Szükség van az újrakiadott lapokra?

Szerintetek inkább segítenek vagy ártanak a játéknak a változatlan formában újrakiadott lapok?

Ha vetünk egy pillantást néhány nemzetközi gyűjtögetős kártyajátékra, akkor azt láthatjuk, hogy a funkciójukat tekintve változatlan formában újrakiadott lapok bizony több helyen is jelen vannak. A jelenség egy ideje már a HKK-ba is begyűrűzött, hiszen az alapcsomagok például a korábbi lapkészletből (is) válogatnak, de gondolhatunk a már elfogyott Örökkévalóság kiegészítőre is, ahol három legendás counter, Az erős ereje, A gyenge ereje és a Manacsapda is újból megjelent. De vajon jó ez nekünk, illetve magának a játéknak?

eros1A dolog pozitívuma az, hogy nyilvánvalóan elérhetőbbé válnak ezek a kártyák azok számára is, akik rövidebb ideje játszanak. Sok esetben olyan lapokról van szó, melyeket már egyáltalán nem lehet bontani, így a csere-körforgásba kerülő extra példányok nagyobb eséllyel fogják kiszolgálni a meglévő igényt. Emellett az előnyök közé sorolható a kompaktabb, adott esetben egyértelműbb megfogalmazás, illetve az új illusztráció is (lásd az említett hármast).

Persze némi hátulütője is van az egésznek, hiszen egy lap “példányszámának” bővülése az értékének csökkenésével is jár, amit értelemszerűen azok fognak elszenvedni, akik már rendelkeznek az adott kártyákkal, ne adj isten éppen az újbóli megjelenést megelőzően fizettek ki értük súlyos összegeket.

a_gyenge_erejeMondhatjuk tehát, hogy van egyfajta társadalmi haszna, illetve kára is a jelenségnek, a feladat pedig az, hogy ezt pozitív mérlegűre hozzuk ki. Miután az egész jellemzően a másodlagos piacon, illetve részben eszmei értékben csapódik le, ezért ez a fajta mérlegelés közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Éppen ezért jobban járunk, ha inkább más nézőpontból vizsgáljuk a kérdéskört, és az említett szempontoktól eltekintve kizárólag az alternatíva által képviselt opcióhoz viszonyítunk.

Ha egy kiegészítőbe újrakiadott lap kerül, akkor feltételezhetjük, hogy az eredetileg tervezett ritka-állomány legalsó szegmensét fogja kiszorítani. Innentől kezdve pedig mindenkinek csak egy kérdés kell feltennie: mit bontanék szívesen az új kiegészítőből? Egy Elenios templomát vagy egy Ősi béklyót?

Az említett hátulütőkről természetesen továbbra sem szabad megfeledkezni, de véleményem szerint egy kiegészítő sikere és eladhatósága mindenek felett áll. Márpedig ha a játékosok úgy érzik, hogy nagyobb eséllyel fognak komoly értéket bontani egy kiegészítőből, akkor nagyobb lelkesedéssel fogják azt vásárolni is. És ha azt szeretnénk, hogy kedvenc kártyajátékunk hosszú évekig éljen még, erre bizony elengedhetetlenül szükség van.

Mai vitaindítónkban tehát az alábbi kérdésekre keressük a válaszotokat:

 • Szeretnél korábban már megjelent lapokat bontani az új kiegészítőből?
 • Ha igen, akkor miket?

Fontos, hogy ne kizárólag régebbi spoilerekben (Lélekgyűjtő, Ősi béklyó, Bufa kódexe, Thauglorendon stb.) gondolkodjatok, hiszen például a boltokban már nem kapható Zanszilánkok kiegészítő is tele van máig értékes lapokkal (Végtelen formázás, Ködmangó, Térszaggatás stb.).

