor megírtam a cikket, még erős lapnak írtam be, aztán végül meggondoltam magam. Ezek között volt a Füstkergető, a Timera iatala és a Szerencsesárkány is. Igazából az ötös skála annyival volt jobb, hogy jobban tudom árnyalni a lapok közti különbségek, most erre volt mód 🙂 Az itallal 3 bontott versenyen nekem egyszer sem volt tapasztalatom, ellenem párszor anyáztam, hogy hogyan tudnak ilyen jól dobni az ellenfeleim. Ugyanakkor emlékszem, amikor egy nehéz sorsú ellenfelem egyszer 1-1-2-s dobással állt 3 kör után. A kis rizikófaktora miatt tettem végül ide.

  Szerencsesárkány nekem sosem volt igazán kedvenc. A 3-ért 4-et ütő lényt már nagyon keveslem, a láthatatlansága kicsit dob rajta, de az, hogy semmilyen védelme nincs, sokat elvesz. A képessége meg szerencsefüggő, és egy topdeckeléskor már kevésbé jó. Nem rossz lap egyáltalán, de nálam nem az, amit ha meglátok, tudom, hogy bekerül.

  Connor wartausét nyilván az elején nem akarom behúzni, de egy elhúzódó meccsen nagyon jó lehet, stabil erőforráselőnyt ad és nagyot üt, ezenkívül egy hasznos kf lény, ami a rengeteg kf tárgy miatt sem utolsó szempont.

  Túltöltődés szerint túlvállalás :). Eleve minimális az esélye annak, hogy behúzzuk mellé vmelyik villám lapot. De ha véletlen összejön még akkor is megvan a rizikó, hogy a túltöltődés előtt húzzuk be a lapot. És ha ezt is megússzuk, még ki is nekronozhatjuk. Ráadásul az instabil gerjesztés azért nem akkor táp, hogy miatta keresést tegyek a deckbe.

  A Béklyóval eddig nekem jó tapasztalataim vannak.

  A galetkikre én sem adok nagy esélyt, de azért írtam róluk, mert teljesen elvetni sem szabad őket. Azért, ha mondjuk van egy Deegom, és egy Mer-gahm, akkor már elgondolkodom Kamedmun, egyrészt, mert a Deego bőven van akkor a spoiler, másrészt, mert lényként, olcsó zanszilánk-cuccként/építőként még nem akkora blank a kamdemu sem (önmagában erősebb, mint pl. a Túltöltődés és nekron-rizikó sincs). Ha meg mondjuk ezekhez húzok egy mágus ujját és mondjuk valami masszív ködös lapot (leginkább a Ködöt), akkor biztos bevállalnám. Erre persze nincs sok esély, de úgy gondoltam, érdemes megemlíteni.

  Persze nem baj, ha eltér a véleményünk, ettől izgalmas az egész 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.