Arisztotelészi dilemma – Metagame-elemzés egylapos versenyre

Hétvégén Blogos verseny, ráadásul Nemzetis formátum, így duplán érdemes odafigyelni!

Az egy héttel ezelőtti hagyományoson az előzetesen várthoz képest más paklik tudtak odaérni az előkelőbb helyekre. Sok győzelemre esélyes koncepció azonban nem képviseltette magát, hiszen sem a teknősök, sem a Trinigan kontrollok nem tették tiszteletüket nagyobb számban. Egyre inkább kezdek tartani attól, hogy a sorsolóprogram fog dönteni bejutásokról vagy kimaradásokról (a saját deckem is azt hozta, amire számítottam tőle az adott párosításokban, de ezzel egy külön cikk foglalkozik majd). De ne fessük az ördögöt a falra, inkább nézzünk elébe a szombatra várható metagame-nek.

eletenergiaA sokszínűség formátumot mindig is szerették a játékosok, hiszen itt elég kicsi a valószínűsége annak, hogy 1-2. körös kombókkal vége szakadjon a küzdelemnek. Ráadásul a lapjainkat úgy kell beosztani, hogy lehetőleg maximális hatásfokon működjenek, hiszen az esetek többségében ugyanennyiért már nem fogjuk tudni használni ezt a funkciót (nyilván a visszavételekbe is kell erőforrást költeni; egy vízió/feltámadó lap esetén a fenti megállapítás természetesen nem érvényes, bár a semmizhetőség már bizonyos fokú értékromlást jelent). A tiltott lapok listája bővült a sokéves megszokottakhoz képest. A Vlagyimir szekercéje érthetetlenül maradt bent már a tavalyi év folyamán is (inkább örüljünk annak, hogy kikerült idén), ugyanis sok párosítást eldöntött – vagy éppen fordított meg – a klasszikus Nil herceg dalnoka – A pénz dala – Vlagyimir szekercéje – A pénz dala hoki. A dalok megmaradnak, ráadásul lehet, hogy eddig nem látott képviselőjük is felbukkan. A kék megerősödésével és a kezdeti mana fontossága miatt egy A csábítás dalát lehet, hogy becsempésznék a kontrollomba. Feláldozni valószínűleg lesz mit neki a sok nem-lény lap közül. A köd tiltása szintén jó választás, egyszerűen túl nagy stabilitást jelent egy ilyen formátumon a „mindig az van a kezemben, ami kell” típusú dolog. A Ködváros pedig külön stressz lett volna a körönkénti ingyen blokkoló és/vagy ködös lap miatt. Egyetlen hiányérzetem, hogy így szegény Rhatt megint elkerüli a top paklikat, mert a színben már régóta nincs elég kraft ahhoz, hogy érdemi kártyákat adjon hozzá a deckünkhöz. A síkok tiltását érthető lépésnek tartom, bár inkább csak A mágia létsíkját és az Álomvilágot vettem volna bele, mert így néhány marginális koncepció teljesen életképtelenné vált (épületek). Ráadásul az igazat megvallva csak ennél a kettőnél kerülünk hamar behozhatatlan hátrányba, ha mi esetleg elnekronoztuk a saját síkunkat. Az Elenios követője jó helyen van a tiltott lapok között, ne kereshessük a 2. körben lényegében ingyen, amire szükségünk van. Ne feledjétek, hogy az utóbbi időben nálunk visszaengedett Idegösszeomlás, Bundás yeti, illetve Méonech fürkész a Nemzetire való készülés miatt nem lesz engedélyezett!

atkozott_kovetoA good-stuff kontrollok biztosan nagy tömegben képviseltetik majd magukat, és évek óta nem látott módon 2 bűbáj valamelyikét szeretnénk majd leginkább a kezünkben tartani néhány counterrel karöltve. Ezek név szerint a Techiánaflux és a Kasztroplanáris stigma. Olcsón permanens counter, ennél nem is kívánhatunk többet. Gyanítom, hogy a kék és a sárga egyezményesen a kontroll jellegű paklikban helyet fognak kapni. A címben felütésre került arisztotelészi tragikus dilemma, amiben a hős (jelen esetben mi magunk) két alapvetően rossz dolog között kénytelen dönteni, a narancssárga papír kiválasztásánál kezdődik, ugyanis több kellően megindokolható variáció is létezik. Az első az Életenergia, ami 5 lapot biztosít számunkra és esélyt ad a követőszüntetésre. A többi narancs laphoz képest pedig stabil lapelőnnyel indulhatsz, kivéve, ha Az együgyű vagy Terrgath az ellenfél. Az együgyű csábító, bár az információ rengeteget számít (ellenfelünk mindig tudja, mikor tudunk counterelni), valamint ha belefutunk egy Korlátozásba, akkor szívhatjuk a fogunkat. A Terrgath ismét egy játszható alternatívának tűnik, hiszen mind a tokenek megakadályozása, mind pedig a jókor elsütött semmizés aranyat tud érni (az Edralianok hatástalanításáról nem is beszélve), az esetek nagy részében 5 lappal tud kezdeni. Az Átkozott követőt az előforduló 3 lapos kezdések (Hegymélyi keltető + A halhatatlanok nagymestere, Hegymélyi keltető + Chara-din követője, Lassan járj! + Kyorg ősmágus, Lassan járj! + Kragoru familiárisa), valamint a komolyan veendő A legfőbb követős paklik miatt nem érdemes elvetni. Az Ősi rúnák ellen nem indulunk laphátrányból, az Edráknak kihúzhatjuk az egyik méregfogát, Az együgyűk sokat gyengülnek. Egyedül az Életenergia ellen romlanak az esélyeink. Az előbb említett Edralian is teljesen játszható, hiszen az eleve lassabb környezet lehetőséget biztosít a hordaparancsnokunk maximális kihasználására. Egy Raia követős kontroll is megfordulhat a versenyen, hiszen a folyamatos „nyerés-utánpótlás” kellemetlen perceket tud okozni már a kezdeti körökben is.