Hangsúlyoznánk emellett, hogy rögtönzött közvélemény-kutatásunkkal nem a Beholder szavát közvetítjük, szimplán csak kíváncsiak vagyunk arra, miként gondolkodtok erről a témáról. Hogy végül lesz-e egyáltalán valamiféle visszacsatolás, az nagyban függ attól, hogy születik-e valamilyen egységesebbnek mondható konszenzus.

Csető Zsolt

Reklámok

59 thoughts on “Szükség van az újrakiadott lapokra?

 1. “egy kiegészítő sikere és eladhatósága mindenek felett áll” – ez a kulcs

  1. Igen
  2. Madj legközelebb, Kisebb Zan, Hatalom tozulása, Sárkány kincse

 2. 1. Nem szívesen,max 1-2-t.
  2. Ha már bontanom kéne valamit,akkor szerintem az egyik legnagyobb “hiánycikk” a Lélekgyűjtő. Van még pár ilyen lap,Duplikátum,Térszaggatás,Bufa kódexe,sőt,lassan a Zinthurg csemege is 😀 mindenesetre 1-2 újra kiadott lap nem árthat,de nekem a 3 már sok volt az ÖV-nál. Plusz azt senki sem állítja,hogy a kánter trió miatt fogyott el a kieg. Az illusztrációkkal pedig óvatosan,mert az új Erős még mindig förtelmes. A Duplikátumra mondjuk ráférne egy új kép 🙂

 3. Pihenő, Apró kívánság, Majd legközelebb, az újabbak közül Antimágikus goblin – ezek szerintem mind olyanok, amiket bárki szívesen bontana, és nehéz beszerezhetőségük abszolút megindokolná az újbóli kiadásukat. A régebbiek akár új rajzot is kaphatnának, de anélkül is működne a dolog.

 4. Mindenképp örülnék ennek annak ellenére is, hogy lassan kb minden megvan amire szükségem van.
  De a teljesség igénye nélkül pár lap:
  Erős ereje,erős gyengéje. am goblin, pihenő,kisebb zan, sárkány kincs,kódex,béklyó.

 5. Igen, támogatnám.

  Ősi béklyó, Majd, ÖV-s avatárok ( 😛 )

  Mindazonáltal fontosnak tartom, hogy olyan lapok ne jelenjenek meg ritkaként, amiket nem szívesen bontana ki az ember (pl. manacsapda ilyen volt az ÖV-ben, de a követők-szablapok is ilyenek)

 6. Igen örülnék.

  Majd legközelebb, bufakódex, pihenő, thauglorendon, varkaudar merénylő, junioros izo, ősi béklyó, isteni kegy, utazás, tirranda batyu, több most nem jut eszembe.

 7. 1:Nem
  Ha az ember akarja szinte bármelyik lapot be tudja szerezni. Az meg hogy zanszilánkos lapokat adjanak ki újra kb vicc kategoria. Nekem az emlitett lapok közül van 2 eladó majd legközelebbem és a cserék során szinte senki nem mutatott érdeklödést irántuk.kisebb zan dette abbol3 példány is diszitette a cseremappámat hónapokig.Apró kívánság szinte nincs is olyan hét hogy ne látnám hogy el akarja valaki adni.

 8. A legnagyobb igazság ebben a mondatban volt:

  “…ha a játékosok úgy érzik, hogy nagyobb eséllyel fognak komoly értéket bontani egy kiegészítőből, akkor nagyobb lelkesedéssel fogják azt vásárolni is.”

  Erre kell törekednünk.

  Ha majd csinálunk 10-es alapkiadást, az nagyon jóra fog sikerülni, mert beletesszük az elmúlt pár év összes spoilerét.

 9. Örülnék neki. Ezekből bontanék szívesen: Thauglorendon, Bufa kódexe, Az erős ereje, Az erős gyengéje, Anti-mágikus goblin, Ősi béklyó, Majd legközelebb, Junioros békés izoláció, Abszolút preventálás

 10. Még valami. tirranda batyu, isteni kegy. varkaudar merénylő, junioros izo, Erős ereje, Zinthurg csemege ezek mind bontható lapok.

