Előzetes – Ősi lelkek

Ízelítő a szombati Beholderes versenyen megjelenő új Zén kiegészítőből.

A Beholder hétvégi versenyén debütál a soron következő minikiegészítő, az Ősi lelkek, melyben szokás szerint 10 új lapot bonthattok majd, köztük kifejezetten izgalmas példányokat is. Mi szokásunkhoz híven kiválasztottunk ezekből hármat, csak hogy meghozzuk hozzá a kedveteket.

3 VP 1 nekron Szőke Martin (új)
Tharr, kalandozó, ember, KF, [2]/4

Minden kalandozód lép egy szintet. Az ellenfél minden nem-kalandozó lénye kap -1/-1-et és minden lapjának, ami nem kalandozó, idézési költsége +1 VP.

Lassan járj!-kompatibilis kalandozó? Cseppet sem véletlen, az új Zén kiegészítő ugyanis egy teljesen új kalandozó paklit igyekszik beindítani, mely a drágítós szabálylapra épül. Szőke Martin egyike lesz a most érkező, hasonló paraméterű kalandozóknak (a novemberi nagykiegészítőben is várható utánpótlás), aki még zavaróbbá hivatott tenni a drágítást, de vegyük észre, hogy akár a mostanság népszerű Lépéselőny + A kalandozók védőszentje felállásban is kijöhet az első körben.

3 VP Vérszomjas karvaly (új)
Sheran, szörny, 1 SZK, 4/4

Repül. Anti-mágia: 4. (S): max. 4 lapot egy gyűjtőből a Semmibe rakhatsz.

Szeretnéd megszabadítani az ellenfeled az összes varázslatától, méghozzá egyetlen lappal? Ha a válasz igen, akkor a Vérszomjas karvalynál alkalmasabb lapot aligha találsz mostantól, a 4-es anti-mágia ugyanis igencsak brutális végeredményt szülhet, ha kiröptetjük a második körben. Méretei sem rosszak ráadásul (a Halászat és a Kasztroplanáris stigma azért még viszi), ráadásul a gyűjtőből működő dolgokkal is képes azon nyomban elbánni. Kíváncsian várjuk, vajon mekkora szerep jut majd neki a metagame-ben.

2 VP Hájas okerón (új)
Raia, szörny, 1 SZK, háló, 2/16

Repül. Élet: 1. Kijátszásakor gyógyulsz 4 ÉP-t.

Harmadik lapnak az érdekesség-faktor miatt a Hájas okerónt választottuk, aki első pillantásra túlságosan sok hasznot nem hoz a konyhára. Ám ha eszünkbe jut az egyik rég elfeledett követő, A behemótok nagymestere, akkor rájövünk, hogy valójában egy 10-et ütő lény is lehet a dagadékból, aki ráadásul az élet és a háló miatt nehezen leszedhető és megkerülhető… izé, körbejátszható. Egy fecske persze még nem csinál nyarat, a novemberi nagykiegészítőben azonban – a drágább kalandozókhoz hasonlóan – a behemótok is további erősítésre számíthatnak!

* * *

Hogy mi lesz a maradék 7 lap, azt szombaton (illetve a boltban vásárolva a jövő héttől) ti is kideríthetitek. Addig is várjuk véleményeiteket a fentiek kapcsán!

Csető Zsolt

27 thoughts on “Előzetes – Ősi lelkek

 1. Okerón már röppenne is be a verdába: gyógyít, háló és sok lényt el tud intézni!

 2. Szőke Martin (új): Sajnos a VH óta nem érzem, h a drágításnak komoly esélye lenne. Persze nagyon szeretek minden lassan járjas decket, de tapasztalataim szerint a “pusztán” drágító lapok nemigen férnek be. Már a vándort sem tettem be mindig. Így első blikkre ez elég kevés.
  Vérszomjas karvaly (új): Hasonlóan nagy karriert jósolok neki, mint a ködteknősnek…
  Hájas okerón (új): Hát ez 2014 derekán csak egy vicc lehet.
  Kicsit szomorúan olvasom, h ezek az “izgalmas” és “kedvcsináló” lapok. Ezek alapján (Ákos nyomán) pénztárca barát zén lesz.

