Kódolnál?

Apró észrevétel a kódos lapok rendszeréhez. 

Amikor az Örökkévalóságban megjelentek először a kódos lapok, amiket kizárólag csak a csomagokból szerezhető kódok (minden 5. csomagban átlagban 1 kód található) beváltásával lehet megszerezni, akkor egy újabb színfolttal gazdagodott a játék. Az eddigi felhozatalban vegyesen fordult elő gigantikus spoiler (Molgan), korrekt versenylap (Brutálgeddon), combos side papír (Kinetikus féreg), vagy éppen nagy csalódás (Aranygriff). Egy azonban biztos, hogy egy sikeres és támogatandó dologról van szó. Főleg az új kiegészítők megjelenésekor a játékosok intenzíven érdeklődnek a bontható kódok iránt, ebben az időszakban relatíve nagy összegekért cserélnek gazdát azok. Van azonban egy számomra teljesen érthetetlen megkötés a kódbeváltás során. Vajon miért nem lehet akármilyen kiegészítőre beváltani őket?

molganTalán nem én vagyok az egyedüli játékos, aki hosszú idő alatt jelentősnek mondható gyűjteményt épített fel magának. Ennek hozománya, hogy a versenylapok túlnyomó többsége porosodik a mappákban itthon, míg a Zénes felhozatal az elmúlt évekből hiánytalanul sorakozik mellettük. Ebből kifolyólag a régebbi kiegészítőkre beváltható kódot egyszerűen nem tudom értelmesen felhasználni. Hiszen azok a kiegek, amikben frekventáltabban fordulnak elő mai nap is értékes kártyák (ZSZ, IV, VÉ) – így bontásuk után potenciális cserealapul szolgálhatnának – nem hozzáférhetők a kódos akció keretein belül. A korábbi Zének – bár sok esetben remekül cserélhetők – alacsony értékük miatt csak hosszas fáradozással lehet kvázi „nullszaldósra” kijönni egy nagyobb (értsd 5-10.000 Ft értékű) kódos rendelés után.

hetfeju_hidraA Beholder részéről olyan megfontolás állhat e jelenség mögött, hogy a legújabb termékhez ne juthassanak hozzá a vásárlók kedvezményesen. A maximum 5 csomagra érvényesíthető kedvezmény, valamint az átlagban minden 5. csomagban levő kód egy végtelen ciklus rémképét vetítheti elő, így lényegében 30%-kal olcsóbban vehetne mindenki kieget. Aki középiskola elején belekóstolt a valószínűségszámítás alpjaiba, az tudja, hogy ennek huzamos előfordulása nem a leggyakoribb események közé sorolható az ismert univerzumban. Fogadjuk azonban el egy pillanatra a fenti két érv egyikét (esetleg mindkettőt). Ez esetben módosíthatná a Beholder az akciót olyan formában, hogy a legutolsó 3 kiegészítő, illetve a legújabb Zén esetén a kód beváltható lesz, ám kedvezmény nem jár érte. A kecske és a káposzta tipikus esete állna fenn, ami kölcsönösen előnyös lehetne a Beholder és a játékosok számára egyaránt. Ők eladhatnának néhány extra kieget azoknak, akik otthon ülnek a beváltatlan kódjuk felett (többek között jómagam is jó pár kóddal vagyok így), míg a játékosok valóban értéket vásárolhatnának (versenyzői szemmel) a kódok beváltása során.

Egy pro érv még nem hangzott el a jelenlegi helyzet mellett, miszerint a kiadó így képes a régebbi, felhalmozott készleteket értékesíteni, amiért cserébe egy kis pluszt kínál a játékosoknak. Személyes véleményem szerint nem ez a legjobb módja az „elavult” árukészlet kiszórásának. Ennek megítélése azonban nem tartozik a kompetenciakörömbe (miközben a fentiek is erősen feszegetik azt).

 Ti mit gondoltok erről? Szembesültetek már ezzel a problémával? Milyen ésszerű megoldást láttok a dologra?

Dávid Máté

Reklámok

14 thoughts on “Kódolnál?

 1. Támogatom a kezdeményezést.Én is 2 kódon ülök, és ha lehetne egyből beváltanám IV-re, vagy VÉ-re:).
  A raktáron lévő nagykiegek közül összesen egyedül talán a misztikus erőkből kellene 2 goblin fúrótorony,míg mondjuk iv-ből a nagy spoilerek közül még egyem sincs.

