Edralian a Nemzeti Bajnokság első napjára

Elkezdjük a Nemzetis top koncepciók elemzését, első körben a dobatós hordaparancsnokkal.

A beígért Nemzetis pakli elemzéseket az egyik kedvenc koncepciómmal kezdeném, az Edraliannal. Sok kedves emlék fűz ehhez a narancssárga papíroshoz, ami többek között hozzásegített az első Nemzetimre való kvalifikálásban (a retEdra). Most azonban a jelenleg általam legerősebbnek tartott „Halleres” változatáról emlékeznék meg terjedelmesebben.

Aki nem ismerné az alapkoncepciót, annak röviden felvázolva: a deck elsősorban a dobatásainak köszönhetően (hordaparancsnok + egyéb kártyák) igyekszik lapelőnyt kialakítani, ami egyben közelebb visz minket a szakzsargonnal élve „win condition”-ünk bevetéséhez.

a_halandosag_atlepeseA győzelmet egy megfelelően előkészített A halandóság átlépése fogja meghozni nekünk, amiből be is pattintunk 2-t. A maximális darabszám használatától csupán azért tekintünk el, mert 3 Univerzális megoldásnak hála kvázi 1 VP-ért és 2 ÉP-ért majdhogynem megduplázzuk az esélyeinket, miközben egy Haller a side-unkban csücsül (az Univok miatt a side kialakítására külön kitérek majd a deck alján).

Mivel átlagban a 4. kör magasságára szeretnénk révbe érni, így a zord matematika törvényei alapján még szükségünk lesz néhány keresésre, amik mellesleg kellően multifunkcionálisak ahhoz, hogy ne csupán a nyerésünket tudjuk előrántani velük. Ebből a megfontolásból kerül be 3 Kisebb káoszsújtás, valamint 1 Csuszpit. A feszültség oldására rögtön le is rántom a leplet az alacsony darabszám okáról. A szemfülesebb olvasók rögtön láthatják, hogy 3 Dornodon kártya került be eddig a paklinkba, mégpedig azért, mert összesen 5 színűre tervezzük a deckünket. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, szükségünk lesz egy Mardakor misztikusra.

foldanya_erejeA téma váza már összeállt, ám tartalom nélkül csupán értéktelen porhüvelye elképzeléseinknek (Márai előtt emlékezzünk meg ezzel a rejtett párhuzammal). Hogy túl is éljük a kezdeti köröket, ahhoz bizony szükségünk lesz counterekre, méghozzá a csúcskategóriából válogatva. Paklink filozófiájába remekül illeszkedik az 1 lapért1 lap elve, ami – ha nem engedünk laphúzást ellenfelünknek – a hordaparancsnokunkkal karöltve rövid időn belül nullára (de legalábbis a szükséges 3 alá) redukálja az asztalon és kézben levő lapok számát. Kezdjünk is el felbugyizni gyorsan 3 Az erős erejét, 3 Solisar auráját, 3 Földanya erejét és 3 Panatán csillapítást. Az elszaporodott anti-mágiás lények miatt A gyenge erejét már nem tartom elég jónak ahhoz, hogy tiszta varázslatcounterként a pakli közelébe eresszük. A lila szín gyászos counterkínálata miatt pedig kénytelenek vagyunk 3 Kedvenc trükkömet futtatni, ami bár egyik kedvenc speciális kereséseim közé tartozik, mégis csupán szuboptimálisnak nevezhető. Amennyiben valamilyen módon helyettesíthető lenne az a fránya 1 mana, akkor ismét régi fényében tündökölhetne. Így csak meg kell elégednünk azzal a nem elhanyagolható tulajdonságával, hogy lényegében minden counterünkből 3-mal többet használunk. Márpedig úgy választottuk meg az ellenvarázslatainkat, hogy szinte mindegyik szituációra legyen valami a tarsolyunkban. Amennyiben a KT nem győzött meg minket, úgy futtathatunk 3 „Junizót”, avagy 3 Abszolút preventálást. Utóbbi a jelenlegi metában kevésbé tombol, mint bő háromnegyed évvel ezelőtt, ám A legfőbb követők mellé csapott Antimágikus rakshalliont rendesen meg tudja tréfálni. Végül tegyünk be egy A béke megőrzését is, ami önmagában is sokszor tud meccset hozni, ám ha KT-vel játszunk,akkor hatványozottan javulnak az esélyeink egy-egy kulcslényre építő pakli ellen. Gondoljunk csak bele, mekkora örömet tud okozni nekünk, ha egy füst alatt megszabadulhatunk az összes Lidércúrtól vagy Életadótól…

