Csó-Rox

… ha fogy a keret a szükség törvényt bont.

A múltkor volt szerencsém néhány új játékossal találkozni kedvenc szerepjáték boltunkban egy kora esti tesztelés folyamán, ahol az egyikük megkért, hogy nézzem át a pakliját, és próbáljam meg átalakítani vagy inkább jobbá tenni. Idő hiányában megígértem neki, hogy egy olcsópakli formájában felkerül ma a blogra, remélem így hasznos tanácsokkal tudok szolgálni. Azért mielőtt a pakliépítésbe belevágnék megjegyzem, hogy hasonló pénz ráfordításával sokkal hatékonyabb, és versenyen jobb eséllyel induló paklit lehet összerakni (pl. fehér vagy fekete horda), de jelen esetben abszolút hobbijátékosról van szó, így a cél most nem a 6/5, hanem egy baráti játékban helytálló csontsereg.

Rox paklikról azt kell tudni, hogy bárhogy is rakjuk össze, alapvetően egy kontroll-hordáról beszélünk: az a célunk, hogy minnagykovél gyorsabban nagyon sok csontvázat gyártsunk amik segítségével a pokolba száműzzük az ellenfelünket, így a paklink alapját csontvázgyártó futószalagra fogjuk helyezni. Nézzük sorban, hogy melyek lesznek azok a lények, amelyekre mindenképpen szükségünk lesz! Legjobb ár/érték arányban A túlvilág nagykövetét tudjuk ajánlani, ő az ultimate húsdaráló, semmilyen lény leütése nem okoz neki problémát (még az életjelzősök sem), így nincs mese, kötelező darab. Ráadásul véd a követő lövéstől, hiszen körönként 3 ÉP-t is tud sebezni egy csontváz feláldozásra. Nem árt amúgy azt sem elsődleges célunkként  szem előtt tartani, hogy minél gyorsabban 14 ÉP vagy inkább ez alá ütni az ellenfelet, hogy ne tudja megszüntetni a követőnket, hiszen nélküle a pakli csökkentett módban működik, lassúcska, ráadásul gyengülnek a lényeink is (kicsinek tűnhet, de sokat számít az a +1 sebzés). Elég vérszegény lenne, ha csak a nagykövet kalauzolna minket az alvilág teremtményei között, így kérjünk még egy kis segítséget két spanjácsontkupola uratól: a semmizésként is jól működő Rothadó mágustól és a legalább ilyen tempóban csontvázokat gyártó Niol, a csontsereg vezérétől. Miután a Nekromanta csonvázak nem igazán időtállóak (néha counterlünk velük, néha simán csak beleáll egy galetki két bordája közé), illetve a sorozatgyártás is megakadhat stabilizálhatjuk a paklinkat, ha gondoskodunk némi gyűjtőjátékról, visszavételről. Erre a legmegfelelőbbek A csontkupola ura és állandó lakhelye, a Csontkupola. Mindketten többfunkciósak, és ne felejtsük el, hogy őket is tudjuk áldozni a követőnk képességének!

Vissza már vissza tudunk venni a gyűjtőből, asztalról tudunk counterelni illetve ütni, viszont még nem igazán tudunk leszedni, amire legalább annyira szükségünk lesz, mint a kör eleji varázspontra. Asztalról bár nem rossz az előbb bemutatott nagykövet, viszont ha lapot kell megoldani az már más tészta. Két olyan leszedés is lesz a tarsolyunkban, ami valahogy a csontvázakkal figurázik, az egyikük A halál dala, itt 1 vp-ért lapelőnyből szed le lapot, ráadásul csontit ad, ráadásként duplázható. Azért egy dologról ne feledkezzünk meg, hogy énekesre mindig szükség lesz (bár nem tudom, hogy ezeknek a teremtményeknek milyen hangképző szervük van), és bár sok lénnyel játszunk, néha zavaró lehet. Miért nem játszunk akkor olyan lappal is, aki azonnal letépi az ellenfél lapjait? Hát játsszunk! Kicsit költségesebb a főnök, cserébe egy egész csontsereget teremt, ráadásul az ellenfél kezéből is dobathatunk, ha kell: egy jó Nekromanta vezér csak elfér a bandában, nem? Hogy lehengereljen, jön még két headbanger: a csapatunk legnagyobbat ütő tagja (mondhatnánk MVP) Nekromanta csontmester személyében, akár a második körben pontot tehetünk a meccs végére két ilyennel, illetve majdnem lemaradt a jó öreg Csontváz harcos, aki a feltartóztathatatlannak hitt hordákat tudja jószerivel megállítani. Bár a lapjaink igen olcsók a követő mellett, még így is előfordulhat, hogy egy kis bónusz mana kell. Régebben nagyon szerettem Manakoronggal játszani, ma már inkább használunk lénybe épített manatermelést, mint például a jó öreg Sötétségszellem, aki ugyan túl nagy manamilliomossá nem tesz minket, még így is sokszor elég az az egy vp amit ad.

