Szabad a pálya?!

Néhány gondolat a jelenlegi hagyományos környezetről. Tovább olvasva megtudhatjátok hogyan fér meg egy íráson belül a Nemzeti Bajnokság és az autóskártya, valamint, hogy mi a kapcsolat a Szerencsekerék és a 3. nap között.

Az elmúlt versenyhétvégén ( D-s hagyi; az összefoglalóban megtalálható a decklista, így attól most eltekintek) egy számomra nagyon kedves koncepciót vetettem be, a Legfőbb követős Szerencsekerék decket. A Világégés megjelenésénél egyből kiszúrtam magamnak ezt az előre láthatóan 200HUF kategóriás ritkát, amire vagy építesz egy paklit, vagy megpróbálod jó messzire elkerülni (célravezetőbb lenne az ilyen típusú kártyákat nem szerencsekerekgyakként kiadni?). A mellé érkező Elenios követő és Antimágikus rakshalion egyből kijelölték a deck leendő csapásirányát. Jó pár olyan kártyát sikerült beépítenem, amik még csak köszönő viszonyban sincsenek az aktuális versenylapokkal, ráadásul a legtöbbjét fel is akartam húzni egy jó öreg kerék után (pl.: A források pusztulása). Három hagyományos versenyre is elvittem az elmúlt egy évben és bár a legutóbbi verzióig számos ponton alakult, erősödött a pakli, azonban az alap koncepció és a lapok 2/3-a változatlan maradt. Az erősítésnél meg kell említeni a Fókuszálás megjelenését, ami a legfőbb követős kontrollok legnagyobb betegségét orvosolja (kár hogy máshova túl lassúcska szegény). Sorrendben 6/4, 6/4, 5/3-at tudott hozni a koncepció, ami a tipikus 1 deck kategória, tehát lényegében ingyen játszottunk egy jót. Ám, ha kicsit jobban megvizsgáljuk ezeket a számokat, akkor egyből beugrik nekünk a kimondatlan cél egy Nemzetis első napon. Ha mindkét nap stabilan hozzuk a 4győzelmet, akkor annak magas létszám mellett is elégnek kell lennie a harmadik napos kvalifikációhoz. Márpedig a Szerencsekerék deck minden csak nem erős. Akkor hogy is van ez? Rossz paklival is oda lehet érni a kiváltságosok közé?

Ez nem teljesen így van, ám ha kellően jó a sorsolásunk, akkor könnyen bezsebelhetjük a kellő számú győzelmet. A kerék deck azt tudja, hogy a Korlátozásokat, kombó nélküli kontrollokat, valamint minden 2.-3. körben beinduló paklit a lapelőnyből képes megverni, míg a Dobótőrnek hála a KF-es koncepciókat fel tudja tartóztatni kellő ideig. Az Életenergia és Sokszínűség ellen már gondban vagyunk, ugyanis ők megtehetik, hogy búcsút intenek az Antimágiks rakshinak, majd szét counterelik a meccset. A dalos koncepció ellen, aki 2x kezd nyer esete áll fent (kivéve az Arochosos verziót, mert ott vagy kikapunk már a 0.-ban, vagy a gyűjtőbe kidobatott dalok a jelzőknek köszönhetően kijátszhatók maradnak, így egy kerék után is könnyen megéghetünk). A drágítás már nagyobb falat lehet, de ellenük olyan 50-50 százalékosak az esélyeink. A Raia deck egyenesen horror matchup, rendkívül jól kell húznunk (top deckelni), és imádkoznunk kell érte, hogy ne kapjunk egy Az ősmágia tornyát az arcunkba. A Bilincs elleni kilátásainkat inkább nem ecsetelném. Láthatjuk, hogy objektív elemzés után a paklink maximum egy 50% körüli (inkább az alatti) eredményre lehetne jó, ám ennél meglehetősen jobb számokat produkál. Mi ennek az oka?

Egyszerűen annyi valid koncepció került be a körforgásba, hogy minden ellen lehetetlen, hogy jók legyünk. Ráadásul ezt tovább gondolva bármelyik fordulóban szembe jöhet velünk a mumus deckünk, már nem elég „csak túlélni az első fordulót”. Épp az ellenkezője is igaz, amit a fenti példa is bizonyít. Ebből kifolyólag a decképítés és sorsolás kombinációja sokkal inkább felértékelődik az előttünk álló nagy megmérettetésen.

