Próbabontás a Zénes frissen bontottra

Lássuk, mi mely lapokat használnánk az alábbi virtuális bontás alapján a hétvégi versenyen.

A hétfői nap folyamán már futottunk egy igen tartalmas kört a hétvégi frissen bontott verseny kapcsán, úgy gondoltuk azonban, hogy a megszokott próbabontásra is sort kerítünk, ezáltal is készülve a várható dilemmákra. Felcsaptuk tehát a random.orgot, amely ezúttal az alábbi bontásokkal örvendeztetett meg bennünket.

1. Szívtelen zsoldosok
Bájolás, Diz’ox halálmester, Eleven épület, Neuroblaszt

2. Az Ősök csarnoka
A mágus ujja, Mer-gah, Rothadó borzalom, Spóra

3. Fenyőünnep
Karácsony, Karácsonyi meglepetés, Trinigan karácsonya, Vörösköpenyes mágus

4. Alanori dalverseny
A bölcsesség dala, A pénz dala, Az őrület dala, Nil herceg dalnoka

5. Halhatatlan lények
A megtestesült sötétség, Deego, Előnyös üzlet, Harfori szent

6. Felhők szárnyán
Köd, Ködpalota, Láthatatlan segítők, Szivárványsörényű pegazus

7. Urgod kamrája
A kos csapása, Hártyás lemúr, Mos vagy soha, Urgod haragja

8. Korok hajnala
Aurafaló, Moa homokfutó, Niol, a csontsereg vezére, Toborzó

9. Őselemi káosz
Instabil gerjesztés, Káoszteknőc, Túltöltődés, Zu’lit

10. Enkala mauzóleuma
Béklyó, Gormug, Porcelángólem, Transzformálás

11. Átokmocsár
Átkozott követő, Kagg, a mocsár ura, Kumulatív szimmetria, Szinati szerzetes

12. Bomtar sírja
A csata megfordítása, Bomtar rendje, Idomított trikornis, Sírásó

13. Krabber lázadás
Árnytündér lidérc, Arochos, Goblin takarító, Xenó kismester

14. Emlékek
A furfang temploma, Connor Wartause, Halálgömb, Káoszszellem

15. Timera visszatér
Méregharcos, Szerencsés fürkészés, Timera frissítője, Timera, a szerencse asszonya

Első lépésként a követő kérdésében kell döntenünk, hiszen ez alapjaiban határozza meg, hogy egyes lapjainkat önmagukban, vagy fix kontextusban kell vizsgálnunk. Timera és a Toborzó a kevés kompatibilis lap miatt hamar elhullik, és az Átkozott követő sem éri meg véleményem szerint az esetleges Arochosok és Az együgyűk ellen, így én ezt is elvetném. Marad az Arochos, melyek mellé a dalokat leszámítva szintén nem bontottunk olyat, ami felértékelődne sok lénynél, így jelen esetben úgy gondolom egyértelmű, hogy követő nélkül kell nekivágnunk a versenynek.

Lássuk tehát a lapokat, amiket szokás szerint három kategóriába soroltam. A “maradhat” az, amit egyértelműen használnunk kell, a “kérdőjeles” az, melyekről a fennmaradó hely és a többi lap tükrében kell döntenünk, a “kimarad” pedig értelemszerűen azon kártyák esetében konklúzió, melyeket nem éri meg bevetni.

