Tényleg semmi sem volt biztos

A döntő pillanatban az ellenpaklik kerekedtek felül a hagyományos környezetben.

Az idei Nemzeti Bajnokság egyik legnagyobb kérdése az volt, vajon milyen képet fog mutatni a hagyományos játékkörnyezet azt követően, hogy a formátum jó időre háttérbe szorult, majd rendkívül kiszámíthatatlan mezőnnyel tarkítva tért vissza a nyári hónapokra. A top koncepciók és az ellendeckek várható csatája végül érdekes konklúziót hozott.

Előzetesen én az alábbi összeállításokat jelöltem ki magamnak, mint a hagyományos környezet aktuális top paklijai. Ezek voltak azok a koncepciók, melyekkel szerintem kötelezően kalkulálnia kellett mindenkinek, aki decket épített a Nemzetire, részben erejük és korábbi eredményeik, részben pedig stabilitásuk miatt.

  • Előnyös üzletes kombó pakli Életenergiával
  • Dal pakli Arochos-szal
  • Gyűjtőgenerálós pakli Korlátozással
  • Teknősös kombó pakli Villámháborúval
  • Edralian
  • Chara-din horda A legfőbb követővel

A nagy kérdés tehát az volt, hogy mit választanak a játékosok: bevállalják a fenti koncepciók között meglévő “kő-papír-olló” matchupokat a stabil pakli reményében, vagy éppen megpróbálják “megkerülni” őket egy jóval bizonytalanabb összeállítással? Nos, végül azok jártak jól, akik rizikóztak: a pénteki nap első 5 helyezettje között egyik fentebb említett paklit sem találjuk meg.

zarknod_bilincseAz első nap győztese, Bakos Attila egy alapvetően lényes, de varázslatokat is használó (A felejtés ára, Földanya ereje) Zarknod bilincsével egyetlen ellenfelétől sem szenvedett vereséget. A szabálylap jó válasznak bizonyult arra, hogy az Ősi rúnák háttérbe szorultak, és a kombósabb jellegű paklik ellen is nagyon erős fegyver, hiszen az Univerzális megoldásra építő koncepciók fix bukóval kezdenek ellene, de a dal és a teknős paklik számára is borzasztóan zavaró. A kockázat persze megvan a tokentermelős követők (Raia követője, Chara-din követője) személyében, de kifejezetten rossz matchup számára az Edralian és a gyűjtőgenerálós pakli is. Baka ezekre erős permanensekkel, anti-mágiával (köztük Szánalmas teknőssel) és alapból használt Szökőkutakkal készült fel.

terrgathA második helyezett Szatmári Bálint egy mostanság kissé elfeledett hordaparancsnokot vetett be Terrgath személyében. Az ötlapos kezdés előnye, hogy igen nagy mozgásteret biztosít minden ellenféllel szemben, Szata emellett erősen épített a védekezéses lapokra – nagy adagban szórhatta ki őket az ellenfél első körében. A Terrgath semmizése apróság ugyan, ám éppen ez a parányi megakadályozhatatlan lépés lehet óriási segítség egy Előnyös üzletes vagy dal pakli legyőzésekor. De az első blikkre kifejezetten rossz ellenfélnek tűnő Korlátozás ellen is sokat számíthat, ahol ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a 3 eldobott lap ellenére is nagy eséllyel megérkezhet az első körben a gyűjtőgenerálós decket igencsak zavaró Techiánaflux, illetve a későbbi side lapok. Edralian és tokentermelős követők ellen nyilvánvalóan nagy az előny, az anti-mágiás-terülős paklik ellen pedig a ganüides vonal és a háló jelenti a “kiutat”.

