Paklileírás – Kalandozó deck Lassan járj!-jal

Avagy lássuk, mire lehetnek képesek a játék legújabb jövevényei.

A legújabb Zén kiegészítő, az Ősi lelkek elsősorban a sokak fantáziáját megmozgató vadonatúj kalandozókról szól, melyek közös tulajdonsága, hogy egyaránt 3 VP-ért és 1 nekronért érkeznek. Mindez persze cseppet sem véletlen, hiszen ha megnézzük képességüket, akkor jól látható, hogy bizony Lassan járj! (de legalábbis valamilyen drágítás) mellé lettek kitalálva, és ha már így alakult, úgy döntöttünk, egy paklileírással is megörvendeztetünk benneteket a megjelenésük alkalmából. Kiindulási alapunk tehát a Lassan járj! és A kalandozók védőszentje által alkotott szabálylap-követő felállás.

szoke_martinA szóban forgó hármas, a drágító-olcsóbbító-hátráltató duó, Tou Szang és Szőke Martin, valamint a Moa daraboló nyomdokain haladó, ám annál kicsit termetesebb A felhők asszonya rögtön három színt is lefoglalnak paklinkban (természetesen egyiküket sem szeretnénk kihagyni), így az első kérdés, amit el szeretnénk dönteni, hogy mi legyen a negyedik. Szerencsére ezen sem fogunk sokáig morfondírozni, hamar rájövőnk majd ugyanis, hogy kék – leginkább a Kurtz miatt – elég jól fog illeszkedni paklinkba. A további lapjaink kiválasztásában tehát fontos szerep jut a bármikor kikereshető és felhasználható végzetúrnak, aki ebben a pakliban 3-ért 5/5-ös repülő lényként még önmagában sem szörnyű a közép- és végjátékban, főleg akkor, ha topdeckelésig fajul a játék.

a_felhok_asszonyaLássuk első körben azt, mely további kalandozók szállhatnak még be a buliba. Rhatt kapásból tartogat nekünk két nyilvánvaló példányt. A Garabonciás már vendégeskedett nálunk a minap a Randomlap rovatban, és kapásból ő az egyik olyan lapunk, aki remekül összedolgozik Kurtz-cal, hiszen ha második körben kirakjuk, akkor még pont marad VP-nk arra, hogy előkeressük kék társát, így laphátrány nélkül termelhetünk manát, esetleg szedhetünk le lapot. Másik Rhatt kalandozónk számára szintén jól fog jönni a laphátrány nélküli lapdobás: ő Swind, aki ha beüt, rögtön visszaadja a beléfektetett varázspontokat (feltéve persze, hogy dobtunk neki), ha pedig ne adj isten felgyűlik a mana, akár még laputánpótlást is nyújthat. Érdemes emellett bevetni egy-két Mikkeldorfot is. Legrosszabb esetben második körben lejöhet 4 izommal 5/5-ösként, de konfigurálhatóságában, illetve A felhők asszonyához hasonló izomosztogatós képességében sok lehetőség rejlik.

tou_szangAz említetteken kívül mi mindössze egy kalandozónak szorítottunk még helyet, méghozzá a kék színből: ő nem más, mint Gebarrian, az utazó. Ebből kitalálható, hogy játszani szeretnénk a Lassan járj! mellé illeszkedő brutál helyszínnel, az Eldüennel, melyet pont ki tudunk pattintani a második körben, ha behúzzuk vagy őt, vagy Gebarriant, feladva ezzel a leckét az alaposan bedrágított ellenfélnek. Ha még néhány drágító kalandozót is ki tudunk tenni mellé, akkor az ellenfél már csak ősmágiás lapjaiban bízhat. Ne féljünk három darabot használni: egyrészt sok nekronnal játszunk, másrészt eldobhatjuk például egy Swindnek az esetleges felesleges darabokat.

Ha már Elenios, nézzük, mely lapok fértek be ebbe a színből. A 3 Kurtz és a Lassan járj! mellé kötelező kellékként kívánkozik az Esszenciakapocs, mellyel elég sokfajta lapállással véghez vihetjük a második körös “tíz”, vagy “dupla drágítás” hadműveletek egyikét. Természetesen a kék végzeturat keresve érdemes használni, hiszen így rajta sem bukunk lapot, és mivel legtöbb kallerünk kettőért fog jönni, pont bele is fog férni a keretbe ez az akció. Használnék még emellett egy darab Képmást is, mellyel bevihetjük a végső csapást plusz egy lényt kérve, de izomosztós kalandozóinkat sem rossz másolni vele. Na meg persze az ellenfél lapját, ha valami igazi gonoszságot tudunk ezzel véghez vinni.

elduenChara-din esetében Martian repertoárja és A káosz hatalma lesznek még segítségünkre. A dobatás közös a két lapban, előbbi azonban ennél jóval sokoldalúbb, és első körös laphúzásra sem rossz megtolni, ha mi kezdtünk, hiszen így nagyobb eséllyel rakhatunk ki valami jó kis kalandozót a második körben. Utóbbi pedig hamar visszahozhat bennünket a játékba, ha esetleg rosszul sülnének el a dolgok, ráadásul counterelni is igen nehéz, és olykor áramlása is rengeteget segíthet.