 • Bájolás: A lopások ezen a formátumon különösen erősek, hiszen hatalmasat fordíthatunk velük a meccseken. A Bájolás ráadásul megoldja a verseny egyik legerősebb lapját, a Deegót – ha be is tudjuk áldozni valaminek, garantáltan megszabadulhatunk tőle. Maradhat.
 • Diz’ox halálmester: Másik íjászunk kis eséllyel lesz csak mellé (mi most nem is bontottunk), a körönkénti laphúzás miatt azonban így is érdemes bevetni. Maradhat.
 • Eleven épület: Az asztalról permanensen használható lapok mindig is erősek voltak bontotton – pláne akkor, ha leszedésről van szó. Az Eleven épület ennek megfelelően kötelező lap, amivel nem mellesleg az ellenfelet is pillanatok alatt elintézhetjük. Maradhat.
 • Neuroblaszt: Zanszilánkunk nem lesz mellé túl sok, ám miután nincs sok azonnali leszedés (pláne olyan, ami VP-költség nélkül is jöhet), a Neuroblaszt így is erős lap, és a dobatós képessége sem elhanyagolható – még úgy sem, hogy az ellenfél fogja választani. Maradhat.

neuroblaszt

 • A mágus ujja: Galetkire rárakni nem lesz sok lehetőségünk, a köd ikon miatt azonban nem érdemes rögtön elvetni. Meglátjuk, mennyit használunk ezekből, illetve egyéb keresésekből. Kérdőjeles.
 • Mer-gah: Életes lényként nem könnyű megoldani, a képessége erejéről pedig aligha lehet vitatkozni – alaposan belassítja az ellenfelet, bizonyos lapjait pedig szinte teljesen kikapcsolja. Maradhat.
 • Rothadó borzalom: Az ellenfél tud vele kalkulálni, ám így is kellemetlen vendég, főleg akkor, ha túléli az első kört. Ha valahogy életet is tudunk rá varázsolni, brutálissá válik, és önmagában meccset nyerhet. Maradhat.
 • Spóra: Manatermelés és őrposzttorlasz: -egy ingyen jövő lényt már ezek miatt is megérné használni, de mivel galetkink is van néhány, ezért mindenképpen bevetném, hiszen 4-8 izommal jó eséllyel fixen meg tudjuk nyerni a játékot. Maradhat.

spora

 

 • Karácsony: Kézből lapcounter, feltétel nélkül vagy visszavétel a gyűjtőből? Ennél aligha kívánhatnánk jobbat két manáért egy ilyen formátumon. Maradhat.
 • Karácsonyi meglepetés: Egy speciális keresés, melynek egyéb képességeit nem mondanám különösebben hasznosnak. Meglátjuk, mennyi ütős Fairlight lapunk lesz mellé. Kérdőjeles.
 • Trinigan karácsonya: Még egy speciális keresés, melynek egy fokkal azért már jobb az alternatív felhasználási módja. Azért végleg még ne kötelezzük el magunkat, a későbbiekben még visszatérünk hozzá. Kérdőjeles.
 • Vörösköpenyes mágus: Csak nem még egy speciális keresés? Előző három lapunkat tudnánk vele előszedni, melyek közül azonban egyelőre csak az egyik használata tuti. Rá is visszatérünk még ennek megfelelően. Kérdőjeles.

karacsony

 • A bölcsesség dala: Plusz egy lap és 6 ÉP nem biztos, hogy megér akkora kockázatot, ami a kijátszási feltétellel jár, a gyűjtőből történő kijátszás ugyanis meglehetősen körülményes. Kérdőjeles.
 • A pénz dala: Nagyjából hasonló a helyzet, mint az előző dalnál – ezt egy fokkal könnyebb a gyűjtőből kijátszani, ám kérdés, hogy feláldoznánk-e szívesen egy bizonyára értékes (máskülönben nem használnánk) nem-lény lapunkat a kedvéért. Kérdőjeles.
 • Az őrület dala: Na, ő már jóval univerzálisabb, mint az előzőek, hiszen bármit áldozhatunk neki, ráadásul eggyel több lapelőnyt termel. Maradhat.

