És te min tolod?

Playmatok, deck protectorok és kockák bűvöletében.

A külsőségek tekintetében jelentős átalakuláson ment át a HKK az elmúlt egy-két esztendőben, ellepték ugyanis az asztalokat a más kártyajátékokból (elsősorban a Magic: The Gatheringből, illetve a már megszűnt World of Warcraft TCG-ből) átszivárgott díszes terítők, az úgynevezett playmatok.

Pusztán játéktechnikailag ezen playmatoknak semmilyen szerepe nincs, mégis óriási promóciós értékkel bírnak, amit a kellékgyárosok, illetve az említett játékok kiadói ügyesen fel is ismertek. Egyrészt sokkal megkapóbb ránézni egy olyan játékra, melyet ilyen menő “játéktereken” űznek, másrészt nyilvánvalóan ott van rajtuk a kapcsolódó játék logója is, mellyel egyben reklámhordozóvá is válnak ezek a kiegészítők.

Kis piacról lévén szó, a HKK esetében hiába keressük a kifejezetten ehhez a játékhoz készült playmatokat, de úgy gondolom, hogy még ezek az “idegen” terítők is jót tesznek a játék megítélésének – mi is rendre tapasztaljuk, hogy az újoncok és a játékkal frissen ismerkedők kíváncsiságára még egy apró lapáttal rátesznek ezek a kellékek, nem is beszélve a figyelemfelkeltésről. Ilyen szempontból abszolút pozitív, hogy egyre több játékos szán pénzt playmat beszerzésére, melynek az esztétika mellett persze más hasznos funkciója is van, hiszen védi a tokokat és a kockákat a kopástól és a koszolódástól.

És ha már tokok: a deck protectorok piaca is jelentősen kibővült mára (igaz, a HKK-soknak sajnos nagyítóval kell vadászniuk a méretben megfelelő darabokat, más, nemzetközi kártyajátékok ugyanis egy-két milliméterrel kisebb lapokat használnak), ezekből is látunk kismillió fajtát az asztalokon. És itt térnék rá a mai írás apropójára, szeretnénk ugyanis, ha megosztanátok velünk kedvenc felszereléseiteket – azt a szettet, amivel a legszívesebben mentek például egy versenyre. Készítsetek róla egy képet, és küldjétek el nekünk a hkkblog@gmail.com címre – a későbbiekben egy összesítő bejegyzésben fogjuk közzétenni őket, hogy mindenki megcsodálhassa kiegészítőiteket.

Kedvcsinálóként kezdem én a sort: én egy WoW-os (Deathwing the Destroyer Alternate Art) playmaton tolom, jelenleg világoskék deck protectorban. A kockáim közül a képeken látható kék és a lila szett a kedvencem, kabalámat, a Tőcse, a szúnyogírtót pedig semmi pénzért nem hagynám otthon.

DSC09881

DSC09885

DSC09884

DSC09882

Most pedig Ti jöttök! Várjuk leveleiteket – meg persze a témához kapcsolódó kommentjeiteket a hozzászólások között.

Csető Zsolt

17 thoughts on “És te min tolod?

 1. Meg fogom csinálni a képet! Sajnos nincs playmatom,de próbálok kellemes színű
  hátteret adni a fotónak 😀

 2. Nem játszok playmat-on és nem is tervezem.
  Azonanban ha létezne olyan, amire külön fel lenne festve a játéktérnek a hozzám eső fele, és a kockákkal jelölt értékek helye előre ki lenne jelölve, akkor szívesen játszanék egy olyan playmat-on. Elkerülném legalább, hogy az ellenfél mindig kérdezgesse, hogy melyik kockám mit akar jelenteni.
  Ezzel lehetne amúgy egy jó kis blogos pályázatot is csinálni. Tervezzenek a népek minél szebb és praktikusabb, kifejezetten HKK-s playmat-ot, amin ezek az értékek is jelölve vannak. Más kártyajátékoknak biztosan léteznek ilyenjei, legfeljebb nem lehetnek népszerűek, ha még nem láttam ilyet.
  Én biztos nyomtatnék egyet-kettőt valami plexi felületre, ha jók készülnének.