 3. A dagi nekem sem jön most be, bár 2. körben Esszenciakapcsolva (még járj mellett is) beüti a 20-at, baráti! Nekem amúgy a madár eléggé bejön, JÓ NAGY PARASZT! ❤

 4. Pedig elég jó lapok. Persze a behemótos inkább móka, de a karvalyt máig nem értem miért hagytuk így, a járjas kallert meg többen forgattuk sikerrel a tesztelésen, oda meg nagyon erős.

  Az eldüeni vándor amúgy már nálam is kikopott, nincs értelme berakni.

 5. Tőlem ered a pénztárcabarát kiegészítő fogalma és ha a többi 7 lap is hasonló lesz ezekhez, akkor ez is ilyen lesz. Amúgy ebből a lényözönből kissé elegem van már.

 6. A karvaly nagyon paraszt. Tuti teszek majd vele egy próbát. (azért a ködtekinél jóval erősebb)

 7. Pit, a kánterek fejlesztését nem rossz, ha kicsit lassítják, mert akkor 1 vagy 2 kieg. múlva, be kellene már figyeljenek a 0 Vp-s ősmágiás, anti-mágia 0-ás lapok. Ha nagyon ráfekszenek a varik, de még inkább a kánterek fejlesztésének, ide fut ki a dolog. Utána hogyan tovább? Legyen még cantrip is?
  Akkor a játék már inkább a piros máriáshoz fog hasonlítani, semmit egy logikai-stratégiai játékhoz. Lassan 20 éves lesz a játék. A jelenlegi játékkoncepció lassan kifutja magát, ha folyamatosan kell erősíteni, olcsóbbítani a lapokat, mert csak úgy vennék meg az emberek a kieget. Kell a lassítás, hogy minél lassabban jussunk el a komolytalan játékot eredményező 0 vp, cantrip, nem drágítható, mindentfaszomtudó lapokig.
  Nem ilyen egyszerű, tudom, de ez is benne van.

 8. Dani79: sztem ennél jóval árnyaltabb a dolog.
  nem azt írtam, hogy countereket kell csak kiadni, pusztán annyit, hogy elegem van a lényekből. A probléma főként az, hogy nem nagyon van eredetiség bennük, mindegyik fajnál már lassan van beépített counter, semmizés, leszedés stb. Az egyediség meg eltűnik. Teszem azt, miért nem lehet tárgyakat kiadni? Vagy jó általánosokat, ZSZ-eket, új ködöt?
  Nem szeretnék oda eljutni, hogy lényekkel kelljen egy hagyományos versenyen játszanom. Ha eddig eljutunk, akkor nyugodtan lehet rámírni, mert eladó lesz a gyűjteményem.

 9. Pit, amit írtam az inkább arra célzott, hogy legyél még egy kicsit türelmes:) Amint én nagyon alulról látom, a lényeket balanszolgatják egyenlőre, hogy minél több koncepció a versenyasztalokhoz férjen, minél színesebb legyen a paletta, és felérjenek a “klasszikus” kontrollokhoz.
  Amit a tárgyakról, Zsz-ról írtál,de lehetne épületet is mondani, azzal 100%-ban egyetértek veled! Rájuk is rájuk férne egy nagyobb ráncfelvarrás, nemcsak lap, hanem hosszútávú koncepció szinten.
  Ködöt már nem mernek kiadni:DDDD (köszi, Barti:P)
  A Behónak pedig lehetetlen minden ötletnek megfelelni, minden igényt kielégíteni, de az tuti, hogy nem lesz olyan szitu, hogy fontolgasd a gyűjtemény eladását:)