kyorg_tudasCounterekből és nyerésből már tűrhetően állunk, most kéne lőnünk némi erőforrást, leszedést (hiszen nagy bánatunkra mindent nem fogunk tudni megakadályozni), valamint egy csipetnyi semmizést. Ha erőforrásról van szó, akkor gyorsan tuszkoljunk is be 3 Kyorg tudást. Sokan hajlamosak megfeledkezni a manatermelő képességéről a kártyának, ami tekintettel a kicsit magasabb átlagköltségre, sokszor többet ér, mint az adott 2 lap. Ennyivel még nem elégszünk meg, hanem a matuzsálemi Thu’zad utazásából is bepakolunk 2-t. Az Utkó szépen lassan kikopik a játékból, kezd ugyanarra a sorsra jutni, mint a „nem Trinigan” paklikban a jó öreg epu (Trinigan energiapuffasztása). Lassan nem éri meg a kockázat a remélt haszon iránt. Mivel azonban jellemzően nem a “2. kör Utazás” örök klasszikust akarjuk megjátszani, hanem lehetőség szerint dobatni szeretnénk az Edraliannal, így megtűrjük a sorainkban. Sajnos az ifjú trónkövetelő, a Vésztartalék a mi filozófiánkba egyáltalán nem illeszkedik. Az erőforrások után tegyünk be 3 A természet rendjét. A leszedésen kívül a mai kombós időkben egy jól irányzott körszakítás is elég lehet ahhoz, hogy felénk billenjen a mérleg nyelve. Ne feledkezzünk meg róla, hogy lehet káoszsújtani! 2 A verekedők szétválasztása is követeli a helyét, amiből csupán azért nem teszünk be 3-at, mert nagy ritkán előfordulhat, hogy nem tudjuk kijátszani, valamint ha nagyon szükségünk lenne rá, akkor szintén káoszsújthatjuk. A fenti sort folytatva egy Chara-din óhaja is bekerül, ugyanis multifunkcionalitása, valamint az egyetlen deckünkben csücsülő semmizésként nem mondhatunk le róla. Ne feledkezzünk meg a dobatásokról sem, amit 3 Martian repertoárja, valamint 2 Kiüresedés fog képviselni. A maradék 3 helyet pedig 2 Tridarkunnal, valamint 1 A mágia létsíkjával töltsük fel, amik kellő stabilitást adnak a deckünknek.

univerzalis_megoldasA side összeállításának fontosságáról már korábban megemlékeztem, így rendhagyó módon teljes kiegészítő paklit fogok írni. Az 1 A halandóság átlépésének szükségességét már korábban kifejtettem, így léphetünk is tovább. Az Univok miatt 1-1 darab olyan kártyát is beteszünk, amik a legjobb megoldást kínálják olyan helyzetekre, amiket kicsit gyengébben kezel a paklink. Így kerül be 1 Örző lord a hordák ellen, 1 Óriások földje és 1 Domináns morf a zavaró “/1-es” lények ellen (Orgling mágus, arochos), 1 Csáp-istenség és 1 Nax’rahn, a kegyetlen tömegirtás gyanánt, 2 Hétfejű hidra a tokentermelő paklik ellen (belőle 1-et side után be is rakunk). Az anti-mágiás paklik ellen (tekik) fájó szívvel megválunk a zöld színtől, valamint a fehér countereink lecserélhető darabjaitól (amiknek a helyére van alternatíva), és átnyergelünk a kék sztárokra 3 Kinetikus féreg 3 Techiánaflux, 3 Fürge manó személyében, valamint hozzácsapunk 3 Kasztroplanáris stigmát. A maradék 6 helyre pedig javítjuk kicsit a matchupunkat a gyűjtőgenerálós paklik ellen 3 Szökőkúttal, valamint 1 Geomi, a gömböccel (őt elsősorban Univval fogjuk betenni egy kiépült, ám még nem végtelenített gyűjtőgen ellen), illetve a keltetős felállások réméből is gyorsan berakunk 2-t a Tl’urlang tojás személyében.