az_orulet_dala

 • A megtestesült sötétség: Ő általában csak nyerni tud, semmi többet – kérdés, hogy erre nem lesznek-e sokkal jobb és univerzálisabb lapjaink. Kérdőjeles.
 • Deego: Próbáljunk nem túl feltűnően őrjöngeni, hogy kibontottuk a formátum talán legerősebb lapját, majd lépjünk tovább a többire. Maradhat.
 • Előnyös üzlet: A lap neve mindent elmond – a mennyiségi és (főleg) minőségi lapelőny olyan dolgok ezen a versenyen, amiken nem nagyon kell elgondolkodni még 3 manáért sem. Maradhat.
 • Harfori szent: Álomhúzás esetén igen durva második köröket nyomhatunk vele, amivel megalapozhatjuk későbbi győzelmünket, ám talán ennél is jobb, ha a lénygyógyítgatással lapelőnyt próbálunk termelni vele. Sokoldalú lap, mindenképpen használjuk. Maradhat.

deego

 • Köd: Az a lap, amely ingyen kihúzhat bennünket a csávából, ráadásul még ködös is (tehát kereshető) – nem igényel sok gondolkodást, már ami a használatot illeti. A saját lapjainkkal is be tudjuk kombózni, ami elég jó dolog. Maradhat.
 • Ködpalota: Lövöldözni általában csak a legkisebb lényeket tudjuk majd vele, gyógyítása viszont akár meglepően sokat is segíthet. Meg hát ködös, ugye, főleg emiatt fogunk filózni rajta. Kérdőjeles.
 • Láthatatlan segítők: Egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy megéri majd ködös lapokkal játszanunk, hiszen a Láthatatlan segítők is elsősorban ezért mondható erős lapnak – néha persze őrposzttorlasznak is jó lehet. Kérdőjeles.
 • Szivárványsörényű pegazus: Miután nincs színkorlát, ezért a jó öreg csillámpóni meglehetősen könnyen meghízhat majd, hálójával ráadásul az ellenfelet is lassíthatjuk. Maradhat.

szivarvanysorenyu_pegazus

 • A kos csapása: Brutális asztaltakarítás, mely a védekezési bónusz miatt saját körben eltolva már a 2 ÉP-s lényeket is elpusztítja, ráadásul az esetleges counterek ellen is alaposan fel van készülve. Maradhat.
 • Hártyás lemúr: Kettőért megold egy lapot, és ha be tudunk mérgezni vele valamit, akkor valószínűleg még egyet. Semmi extra, de annyira bőven van jó, hogy használjuk. Maradhat.
 • Most vagy soha: Kőkemény kivégző lap, de ha az elején behúzzuk, elsírjuk magunkat, ráadásul azért kockázat is van benne. Ennyit márpedig szerintem nem ér egy 8 ÉP-s lövés. Kimarad.
 • Urgod haragja: Instantból kiszedni két lényt igen durvának hangzik, ráadásul ha jól állunk ÉP-ügyileg, még a lapot is visszakaphatjuk rá. Maradhat.

urgod_haragja

 • Aurafaló: Aligha akarjunk magunkat megszívatni – nyilván szeretnénk varázslatokkal játszani. Kimarad.
 • Moa homokfutó: Brutális ütőlényt varázsolhatunk vele bármelyik KF-es lapunkból, ráadásul a gonosz Rabszolgaságot is kivédhetjük általa. Maradhat.
 • Niol, a csontsereg vezére: Nagyon erős permanens lénytermelés, ráadásul újabb érv a többi ködös lapunk használata mellett. Nem mellesleg ő az egyik, aki szívesen bepattan a homokfutóba. Maradhat.

niol

 • Instabil gerjesztés: Meglehetősen bizonytalan nyerés. Igaz, nem kerül sokba, és valószínűleg az ellenfél sem arra fogja pazarolni az erőforrásait, hogy megoldja. Kérdőjeles.
 • Káoszteknőc: Ugyanaz a helyzet, mint az Aurafalónál: szeretnénk varázslatokkal játszani. Kimarad.
 • Túltöltődés: Speciális keresésekből igen jól állunk, igaz, a Túltöltődés határozottan korlátozott készletből keres (mondjuk a következő lap igen jó) – de legalább lő kettőt valahova. Kérdőjeles.
 • Zu’lit: Életes, izmozódó ütőlény – na ezt már jóval keményebb ölésnek érzem, mint mondjuk A megtestesült sötétséget. Az azért nem biztos, hogy a villámos lapjainkat csak miatta használni fogjuk. Maradhat.

