Counterherceg leszek (2. rész)

Folytatódik counter-kiképzésünk – ezúttal a támadó counterekről lesz szó.

A legutóbbi felvonásban a támadó- és védő counterek világába történő bevezetéseteket vizionáltuk, aminek most igyekszünk is eleget tenni. A kérdéskör jóval fontosabb és összetettebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Amennyiben minden szituáció elején a fejünkben számot vetünk az egyes countereink funkciójáról, úgy ez közelebb visz minket hozzá, hogy a legmegfelelőbb, leghasznosabb megoldást találjuk meg – egy szóval elkezdjünk counterhercegként működni. Több kártya is besorolható mindkét kategóriába, így az egyes csoportok végén róluk is megemlékezünk pár mondat erejéig,

foldanya_erejeTámadó countereknek nevezzük azokat a kártyákat, amik az ellenfél által kijátszott olyan lapokra reagálnak, amik valamilyen formában előnyt termelnek a számára. Ez lehet erőforrás, valamilyen nyerés vagy éppen egy leszedés, amivel egy kulcs kártyánktól akar megszabadulni az asztalról. Első dolgunk azt felmérni, amit már korábbi cikkünkben is pedzegettünk, hogy mennyit veszítünk azzal, ha egyszerűen hagyjuk létrejönni az ellenfél lapját. Ezzel adott esetben manát (ez által sokszor tempót) nyerve, vagy éppen a counterünket “átmenekítve” a védő szekcióba egy kulcslapunk létrejöttét igyekszünk bebiztosítani.

Amennyiben a cselekvés mellett döntünk, próbáljuk meg az ellenfél reakció kártyáitól legjobban védett darabot használni. Tipikus ilyen kártya a Földanya ereje, ami egyértelműen kategóriája királya. A mai HKK-ban már nem csak varázslatokkal, hanem lényekkel is operálhat ellenfelünk a mi körünkben (Villámháború), így némileg gyengül a Földanya hatásfoka, ám mivel az ellenvarázslatokkal teletűzdelt paklik ellen általában anti-mágia:0-val is gazdagodnak a teremtmények, így ez az eshetőség egyelőre virtuális jellegű. Amennyiben ellenfelünknek szintén lapul valamilyen beleszólása a tarsolyában (egy védő counter), úgy elő is áll a HKK egyik legpikánsabb helyzete, a counterpárbaj.

demizraNagyon fontos a támadó résznél egyből leszögezni, hogy ezt az “összecsapást” mi kezdeményeztük, így ennek a szellemében játsszuk ki a kezünkben lévő kártyákat. Amennyiben lehetőségünk van rá, próbáljunk meg mindig az eredetileg kijátszott lapjára visszafogni ellenfelünknek. Bár látszólag lényegtelen, hogy a reakció lánc melyik lépcsőjétől “uralom a menetet”, ám ha így sikerül egy kedvezőtlen counter választásba hajszolnunk ellenfelünket, akkor ez akár meccsdöntőnek is bizonyulhat. Bár már nem képezi a meta részét, de nem is olyan régen a játék egyik csúcs támadó reakció lapja volt a Demizra. Őt például remekül meg lehetett figurázni a fenti alapelv betartásával. Egy elméleti szituációban, ahol nekünk 2 counterünk van, míg ellenfelünknek a counterelni kívánt kártyája és egy Demije, nézzük meg mennyit nyerhetünk. Az a.) esetben szépen sorban ráfogunk a kijátszott kártyára, majd a Demire. Így örülünk, mert az eredeti veszélyt elhárítottuk. A b.) esetben counterherceg tanácsait megfogadva a kiinduló lapra fogunk rá mindkétszer. Az eredmény sokkal kecsegtetőbb, ugyanis nem csak megcountereltük ellenfelünk próbálkozását, de a rossz counterválasztás miatt még az egyik reakció lapunkat is visszakapjuk. Lapelőnyből sikerül megoldanunk egy olyan szituációt, ami (jelenleg még) tempó és minőségi előnyt hivatott kialakítani.

A lény alapú counterek túlnyomó többsége (láthatjuk, hogy pl. a Demizra nem) a támadó szekcióba sorolható nehezebben lereagálható volta miatt. Meg kell említeni, hogy tisztán varázslatcountereket már csak nagyon kis számban használunk (lényegében A gyenge ereje maradt). A használható kártyák top 5 (+1)-es listája a kategórián belül: Földanya ereje, Solatopolka, Fürge manó, Ewgbert megszakítása, Panatán csillapítás + Az ősmágia tornya. A mindig sztár Az erős ereje, Solisar aurája, Térszaggatás triót is megemlítve természetesen – ezek támadó és védekező counterként is a legjobbak között vannak.

Az eddigiek leülepedése végett a védő funkciós kártyák a következő felvonásban lesznek olvashatók, valamint a továbbiakban kerülnek tárgyalásra az egészen speciális használatú kártyák, mint a Manaevő féreg, a Zilak-din főkancellár, vagy éppen a Majd legközelebb.

Dávid Máté

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.