szuk_esztendokA virtuális dobogóra Schmidt Edit ért még oda, aki egy korábbi (?) top koncepció, a Raia követőjés pakli aktuális metára hangolt változatával bizonyult sikeresnek, Szűk esztendőkkel védekezve. Ha megnézzük a kiemelt paklikat, akkor láthatjuk, hogy közülük négyet is borzasztó módon zavar (de minimum belassít) a szabálylap, ugyanakkor a háromlapos kezdés ellenére is megmarad a pakli legfőbb tulajdonsága: erős counterei vannak, nagyon gyorsan tud nyerni, szinte bármit körbejátszik és élő követő esetén nincs blank lapja. A követőlövés és az esetleges anti-mágia megkerülése (illetve a követő megvédése) érdekében olyan szokatlan lapok kerültek be alapból, mint a Sistergő istennyila, az Apró gömbvillám, a Zokneenho vagy a Nemesröptű Frynn. Ezáltal létrejött a mostanság háttérbe szorult “agresszív pakli / lassító szabálylap” párosítás egy olyan változata, amely nem a drágításra épít, ezáltal nem lehet kijátszani ősmágiával.

A negyedik helyen Gergely Ferenc végzett, aki a győzteshez hasonlóan szintén Zarknod bilincsével játszott. KisFec Bakával ellentétben kizárólag a lények erejében bízott, és sokkal inkább épített a köztük lévő szinergiára, ami végül egy rendkívül jól működő és ötletes decket szült. A kötelékes thargodanok (Zinthurg börtönőr, Őrült Montrix) nem csak egymás révén erősödtek, hanem a morfok is besegítettek, a kulcslapja azonban a Deego volt a paklinak, amely kiválóan dolgozott együtt a Tl’urlang tojással, a Sötét elf úrnővel, A tébolyodottal és a Zseniális teknőssel.

legendak_volgyeA legjobb ötöt Szabó András zárta, aki Hegymélyi keltetővel, na meg természetesen Legendák Völgyével megtámogatott legendás paklival játszott. A szabálylap itt több élkoncepció számára is tempóhátrányt okoz, de az azt megkerülő deckek számára is akad válasz, hiszen ott van az ősmágiát kikapcsoló Mahomi gólem, vagy éppen az Öreg vazallus + Szkritter lidérclord kombó, amely már a második körben képes pontot tenni a játék végére. Az Orgling ősanya + Orgling mágus párosítás emellett továbbra is komoly játékerőt képvisel, a pakli fénykora óta pedig olyan kiváló kiegészítőlapok jelentek meg, mint a Bobó, a tőzegelementál, vagy a legendás lényként egyenesen broken-gyanús Torqan, a púpos, melyek szintén stabilitást adhatnak, ha az asztalra koncentrálódik a játék.

A fenti paklikban közös, hogy bár senki sem tekintett rájuk első számú választásként, valójában mindegyikük dobogóközeli helyezést ért el valamelyik korábbi főpróbán. A Bilincs a Beholder júliusi versenyén lett második, szintén Baka révén, a Terrgath-os ganüides kontroll ugyanitt hatodik lett Nagy Róbert irányításával, a Szűk esztendők + Raia követője párosítással Edit a Dungeonben is elcsípett egy negyedik helyett, a Hegymélyi keltető + Legendák Völgye összeállítás pedig második lett ugyanitt, akkor Németh Miklós révén. Totális meglepetésnek tehát egyikük sem mondható.

Zárásként elmondható, hogy a fenti játékosok remek érzékkel találták meg a vékony határt a top paklik és az ellendeckek között, kiválasztva azokat a koncepciókat, melyek bár a metagame-re történő reagálásként jellemezhetők, mégis bizonyítottak már korábban. Hiába tehát a Korlátozás, vagy éppen az Arochos közelmúltbéli sikerei, a dominancia végül minden szempontból elmaradt.

Csető Zsolt

2 thoughts on “Tényleg semmi sem volt biztos

  1. Remek elemzés. Chara-dinnak hála elkerültem a rúnákat..:).
    Balázs, a fiad nagyon ügyesen játszót de egy első körös Elmecsapda is sokat lendített az ügyén..;).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.