 11. Én is örülnék neki, ha lehetne! a kívánt lapok meg az előttem szólókkal megegyezik. Zanszilánk, ÖV spoilerek, béklyó.

 12. Egy másik aspektusra is szeretném felhívni a figyelmet. Lehet, hogy a fentebb említett nagy sikerű, hasznos, időtálló lapok beszerezhetők, de sajnos egyáltalán nem polír állapotban. Egy igényes játékos vigyáz a lapjaira, és ha újat szerez be, vagy a gyűjteménybe, vagy a play-set-be, akkor igyekszik a lehető legjobb állapotút beszerezni. Nos, ember legyen a talpán, aki polír állapotú Talbot szavát, vagy Kisebb zant tud szerezni. Igen. Simán tud mondani minden játékos 10 olyan lapot, a régebbi kiegekből, amit változatlan, vagy pontosított szöveggel, szívesen bontana. Az eddig nem említettek közé én betenném még az apró kívánságot, és a talbot szavát. Me, csak nagykiegben lehet gondolkodni. Különösen azon lapok esetében, amelyek eleve Zénesként jelentek meg. Ha minden egyes Zén-ben csak egy ilyen lap kijönne, tuti megnőne az eladott Zén-ek száma. Szerintem.

 13. Pihenő!!!!!! Majd legközelebb, Bufa kódexe, Junior izoláció!!! (mert tudásához képest a ritkasága miatti borzasztóan magas az a ára) Ősi béklyó, Hatalom torzulása, Tömegátok(lassan akár újítva) , Talbot szava, Haláldémon 😀

 14. J.J. :
  A felvetés jó, de azért Zénbe csak “értéktelenebbek” kerüljenek nyilván.
  Max: Tömegátok, Talbot Szava, Kódex. -* de lehet sokat mondok velük is

 15. Hmm, erdekes, hogy a velemenyek elegge egybecsengenek… ugy emlekszem, amikor a teszteloket nemreg megkerdeztuk (pl. a Pihenorol) akkor a tobbseguk ellene volt.
  Ja, olyan lapokat, amit lehet bontani (akar Juniorbol) nem erdemes irni, olyat biztos nem adunk ki.

 16. János felvetése (a lapok állapota) amúgy valóban teljesen helytálló szempont, amiről én megfeledkeztem, úgyhogy köszönet, hogy megemlítette.

 17. Ezt az erős gyengéjét komolyan mondjátok? 50-100 Ft között van az értéke…
  Amit továbbra sem értek,az a Hatalom torzulása. Egyetlen egyszer sem játszották még ki ellenem,nekem is megvan a 3 és sehova nem szokott beférni.

 18. Igen.

  Apró kívánság, Bufa kódexe, utazás, szörnybűvölés, ősi béklyó, ködmangó, szajonn és örökkévalóságból elég sok mindent lehetne mondani, és pár gyaknemgyak is elférne újra-kiadásra.

 19. Miért ne lehetne régebbi jó lapokat kiadni?
  Ez eddig is így ment ,.Nem nagyon hiszem hogy ha itt lenne 99 komment ,hogy nem kell nem kell….akkor se változna semmi.
  Kérdés az hogy mit tegyenek bele az uj kiegbe…..esetleg alappakliba.
  De gondolom mindenki tudna javasolni jópár lapot.
  Az előttem javasoltakkal nagyrészt egyetértek…..

 20. Talbot szava +1
  A Pihenőt meg nem újra kiadni, hanem felújítani kéne szerintem. Tudom, még mindig sok sideba befér, de csak azért mert nincs hasonló funkciójú lap, nem azért mert olyan jó lenne.

 21. @Balage: Tehát ha van 1 kieg, amiben max. 2-3 ma értelmes ritka van, de még lehet bontani, az nem kerülne be 8. alapkiadásba?