zulit

 • Béklyó: Igen jól kivédhetjük vele az ellenfél legveszélyesebb lapját, így mindenképpen javasolt a használata. Már csak azért is, mert ha nincs rá szükség, nemes egyszerűséggel lecseréljük valami másra. Maradhat.
 • Gormug: Leszed egy 1 manás lapot – ennél többet igen nehéz kisajtolni belőle. Persze ez sem rossz, hiszen ezek között is akad bőven erős példány, de lehet jobb a side-ba tenni. Kérdőjeles.
 • Porcelángólem: No, őt viszont tényleg csak a B-stócba tegyük, Arochos ellen fogjuk csak örömmel látni ugyanis, más ellen nem sokat segít nekünk a képessége. Kimarad.
 • Transzformálás: Talán a legerősebb permanens erőforrás, a csontokat a legfinomabb hasznosítani vele, de ha felgyűlik a mana, akkor is könnyedén használhatjuk. Maradhat.

transzformalas

 • Kagg, a mocsár ura: Nagyon jó kis lap, amit ha rövid távon nem old meg az ellenfél, behozhatatlan előnyt termel számunkra. Kezdetben természetesen izmozni érdemes, hogy több manajelzőt adjon, és stabilizáljuk egy kicsit az őrposztban. Maradhat.
 • Kumulatív szimmetria: Hacsak nincs óriási lopkodás, ez a lap teljesen használhatatlan ezen a formátumon. Kimarad.
 • Szinati szerzetes: Semmit sem tudó ütőlény, minimális védelemmel – felejtsük el. Kimarad.

kagg_a_mocsar_ura

 • A csata megfordítása: Nagyon körülményes lap, aminek az olcsó kártyáinkat felesleges bedobni, a nagyobbakat meg nyilván nem nagyon fogjuk. Az áramlása sem menti meg. Kimarad.
 • Bomtar rendje: Instant leszedésekből nem állunk rosszul – a Bomtar rendje természetesen nagyon jó, a hátrányával nem nagyon fogunk szembesülni. Maradhat.
 • Idomított trikornis: Ha lénybe is tudna sebezni, elég jó kis kártya lenne, így viszont általában csak két dologra jó: a második körben kirakni, hogy plusz manát termeljen hosszú távon, vagy kivégző lapnak. Ez jó eséllyel kevés lesz. Kérdőjeles.
 • Sírásó: Még egy erős permanens erőforrás a Transzformálás után – természetesen őt is használni fogjuk, hiszen a játék minden szakaszában jó. Maradhat.

siraso

 • Árnytündér lidérc: Mivel meglehetősen kevés semmizés van a lapkészletben, ezért nem könnyű megoldani, így mindenképpen használjuk – komoly lapelőnyt termelhet, és az első pár visszahozatalt jó eséllyel meg sem fogjuk érezni. Maradhat.
 • Goblin takarító: Ha háromnál több lapja van az ellenfélnek, akkor nem a legjobb, hiszen vélhetően pont azt nem fogja leszedni, amit a leginkább szeretnénk, de azért így is nagyon erős asztaltakarítás, amit mindenképpen használni kell. Maradhat.
 • Xenó kismester: Keresgélni mindenki fog, így akár indokolt is lehetne a használata… csak hát azok a fránya köd lapok. Meglátjuk, hogy végül melyikek használata mellett döntünk. Kérdőjeles.

