Kiszámíthatatlan metagame a Nemzeti Bajnokság előtt

Klujber Balázs nyerte a Dungeon hagyományos versenyét Arochos-os dal paklival.

32 játékos gyűlt össze a Nemzeti Bajnokság első napjának utolsó budapesti főpróbáján: a Dungeon hagyományos versennyel várta a játékosokat.

A Beholder júliusi versenyén egyértelműen a szabálylapok voltak többségben, ezúttal azonban viszonylag egyenletesen oszlott meg a mezőny a szabálylapos, követős, illetve mindkettőt használó deckek között. A legnépszerűbbek a Lépéselőny (3), illetve A legfőbb követő (4) voltak.

 • Szabálylap (11): 2 Korlátozás, 2 Lépéselőny, 1 Egérút, 1 Életenergia, 1 Ősi rúna, 1 Rejtett tartalék, 1 Semleges csatamező, 1 Sokszínűség, 1 Zarknod bilincse
 • Követő (12): 4 A legfőbb követő, 2 Arochos, 2 Raia követője, 1 Edralian, 1 Krigis, a lélekkufár, 1 Őrült Enkala, az animátor, 1 Thormedor, vadászmester
 • Egyéb (8): 1 Hálócsapda + Chara-din követője, 1 Hegymélyi keltető + Legendák Völgye, 1 Lassan járj! + Kyorg ősmágus, 1 Lassan járj! + Tharr követője, 1 Lépéselőny + A kalandozók védőszentje, 1 Ősi rúna + Átkozott követő, 1 Szűk esztendők + Raia követője, 1 Villámháború + Chara-din követője

DSC09982

Az ötfordulós verseny döntőjében Klujber Balázs és Erdős Viktor csaptak össze, a győzelmet pedig előbbi szerezte meg, rövid időn belül a második elsőséget szerezve az Arochos-os dal paklinak (a Beholder versenyén Horváth Dávid az amatőr kategóriát nyerte meg vele). Viktor végül a harmadik helyen végzett lila A legfőbb követős paklijával, a második helyre pedig a legjobb amatőr, Németh Miklós ért oda legendás deckkel.

A végeredmény

I. Klujber Balázs (paklilista)

Dal pakli Arochos-szal.

II. Németh Miklós (A) (paklilista)

Legendás pakli Hegymélyi keltetővel és Legendák Völgyével.

III. Erdős Viktor (paklilista)

Chara-din pakli A legfőbb követővel.

IV. Schmidt Edit (A) (paklilista)

Raia pakli Szűk esztendőkkel és Raia követőjével.

V. Földi Viktor (paklilista)

Kontroll pakli Edraliannal.

VI. Aranyi Ákos (paklilista)

Ködös good stuff pakli Sokszínűséggel.

VII. Pásztor Szabolcs (paklilista)

Chara-din pakli A legfőbb követővel.

VIII. Dárday Gergely (paklilista)

Gyűjtőgenerálós pakli Korlátozással.

IX. Dávid Máté (paklilista)

Szerencsekerék pakli A legfőbb követővel.

X. Moldován Péter (A) (paklilista)

Xenó pakli Villámháborúval és Chara-din követőjével.

Amíg néhány hete a Korlátozásos paklik dominanciájáról írhattunk, addig most rendkívül változatos élmezőny alakult ki: a top tízben összesen kilenc különböző paklit találunk, és a múltkor több ízben is jól szereplő Korlátozásos gyűjtőgenerálós deck most “csak” egy nyolcadik helyet tudott felmutatni.

DSC09991

Érdekességek a versenyről

 • Az Arochos számára igen kedvező Tokozó rakshallion miatt előzetesen nem ígérkezett túlságosan izgalmasnak a döntő, Viktor azonban mégis meg tudta nyerni az első partit. Balázs ezt követően egyenlített, és neki is fogtak a harmadik meccsnek, ám az idő eközben lejárt. Az első körben érkező A kétségbeesés hatalmának köszönhetően azonban így is összejött a győzelem az Arochos számára.
 • Szabó András négy védekezéses lappal adta át a kezdést ellenfelének, Várnai Péternek, aki azonban Bufa kódexével indított, alaposan keresztülszőve ezzel András terveit.
 • A játékosok több meglepetéskártyát is próbálgattak a már jól ismert paklikban: mind közül talán a legérdekesebb a Tudatfagyasztás, amely Földi Viktor Edralian deckjében bukkant fel.

Az elmúlt hetek eseményei alapján ember legyen a talpán, aki megmondja, mire lehet majd számítani a Nemzeti Bajnokság első napján. Ne feledjétek: a felkészülés ezen a héten folytatódik, hiszen a HKK Blog augusztusi versenyén A sokszínűség jutalma formátummal várunk benneteket!

Csető Zsolt

Reklámok

20 thoughts on “Kiszámíthatatlan metagame a Nemzeti Bajnokság előtt

 1. AU-TÓ ORGLING AU-TÓ ORGLING AU-TÓ ORGLING AU-TÓ ORGLING!!!!!! 😀 😛

  Am Grat Hombár, meg Mikinek is 🙂 (ofc mindenki másnak is 🙂 )

  Most elég vicces a meta, lehetne szerintem egy kicsivel több hagyi… 😀

 2. Kratulálok kecifei:P
  De grat ofc a többieknek is(Editnek főként a merész,de nagyon metába illő szablap választás miatt)!