  Mert nem hiszem, hogy valaki csak azért költene egy ezrest, hogy kb. 1/30-ad eséllyel legyen meg egy lapja. (én legalábbis biztos nem bontanék pl. tengermélyt, hogy legyen groboxom, márpedig kellene nekem az a lap 🙂 , talán még a KT és a merengés az értelmesebb ritkák a kiegből, ami megérné)

 22. Alapvetően igen, ugyanakkor azért nekem az újdonság varázsa fontos. Egy 3-5 ritka nem baj, ha megjelenik, ami volt már korábban is, de ennél több egy kiegben sztem nem kell.

  Térszaggatás, Apró kívánság állnak az én képzeletbeli kívánságlistám élén.

 23. 1. Igen, jó lenne bontani ilyen lapokat. Anno az Örökkévalóság kiegészítővel tértem vissza a HKK-hoz, örültem, ha Erőst bontottam.
  2. Olyan lapokat erőltetnék, melyeket nem lehet még kapható kiegészítőkből kibontani és nem túl frissek (pedig egy Antimágikus goblin nagyon kéne). Pihenő, Ősi béklyó, Majd legközelebb, ennyi elég is lenne egy kiegészítőbe, venném, mint a cukrot (mondjuk így is befigyel pár display).

 24. Az ami volt az Örökkévalóságnál, annak nincs sok értelme. Az, hogy egy esetlegesen megjelenő 10. alapkiadásba beleválogatnának korábbi, manapság is jól használható, nem aranyárban forgó lapokat, azt viszont támogatom.
  Szóba került a minőség szempontja is. Ez egy igencsak fontos dolog a gyűjtőknek, de nem hiszem, hogy csak azért ki kelleni adni újra pár lapot, mert a régi csak rongyosként található meg a piacon (főleg ha bőven lehet találni belőle a mappákban).

 25. @Balázs: Továbbra se értem miért vagy a Békés izó kiadása ellen. Csomóan kipróbálnánk azt a lapot, de iszonyat ritka (3-4 display-ből 0-át sikerült bontani a junior draftjaimon), és senki nem akar 3000-et kifizetni egy lapért. Ez, hogy még bontható sztem gyenge érv. Ki fogja felvásárolni az összes juniort, hogy legyen 3 darabja?

  Amit tényleg érdemes kiadni még: Pihenő, Apró kívánság, Ősi béklyó. Ezek mindenképp értéket képviselnének. Nem vagyok meggyőzödve ugyanerről egy kódex, majd legközelebb, Thauglorendon stb. esetén.

  A Méonech fürkész visszaengedését, újrakiadását (egy zénben pölö) továbbra is szorgalmazom.

 26. @Magicmaster17: annyira örülnék egy zénben bontott fürkésznek, mint egy barakisnak vagy mi a retek az 😀

 27. En nem vagyok annyira ellene, de Miklos leszogezte, hogy NEM adunk ki olyan lapot ujra, amit lehet bontani – innentol errol nem erdemes targyalni, csak ezt irtam le.

  Amit viszont nagyon nem ertek: hol vannak azok a tesztelok, akik leszavaztak a Piheno ujrakiadasat? Mert azt en konkretan javasoltamvagy 3 honapja. Na mindegy, futhatunk vele meg 1 kort…

 28. Viktor: amugy nem vagyok benne biztos, hogy a Junirobol draftolasnak nem volt egy makszemnyi koze sem ahhoz, hogy azert megiscsak lehet Bekes izot bontani…

 29. Meonech furkesz ugyben jo volna latni 1 (nagyobb) hagyi versenyt, ahol vissza volt engedve, hogy hanyan hasznaltak. Volt ilyen?