 2. Mindenképp jó ötletnek tartom(nyilván nálam is akad pár kód).
  A másik pedig, hogy igen bosszantó pl, hogy behós versenyen nincs lehetőség ezt a bizniszt megoldani.Egy online adatbázis segítségével gondolom nem lenne para ott beírni a kódot és lekérdezés után máris pergetni az árút kifele. Engem gyakran visszatart az online rendelés macerája is…

 3. HA-HA-HA! Még, hogy 5-1-ben vannak kódok? Dungeonos verseny után a Mc Donaldsban örömködtünk jó páran a nyereményekben s a 25 nyert pakk-ban a talált kódok száma: 0, nulla, Zéró, semmi. A bontó csapat így állt fel:
  Pásztor Szabolcs, Gice, Koltai Gabi s jómagam. Ez miatt még mindig csak ingatom a fejem a statisztika miatt. Az ötlet amúgy jó lenne. Kíváncsi vagyok a Behós srácok reakciójára. Üdv: papa

 4. Papa1963, ellenpélda erre az, hogy a minap a “Pittypangos Kissrác” meg 3 kódot bontott nálam a boltban a 4 megvásárolt Világégésből.

  Egyedüli megoldás erre a display-vásárlás lehet, akkor fixen kapunk 4 kódot.

 5. Örülök, hogy megszületett ez a cikk, már bennem is megfogalmazódott, amikor beváltottam az első bontott kódomat. És “értetlenül” ültem a monitor előtt, amikor olvastam a kivételeket…

  Az ötletet én is támogatom, hogy az újabbakra ne járjon kedvezmény, elég, ha a lap maga a grátisz (nekem pl. illúzióromboló volt, hogy régi zéneseket rendeltem, és rendeltem a VÉ-s lapot…)

  Amivel szerintem még meg lehetne spékelni:

  – 1 vagy 2 hónap után járjon kedvezmény az “új” termékre, előtte nem (közepes kiegészítőnél lehet több a korlát).

  – Járjon valamennyi kedvezmény, ha vegyesen vásárolsz, veszel mondjuk 1 Világégést és 4 “régi” zénes kiegészítőt.

  Régi termék kisöprése: Ha nagyon nem fogy eladás útján, meg annyira a Zénes frissen bontottan sem pl., akkor amatőr / kezdő kategóriában “ki lehetne szórni”, sőt inkább kezdő kategóriában lehetne inspiráció, hogy minden résztvevő kap valamit, első X helyezett megkapja azt a díjat, amit kiírnak, többiek valami régi zén kiegészítőt, ezzel is támogatva a kezdőket mondjuk (kezdőknek “mindegy” mit kapnak, lélektani hatás, hogy valamit mégis nyertek, illetve a cég meghálálja, hogy részt vett a versenyen, bután hangzik most, de nyerő lehet szerintem).

  Lehessen a Behós versenyen is beváltani, ahogy írták előttem, rendszert aktiválva, kikeresi a kódot, kihúzza, és kész.

  Illetve Beho részére: igaz először rendeltem, de a jelenlegi futárszolgálat nem annyira nyerte el a szimpátiámat, lehet csak nálam volt rossz napjuk, de lehetne vásárlói közvélemény kutatást tartani, mennyire elégedettek a futárszolgálattal. A többi része korrekt, szimpatikus (fizetési mód, stb.)

  Ha még eszembe jut valami, nem leszek rest megírni 🙂

 6. 2014 márciusi a hír.

  “Mostantól lehetőség van egy rendelésben több kód beváltására is, független attól, hogy melyik kiegészítő kódjáról van szó. Az akcióban résztvevő kártyák kiválasztása is könnyebb lett, külön ablakban lehet őket kiválasztani. Az oldalról a webbolt is egy gombbal elérhető, ha esetleg más terméket is szeretnél még vásárolni. A rendelés leadásakor/véglegesítésekor mindent egyben lehet már látni a fizetendő összeget vagy éppen az ajándéklapok összesítését.”
  hozzá a fórum:
  http://beholder.hu/?m=bolt&in=forum.php&action=topic&id=5472
  itt elég sok hasznos információ van a kódokról.

  gondolom “Kati” ugyanaz a hölgy, akivel telefonon beszéltem a rendeléssel kapcsolatban.

 7. Jelenleg 7 VÉ és 2 IV kódon ülök, várva a csodára. Én azt se bánnám, ha 100-200 Ft-al többet kéne fizetni az újabb kiegekért, csak lehessen vásárolni a legújabb kiegészítőkből is. Ez olyan lenne, mintha a kódos lap piaci árát fizetném meg a Beholdernek. Nyílván az lenne az evidens, ha ezt extra költség nélkül vállalná a Beholder, de ha felárat kérne ezért a lehetőségért, azt is megérteném.
  A régi kiegészítőket meg draft/bontott versenyeken, toborzásokon és egyéb népszerűsítő megmozdulásokon lehetne érdemben felhasználni, ha már úgy sem veszik őket. A fizetni hajlandó és képes vásárlókra terhelni ezeknek a felvásárlását elég szánalmas. -.-

 8. hi. ha valaki szeretne draftolni végzetúrat akkor csütörtökön 12-re jöjjön a dungeonba!!! úccsó teszt hordaparancsnokokkal!!! 🙂

 9. A Hkk-t nyerni kell és nem venni, ez egy ősi szabály. Max laponként ami nagyon fontos. Ez az egész kód mizéria sajnos nagyon nem felhasználóbarát, max versenyszervezők tudnak kijönni belőle jól.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s