 3. Fólia kapcsán nálam a védjegy a MAGUS-os és legend of 5 ringses lapok a fóliában. Imádom háttérnek, nem is kell más 🙂

  Kabala…régebben 3 kabalalap mindig nálam volt:

  – Egy Bri’thung a tolvaj, amit egyik számomra legkedvesebb hkk-stól kaptam (anno még aláíratta vele, csak aztán hozzám került a gyűjteménye)
  – Egy Kósa Zolitól a vásárlásom után kapott ajándék Cselvetés, ami az ő élete első Cselvetése volt.
  – És egy Ultrarit-Kalap

  Érdekes, hogy 2012-es nemzeti óta, amikor hatalmas balszerencsével nem jutottam a 16 közé, valahogy ezeket a kabalákat már nem használom babonával. Lehet újra el kéne vinnem őket versenyre? 🙂

  Playmatom nincs, és azt hiszem, az elsőt, amit veszek életemben, oda kell adnom Abonyi Attilának 🙂

 4. Őszintén szólva ,nekem nem tetszik egy másik játékból való playmate,kártyapást….
  Esetleg lehet olyan hogy pl egy sárkány dekkel játszok és egy sárkányos páston játszanék ,ez esetleg……
  És hát ha lenne saját HKK -s akkor abbol talán vennék.
  A protektoroknál viszont nagyon klassz olyan protektorban játszani ami passzol a paklihoz ,pl élőholtas,sárkányos…..
  Én is venék ilyen fantasy-s protektorokat…..és esetleg playmate-t is.
  Hol lehet kapni? (használt is jó lenne…..)

 5. Én többnyire az Álomfogó kártyalapokat használom a fóliában szerintem nagyon szép a hátulja. A kabala lapokat szeretem váltogatni a Szerencse fia ami a utóbbi időben állandó. De az is elég határozott díszítő elem ha valaki egy nagyobb kést/bicskát tesz a pakli mellé.

 6. Szerintem valódi igényfelmérés, és előrendelés (ráfordítási hajlandósággal együtt) után a Beholder simán le tudná gyártatni a saját HKK-s playmat-ünket. Nem tudom, hogy mibe fájna egy HKK-s terítő, de annyit adnék érte, mint amennyibe a más játékok terítői kerülnek (tehát ilyen max 5-5,5K zsetont). Ha ennyiből le lehetne gyártatni, akkor már csak szervezés kérdése. Gondolom.
  De hogy a többi kérdésre is válaszoljak. Kabala: Éjmágus + Jaj, a legyőzötteknek! (“-Jajj! – egy legyőzött…”). Protektor: van egy szett narancssárga, de sajnos nagyon fogy, így csak olyan versenyekre tudom elvinni, ahol vagy nincs side (pörgős), vagy kevesebb a lap, mint 45 (bontott, draft). Van egy nagyobb szett bordó, és egy teljes szett Magic-es (angyalos), amit duplán kell bugyizni, ugyanis a szélén rendre elengedi a ragasztás. Ezeket akkor használom, ha nem akarok túl sokat keresgélni a pakliban, ugyanis a dupla bugyi miatt nagyon ragad. Nehéz keverni. Minden más alkalomra snassz fekete. Kockák:a jól látható, hagyományos fehér jön be.

 7. Jobban utána gondolva ennek a dolognak….
  Hol van Magyarországon egy Fantsy,szerepjáték (és kártya) bolt egyáltalán? (Dungeont kivéve persze…..)Ahol ilyesmi dolgokat lehetne kapni ,akár online bolt is lehet.
  És a Dungeonban van playmate és valami fantasy témájú protektor?

  Köszi
  Jozsi

 8. Ha már itt tartunk én például egy Syejjcces playmatet szívesen látnék ha kiadnának.

 9. A terítőnek és a bugyinak is az a szerepe nálam, hogy a kártya ne sérüljön / koszolódjon. Ha tiszták lennének az asztalok / kezek, sérthetetlenek a kártya szélek, akkor egyiket se használnám. Ha lenne HKK-s hasonló minőségben, azt használnám.

  Kockák tisztán praktikumot szolgálják, ha létezne egy digitális megfigyelő rendszer, ami nyilvántartja és kijelzi az ÉP/VP… egyéb stat értékeket, nem használnám. 🙂

 10. Én a cekszuális beállítottságú képek helyet (“anyúú légyszi vegyéé ójat!”) inkább Lipták grafikákat részesítenék előnyben: Az idő kereke, Manacsapda….

 11. @shinsei
  Azért legalább a játék idejére illik beszüntetni a rejszolást. Amíg a másik side-ol, addig oké, de utána már illetlenség.

 12. Goblinos playmat, Dungeonban kapható naon menő töklovasos protektor, rengeteg különböző kocka, kabala egy iszonyat junioros Gitonga

 13. ISZONYAT GITONGA! 🙂
  Amúgy vannak olyan külföldi nyomdák, amik nyomnak playmatra (elküldöd, hogy mit rakjanak rá, ráraknak bármit). Még amikor Prágába mentünk wowozni volt ötlet, hogy csináljunk csapat-playmatot (csak aki tervezte full gittet talált ki, így nem kértünk belőle). Az ára ha jól emlékszem 40 eur körül lett volna, vagyis nem olcsó mulatság.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.