 30. Magánvélemény:
  A régi sztárok újra kiadásának előnyeit Zsolti példája tökéletesen illusztrálja. Egyszerűen bármit jobb újra kiadni egy Varkaudar nekro helyett. Ha ez egy használható versenylap, akkor külön haszon. Ne feledkezzünk meg az aktuális játékosállomány mellett az esetlegesen újonan verbuválódó csapatról sem. Mennyivel egyszerűbb azt mondani, hogy vedd a legújabb kieget, mert nem csak értékes lapjaid lesznek, hanem szinte minden versenydeck alapját be tudod szerezni a kiegből, így nagyon nem lősz mellé. Ehhez képest most úgy állunk, hogy ha értelmes decket akarsz összerakni, akkor a 80%-át nem kiegvásárlásból oldod meg (jó, hogy a Világégés segített néhány koncepción, de az erős, apró, szoli, mangó, lidércúr típusú lapok egyszerűen megkerülhetetlenek). Ez pedig nem a kiadót fogja gyarapítani.
  Az közel áll a vicc kategóriához, hogy mivel még lehet valamit bontani, ezért ne adjuk ki újra. Senki nem vesz misztikus erőket azért, hogy meglegyen a 3 batyuja (nem reprezentatív saját felmérés). Kb 3-5 displayből vannak jó esélyeid arra, hogy a kezedbe kerül 2-3 darab. Költői kérdés, hogy költesz rá 60-100 ezret, vagy 3000-t… A displayekben lévő többi lapról kb meg is feledkezhetünk, mert versenyen nem lehet őket használni (valaki biztos talál majd még használható kártyát, az írja meg kommentben). A nem csak versenyjátékosoké a világ esetében egy “hobbi” játékos szintén nem fog ezért rengeteg pénzt beleölni, hiszen ő vígan eljátszik batyu nélkül is. A régebbi kiegeket inkább el kéne draftoltatni kedvezményesen (bár eddig inkább nem merészkedem, ugyanis nem tisztem beleszólni a Beho üzletpolitikájába).

  Hirtelen, amiket szívesen bontanék újra (a 95%-a megvan, így önös érdek nem fűz hozzá): Pihenő, Ősi rúna, Kisebb zan, Talbot szó, Sárkány kincse, Thauglorendon, Kisebb jégdémon, Térszagi, Majd (itt inkább a beszerezhetetlen patent állapotú nyomósabb érv; egy raia templománál biztosan jobban örülnék neki), lélekgyűjtő, lidércúr, kétségbeesés hatalma, apró, kódex, béklyó, batyu, merénylő. Ezeknek a fele jöhetne akár zénesként is, vagy az egész egy 20 lapos minikiegként akár. (előbb vetetnék minden kezdővel ebből 5-10k értékben, mint Kezdőcsomagot)

 31. Engem nem zavar az újrakiadás, de a Manacsapda Az erős ereje és A gyenge ereje a legrosszabb példák erre.
  Az erősnek szarabb lett a felújított illusztrációja, mint a réginek; a Manacsapdából és a gyenge erejéből pedig ritkát csináltak, ami használhatatlanná tette őket gyngy versenyre.
  Ha csinálják, csinálják okosan!

 32. @Balage: Ez a “még bontható lapot nem adunk ki újra” az alappaklikra is vonatkozik? (Pl. nem adhatnátok ki az Aprót, mert a 8. kiadásban benne van?)

 33. Szerintem szükség van pl a pihenő újra kiadásához. Amikor utoljára voltam versenyen, próbáltam kölcsönkérni, de még olyan szinten sem volt egy csomó embernek ,hogy saját magának maradjon, nem hogy egy kezdőnek kölcsön tudjon adni egy beszerezhetetlen lapot. Támogatom az újra kiadásokat, mert sokkal jobb érzés bontani egy lapot, mint megvásárolni, és lássuk be nem minden pénztárcának való a laponkénti vásárlás.

 34. Én,mint újrakezdő és talán legminimálisabb lapkészlettel rendelkező támogatnám.