A játék nem csak élvezetes, de rendkívül hatékony is a paklival. Legrosszabb matchupja a Raia követője, ami közel azonos mennyiségű countert futtat, és a követőnek köszönhetően (amennyiben nem volt lehetőségünk megszüntetni) hamar elúszik A halandóság átlépésre vonatkozó tervünk. A sok keresés miatt nagyon flexibilis pakliról beszélünk, ami magasabb játéktudást, koncentráltságot, valamint a paklival kellő eltöltött időt követel.

A pakli

követő: Edralian

edralian2 A halandóság átlépése
3 Univerzális megoldás
3 Kisebb káoszsújtás
1 Csuszpit
1 Mardakor misztikus
3 Az erős ereje
3 Solisar aurája
3 Földanya ereje
3 Panatán csillapítás
3 Kedvenc trükköm / 3 Békés izoláció (J)/ 3 Abszolút preventálás
1 A béke megőrzése
3 Kyorg tudás
2 Thu’zad utazása
3 Természet rendje
2 A verekedők szétválasztása
1 Chara-din óhaja
3 Martian repertoárja
2 Kiüresedés
2 Tridarkun
1 A mágia létsíkja

Side:

1 A halandóság átlépése
1 Óriások földje
1 Domináns morf
1 Csáp-istenség
1 Nax’rahn, a kegyetlen
2 Hétfejű hidra
3 Kinetikus féreg
3 Techiánaflux
3 Fürge manó
3 Kasztroplanáris stigma
3 Szökőkút
1 Geomi, a gömböc
2 Tl’urlang tojás

Dávid Máté

Reklámok

8 thoughts on “Edralian a Nemzeti Bajnokság első napjára

 1. Jó a cikk grat DM!
  Ellenben egy picit 1-2 lappal kapcsolatban eltér a meglátásom.A tridarkunnak 1,5 éve(univ rulez) erősen megkérdőjelezhető a helye ebbe a deckben sztem.Ez egy alternativ kombó deck.Jön a haller és kész.Erre kell kihegyezni a decket.Arra nem érünk rá a mai világban, hogy majd a tridi nyer 4 kör alatt…Kamu.Ha meg visszavételre akarjuk használni akkor meg miért nem előnyös üzlet?A másik amit kicsit furcsáltam az a sideba lévő gömböc.Mikor is van az amikor a gyűjtőgen elkezd hokizni és van köröd?Naugye:P Biztos találunk helyette valami jobb papírt a sideba.
  Bocs a kötözködésért,de hátha több szem többet lát.

 2. EDRA ❤ 😀 (jó cikk, szeretjük az edrát 🙂 )

  Amúgy a csuszpit helyett trokit (bár ez bassza elég sok keresésünket, -amiket le is tud cserélni- de MoFétól mindig ezt láttam 😀 ) vagy dornodon mosolyt (+1 kánter/leszedés) használnék, mert 1 manás sajátkörös keresést nem akarunk húzni, főleg nem az elején…

  én szeretem nyomni 2 béke megőrzéssel, bár van benne lutri, de általában nem para szerintem.

  A karácsony ha már 2 manás kántereket beengedünk (panatán) jóval multifunkciósabb a panatánnál.. tudom, ősmágia meg minden, de ez meg visszaadhat valami mást ha kell meg gyógyít (azt is tud a panatán is, de ez egy ilyen lap 😀 )

  Még a sidehoz egy észrevétel: "a keltetős felállások réme…" én inkább Bobó barátunknak adnám ezt a címet 😛 (jó, a tojgli sem rossz, de a bobó az igazán para)

  persze a legjobb mind a kettő 😉
  (Torquan?)