Egészen messzire merészkedve boncolgassuk kicsit a fenti képletet. A sorsolásra nyilván nincs ráhatásunk a jelenlegi feltételek mellett, ha elfogadjuk a fentebbi megállapítást a mumus deckekről és azok előftimera_a_szerencse_asszonyaordulásáról (ugyanis a korai 2 győzelem sem véd meg minket egy esetleges 0-4-es folytatástól, míg az elég ritka volt egy-két évvel ezelőtt). Tehát az egyik komponens teljesen a szerencsén múlik. A decképítés során (sideal együtt) próbálod minimalizálni a mumus deckek számát (erről szól a versenyzés). Na de mi van akkor, ha nem 4-5 pakli, hanem 12-15 pakli ellen kell tudnod virítani valamit? Ráadásul sok különböző játékmechanikával rendelkezik, így nem csupán a „másik nevűt” kell elverned. Ez a közel lehetetlen kategória, így kénytelen vagy szelektálni. Minél inkább szelektálnod kell, annál inkább növekszik a szerencse faktor szerepe a sorsolásnál. Tehát a sok játszható koncepciónak még örülünk, hiszen akkor a legjobb decképítők/ játékosok fognak a leginkább érvényesülni (verseny szempontból ez mindenképpen így igazságos), viszont ha „túl sok” játszható koncepciót hozunk létre, akkor egyre inkább elveszik ez a dolog, és barokkos túlzással élve autóskártya szintjére süllyed a játékmenet. Ennek a belövése nem egyszerű feladat, ráadásul, akinek ebbéli meggondolásból nem erősítik a Ragyás burástya pakliját, az valószínűleg hangosan fog sírdogálni a megfelelő fórumokon (saját szemszögéből igazolhatóan). Én jelenleg azt érzem, hogy a „túl sok” felé haladunk, így talán érdemes lenne kicsit visszavenni az olyan lapok megjelentetéséből, amik eleve lefutott párharcokat okoznak. Ilyenek a dalnok, életadó, konzerv, kyorg, szánalmas teki-őshangya here, de ide sorolható egy 5követő mellett topdeckelt montrix, vagy egy legendás deckben produkált Orgling mágus-ősanya duó is.

Ti hogy látjátok ezt a dolgot?

 

Dávid Máté

 

Reklámok

14 thoughts on “Szabad a pálya?!

 1. Oh , akkor gyorsan küldök képet, hogy legyen még 😉 🙂 csak találjam meg a cikket közben 😉

 2. A cikked részben választ ad arra, hogy miért működik a mező ismét. Túl sok a lehetséges koncepció, java részük erősen épít szabálylapra/követőre, még optimális side-dal se lehetsz jó mindenki ellen. Ellenben a mező rengeteg matchup-on indul legalább 50% eséllyel; minden kártyád azt fogja tudni, ami rá van írva, nem kell szenvedni annyit egy erdő ellen amíg behúzod a Pihenőt, az erőforrásaid nem kell lehúzni a klotyón egy bilincs esetén…stb. Van azért persze mumus: a sokcounteres kombó-kontrollok Életenergiával vagy 5 lappal. Ezeket pedig le kell mákolni…gátlástalanul 😀

 3. Mr. Viktroll megint megmondta, hogy mákolni kell! 😀 (azért azt hozzátenném, hogy annak áll a zászló, aki jól is tud játszani)

 4. Pont ebből a megfontolásból indultam Wekerlén mezővel, és pontosan tudtam, hogy az öt lappal kezdő kontroll ki fog szedni. Három ilyen ellen is játszottam…

 5. Én csak hobbiszinten játszom, így nem vagyok képben: Csatamezőt nem lehetne újra ilyen lényes-antimágiásra összerakni? Nem tudom a villámháborús verziót mennyire zavarják a különböző követős, illetve szabálylappal(drágítók ugye kilőve az ősmágia miatt, de mi a helyzet a többivel?) felálló paklik.

 6. Egy érdekes combo a kerék mellé a káosz örvénylő lovasa. Ütsz egyet, tolsz egy kereket és minden lapjáért az ellennek 2-t kell fizetnie, ami elég brutális tudlenni:D

 7. Kreatív, tetszetős ez a szerencsekerék dekk. Eszembe is jutott róla az ősrégi Visszalépés nevű lap. Kár, hogy a hátránya pont nem teszi optimálissá ebben a pakliban.

  Ami a túl sok féle koncepciót illeti, bizonyos emberek ezért tartják nehezebbnek az amatőr kategóriát, mert bármibe bele lehet futni. Mostanság a profiknál is hasonló a helyzet, de szerintem ez még mindig egészségesebb, mint az “egy pakli mind felett”.

 8. Ami egy d-s versenyen 6/4 az a nemzetin 6/2 max. 6/3.. Ott csak top playerek és koncepciók ellen játszol.

 9. A Nemzeti egy ugyan olyan habi kaki, mint bármi más verseny, ott is vannak jó és kevésbé jó játékosok, a top 16 ba se a top 20 ember jut be.

 10. Jovore nem is tartunk, megszavazzatok, ki a legjobb 16, aztan azon belul egy sorrendet, fel ora alatt meg is van 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s