A már tárgyalt Rhattból két Lassan járj!-as klasszikus, az Eltörlés és a Szikráció jutott szerephez. A leszedés kiváló ellenszere lehet az olyan gonoszságoknak, mint a Techiánaflux (főleg úgy, hogy rá is drágább counterelni), ráadásul egy helyszín mellett manaköltség nélkül kirakhatjuk, a multifunkciós lap pedig a legkülönfélébb módokon segíthet bennünket – a legtöbbször persze érdemes megtartani egy jó kis counterelésre vagy leszedésre.

Utolsó színűnk, Tharr szintén két további lappal képviselteti magát. Dharosz hatalma mindig hasznos segítség lesz, ha kell, bevédve bennünket egy varázslattól, máskor pedig tápolva valamelyik lényünket, a Talpig vasban pedig egy brutálisan erős keresés, mely jócskán elősegíti az optimális második kör összehozását – “első” képessége nem is fontos, kivételes esetben fogjuk csak az asztalra tenni, hiszen nem játszunk tárgyakkal.

Ezzel össze is állt a pakli – vessünk is rá egy pillantást egyben is.

A pakli

szabálylap: Lassan járj!
követő: A kalandozók védőszentje

kalandozokvedoszentje3 Tou Szang
3 Martian repertoárja
3 A káosz hatalma
3 Kurtz
3 Esszenciakapocs
1 Gebarrian, az utazó
1 Képmás
3 A felhők asszonya
3 Garabonciás
3 Swind
3 Szikráció
3 Eltörlés
2 Mikkeldorf
3 Szőke Martin
3 Dharosz hatalma
3 Talpig vasban
3 Eldüen

46 lap

a_ter_ido_uraA deck nagy ellenfelei természetesen a különféle ősmágiás lapok, illetve a Villámháború, amely képes kikerülni drágításunkat. Ezek ellen garantáltan nehéz dolgunk lesz, ám jó ellenszer lehet A tér-idő ura, akit már az első körben kirakhatunk, és igen komoly fejtörést okozhatunk vele ellenfelünknek. A várt ellenfelek függvényében akár alapból is használhatjuk. Igaz ez Samanthára is, aki leginkább a különféle tokentermelős követők (Chara-din követője, Raia követője) és a terülős paklik (például a drágítást jól kikerülő védekezéses ganüidek) ellen lehet brutális asztaltakarítás, adott esetben szintén akár első körben érkezve. Mindezek mellett természetesen egy követő-szabálylapos side-ból sem hiányozhat Csodatevő Fenyő Zoárd, aki – miután kalandozó – még a tápokat is megkapja. De készülhetünk Torz Talbottal és Talbot szavával is a különféle pörgős deckek ellen, hogy ha úgy érezzük, bizonyos deckek ellen pont az az egy kör fog hiányozni.

Miután egy rendkívül friss pakliról van szó, ezért természetesen rengeteg kísérletezésre adódhat még tér – a kommentek között ti is megoszthatjátok velünk gondolataitokat a deck összeállítását illetően. Jó játékot azoknak, akik próbát tesznek vele!

Csető Zsolt

8 thoughts on “Paklileírás – Kalandozó deck Lassan járj!-jal

  1. Ajánlott nem csak a nekronos vagy drága kalandozókkal foglalkozni. Több 1 vagy 2 VP-ért jövő kalandozó van, ami a követőnek köszönhetően nem lesz drágáb, így illeszkedik ebbe a koncepcióba. Egyedül a helyszín használatát kell ilyenkor eldönteni, hogy megéri-e használni az olcsóbb srácok mellett, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik éri meg jobban. Én személy szerint inkább kihagytam a síkot, és betettem néhány erősebb olcsó kallert.
    Ilyen pl a Gosan nevű lap. Ugyanazt csinálja, mint a Garabonciás; sőt, őt még építésből is lehet hozni, ha már van lent valami, de kevés a mana.
    De akár még egy Halafír is elfér a pakliba, az se jön túl sokért, és erős a képessége neki is.

  2. Elsőre nekem az jutott eszembe hogy nem sok egy kicsit a nekron……?
    Ha 45 lapos dekket nézünk 8-10 nekronos lapot tudunk kijátszani és oda a paklink…..Bár ha viszont az ellenfél egyet se tud kijátszani akkor jók vagyunk. 🙂

  3. Járj mellett tök fölösleges a húzás (halafir). Tempóból akarod megverni a deckeket, nem lapelőnyből.

  4. Nekem tetszik a koncepció, de véleményem szerint az új kalandozók jobban szerepelhetnének egy Hegymélyi keltetővel.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.