 3. A dekk kicsit a MoFe után szabadon címet kaphatná. Átnéztem a dekket kb 90%os hasonlóságot mutat. Meglátásom szerint azért bőven szorulna ez még változtatásra. A Kedvenc trükk sajnos a nekron miatt illetve az a fránya 1 mana miatt nem annyira jó, mint elsőnek tűnik. 1 dbot tegyünk be belőle, bőven elég lesz. Panatán kiváló lap, de ugyanaz a probléma vele, hogy drága. Nem szeretném még véletlenül se behúzni kezdőkézre. Csökkentsük 2-re a számát. Természet rendje nagyon erős, de lévén, hogy kereshető és nem mindig jön ingyen (bár megjegyzném, hogy ez a dekk az ami annyira nem érzékeny a kezdésre) ezért ugyanúgy elég belőle 2. Csuszpit mai környezetbe sajnos kuka. Az általad felvázolt dekkbe MoFenak én ajánlottam, ami akkor még jó alternativa volt troki mellett, de mára kb egyik sem vállalható. Személy szerint vagy nem teszünk be még 1 Dornodon lapot,vagy ha már igen, akkor egy Mosoly lenne a megfelelő, lévén a multifunkció miatt. Verekedők szétválasztása: na igen most lehet gyűjtök egy pár “jó” barátot, hogy ez az idióta miről is beszél? Meglátásom és nem kevés tapasztalatom szerint amit ezzel a paklival játszottam bizton állíthatom, hogy ez a lap túl van sztárolva. Elismerem, hogy nagyot tud szólni ha bejön, de sajnos ott van a HA. Manapság azért a dekkek nem játszanak, olyan lapokkal, amelyek gitt kategória lennének, tehát ami az asztalra kerül, azért tud vmit és valószínűleg zavarni is fog. Ebből kiindulva, a)vagy megfogom b)vagy leszedem azonnal. A b) opciónál meg nyilván nem fogok arra várni, hogy ó legyen 2 lap hogy végre le tudjam szedni őket, addig meg persze az az 1 lap terrorizál. Összegezve 1 bővel elég belőle, lévén kereshető is. De tapasztalatom szerint nem nagyon örültem amikor behúztam, jobb a békesség keressük ki, ha szükséges és olyan a szitu. Tridarkun: egy másik olyan lap, amely túl van hypeolva. A pakli közelébe nem engedném annyira gyenge. korábban JuFe mindig pesztrált érte, hogy minek használom, és be kellett látni, hogy a mai környezetbe ez igen lassú. Tegyük fel magunkba a kérdést: milyen céllal akarjuk használni? Lényeket leütni vagy visszavenni? Lényeket leütni a játék elején azért nem elég jó, mert 4/4 es méretek azért nem egy világmegváltás. Lapot visszavenni 3 manáért meg egyszerűen röhejes. Remélem ha ilyen pakli ellen játszok ki fogja játszani a Tridarkunt, hogy szépen nettó manahátrányba verjem egy kellemes counterrel. Szóval NEM, NEM és NEM. Egy lapot viszont mindeképp betennék a dekkbe. Nagyon oldschool lap, de eddig nem caslódtam benne. Chara-din óhaja. Természetesen csak 1 dbot teszünk be, mivel ez is kereshető, és 3 képessége is van. Akár leszedés az első 3 körben, aztán pedig semmizés (ami alapból nem nagyon van a dekkünkbe, és ne felejtsük el, hogy a viziók és feltámadó lények a halandóság szempontjából nagy ellenségek. Viszont a 3. képessége a legkülönlegesebb. Személy szerint nem jut eszembe hasonló lap, ami a laphúzást (cselvetés szerűen átnyúlóan) le tudná tiltani. Nem egy meccset nyert már meg ez a képesség a számomra.

  Egyelőre most csak ennyit, a Side-al kapcoslatban később még írok, ha nem kapok ezzel ellentétes visszhangot:)

  A megfontolandó lapok közé pedig még csak felvetésszerűen: Karácsony, Dornodon mosolya, A kapzsiság büntetése, Thuzad felsimerés.

 4. Sztem ennek a dekknek eleg halovany eselyei vannak a jelenlegi hagyi metaban a sok elso meg masodik koros, gyakran anti magias kombodekkek ellen. Tul nagy luxus 3 korig nem kitenni valami permanenst.

 5. Imádom az Edrát :)! Sajnos ma mér nem annyira csúcs deck mint tavaly..:(. Pl. a tekik ellen kb. 0% esélye van..
  Mikor lesz már kitiltva a játékromboló szánalmas és kétségbeesés???

 6. Kedvenc trukk, CHD ohaj kuka
  Bonyi, azert befer par permanens, egyszeruen annyira felgyorsult a jatek, hogy nem hasznalnek kaoszsujtast, misztikussal meg nem a pirosat tennem be
  Amikor legutobb teszteltem a decket, elegge szamitott a kezdes, mert nem mind1 hogy az ellenfel hany manabol porog ki 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s