  A meta pedig valóban epic(kb nincs:D). Valóban elbírna több hagyit a köv félév:P

 3. Grat a helyezetteknek.

  Illetve csatlakoznék Ferihez, több hagyit a népnek. Az első ötből egyedül Viktor nem számít meglepetésnek. Tényleg furcsa lett a meta.

 4. És úgy látszik nem éri meg rúnázni vagy csatamezőzni. Egyszerűen túl változatos a meta,

 5. Grat mindenkinek!
  Kicsit ugye még le vagyok maradva… valaki elmagyarázná, h mit csinál Németh Miki deckjében a mahomi gólem?

 6. Egyébként tényleg rég volt ilyen kiszámíthatatlan a mezőny és a végeredmény. És sok olyan közel hasonló erősségű deck van, amik között nüanszok döntenek el egy meccset. Nekem ez tetszik. 🙂

 7. Egy jó Terrgath működhet szerintem.
  5lappal kezd, ezért nincs hátrányban az Életenergia ellen, sőt, a semmizés nagyon jól jöhet amikor meg kell akasztani a másik hokiját.
  Tokentermelő követők ellen is el tudja kapni az első 2 fattyat/angyalt. Molluszknak is elkapja az ócskaságait legfőbb követő ellen. A semmizés is jó lehet egy gyűjtőgen ellen, meg a teki kombóba se árthat beleszólni

 8. @S.R.

  Pont így gondolkoztam tavaly a nemzeti első napja előtt, fullcounter-erőforrás kontrollt építettem Terrgath köré, erre megkaptam az összes anti-decket (2 korlátozás, bűv erdő és barátait) és a versenyt végül egy Edralian húzta be és természetesen a kontrollok uralták az első asztalokat… :DD

  Szóval tökmindegy hogy gondolkodsz, ha xar a párosításod :D. Full random, h mi lesz a befutó a nemzetin.

 9. Amúgy erre a versenyre a pakliválasztásom a következőképp született:
  1: Mit tudok a lehető legrövidebb idő alatt összerakni (mező kizárva)?
  2: Melyik pakli az, ahol relatíve a legkevesebbet kell gondolkozni, de azért mégis vannak döntési helyzetek?
  3: Mely pakli az, ami az asztalon maradó (főképp lényes) ill. korlátozó paklik ellen jó eséllyel indul, de kontrollok ellen se esélytelen teljesen?

  Adott volt a döntés, csupán az átkozott követő/mező ellen kellett side, míg a gyűjtőhoki ellen bepasszintottam 3 Zarándokot és kész is voltam :D.

 10. “Szóval tökmindegy hogy gondolkodsz, ha xar a párosításod :D. Full random, h mi lesz a befutó a nemzetin.”

  Tökéletesen egyetértek. El kell vinni egy stabil decket és azt kapsz,amit kapsz. Dühöngeni nem kell senkinek majd,valószínűleg a szerencse fogja eldönteni a befutók kilétét.

 11. Orulok, hogy tobbeknek tetszik a hagyi, csak sikerult jofele alakitani a Vilagegessel + Zenekkel! 🙂
  Viktroll is orulhetett, sehol 1 Villamhaborus teki 🙂

 12. Viktroll viszont örülhetett a jó kis első körös Kétségbeesés-Nil-Erő dala triónak 1-1-nél a döntőben (mind rettentő korrekt papírosok amúgy is…). Tehát továbbra is nagy erővel fogom támogatni a jó kis Arochos stabilizálását, hogy ez az állapot minél többször állhasson fent az első körben, de a második körre már biztosan!!! 😉

 13. A Világégés továbbvitte a Zanszilánkokkal és az Istenek Viadalával indult tendenciát, miszerint sokszínűvé kell(ene) tenni a metát. Szerintem ez a célkitűzés sikerült. Azért nem szembesültünk ezzel eddig ilyen nyíltan, és egyértelműen, mert az elmúlt egy évben alig volt hagyományos verseny. (Ami nem baj, sőt!). Hogy milyen másodlagos célok voltak még a VÉ megalkotásakor, és ezek teljesültek-e, vagy sem, azt nálam jártasabbak biztosan kifejtik. Ha az őszi nagykiegtől én azt várom, hogy azokat a koncepciókat, amelyek megerősödtek az elmúlt egy évben, stabilizálja, erősítse meg. Nem gondolnám, hogy a meta tovább színesítése szükséges volna, mivel amellett, hogy izgalmassá teszi a versenyeket, ez két további hátránnyal jár:
  – a sorsolóprogram “szeszélyétől” és a kezdődobástól/kezdőkéztől függő végeredmény esélye megnő
  – kizárólag a flexibilis, sok opcionális lehetőséget rejtő lapok és paklik lesznek versenygyőzelem-esélyesek.
  Az előbbi probléma demoralizáló és a 0. körös lapok nélkülözhetetlenségét eredményezi, míg az utóbbi háttérbe szorítja a koncepció-paklikat (pl. etnikum, épület, tárgy, stb.) Szóval talán nem kéne egy huszonnyolcadik koncepciót feléleszteni/megteremteni, ehelyett az eddigi huszonhetet kellene erősíteni.
  Szerintem.

 14. Visszajelzés: Többet ésszel, mint erővel? | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s