Metagame-elemzés egyszínű versenyre

Lássuk, milyen paklikkal kerülhetünk szembe a Dungeon hétvégi egyszínű versenyén.

Istenek háborúja formátum nyitja Budapesten 2014 második félévét – egyszínű versenyen vehetnek részt azok, akik ellátogatnak ezen a hétvégén a Dungeon júliusi megmérettetésére. A mezőny meglehetősen színesnek ígérkezik (szó szerint), ráadásul a formátumot sem övezi egyéb speciális csavar, esetleg tiltott lapok, ezért úgy döntöttünk, éppen itt az ideje egy kis metagame-elemzésnek.

A továbbiakban színenként haladva fogjuk végigjárni azokat a koncepciókat, melyek a legvalószínűbb pakliknak számítanak az egyes színekből. Emellett minden színből kiemelünk egy olyan decket, amely szerintünk a legerősebb lehet az adott isten kínálatából.

Chara-din

charadin_fattyaHa lila szín, akkor első körben mindenképpen Chara-din követője kell, hogy eszünkbe jusson, amely több formában is felbukkanhat a verseny folyamán. Hogy melyik ezek közül a legjobb, arról hosszasan lehet vitatkozni: A legfőbb követős felállás (mondjuk Molluszkkal, Tokozó rakshallionnal és Homályúrral, de szóba jöhet A fattyak öregapja vagy a Toborzó is) mindenképpen egy rendkívül erős ellenfél, mely ellen csak jól átgondolt, hiba nélküli játékkal nyerhetünk, de szóba jöhet természetesen a Hegymélyi keltetős xenós verzió, illetve a kizárólag követőt használó kontrollosabb változat is. Az etnikumok közül előkerülhetnek még az éjfattyak (Lassan járj!-jal és Kyorg ősmágussal), a thargodanok (A torzak hercegével), az orglingok és az ében íjászok is (utóbbi kettő mellé sok narancs lap jól illeszkedik), de építhetünk kontrollt Zarknod börtönében vagy Edralian használatával is.

Top pakli: horda (A legfőbb követő)

Dornodon

quwarg_likantropTalán nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha azt mondjuk, Dornodon jelenleg a HKK leggyengébb istene – egyszínű versenyen sem lenne éppen papírforma eredmény az ő győzelme. Ami miatt mégis szót érdemel, az a quwarg pakli, mely ugyan nem annyira versenyerős, mint egy-két évvel ezelőtt, de egy efféle korlátozott formátumon még mindig komoly veszélyt jelenthet, így akár meglepetést is okozhat a piros szín. Kombó helyett hordával is próbálkozhatunk, ha már etnikumozni szeretnénk, hiszen ott vannak a jó öreg orkok, az “őszinte győzelem” kategóriában azonban talán jobban teljesíthetnek a különféle direkt sebző paklik. Ezek közül nyilvánvaló választás lehet a Bűvös erdős tűz deck, de építhetünk a szupergyors győzelemre is Specializációval és Dornodon követőjével.

Top pakli: quwarg (Változó környezet + Qwikrekson, a quwarg sámán)

Elenios

techianafluxEgy éve még Eleniost sem dicsértük volna agyon, ha a színek erősségére terelődött volna a szó, azóta viszont kapott néhány kőkemény spoilert. Egyszínű versenyen mindenesetre még így is a gyengébb istenek közé tartozik, de csöppet sem esélytelen: az elmúlt időszakban megjelent bűbájok például igencsak keménynek számítanak – Gáspár Tamás nemrégiben egy hagyományos-közeli formátumot is megnyert velük Korlátozással, és akár itt is jók lehetnek. A kék mindig is tipikus Lassan járj! szín volt, így esetleg ezzel is lehet próbálkozni – akár a rendkívül erős Elenios követőjével kombinálva, mely a különféle A legfőbb követős összeállítások mellett sem mutat éppen rosszul. Rengeteg lapja kompatibilis emellett a színnek Zarknod bilincsével és börtönével (főleg a lopások), így a korlátozó szabálylapok hívői akár efféle meglepetésre is élhetnek, míg a kombók megszállottjai a Kronopókot túrhatják elő valamelyik stóc mélyéről, Morq Fan Gorral, Kismasszával, Spórával bolondozva egy jót. És ha már Spóra és Fan Gor: természetesen nem feledkezhetünk meg a galetkikről sem, akik éppen ebből a színből kapják a legkomolyabb támogatást. Valamint ott van a Timerás koncepció is, ha esetleg valaki a szerencse machinálásával próbálna győzelemre törni.