  A lapok: Apró,Ősi béklyó,Pihenő,Talbot szava

 35. A régi lapok újra kiadása lehetővé tenné azt, hogy a végletekig feszített evolúciót az elévülés válthassa fel a HKK-ban. Régi (kb. másfél éves) elképzelésem az, hogy a HKK hagyományos versenyein csak az elmúlt 5-6 év lapjaival lehessen játszani, így amikor elévül egy sor (idén lesz pontosan 5 éve, hogy kijött a 9. alapcsomag és a Végzetúr kieg.), akkor az ember kénytelen beújítani a legújabb alapcsomagból, mert ha egy nyamvadt Manakorongot vagy Manaregenerációt(!!!) be akarna tenni a paklijába, kénytelen megvenni az új kiadást. Ez nyilvánvalóan ösztönözni fogja a társaságot a vásárlásra. Ebből látható, hogy az újranyomtatás miatt az emberek már a gy-ngy sor kedvéért is megvennének egy kiegészítőt.
  “És mi lesz az elévült lapjaimmal, te ökör?” kérdezi néhány fanatikus gyűjtő; nagyon egyszerű: a nemzeti bajnokságon a most érvényben lévő szabály tovább élne, azaz minden megjelent lap használható. Egy-egy legendás lap (pontosan azok, amik kiadásáról most oly parázs vita folyik) nem kerülne újból kiadásra, így pl. Majd legközelebbel, Kisebb Zannal vagy Békés izolációval (J) csak az rendelkezne, aki profi módon beszerezte. Stabilan lehetne bontani viszont egy-két kisebb-nagyobb spoilert, mint pl. Erős, Gyenge, Apró, Kódex, Béklyó, Kismassza, Fürge manó, Grobox etc.
  A jövőben pedig kerülni lehetne minden vitás lap újrakiadását, pl. Kyorg tudás, Szánalmas teknős, meg ilyenek 2018 ill. 2019 után már csak a nemzetin kapnának szerepet, ugyanúgy, mint ahogy a Zilak-din kancellár, vagy a többi ízekre FAQ-zott lap. A hétköznapi játékosok nem bíróért akarnak nyavalyogni, hanem játszani szeretnének, nekik egyszerűbb lapok kellenek, amik könnyen beszerezhetők.

 36. @p4ran01d: Ha bevezetnék ezt a szabályt, akkor hagynám abba a játékot, sok más játékossal egyetemben.

 37. @p4ran0l1d azt hiszem, magic-ben vannak ilyen type 1 meg 2 versenyek, ahol vannak ilyen korlátozások, de ez nem magic. (vki TCG guru javítson ki, ha rossz a példa) amúgy meg galambd-nak tök igaza van

 38. 1. Még szép, hadd szóljon!
  2. Pihenő, Thauglorendon, Béklyó, Kisebb zan, majd legközelebb, trafó, duplikátum, ork lángvető!!, timéra trükkje, kővéváltoztató csáp, galetki helytartó, talbot szava

 39. 1. NEM. Nem szeretnék. Köszi most valahogy nem. Nonono. Nein.

  2. Ha mégis beleteszik újra ezt a “ficsűrt”, akkor a következők – ha már muszáj – legyenek:
  Pihenő, Kisebb jégdémon, Kisebb Zan, Tirranda batyuja, Apró kívánság, Junioros Izoláció, Transzformáció, Szürkeállomány aktivizálása, ilyenek, de max egy zénben és nem a hulladékok kiadása nagykiegben. Elég szar volt 4x bűvös erdőt bontani, amikor soha nem játszom vele.

 40. Az erős erejéről meg annyi, hogy amikor az ember elmegy egy frissen bontottra: kezdi a játékot, a második körben kitolna valami jófajta papírt, kap egy erőst a képébe és ezen gyakorlatilag elvesztette a meccset. Egy fordulóban 2x. Köszi, hogy kiadtátok és a frissen bontotton már használható is volt.
  (Az egyedüli értékelhető érv a lapok elhasználódása, de szerintem ezeket ingyen kéne becserélniük mint a tescós szatyrokat fejenként mondjuk 1x 5évente, persze csak a legjobb versenylapokat és a régi megsemmisülne.)