korlatozasA Korlátozás szintén faktor lehet, hiszen mind a lényes, mind a „kevert” kontroll komoly erőt képvisel. Ráadásul nem szabad megfeledkezni a gyűjtőgenerálásról sem, ami valós fenyegetést takar. Bár egész stabil decket lehet belőle összeállítani, én mégsem hoznám el erre a versenyre. A semmizés sokkal fájóbb a paklinak, hiszen nem lesz még egy az elsemmizett kulcslapunkból, valamint egy jól válogató kontroll képes tempóból megverni minket.

A legfőbb követős és egyéb Chara-din követős deckek simán odaérhetnek az élmezőnybe, hiszen nekik nem sokkal romlik a húzható felhozatal, míg az ellenfél még side után is könnyen húzhat blank lapokat, ami pár kör leforgása alatt a vesztüket okozhatja.

Dave tavalyi sztárja, a Lassan járj! + Kragoru familiárisa (fix második körös Ködsárkány!) sokat gyengül a ködözés kiherélése miatt, bár megjelent az év során néhány használható kragorus lény. Én inkább Lépéselőnyt választanék mellé, ami biztosíthatja az első körös lényünket. A Kyorg ősmágusosos verzió az előre láthatólag kevesebb Ősi rúna miatt játszhatóbbnak tűnik, ám valószínűleg sokan Átkozott követőrefognak átpártolni, így máris más a leányzó fekvése.

Az erőforráshiányos formátumok (A sokszínűség jutalma, Veszélyes faj stb.) mindig romba dönthetők egy jól összerakott Bilinccsel, vagy Börtönnel. A full lényes változatokat nem tartom célravezetőnek, mert szerencsére még mindig a varázslatok a legolcsóbb megoldások a játékban, így hiába nem lehet húzni, lehet, hogy még így is lassúnak bizonyulhat egy csupa lényes kezdő kéz.

Akik kimaradtak, de nem mehetünk el mellettük szó nélkül:

 • Hegymélyi keltető+ A halhatatlanok nagymestere
 • KF pakli Lépéselőnnyel
 • Anti-mágiás lényes felállás
 • Arochos (már nem olyan nehéz összerakni egylaposra sem, ráadásul nincs Óriások földje sem)
 • Chara-din követős kontroll
 • Ősi bölcsesség

Hogy ki lesz a befutó? Szombat délutánra okosabbak leszünk!

Dávid Máté

10 thoughts on “Arisztotelészi dilemma – Metagame-elemzés egylapos versenyre

 1. Ami kimaradt és eséllyel indul:
  CSATAMEZŐ
  kyorg/járj
  járj/átkozott
  vizio
  zanszilánk
  galetkik
  lépéselőny/kaller
  lépéselőny/törpe-gnóm glion
  zöld követős hoki
  tárgyak

  A fő esélyeseket azért sikerült eltalálni:D

 2. A régi Vlagyimir szekercéje nem tiltott, csak az új. A dalnokos hokit ugyanúgy lehet vele csinálni, csak éppen egy manával kevesebb lesz nekünk a végére.

 3. Srácok!
  Biztos,hogy a régi szekerce nem tiltott a második napon? Hol van a kiírása a versenynek? Én nem találom a Behós versenynél a kitiltott lapokat. Maga a cikk jó nagyon. És a hozzászólásokból is sokat tanulok. Köszönöm mindenkinek. Üdv: papa

 4. Egyébként az Ősi bölcsesség, hogy működik mert számomra nem egyértelmű. Mindkét játékos keres vagy csak a tulajdonosa?
  Előre is köszi a választ

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.