A paklink első fele elkészült, a neheze azonban csak most jön, hiszen bár elég szimpatikusnak tűnik a flotta, még nem az igazi. Az okosok azt szokták mondani, hogy nem árt, ha néha létrejönnek a lapjaink, és ezzel jómagam is egyetértek. Olcsópakli révén azonban Solisar aurákról és Térszaggatásokról sajnos le kell mondanunk, alternatívát kell keresnünk ezek pótlására (nyilván a játék legjobb lapcountereit nehéz helyettesíteni). Ha lapot nem is tudunk ilyen jó áron megfogni, akkor tegyünk próbát egyéb laptípusokra (varázslat, lény). Olcsó alternatívát jelent varázslatok megfogására az immár oly sok éve bizonyító A gyenge ereje, Az erős gyengéje és Manacsapda. Utóbbival lehet, hogy többen nem értetek egyet, én mindenképp használnám, hiszen countereket árában tudunk elkapni vele (már oka amúgy nincs). Feketéből is van drága (jó) counter, mi maradjunk a zénes megoldásnál, egy jó Árnylélek befogását pontosan ide találták ki, a jó öreg Cselvetés pedig legalább olyan jó, mint egy counter, tapasztalat. Könnyen előfordulhat amúgy, hogy egy meccset azért veszítünk el, mert a barna countert húztuk a sárga helyett vagy fordítva, ha módunkban áll igyekezzünk ezeket kicserélni először.

Rox, a csontok ura

3 A túlvilág nagykövete
3 Rothadó mágus
3 Niol, a csontsereg verére
3 A csontkupola ura
3 Csontkupola
3 Nekromanta vezér
3 A halál dala
3 Nekromanta csontmester
3 Csontváz harcos
3 Sötétségszellem
3 A gyenge ereje
3 Az erős gyengéje
3 Cselvetés
3 Manacsapda
3 Az árnylélek befogása

45 lap

Ahogy írtam a pakli fejlesztését a counterek beszerzésével kezdjük, ha versenyre is szeretnénk elvinni, akkor főleg drágító szabálylapok ellen készüljünk sideból (Ködmangó-Molgan, Szökőkút). Bár jómagam nem igazán szeretem ezt a paklit mégis úgy gondolom megfelelő kezekben egész jól el lehet játszani vele, baráti játékban biztos, hogy megállja a helyét, ha az élet úgy hozza, hogy versenyeztetnéd, akkor pedig a fenti tanácsokat mindenképp érdemes szem előtt tartani.

Jó szórakozást!

Dév bácsi

 

Reklámok

10 thoughts on “Csó-Rox

 1. Hello,

  Ehhez annyit tennék még hozzá, hogy a nekromanta vezér-nekromanta csontmester duobol 1-1 darabot le lehet cserélni 2 Köd-re még olcsópakli szinten is. A két nagy lénynek nem örülünk túlzottan kezdőkézen (kivéve a csontkupola+csontmester kezdés esetén, ott viszont nagyon :D.), és a köd remek többfunkciós lap (asztaltakarítás, remek kombó a tokentermelő lényeinkkel ha megszaladt a mana ill. keresi niolt, ha nincs más lényünk.)
  És ha sikerül szert tenni még 2 counterre vagy valami hasznos ködös lapra (molgan/mango/végtelen formázás) akkor 1-1 dalt és rothadó mágust is cseréljünk le az előbbiekből valamire. A rothadó mágus csak akkor jó igazán, ha már van lény valamelyik gyűjtőben, a dal pedig nem ér semmit, ha nincs kinn lapja az ellenfélnek.
  Azaz mindkettőt a 2. körtől kezdve szeretnénk csak húzni.

  Üdv: Kyb
  (Egyik új játékos: A csontmestert azt hiszem kihagytam a tegnapi listáról amit lediktáltam neked, 1 köd és 1 vezér helyett kell 2 db belőle, abba a verzióba. 🙂 )

 2. Elég furcsán alakul a meta, lehet tényleg jó lenne. A Legfőbb követős változaton meg még filózok, hogy hogy valósítható meg 😀

 3. A legfőbb követőre egy ködözésen alapuló verziót próbálgattam anno, az így állt fel: Antiraksi (régi), Rox, Toborzó, Homályúr. Volt egy hordásabb verzió is, amiben az egyik követő a leah követő volt, az igen durva, 1 csonti 6 max Ép-t üt… ha létrejön.

 4. Amikor ezt először összeraktam és próbálgattam még a kyorg-soli-földanya trio se volt meg teljesen, UR-ben nem is gondolkoztam :D.

 5. Eltűnt ismét a hsz-em… A lényeg az volt, már tesztelésen is játszottam legfőbb követős verzióval, Molluszk-Rox-Toborzó-Homályúr és elég vicces deck volt, bár túl nagy erőt azért aligha képvisel. 🙂

  Bár elő fogom venni vmilyen korlátozott formátumra oltogatni a top deckeket 😀

 6. Én ha jól emlékszem összeírtam rá 1-2 paklitervet valamilyen ködös-gyűjtőgeneráló okosságra.Sztem össze lehet úgy rakni,hogy legyen benne kraft

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.