Top pakli: bűbáj (Korlátozás)

Fairlight

trinigan_manakonzervatoraFairlightról elsőre bizonyára mindenkinek az erős kontroll lapok ugranak be, pedig egyszínű versenyen akár más irányba is indulhatunk a sárga szín esetében. Ott van például Fairlight követője, mely köré egy agresszív decket építve pillanatok alatt kivégezhetjük az ellenfelet, mint ahogyan a mostanság kissé elfeledett tárgyak is, ahol a klasszikus, erőforrás-alapú vonal mellett immáron a Mestermágus + Veszedelmes kincs kombóra is építhetünk. A legjobbnak mindenesetre így is a Triniganos pakli ígérkezik, még úgy is, hogy a modern, Előnyös üzletes verziót ezúttal kénytelenek leszünk mellőzni, az annak idején rengeteg versenyt nyerő Aranytigrises változat azonban még jól szuperálhat, Vérkeszegekkel és Sztatikus gólemmel agyonütve az ellenfeleket. Ha esetleg lényesebb vonalon indulnánk el, szóba jöhetnek a gnómok és a gólemek is, ezek azonban igencsak rizikós választások – akkor már sokkal inkább az újonnan erősített triklem drakolderek, akik egy stabilabb, kontrollosabb csapatot alkotnak.

Top pakli: Trinigan kontroll (Ősi rúna)

Leah

lidercurEz az a szín, ahol talán a legtöbb igazán versenyerős koncepciót találjuk – mindez persze nem meglepő, hiszen Leah amúgy sem tartozik a gyenge istenek közé. Kezdjük talán a gyűjtőgenerálós mókával, melyet rengeteg módon összerakhatunk: értek már el vele jó eredményt Változó környezettel, Zarknod bilincsével és Korlátozással is. Most már ráadásul a kőkemény követővel erősödő motyogók mellett is rendre ott figyel ez a vonal, így valamilyen formában biztosan találkozni fogunk a gyűjtőből működő lapokkal – ez utóbbi különösen igaz akkor, ha a vérfarkasokat is figyelembe vesszük, hiszen Lassan járj! és Átkozott követő mellett ők is top-közeli koncepciónak számítanak. Ott van emellett a legjobbak között a Roxos összeállítás is, amely kis túlzással maradéktalanul összeállítható ebből az egy színből is, de szintén csak a legjobb countereket kell majd nélkülöznünk a Leah követőjés hordából, amely akár az első körben pontot tehet a meccs végére. Ne feledkezzünk meg a Bűvös erdőről sem, mely a piros tűz deck mellett ebből a színből is építkezhet, köd lapokkal és a szokásos erdős gonoszságokkal, vagy éppen az egyre többet látott Villámháborús krabber pakliról, amely éppen a drágítós paklik egyik mumusa lehet.

Top pakli: gyűjtőgeneráló (Változó környezet)

Raia

az_eros_erejeA fehér színnek mindössze egy igazán meghatározó paklija van, az azonban mindenképpen ott van a fő versenyesélyesek között: természetesen a Raia követőjés kontrollról van szó, melyet persze hordának is nevezhetünk, hiszen amellett, hogy szépen megfogja az összes lapunkat, még szépen le is üt bennünket a második-harmadik körben. Ha nem készülsz semmivel ezen pakli ellen, inkább el se indulj a versenyen. Ami még szóba jöhet Raia esetében, az az épület pakli, mely közel sem maradéktalan, de esetleg össze lehet rakni egyszínűre, és ugyanez mondható el a kalandozókról – de ha már velük szimpatizálunk, inkább rakjunk melléjük is Raia követőjét.

Top pakli: kontroll-horda (Raia követője)

Rhatt

opal_fokuszkristalyDornodon mellett Rhatt a másik olyan szín, amely aligha számíthat nagy népszerűségre egyszínű versenyen. Főleg úgy, hogy a szín legjobb paklija, a jellemzően Zarknod bilincsével felálló ganüides összeállítás nem túl jó ezen a formátumon, hiszen a lénytermelős isteni követők (melyekből bizonyára lesz szép számmal) könnyedén el tudják húzni a nótáját – szerencsés sorsolás esetén persze akár döntőig is vihet minket a korlátozó szabálylap. Rhattnál mindig opció a blokkoló pakli felbukkanása is, amely azonban rég nem képvisel akkora játékerőt, hogy komolyabban tartani kellene tőle – akkor már inkább a Krigises köd pakli az első szériás köd lapokkal és a Ködamazonos vonallal. A tárgyakat a sárga színnél már említettük, de ne feledjük, Rhattnak van egy saját “etnikuma” is: a fókuszkristályok akár meglepetéspaklivá is válhatnak ezen a formátumon.