 10. Adunk ki jo altalanosakat, targyakat, epuleteket, zsz-eket is. Csakugy, mint a legtobb etnikumhoz (mindnek vannak kedveloi – ld. szavazas a Behon) lapokat.
  A nagykiegben mindenkeppen lesznek jo altalanosak, targyak, epuletek, zsz-ek is. A Zenekben is mindig igyekszunk a tesztelokkel egyutt balanszolni, hogy 2-3 eros, tobbfele hasznalhato lap legalabb legyen. Lenyekbol nyilvanvaloan tobb van, mint epuletekbol, targyakbol, varazslatokbol. A ‘lenyek’ az vagy 25-fele paklit jelent, nyilvan a varazslatokat is lehet tobbfele pakliba hasznalni, de azert nem ilyen sokba. A HKK egyik legősibb, alapvető vonása a lények küzdelme (őrposzt, ki-kit támad, ha még emlékszik valaki 🙂 ), ami az utóbbi pár évben kissé visszább szorult, de nem szeretnénk, hogy eltűnjön.
  Mindamellett nem a legerosebb koncepciokat (ld. mostani hagyi-elemzes) akarjuk elsosorban erositeni, ezert kevesebb a
  – 0-s lapcounter
  – iszonyat varazslat eroforras (mint az Elonyos uzlet) – azert lesz ilyesmi is
  – dal lap
  – Trinigan lap
  – Raia azonnali
  – köd lap (ebből azért vagy 3-at sikerült átverni 🙂 )

 11. Dani 79 a Szöke martin alapbol 3 vp 1 nekron 2/4 (na jó 3/4)
  Van képessége az igaz de nem olcsó és nagyot ütő…..
  A karvaj is 3 ért jön 4 et üt pár éve nevettek volna az antimágiáján……most erős az antimágia….A HKK inkább hullámzik mint erősódne…./persze erősödik is./
  Balage köszi az infót hogy mi nem lesz 🙂

 12. Ja, es meg hozzatennem, hogy adunk ki ugyan teknost, de fokozottan igyekszunk figyelni (es a tobbi lapnal is), hogy ne a ‘hoki-faktort’, hanem a stabilabb, tobb minden ellen jo paklikat fejlesszuk. (es igen, ennek resze a beleszolas, anelkul vagy ‘igen gyorsan nyersz’, vagy nem vagy sehol).
  Persze, vannak, akik a hokikat szeretik, de ugy latjuk, tobbeket zavar az elso-masodik koros ‘rakosgatas’, mint ahanyan lelkesednek erte.
  Tenyleg, errol se artana egy szavazas azert…

 13. Dani79: a balanszról annyit, hogy kiadtak egy többek szerint is broken lapot, a Villámháború személyében. Innentől kezdve kb bármilyen lény igazodik az ellenfélhez, ami azért valljuk be nem gyenge.

  Balage: vhogy mindig a Zénekben sűrűsödik ez, hogy lény-lény-lény. Hol vannak már azok a zének, mint a felhők szárnyán, halhatatlan lények, esetleg még az alanori dalverseny? Kivülállóként úgy látom, hogy nem olyan lapcountereket kell kaidni, amelyek a mostani top színekbe tartoznak, hanem a gyenge színek közé (hangsúlyozom kontroll tekintetben, varázslat alapúan): Chd, Elenios, Rhatt, Dornodon, Leah. Így talán több variációs lehetőség keletkezik, amellett, hogy igazán nem erősítettél top koncepciót.
  A másik pedig, hogy amint jön egy VH szembe és persze nincs Rúna, akkor kb első meccs valszeg bukta, sideoláskor meg minden countert ki kell vennem, mert semmire se megyek velük. Szóval nem értem a félelmet a sok lapcounter miatt, mert kb azok ellen van igazán létjogosultságuk, akik, hasonló paklikkal játszanak. Személy szerint a kontroll vs kontroll csatát szeretem a legjobban e tekintetben
  Illetve, amit kissé rossz iránynak tartok, hogy pl. az erdő ha nem is teljesen, de eléggé meg lett ölve. Nem Bartit védem, de sztem üde színfolt az is, ha vki erdőzik és plusz egy pakli a palettán. Kissé a Világégést is úgy éreztem, mintha az említett dekk ellen lett volna megkreálva. Ne fledkezzünk el a drágításokról, de vhogy nem érzem őket annyira erősnek, mint egy évvel korábban.