 41. Abszolút IGEN!

  CSELVETÉST A NÉPNEK!

  Rúnát akarunk! Rúnát akarunk!Rúnát akarunk! Rúnát akarunk!
  Rúnát akarunk! Rúnát akarunk!Rúnát akarunk! Rúnát akarunk!

  Thauglorendont minden mennyiségben!

 42. Határozott NEM a hozzáállásom. Látom ezzel a véleményemmel szembe megyek a HKK-s társadalom jelentős részével (legalább is a kommentelőkkel), de végigolvasva a kommenteket, az összes említett lap beszerezhető illetve ha vkinek drága (megértem egy-két lapnál) akkor kölcsön lehet kérni. Az esetek 90%-ban az összes általam kölcsönkért lapot megkaptam versenyre, ha kellett, lévén a profiknak az összes lap megvan és ha nem a top deckből kérsz akkor megkapod. Ha meg azzal akarsz játszani, akkor igenis rá kell költeni. Én is ugyanúgy megtettem ezt, mint mindenki más. Nem kicsit érezném kiba*ásnak, h belefektetek egy játékba több 10000 Ft-ot és egyszer csak kiadnak pár lapot, amiknek az értéke így 2000Ft-ról leesik 500-ra.
  Viszont ha ez mégis megtörténne, akkor csak azt tarthatom elfogadhatónak, ha ennek több éves kifutási időt biztosítanak. Évente max 2-3 lap. A zénekben kiadott spoilerek finoman szólva is aggályos. Persze nagyon fontos, h vegyünk kiegeket és fenntartsuk a játékot. De ha én azzal szembesülnék, hogy minden lapot folyamatosan inflálnak újrakiadásokkal (zanszilánkok kieg??? te úr isten), akkor biztos, h nem display hanem laponkénti vásárlásban gondolkoznék.

 43. @Koranyig

  Az erősnek is csak egy rövidke pillanatra ment le az ára az ÖV után. A gyenge meg a manacsapda meg előtte és utána is 3-500ft körül mozgott. Az erdőnél már nem tudom mi volt a szitu.

 44. @Balage: Igen, én nagyon örülnék ha még egyszer körbejárnátok a Pihenő felújítását. Szerintem marhára elavult a lap, csak egyszerűen nincs hasonló funkciójú lap, amint azt már írtam, ezért használja, aki használja. (Konfigurálható idézési költség, aszerint, hogy meddig tart az időleges hatás, vagy vmi ilyesmi + sehogy ne lehessen rá reagálni).
  Ami még témába vág, hogy talán az Ősi rúnát is érdemes lenne újra kiadni (lehetőleg Zénben). Ami annyira nem vág ide, de ha már szóba került, szerintem a fürkész jöjjön vissza!

 45. Spoiler ritkák zénben való kiadását felejtsétek el srácok! 🙂 Ősi rúnát szerezzétek be vhogy, abból csak 1 db kell.

  Az izóval kapcsolatban akkor Miklóst kéne meggyőzni. Ráadásul ez meg hiánypótlás lenne és nem is újrakiadás! Óriási különbség. Kezeket fel, aki nem bontana szívesen Békés izót?? 😀

 46. Viktor, nem valaszoltal arra (csak oszinten! 🙂 ), hogy amikor Juniort bontottatok, nem okozott-e egy kis plusz izgalmat, hogy ‘hatha Bekes izo’?
  De mondom, errol az 1 laprol felesleges targyalgatni jelenleg.

 47. @Balage: igazából persze, volt benne izgalom (magam részéről), hogy most találsz-e 3000 ft-ot vagy sem. Amúgy azért draftoltunk Juniorból, mert 600 jó magyar forint, vagyis egy 8 fős draft 9600-ból kijön. Ez a legolcsóbb 🙂

 48. Kicsi bónuszt izgalmat adott, el kell ismerjem :). Bár jobban érdekelt, hogy minden junioros lapból legyen 1 db (sikerrel jártam végül).