arnytunder_liderc

 • A furfang temploma: Ügyeljünk arra, hogy csak akkor rakjuk ki, ha van lényünk az őrposztban, hiszen nem akarjuk, hogy az ellenfél egyszerűen leüsse – ha párszor tudjuk használni (vagy egyszerűen csak visszatartja az ellenfelet), akár a meccset is hozhatja. Maradhat.
 • Connor Wartause: Elég jó kis ölőlény, aki az őrposztban is rendet tehet, valamint kombózni is lehet például Niollal. Hátránya, hogy igen manaigényes, így az első néhány körben semmiképp sem akarjuk behúzni. Kérdőjeles.
 • Halálgömb: Két nekront nem ér egy ennyire sérülékeny ütőlény, hiába jöhet az első körben. Kimarad.
 • Káoszszellem: Ha az ellenfél keze le van szipolyozva, akkor már nem ilyen lapokat akarunk húzni – vagy azért, mert jól állunk, és akkor már inkább stabilizálnánk magunkat, vagy azért, mert kipakolt, és akkor nem a Káoszszellem fog kihúzni minket a csávából. Táp nélkül pedig nyilvánvalóan gyenge. Kimarad.

a_furfang_temploma

 • Méregharcos: Nem rosszak a statjai, de nagyon lassú és butácska szegény – ekkora luxus itt nem fér bele. Kimarad.
 • Szerencsés fürkészés: Igencsak ideális első körös lap – főleg akkor, ha az ellenfél húzott valami drágát, vagy nehezen kijátszhatót (egy dalra különösen jó megnyomni üres asztalnál). Használjuk csak bátran, hiszen a lapot visszaadja mindenképp, és az információ is sokat számít. Maradhat.
 • Timera frissítője: Lényeket nagyon jó meggyógyítgatni vele, de adott esetben bennünket is kihúzhat a csávából. Meg hát cantrip, ugye, ami 1 VP-ért nehezen tud rossz lenni egy ilyen formátumon. Maradhat.

timera_frissitoje

Összesen 30 fix lapot választottunk ki, ami azt jelenti, hogy 5 lap számára mindenképpen van még hely. Miután elég jó kis ködös kártyáink vannak (Köd, Niol), ezért úgy döntöttem, hogy a speciális keresésekről (Karácsonyi meglepetés, Vörösköpenyes mágus, Túltöltődés, Xenó kismester) lemondok, és a ködös lapokat teszem be helyettük, így A mágus ujja, a Ködpalota és a Láthatatlan segítők bekerült a kérdőjeles lapok közül. Használnám még a Trinigan karácsonyát is, mert bár keresni köd után már nem fogunk tudni vele, azért a cantrip lénylövés nem rossz az ellenfél körében. A maradék egy helyre pedig a Connor Wartause-t raktam a szintén cantrip képesség és a brutális méretek miatt – Trinigannal pont tudjuk is keresni.

A döntések természetesen teljesen szubjektívek, és az én választásaimat tükrözik – kíváncsian várom a kommentek között, hogy ti min változtatnátok a fentiekhez képest.

Csető Zsolt

9 thoughts on “Próbabontás a Zénes frissen bontottra

 1. Szerintem a Niollal való kombózás alatt az általa adott csontvázakkal való kombózásra gondolt.

 2. Tetszik az írás. Való igaz,hogy sok jó lap van ezekben a kiegekben,kis szerencsével nem nagyon kell gondolkodni a 35 lapon.

 3. Na ez tipikusan az a bontás, amikor az általános elveket lehet a kukába dobni. Nagyon sok erős köd lap van benne, és a galetki vonal is, ami így sztem is kiváltja a speciális kereséseket. Mondjuk szerintem ennyire speciális bontása nem lesz sok embernek 🙂

 4. A csata megfordításával én tuti játszanék :))))) Benne van a nevében, hogy miért.

 5. vagyok nem biztos a hely Ön kapok a info, azonban jó téma.

  I kell egy ideig tanuló több vagy a kitalálni tovább.

  Köszönet az fantasztikus info Régen keresi a ilyenre info az én küldetésem.
  – Calator prin Románia .

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.