 14. Ez a zén (Eddig) nekem sem jön be most, de már elobb-utobb ki kellett jojjon egy ilyen is a nagy szamok torvenye alapjan, jo ideje nagyon tetszenek a kijovo zenek…
  Szerintem a kepesseg nelkuli nagy/nagy lenyek nem fognak labdaba rugni, jelenleg a halhatatlanok nagymesteres keltetoben az 1 szem zanzult gigaszon kivul nincs 3/3nal nagyobb leny… pedig az aztan 100% lenyes dekk… 😀

  Martin passziv, ami mindenkepp beinditotta a fantaziamat, ha jonne meg par passziv kaller, nem biztos hogy a jarjat raknam mellejuk… 🙂 (lassuk meg, a crimson-halafir duo is passziv 🙂 ) ha jon meg 1-2 baratja, akkor azert be kell vasarolni a zenbol… 😀

  Ezt a karvalyt nem is ertem… 3ert nem eleg nagy, vagy nem tud eleget… most 1 lappal megszabaditjuk az ellent a spellektol es kezeljuk a gyujtot? komolyan? a szanalmas teki ezt olcsobban (legalabbis ha nem PONT 4 spellje van az ellennek, olcsobban… ha van tobb, akkor a karvaly nem is oldja meg) tudja es kozben gyogyit meg tud meg sok mast is… 😀

  az okeron meg… nagy dagi, majd meglatjuk mit fog tudni de szerintem keves lesz…

 15. Karvaly: azert az nem mindegy, hogy egyszerre AM-zol 4-et, vagy egyszerre csak 1-et, ami utan meg johet barmi azonnali… a tesztelok legalabbis elegge azt mondtak, hogy ez egy eros fegyver lesz barmilyen lenyes vs. varazslatos csataban.

 16. En nem tudom elkepzelni hogy hova raknam be… legyen neked igazad (vagy szulessen egy uj dekk, ahova befer, ez lenne a legjobb 🙂 talan a behemotosba…?) de szerintem jelenleg egyik lenyes dekk sem engedhet meg maganak 3 manat egy lenyert ami nem olyan oriasi, es nem tud semmi egetrengetot (es nincs keze sem)…

 17. Lesz még passzív kaller a Tou Szang személyében. Szépen illeszkedik az is lépéselőny, járj mellé, ill. keltető mellé is mint Dömény úr jelezte 🙂

 18. Szőke Martin (új): Egy jelenleg nem létező koncepció erős lapja, a kallerek Domináns morfja. Kár, hogy az ősmágia ellen még mindig nem védi a járjat. Reméljük a társai is tudnak hasznos dolgokat és kiegészítik a koncepció gyengéit.

  Sólyom: Hasonló sorsa lesz, mint az összes magas AM-elni megálmodott lénynek. Nem sorolom fel a gyengéit, aki akarja, nézze vissza a Ködtekinél vagy az új orknál (nem ér annyit, hogy előkeressem a nevét). Legalább a Halászat ne vinné… Ja és ölne azért a legfőbb követős deck, ha lila lenne, de nem az 😀 Ettől függetlenül legfőbb követő és fókusz sidejában előkerülhet.

  Okerón: Addig eljutott a gondolkodás, hogy a behemótosba táp a 10|16, de máshova? A behemót halott és nem tudsz régi jó lapokat elővenni belőle, mert már elértéktelenedtek (talán a Királyi főszakács maradt és pár buta sok/sokas lény, aminek jó része passzív). Szerintem nem lett volna olyan durva dolog, ha a manára 1-et firkantunk, hiszen egy jelenleg halott deckbe nem kár, máshova meg egyáltalán nem durva.

  Egyébként én szívesen látnám az Orgling málhást felújítva (Zsz-ért), ha már a behemót kap valamit (ja és orglingnak sem lenne rossz, bár nem tudom, mit kezd vele, olcsóbb mindene) 😀

  Egyébként az utolsó kettő is pont egy olyan lény, ami kevés szöveggel tudja a célját, így simán ráilleszthető lett volna ezek közül valami: Párbaj, Újrahasznosítás (Okerónnak pl a gyógyítás helyett), +1 HP (a sólyminak), ősmágia (ha már drága és szituációfüggő, többe ne kerüljön) vagy pár vicces, de elhanyagolt képesség, esetleg a mainstream áramlások közül valamelyik (sok HP, 2 mana, 1 lap kör végén).

 19. Egyébként többekkel beszélgetve az itt meg nem említett Felhők asszonyát tartják a Zén legjobb lapjának.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.