Randomlap

Dupla felvonással jelentkezik a Randomlap rovat, melyben ezúttal olyan kártyákat szedtünk elő, amik a lapkijátszást tiltják le valamilyen módon.

tokeletes_csendEgy-két évvel ezelőtt még egyértelműen helye volt a HKK 5 legerősebb lapja között, az elmúlt időszakban azonban mintha egy kicsit háttérbe szorult volna a jelenlegi spoilerkészlet egyik legkorosabb tagja, a Cselvetés. Ebben bizonyára nagy szerepe volt annak is, hogy jócskán megnövekedett az ősmágiás lapok száma, manapság már jóval bizonytalanabb védelmet nyújt a szóban forgó Fairlight azonnali. A most következő lapok ennek ellenére aligha nyújthatnak alternatívát, hiszen a Cselvetés azért még mindig jóval nagyobb játékerőt képvisel náluk, de mindenképpen elgondolkodtató lapok, melyek korlátozott formátumon akár még meglepetést is okozhatnak.

A Tökéletes csend a mostanság kissé meggyarapodott Junioros játékok folyamán került előtérbe, az ottani lapkészletben ugyanis az egyik legerősebb lapnak mondható. Leginkább a Cselvetés a vártnál jóval kisebb karriert befutó rokonához, az Elzáráshoz hasonlítható: annál eggyel drágább, viszont két körre is letiltja a lapkijátszást, ami azért igen sokat számít. Apró szépséghiba, hogy csak a varázslatokat tiltja le, így az egyre szaporodó lény-alapú azonnalikkal még bőven lehet gonoszkodni, de a szokásosnál picivel lassabb környezetben így is okozhat váratlanul kellemetlen pillanatokat ez a kék spell.

rettegesMásik kártyánk, a Rettegés – melyet egyik olvasónk, Varga János ajánlott figyelmünkbe – éppen fordítottja az előzőnek, hiszen a lények oldaláról tiltja le a lapkijátszást (méghozzá annak minden módját, vagyis például a követők sem működnek). Ezt leszámítva két különbség van még a két lap között: a Rettegés általános, valamint ránk is hat. Mindkét lapra igaz, de erre különösen, hogy ha valamilyen módon végteleníteni tudjuk (például Tirranda batyujával), akkor lényegében örökre lemondhat az ellenfél a lényeiről, és bár ennél nyilván durvább lockok is léteznek, összességében itt is tipikusan egy olyan lapról beszélhetünk, mely a játék gyorsulásával maga is erősödött némileg az évek haladtával – nem feltétlenül mondanánk meg, hogy ez egy 1998-as gyakori lap.

Ez a két lap jól mutatja, hogy miért is érdemes néha áttúrni a régi, elavultnak hitt kártyákat: könnyen lehet, hogy egy annak idején korrektnek számító (vagyis mai szemmel bizonyára már gyenge) kártya a játék gyorsulásával maga is erősödött, így nem tudhatjuk, mikor bukkanunk valami rejtett kincsre.

Csető Zsolt

6 thoughts on “Randomlap

 1. Az ilyen (és hasonló) lapokkal egy pici gond az hogy versenyen mindíg lesz olyan pakli ami nem játszik az általunk tiltani kívánt laptipussal.
  Ez rossz esetben mindjárt a legelső ellenfél ,ami még demoralizálóbb.
  De azért jó kis lapok ezek.Bizonyos formátumokon lehet hogy beférnek a side-ba.
  Jó a cikk ,néha lényeket is vegyetek elő a cipős dobozból randomlapnak.
  Esetleg lehetne írni “Random kieg” cimű cikket amiben régi kiegeket írnátok le egy kicsit.

 2. Érdekes kis lapok, bár az a baj velük, hogy a varázslattal játszó paklik eleve megfogják a Tökéletes csendet, a Rettegést pedig 1 manából háromszor is kidobatják a teknősök mielőtt még kijöhetne, utána meg lapkijátszás nélkül semmizik őket a gyűjtőből egy szökűkút mutatással.
  Túl körülményes lenne ezeket használni. A kétségbeesés hatalma és a Tüskés dohratog tényleg jó felfedezések voltak, de ezek nem azok.

 3. A Tökéletes csend egy AM : 0-val, a Rettegés pedig egy “AM nem dobathatja el”-el szerintem elég jól nézne ki. Zsz ik-val pedig a 2 sem vészes.

 4. A junioros drafton azért eléggé hasít a pörfikt szájlensz 🙂

  A rettegést nem is ismertem, remek felfedezés.

 5. Utóbbit amúgy a következőképp tudnám elképzelni:

  1 Vp, általános
  ősmágia
  Húzz egy lapot! Letiltó képesség…
  Áramlás: 2 VP, gyógyulsz 2-őt.

  Gy-ngynek kiváló lenne.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.