Randomlap

Elmélkedés a rezisztencia és a nem-lény lapok kapcsolatáról.

Az otthoni stócot átpörgetve került a kezeim közé a Vörös hínár a nem is olyan régi Tengermély kiegészítőből. Elolvasása után már tekertem is volna tovább, hiszen amit tud, abba nem szívesen ölnénk két manát, azonban az ikonjai felé sandítva már kissé felderültem, amikor megpillantottam a hálót rajta. A mellé csapott rezisztencia pedig egészen katartikus élményt okozott.

voros_hinarTermészetesen a lap ezzel együtt is használhatatlan marad jószerével (a Visszafogott fejlődés jóval olcsóbb alternatíva). A mai HKK-ban már a lények is képesek szinte valamennyi funkciót betölteni. Kereshetnek, húzathatnak, leszedhetnek, sokszor cantripek is, vagy akár mindezt csinálhatják egyszerre is, így a klasszikus asztalon maradó nem-lény lapok sokat vesztettek erejükből és népszerűségükből (a Techiánafluxot és a Kasztoplanáris stigmát nem számolva). Egyszerűen azért, mert a lények szinte mindig rendelkeznek azzal a nem elhanyagolható tulajdonsággal, hogy képesek csépelni egymást, illetve az ellenfelet, ezáltal közelebb vinni minket a győzelemhez.

Ha már nincsenek kiváltságos képességeik a nem-lény lapoknak, akkor kaphatnának a jövőben (ésszerű keretek között) egy kicsit nagyobb védelmet. Erre remek megoldás lenne a már létező rezisztencia képesség használata. Azt hiszem mindannyian egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány olyan leszedést használunk, ami kizárólag bűbájt, épületet, tárgyat céloz. Ne feszengjünk kínosan a 0-hoz közelítő szám miatt! Éppen a készlet szűkössége/elavultsága adná az erejét ennek a laptípus-képesség párosításnak, amit a továbbiakban remekül lehetne a játék további fejlesztése során kordában tartani. Természetesen nem kívánom, hogy ezentúl mindenre rákerüljön a rezi, de például az Elmekapu típusú lapok (ami apránként termel előnyt a tulajdonosának) sokkal hosszabb élettartamúaknak bizonyulnának, és tovább fejthetnék ki jótékony hatásukat. Egy kontroll-kontroll küzdelemben általában 1-2 körön belül egyébként kap egy „mezei” leszedést. A lassító lapok (Ősi béklyó, Bufa kódexe, hálós kártyák) ilyesfajta erősítése sokat segítene a rohanó játékmenet visszafogásában.

Ti mit gondoltok erről?

Dávid Máté

9 thoughts on “Randomlap

 1. A tomegirtasok,szozat,csapisten stb felertekelodnenek,hozzajuk meltoan. De egy antirakshallionnal vedett rezisztens bubaj/epulet/targy joforman ellehetetlenit barmit. Azert ezzel ovatosan kell banni.

 2. Az antiraksit még mindig simán be lehet lőni / átkozottazni / mezőzni, szóval nem különösebb para.
  Persze ésszel kell használni mindenképpen (pl. AM:0-val társítva már durva), de a hatásukat hosszabb távon kifejtő, vagy a játékot lassító lapokon tényleg jó ötlet lehet.

 3. Ez a játék milyen irányokba megy 😀 Régen nem kellettek ilyen védelmek, s régen nem is volt ilyen meta. Ha a jövőbeni újoncok tudnák mik folytak míg a játék olyan lett mint amit megismernek 😀 Hát…

 4. Látok fantáziát a gondolatmenetben.Érdemes lehet 1-2 lapra rápattintani az említett párost.Nyilván sokkal többet én sem javasolnék,de 1-2 igen meghatározó papír sülhetne ki belőle.

 5. Múlt héten, amikor otthon voltam találtam régi paklit és mellé a sideot. Magam is meglepődtem, hogy 1998-2000 táján ilyet egyáltalán a pakli közelébe is engedtem.

  http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=810

  Teszem azt jó lenen vmi kis side kártya is, hogy célpont nem lény lap megy a Semmibe, ami reagálhatatlan lenne, ezeknek a lapok képességével.

 6. Ez gyanúsan a bűbájokra vonatkozott inkább, mert az épületek elég olcsók ahhoz, hogy ilyesmi ne kelljen rá (főleg a saját deckjükbe, de egyébként is 1 teppelésért jövő lapot költséghatékonyan egyelőre csak kevés lap szed), a tárgyaknak egyik fajtája sem igényli, mivel a KF-es vonalnak nem a tárgy a gyengepontja, a sima tárgyat pedig addig nem fogunk látni, amíg első körben nem lehetne kincsezni/más erősen levédett módon csontot szerezni. A Lépéselőny már kevés, ugyanis egy drágítás elkaszálja. A 0-ás tárgyakra, amiknek még jó képessége is van viszont ne kerüljön rezisztencia, mert az a ló másik oldala (pont a kódexes, béklyós példára, amik azért nem a HKK sötét zugaiban sinylődnek).

  Ettől függetlenül a felvetés jó, bár ha túlzottan visszafogjuk magunkat megint csak egy raklap hulladék jönne ki, ami a kutyának sem kell. A rezisztenciát megkerülő lapleszedések (Krabber kiképző) és a többszörös olcsó leszedések (verekedők szétválasztása) is kezd megjelenni a játékban valamint a tömegirtásokat is simán lehet találni 3-4 mana értékben, amik letakarítják a nálánál olcsóbb dolgokat, ezen túl a bűbájok eldobathatók, kedv szerint drágíthatók és bizonyos deckek a háló mellett is könnyedén eljátszanak (járjas éjfatty, ami mutat 2. körre 2 gigalényt és 20).

  Szumma: Az ötlet jó, de amíg egy leszedés (még) legalább került 1 Vp-be, egy kánter viszont bármikor lehet 0-ás (főleg, ha varázslat ellen kell), addig biztos, hogy inkább kántervédelmet választanék ezekre a lapokat. És én nem zárkóznék el attól sem, hogy egy legalább 2-3 Vp-s lapra rákerülhessen mindkettő (AM: 0 és rezi), mert az kb. egy 2. körös passznak is megfelel, amit viszont nem tesz meg az ember potyára. És még ez sem biztosíték arra, hogy egy stigma vagy egy nem várt Solatopolka elküldjön minket csomagba (de legalább akkor az ellenfélnek kb. annyiba került megoldania, nem pedig csak rámutat egy erőst és köszöntem).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.