Top pakli: fókuszkristály (Lépéselőny)

Sheran

szanalmas_teknosA “nyilvánvalóan erős” kategóriájú paklik táborába Sheran is küldött egy nevezőt: a teknősös kombós összeállítás egészen biztosan fel fog bukkanni a versenyen. Ami meglehetősen nehézzé teszi az ellene való készülést, hogy a gyűjtőgenerálós koncepcióhoz hasonlóan ezt is sokféleképpen össze lehet rakni: lehet majd mellette Villámháború, Sheran követője és Semleges csatamező is. Sheran olyan szempontból hasonlít Raiához, hogy az igazán említésre méltó paklik száma itt sem több egynél, de egy mondatot azért szenteljünk a mérgező paklinak is, amely erős követőjével és számtalan kisebb-nagyobb kombójával azért bőven okozhat még problémát. És persze ott van napjaink egyik legerősebb szabálylapja, az Életenergia is, mely (a Gemina könnyei miatt) talán ezen színre építhet a legnagyobb eséllyel.

Top pakli: teknős-kombó (Villámháború)

Tharr

khrak_behemotTharr az esetek többségében kiegészítő színként van jelen a paklikban, kivételt képeznek azonban például az óriások, akik ennek megfelelően komoly fenyegetést jelentenek, akár Lassan járj!, akár Bűvös erdő figyel mellettük. A barna etnikumok közül említést érdemelnek a goblinok és a moák is, akik leginkább Lépéselőnnyel, Tharr templomával megtámogatva bízhatnak esélyeikben. A KF-es vonal is leginkább ezekben a paklikban bukkanhat fel, de a Törpe hős és az egyéb erős kapcsolódó kártyák miatt akár kifejezetten KF-es decket is építhetünk. A sok lénytápolós lap miatt szóba jöhet az Arochos is, mely a gyors lényes hordák egyik ellenszere is lehet akár.

Top pakli: óriás (Lassan járj! + Melák, az óriás)

* * *

A szóba jöhető paklikat olvasgatva jól látható, hogy nincs egyértelmű top koncepció: mindegyik számára tudunk mondani kellemetlen ellenfelet, mellyel találkozva komoly bajba kerülhet. Napjaink HKK-ja azonban pont erről szól: rendkívül magas a játszható paklik száma, így minden ellen lehetetlen felkészülni – a rugalmasságnak, a jó side-nak és a meglepetésnek kiemelt szerep jut majd ezúttal is. Meg persze a sorsolásnak is – meglátjuk, hogy valamelyik előzetesen várt pakli fut be szombaton az első helyre, vagy meglepetés születik majd…

Csető Zsolt

12 thoughts on “Metagame-elemzés egyszínű versenyre

  1. Amik még mindenképpen említést érdemelnek: kék mező, kék molluszk, lila molluszk, rhatt bilincs, fehér előnyös üzlet végtelen kombó.

  2. Előre idegesít a teki dekk, jó néhány színből lehetetlen védekezni ellene…

  3. A VÉ megjelenése előtt tettem egy próbát a behos egyszinun az orkokkal. Vegul ugy sikerult 50÷ot hozni veluk, hogy csak feher decktol kaptam ki. Az uj lapokkal szerintem egy legjobb amatort ossze lehet hozni veluk. Oszinte deck, de azert neha kell szamolgatni hogy hogyan is jon ki az a 2. Koros gyozelem.

  4. Hello! Ilyen Dornodon követős specializációs egyszínű deck leírást kérhetnék? (Esetleg egy cikk formájábban?)

  5. Nem oltasbol irtam (na jo, de 🙂 ) csak vicces, hogy megemlitettetek 20 paklit es egy 21. lett a jo

  6. Azthiszem ezt nemigen lehet a srácok “nyakába varni”.Eléggé periférián kívüli deckről volt szó.3 éve mikor visszatértem akkor játszottam ezzel a deckel és azóta sem láttam ilyennel játszani senkit versenyen(eredményt elérni biztosan nem) így ezt megjósolni igen valószínűtlen küldetés lett volna,

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.