  Attól még jobb lenne, ha ez a lap mindenki számára elérhező lenne, mellesleg a bontogatás iránti vágyat is biztosan serkentené az, ha benne lenne a nagykiegben. Igaz az ára végül megállapoda így kb 800-1000 körül, de hát ez legyen a legnagyobb baj.

 49. Én a Pihenő újrakiadása ellen szavaztam, sőt, igazából az újrakiadás ellen vagyok, ha kiegben bontható a lap.
  De ha úgy lenne megoldva, hogy ezek az újrakiadott lapok lennének a kódos lapok, akkor támogatom az újrakiadást, persze mértékkel. (Nem saját ötlet, hogy kódos lapok legyenek, beho fórumon olvastam valakitől, de megtetszett az ötlet,)

 50. Gice, szerintem tőlem olvashattad 🙂 Szerintem ez lenne a legkorrektebb megoldás. Talán azt is meg lehetne fontolni, hogy ne csak 3, hanem mondjuk 5 kódos lap legyen, így nagyobb és hosszabb élettartamú a választék.

 51. Ice:

  A Bűvös erdő volt talán a legdruvább. Amikor újrakiadták, azt megelőzően nem volt ritka, hogy egyes játékosok a 3 Erdőért 7-8.000,- Ft-ot lelkiismeret-furdalás nélkül elkértek, mivel a Tűzerdő dívott, és Erdőt nehéz volt szerezni. Ezen változtatott a Zsz amivel az Erdő egy közepes értékű lap lett.

  Mondjuk én a magam részéről nem azt tartom abnormálisnak, hogy az Erdő értéke lecsökkent az átlag ritkáéra, hanem azt, hogy eljutottunk addig, hogy valakik ennyit elkérnek 3 Erdőért. Úgyhogy én, bár volt 3 Erdőm, a legkevésbé sem bántam az újrakiadást.

 52. A lapok újra kiadása nem túl jó ötlet. 1000 sebtől vérzik az ötlet.. Legfeljebb a következő alapkiadásba tudnám elfogadni. A Békés izot pedig körül lengi valamiféle misztikum és rettentő ritka ezért ér sokat.. a játék értéke nem túl magas, max, 7 pont (vagy még annyi se, nekem az 1 lapos deckembe se fér be) ha elárasztjuk vele a piacot pár száz forintot fog érni. A fent említett legtöbb lapra ez igaz annyi különbséggel, hogy azokból sokkal több van a gyűjtőknél ezért a piaci kereslet is sokkal kisebb lesz rájuk. Gyengébbek kedvéért a magas kínálat és alacsony kereslet alacsony árakat eredményez. Én nem akarok értéktelen lapokat bontani amik már ráadásul meg is vannak. Mellékesen ha sok lapot újra kiadunk a komoly gyűjteménnyel rendelkezők (akik a hkk fő eltartói) akár több tízezres veszteséget szenvedhetnek el, ennek nem fognak örülni.. Én például abbahagynám a játékot.

 53. Örömmel jelentem be, hogy a kérésetek meghallgatásra talált, az idei novemberi nagy kiegészítőben újra ki fogunk adni 3 régebbi lapot, ezek a Pihenő, Ősi béklyó és Bufa kódexe.

 54. Amiert ez a 3 lap:
  – sokan kertetek
  – hasznalt/hasznalhato lapnak gondoljuk mi is oket
  – nem bonthatoak (remeljuk 🙂 )
  – jol illeszkednek az uj kieg. lassitast celzo koncepciojaba

  Termeszetesen a kesobbiekben mas lap felujitasa is lehetseges lesz, de az elkovetkezo 1 evben csak ez a 3 lap lesz, es a tovabbiakban is csak keves szamu lapot fogunk igy ujra kiadni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s